sâmbătă, 31 martie 2012

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2012-Perechi- Programul Liber

Parca niciodata nu mi s-a parut ritmul unui campionat atat de sufocant, poate si pt ca nivelul de anul acesta a fost f ridicat. Trebuie sa multumesc celor de la TVR2 pt ca au avut amabilitatea sa transmita atat de mult de la acest campionat, precum si tandemului de comentatori Alina Alexoi, Marius Negrea care de data asta s-au completat f bine, Alina a evoluat, dupa parerea mea, mult in bine in ce priveste modul de a comenta (sau poate am devenit eu mai ingaduitoare? N-as crede)

Desi s-a incheiat concursul la dans iar programele scurte de la fete si baieti au fost destul de palpitante am ales sa povestesc intai despre proba de perechi pt ca a oferit niste surprize iesite din comun. Am sa spun despre ce este vorba mai tarziu.

Prima pereche urmarita a fost Nicole DELLA MONICA / Matteo GUARISE Nu au stralucit cine stie ce, dovada notele primite, au mai avut si greseli la saritura in paralel (in engleza Side by Side, Alina insista sa o numeasca "parte-n parte") dar macar mi-au permis sa descifrez in parte prescurtarile din tabelul cu notele date de arbitri, de care ma folosesc ca sa-mi dezvolt cunostintele tehnice despre patinajul artistic.

Comentatorii nostri ne-au dat informatii despre patinoarul de antrenament, care este situat la etajul cinci, langa piscina, si ne-au spus ca asa se procedeaza pt ca e economic sa se foloseasca apa care iese mai calda din agregatele de racire de la patinoar pt piscina. Ce idee grozava!

Perechea italiana Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK a inceput cu o frumoasa combinatie de sarituri in paralel, triplu, dublu, dublu Touloupe dar din pacate la aruncarea pe verticala am obervat ca el nu a prins-o bine si desi ea a facut un Lutz cu tripla rotatie au fost penalizati. Arbitrii nu au fost impresionati de ridicarea urmatoare, nici de spirale in schimb i-au penalizat pt ca desi aveau in program triplu Salkow ea a facut doar dublu, incat s-au dat note numai pt dublu si s-au si scazut puncte. In schimb a fost apreciat faptul ca au fost sincronizati la pirueta in paralel, era bine daca prima aruncare pe orizontala ar fi fost triplu si nu dublu Salkow, au mai dres-o cu a doua aruncare, un triplu Ridberger...pt a accede in top 10 ar fi avut nevoie de un program mai bun. Ei totusi au fost multumiti cu ce au facut, mie mi-a placut programul si mai ales buna interpretare a muzicii.

Trebuie sa va spun ca mi-am notat destul de amanuntit ce am vazut pe gheata, din cauza asta ma mai ratat cate ceva, dar asta ma ajuta sa inteleg tabelul despre care vorbeam mai sus, la care ma uitam inainte ca mata in calendar.

Perechea americana Mary Beth MARLEY / Rockne BRUBAKER mi-a lasat o impresie destul de buna avand in vedere ca ea are numai 16 ani, promit destul de mult si daca se vor mai califica in anii viitori (se stie cat de dur e campionatul USA) cred ca vor avea rezultate mai bune. Din pacate lipsa ei de experienta s-a vazut la dublu Axel in paralel cand a cazut, precum si la triplu Salkow aruncat cand a aterizat pe ambele picioare. Au gresit si la pirueta in paralel cand s-au desincronizat.

In schimb Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV si-au aratat clasa avand un program asa cum numai ei stiu sa faca, desi au gresit si ei la combinatia de dublu+dublu Axel, au si ratat o ridicare (pe care nu am reusit sa o vad pt ca notam cat de bun a fost triplul Ridberger aruncat) pt care nu au primit nimic absolut, nici macar zero puncte...Desi stiam programul lor "Claire de Lune" de la GP l-am urmarit din nou cu placere, AA a si remarcat ca li se potriveste mai bine un program clasic. Poate daca nu aveau acea cazatura de la programul scurt...Mie mi-e tare draga Yuko, cu gratia si eleganta ei si zambetul cuceritor. Bineinteles ca la sfarsit AS nu a fost deloc multumit.

Cand am vazut numele fetei din perechea canadiana Jessica DUBE / Sebastien WOLFE m-am asteptat la un program mult mai bun decat cel pe care l-am vazut, dar m-am lamurit ascultand comentariul AA ca ea de fapt a avut un alt partener si probabil asteptarile mele se bazau pe acea combinatie. A fost destul de neplacut pt ea sa se adune de trei ori de pe jos, e drept ca la odata el a aruncat-o direct pe jos, a mai gresit ea si la combinatia de doua dublu Axel cand el a avut doua rotatii jumatate si ea doar una jumatate. Vazand cat s-a gresit MN a comentat ca se pare ca acest concurs e programat prea tarziu, cel putin asa spun unii.

Din nou m-a frapat diferenta f mare de inaltime a perechii canadiene Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD ea are 1,49 m el 1,85. Totusi asta nu i-a impiedecat sa aiba un program destul de bun, dar nu mai bun decat al lui YK/ AS cum a apreciat MN. Ei au fost penalizati pt modul cum au executat combinatia de triplu, simplu, dublu Touloupe cu 1,7 puncte. Nu stiu de unde stia pe loc MN ce penalizari sau bonusuri au primit sportivii in timpul programului, nu pot decat sa presupun ca exista o legatura intre afisajul arbitrilor si cel al comentatorilor. Din programul lor mi-a placut pirueta in paralel, sincronizata perfect, precum si triplul Salkow aruncat.

F mult mi-a placut perechea f tinerilor chinezi Wenjing SUI / Cong HAN care au inceput cu un uimitor cvadruplu Salkow aruncat. Faptul ca ea l-a aterizat pe ambele picioare (atat eu cat si MN ziceam "aterizat pe doua picioare", mamita se amuza, "dar cate picioare are?" incat acum zic numai "pe ambele picioare") a dus la scaderea a 1,43 puncte din cele 8 acordate pt acest element. A urmat o combinatie de triplu, dublu, dublu Touloupe dar din pacate ea din nou a aterizat una din sarituri pe ambele picioare, de data asta s-au scazut 1,10 din 6,70. Nici cvadruplu Lutz twist (aruncat pe verticala) nu a placut juriului tehnic care si aici i-a scazut un punct din 7,10. In continuare programul a fost bun, au obtinut si bonusuri, exceptie facand o ridicare ratata care nici nu a fost luata in considerare, ca si cum n-ar fi fost acel element in program, pur si simplu s-a tras linie. La sfarsit toata sala s-a ridicat in picioare (si erau atat patinatori de renume fosti si actuali cat si numeroase personalitati) si a aplaudat frenetic. Insa juriul pt partea artistica a fost tare zgarcit la note incat atunci cand s-au afisat notele publicul a protestat vehement.

Ceva mai bine a apreciat juriul prestatia artistica a perechii americane Caydee DENNEY / John COUGHLIN. Din pdv tehnic au fost considerati aproape egali cu chinezii, triplul Lutz twisted a primit chiar bonus, de fapt au primit bonus cam la toate elementele cu exceptia combinatiei de sarituri in paralel cand prima saritura a fost considerata doar simplu Axel pt ca nu au executat amandoi dublu Axel. Sigur, programul lor a fost bun, dar eu tot mai cred ca arbitrii au defavorizat chinezii, poate pt ca sunt f tineri, ea are numai 16 ani. Ce a impresionat placut e faptul ca americanul si-a cerut scuze partenerei pt greseala de la saritura. De reamrcat e si faptul ca s-au prezentat destul de bine pt niste debutanti la CM.

Ei, si a urmat una din surprizele extrem de palcute ale serii, un program de zile mari, de adevarati campioni, al perechii ruse Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV A fost perfect, fara nici o greseala, de valoare f mare, atat din pdv tehnic cat si artistic. Se potrivesc asa de bine incat nu-mi pare deloc rau ca el a parasit-o pe Maria Muhortova pt Tatiana in schimb imi pare bine ca s-a retras Stanislas. Au plutit pe muzica din "Black Swan" asa cum stiu ei, si au dovedit ca ce s-a intamplat la programul scurt a fost doar o regretabila eroare. Anticipez spunand ca au castigat programul liber si m-a cam deranjat ca MN a comentat ca arbitrii au tras cat au putut dand note f mari (meritate dupa parerea mea) cuplului rus ca sa il traga in sus. Ba chiar la finalul programului a afirmat ca arbitrii "au aruncat cu bonusuri". E adevarat ca fiecare element a primit bonusuri dar programul a fost perfect, de adevarati campioni, chiar daca de data asta nu mai aveau nici o sansa la medalia de aur.  MN a apreciat ca incepand din acel moment  perechea germana si cea chineza, care urmau, isi puteau permite o greseala, dar nu doua. Intr-adevar stacheta fusese ridicata f sus, ca sa spun asa.

Din pacate baiatul din perechea chineza Qing PANG / Jian TONG a cazut tare rau, pe spate, chiar la prima saritura, un tripluTouloupe pe care arbitrii pe care au depunctat-o cu 2,10 puncte din 4,10. Degeaba s-a adunat el de pe jos si au incercat sa faca o combinatie  de dublu, dublu Axel, pt ca nu au executat ambii dublul si astfel a fost luat in calcul doar un Axel simplu si o depunctare de 0,79. Au urmat cateva elemente de nivel 3 si 4 dar din pacate triplul Lutz aruncat (pe veritala)  nu a mai fost de valoarea cu care ne obisnuisera ei, fiind si aici depunctati cu 0,20. Pareau ca si-au revenit obtinand un bonus destul de mare la triplu Salkow aruncat dar din pacate la a doua aruncare, un triplu Ridberger, ea a aterizat pe ambele picioare pierzand si aici 1,30 puncte. Arbitrii de la componente au dat note destul de bune, dar nu suficiente sa treaca de rusi, se pare ca presiunea pusa de acestia a fost prea mare, altfel nu se explica de ce chinezii au fost asa de nesiguri, ca niciodata. Si astfel rusii au scapat de un adversar la medalie. 

Avand in vedere programul chinezilor a doua pereche rusa Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV ar fi avut sansa sa urce pe podium daca faceau un program perfect, dar nu a fost cazul, dimpotriva, au avut destul de multe greseli, ea a cazut la triplu Flip aruncat, au gresit si la pirueta in paralel, au ratat o pirueta, si nu le-a folosit prea mult ca au avut ridicari de nivel patru, toate trei cu bonusuri pt ca au fost executate in partea doua a programului. Ambii comentatori au fost de parere ca puteau mai mult, AA ne-a anutat ca pe 7 februarie ii vom vedea la Bucuresti, la "Kings on Ice", alaturi de alti patinatori, cum ar fi Bobrova/ Soloviev. Patinatorii nu pareau de loc multumiti de note, era si normal, nu stiu la ce se asteptau avand in vedere programul executat.

Nici Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY nu au avut un program fara greseli, la saritura in paralel in loc de dublu Axel el a facut doar unul simplu, s-au desincronizat si la pirueta in paralel si, desi in rest programul a fost f bun, nu a fost la inaltimea unor campioni, norocul lor a fost cazatura lui Maxim de la programul scurt si astfel si-au adjudecat din nou medalia de aur cu numai 0,11 puncte per total in fata rusilor. Ce m-a frapat a fost faptul ca el era transpirat rau la subbrat, nu-mi amintesc sa il fi vazut vreodata transpirat. MN iar a comentat negativ la adresa arbitrilor spunand ca arbitrii si-au dorit victoria rusilor si de aceea au tras in jos cat au putut notele la partea artistica a nemtilor. In realitate, uitandu-ma pe tabel vad ca diferenta la componente intre cele doua perechi e destul de mica, nu se putea sa fie egali pt ca Black Swan al rusilor a fost, dupa parerea mea, interpretat mai bine decat Tina nemtilor.  Oricum stiam programele de la Grand Prixuri si stiu ca si atunci mi-a placut mai mult programul rusilor din pdv artistic.

Mie imi place f mult de fata din perechea japoneza Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN, e armonioasa si frumusica precum o papusica. In ciuda faptului ca la triplu Salkow in paralel au gresit amandoi, a ezitarii de la triplu Salkow aruncat si a aterizarii pe ambele picioare la triplu Touloupe aruncat restul programului a fost atat de frumos incat nu e de mirare ca au primit note destul de mari atat la tehnic cat si la artistic, mai mari chiar decat ale preferatilor mei, YK/ AS. Incercad sa faca pronosticuri in ce priveste locul pe care il vor ocupa japonezii in clasament AA a avut un moment de confuzie crezand ca NT/MT sunt la concurenta cu TV/MT care era clar ca nu pot fi depasiti de cei care urmau si ca locul 2 le era asigurat. AA ne-a informat ca NT a inceput sa patineze in China, unde au locuit o vreme parintii ei fiind trimisi acolo cu serviciul. Si s-au afisat notele. La vederea cifrei de 124, 32 celor doi patiantori nu le venea sa creada. Dar cand s-a afisat si locul 3 Narumi a tasnit de pe banca si tsushti in bratele antrenorului de care s-a incolacit ca o maimutica. Si Mervin s-a repezit sa-l imbratiseze pe celalalt antrenor. Apoi am vazut ca spectatorii japonezi plangeau, a inceput si Narumi sa planga de bucurie...comentatorii nostri ziceau ca ei stiau ca asiaticii sunt mai retinuti (se vede ca nu se uita la serialele sud-coreene, cu sirurile lor de lacrimi de glicerina atat pe obrajii fetelor, cat si pe al baietilor). AA a pus explozia de sentimente a lui Narumi pe seama faptului ca se antreneaza in Canada.

In pauza Gwendal Peizerat i-a intervievat pe campioni iar apoi comentatorii (MN) ne-au spus ca atunci cand Tatiana il avea ca partener pe Stanislas cele doua ucrainience, AS si TV se antrenau impreuna si erau f bune prietene dar cand partenerul Tv a devenit Maxim Aliona i-a spus lui Ingo Stoeur ca nu mai e cazul sa seantreneze impreuna pt ca acea pereche a devenit periculoasa. AA a comentat vazand cum sare Narumi de bucurie ca pt ei acum e si ziua lor, si Pastele, si Craciunul. Am gasit o poza sugestiva a modului cum au reactioant cei doi japonezi cand au aflat rezultatele, precum si un articol din care rezulta ca pt Olimpiada Mervin, care s-a nascut in Saskatchewan din  parinti refugiati, tatal vietnamez si mama cambodgiana, ar trebui sa renunte la cetatenia canadiana si sa devina cetatean japonez ca sa poata participa, pt ca Japonia nu admite dubla cetatenie iar la Olimpiada, spre deosebire de celeallte concursuri internationale se cere ca cei care concureaza sa fie cetateni ai tarii pt care concureaza.




Pairs - Free Skating
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOVRUS140.9071.4269.488.798.258.938.828.640.00#12
2Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWYGER132.8664.2468.628.548.398.578.718.680.00#15
3Narumi TAKAHASHI / Mervin TRANJPN124.3261.3462.987.868.007.758.007.750.00#16
4Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOVRUS122.8358.2764.568.147.798.078.328.040.00#7
5Meagan DUHAMEL / Eric RADFORDCAN121.7263.7357.997.327.147.297.297.210.00#9
6Qing PANG / Jian TONGCHN118.9555.3664.598.367.937.868.218.001.00#13
7Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOVRUS118.6657.6463.028.007.757.758.147.752.00#14
8Caydee DENNEY / John COUGHLINUSA117.8959.0458.857.466.937.617.397.390.00#11
9Wenjing SUI / Cong HANCHN116.1759.1956.987.146.937.257.187.110.00#10
10Mary Beth MARLEY / Rockne BRUBAKERUSA111.2857.3654.927.006.616.966.966.791.00#6
11Stefania BERTON / Ondrej HOTAREKITA107.7753.7654.016.866.506.756.966.680.00#5
12Jessica DUBE / Sebastien WOLFECAN100.5351.8851.656.716.296.326.716.253.00#8
13Maylin HAUSCH / Daniel WENDEGER97.3249.5748.756.215.716.116.366.071.00#3
14Mari VARTMANN / Aaron VAN CLEAVEGER95.3851.0444.345.715.325.645.615.430.00#1
15Nicole DELLA MONICA / Matteo GUARISEITA88.2443.2145.035.865.395.685.715.500.00#4
16Vanessa JAMES / Morgan CIPRESFRA80.1937.9642.235.715.115.145.365.070.00#2
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation

Rezultatele Finale

FPl.NameNationPointsSPFS
1Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY

GER
201.4912
2Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV

RUS
201.3881
3Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN

JPN
189.6933
4Qing PANG / Jian TONG

CHN
186.0526
5Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD

CAN
185.4155
6Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV

RUS
183.6847
7Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV

RUS
182.42114
8Caydee DENNEY / John COUGHLIN

USA
180.3778
9Wenjing SUI / Cong HAN

CHN
179.4469
10Mary Beth MARLEY / Rockne BRUBAKER

USA
170.901010
11Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK

ITA
168.16911
12Jessica DUBE / Sebastien WOLFE

CAN
156.361212
13Maylin HAUSCH / Daniel WENDE

GER
145.801513
14Mari VARTMANN / Aaron VAN CLEAVE

GER
143.291614
15Nicole DELLA MONICA / Matteo GUARISE

ITA
137.311415
16Vanessa JAMES / Morgan CIPRES

FRA
130.701316
17Danielle MONTALBANO / Evgeni KRASNOPOLSKI

ISR
FNR17
18Anais MORAND / Timothy LEEMANN

SUI
FNR18
19Stacey KEMP / David KING

GBR
FNR19
20Ji Hyang RI / Won Hyok THAE

PRK
FNR20
  FNR=Final not reached

vineri, 30 martie 2012

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2012-Dans- Programul Scurt

Anul acesta programul scurt a avut ca tema dansuri sudamericane: salsa, samba, mambo.  Fiecare pereche a avut programul alcatuit fie din doua, fie din trei parti. Cea mai des folosita melodie a fost "La historia de un amor". Si mi-au venit mereu in minte versurile, invatate cu mai mult de patru decenii in urma de la o prietena din Venezuela:

Es la historia de un amor
Como no hay otro igual
Que me hizo comprender
Todo el bien, todo el mal,
Que me dio luz a mi vida
Apagandola despues
Ai, que vida tan oscura
Sin tu amor no vivire

E povestea unei iubiri
Cum nu e alta asemeni
Ce m-a facut sa inteleg
Tot ce-i bine, tot ce-i rau.
Care mi-a adus lumina in viata
Si mi-a stins-o apoi
Ah, ce viata-ntunecata
Fara dragostea ta nu voi mai trai

Am urmarit o parte din program pe TVR 2 comentatori fiind Alina Alexoi si Marius Negrea iar la una din pauze m-am mutat pe Eurosport in speranta ca va comenta din nou Florin Gafencu impreuna cu Yvonne Ghita, dar de data asta comentator a fost Nicolae Bellu. Am ramas totusi pe ES.

Intai trebuie sa reamintesc ca mie imi vine destul de greu, cu toata experienta, sa apreciez intotdeauna daca 
o pereche a fost mai buna decat alta. Arbitrii au criteriile lor, uneori subiective, in orice caz mai avizate decat ale mele. Insa dealungul anilor s-a intamplat sa vad cate o pereche care sa imi mearga la inima desi se afla pe la mijlocul clasamentului si de cele mai multe ori la competiile ulterioare acea pereche avansa pe scara valorilor. 

Prima pereche pe care am vazut-o, Madison HUBBELL / Zachary DONOHUE m-a impresionat prin programul executat in viteza, cu ridicari spectaculoase. 

Despre urmatoarea, din Uzbekistan, Anna NAGORNYUK / Viktor KOVALENKO, am aflat ca a fost anul trecut la Brasov, la Grand Prix de juniori. Din pacate la Nisa s-a prezentat destul de slab, se vedea ca e o pereche inca nesudata, care mai are inca mult de lucru. AA chiar a comentat ca la dans cuplurilor tinere le e mai greu sa se afirme si de aceea longevitatea e mare. Asta era valabilm mai ales cand era in vigoare vechiul sistem de evaluare, acum o pereche tanara, cum e cea rusa despre care voi vorbi mai tarziu, intra in top ten daca este valoroasa si talentata.

Foarte simpatica mi s-a parut fata din perechea australiana Danielle OBRIEN / Gregory MERRIMAN. Desi au fost ultimii calificati mie mi-a placut cum se misca, cum s-au sincronizat, mi s-a parut ca promit f mult. Acum e adevarat ca ei au reprezentat Australia, ambii fiind nascuti in Sydney, dar acum traiesc si se antreneaza in SUA, in Bloomfield, in"fabrica" lui Pascuale Camerlengo si Anjelika Krylova (cei doi antrenori sunt sot si sotie si au o fetita).

Pt ca am vorbit de calificarea in finala e locul sa spun ca pt programul scurt 15 perechi au fost calificate din oficiu, pe baza rezultatelor din competitiile la care au participat in timp ce 10 au participat la calificari unde au prezentat programul liber. Din cele 25 de perechi de la programul scurt doar 20 s-au calificat la programul liber.

Japonezii Cathy REED / Chris REED au demonstrat ca si la dans se cade, ea s-a lovit de el si programul a avut de suferit, ca si notele.

Din Harbin a venit o pereche chineza Xintong HUANG / Xun ZHENG Ma asteptam sa fie ceva mai rigizi, insa coregrafia Nataliei Liniciuk si-a spus cuvantul si au evoluat mult mai bine decat m-am asteptat. Totusi una dintre ridicari mi s-a parut ca a fost executata cu oarecare dificultate. Si pt ca am vorbit de ridicari la programul scurt a existat o ridicare de legatura care nu avea voie sa depaseasca 3 secunde, putine perechi au reusit sa se incadreze in timp si atunci ridicarea nu a primit nici un punct, si o ridicare "normala" dar care nici ea nu are voie sa depaseasca 6 secunde, in caz contrar se penalizeaza scazandu-se un punct, care poate fi f valoros in economia concursului.

Mie nemtii Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI nu-mi plac, imi tot vin in minte Kati Winkler/ Rene Lohse si comparatia e net in defavoarea celor mai tineri. Pe cat de simpatici erau KW/RL pe atat de antipatici imi sunt NZ/AG, de aceea nu mi-a placut nici programul lor. Dar Alimei i-a placut, i-a laudat mult, deasemenea MN a avut cuvinte de lauda la adresa lor. Sigur, eu sunt subiectiva, dovada notele destul de bune date de arbitri. Martin Skorznitzky, care ii antreneaza la Oberstdorf a fost destul de multumit.

Blondul din perechea engleza Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND mi se pare cel mai frumos dintre toti dansatorii, cu trasaturile lui atat de fine. La perechea asta impresioneaza diferenta mare de inaltime dintre parteneri, ea 1,52 el 1,82. Comentatorii nostri au amintit ca si Evghenii Platov este cam de aceeasi inaltime ca NB, dar Oksana Grishciuk, partenera lui EP e ceva mai inalta, sau cel putin asa imi amintesc eu. Mi-a placut cum au interpretat PC/ NB muzica. La final el a sarit si MN ne-a explicat ca exista o camera de filmat suspendata de tavan, web, care se plimba peste capetele celor din patinoar si spre aceea a sarit Nicholas.

Speranta rusilor Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV la o medalie s-a prabusit in momentul in care Katia a reusit (si ea) sa cada. Pesemne chiar o fi ceva in apa din Nisa. Degeaba au dansat ei cu o viteza de-mi taia respiratia mie, privitoarea, cazatura i-a aruncat in josul clasamentului, fara vreo speranta de recuperare la programul liber.

Mie mi-a placut cum au interpretat programul francezii Pernelle CARRON / Lloyd JONES mai ales atunci cand Ima Sumak, care a interpretat una din partile muzicale, a ridicat vocea sus, sus de tot cum numai ea stie iar ei au executat o ridicare suprapusa exact pe momenmtul acestei ridicari de voce (ce mai , era un fel de tipat). Am fost si eu mirata ca au primit note asa de mici, spectatorii au fost chiar revoltati, deh, erau de-a lor.

Cand a intrat pe gheata perechea rusa Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO ma intrebam care dintre ei o sa cada. Nu a cazut niciunul, ba chiar au avut un program destul de frumos si reusit.

O rochie sexy, de tigroaica, a avut fata din perechea canadiana Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE Ei au demonstrat inca odata ca scoala canadiana de dans este valoraoasa, au avut un program f frumos, cu o interpretare excelenta a muzicii. Aproape toate perechile care pe care le-am vazut au patinat in viteza, chiar daca o parte din melodii au fost ceva mai lente, (de fapt ritmurile sudamericane sunt, dupa cum se stie, mai rapide, mai energice). au acoperit f bine gheata (aveau de executat o linie de pasi in fata arbitrilor si alta in partea opusa) si au demonstrat o tehnica de patinaj destul de bine pusa la punct.

Una din perechile mele favorite este cea a italienilor Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE Au interpretat excelent muzica, au patinat cu viteza, sincronizati, cu siguranta. Ceea ce a facut de multe ori diferenta in notarea perechilor a fost modul in care au executat twizzelurile, de fapt este vorba de cel mai greu element in dans, char mai greu decat ridicarile. Si fiindca a venit vorba de ridicari nu incetez sa ma minunez de unde scot unii ridicari asa de originale si interesante.

Primii din grupa "cea mai cea" au fost rusii Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV care au venit,  din calificari. Au avut un program asa de complex, asa de elaborat incat mi s-a parut ca timpul s-a dilatat ca sa incapa in el toate miscarile lor. Am vazut partea asta pe Eurosport si NB a comentat ca a fost un program perfect, ei au fost bine sincronizati dar nu au avut originalitate, au avut automatisme, le lipseste culaorea care vine cu varsta, cu experienta. Avand in vedere ca e vorba de cel mai tanar cuplu de dans iar NB a arbitrat ceva concursuri la viata lui devine si mai corecta observatia Alinei ca perechile tinere (la dans) se afirma mai greu.

Si au inceput sa intre pe gheata cei antrenati de aceste genii antrenoristice: Marina Zueva/ Igor Spielbam. e uluitor cum au reusit ei sa slefuiasca cele trei perechi prezente la acest campionat incat fiecare sa-si pastreze stilul propriu dar sa ajunga, cel putin doua dintre ele, la cel mai inalt nivel mondial. Au intrat intai americanii Meryl DAVIS / Charlie WHITE Eu cred ca sortii nu le-au fost favorabili pt ca mi s-a parut ca arbitrii, atunci cand au apreciat programul lor, au lasat loc de mai bine pt rivalii si prietenii lor canadieni. Au fost perfect sincronizati, NB a remarcat capacitatea lor de a accelera iesita din comun, precum si naturaletea si puterea de a incanta publicul. YG a afirmat "asa se fac twizzleurile" eu insa am remarcat ca indiferent de ritmul muzici, rapid sau lent, ei au patinat cu aceeasi viteza.

Mie canadienii Tessa VIRTUE / Scott MOIR (nu va pot spune cat m-a enervat la progranmul liber Alina Alexoi care spunea mereu Scot Moar, si nu e prima data, i-a intrat rau de tot in reflex, cand toti, dar absolut toti crainicii de sala indiferent unde a evoluat acesta pereche, i-au zis Moir, asa cum se citeste, pt ca tipul e englez, nu freancez) mi-au placut mai mult. E o asemenea chimie intre ei incat pareau ca plutesc deasupra ghetii. Nici macar un pic de gheata nu a zburat din patinele lor, in timp ce la altii raman norisori de gheata dupa ce trec. YG se minuna cum se face departajarea. NB a lamurit-o ca o face calculatorul care elimina cea mai mare si cea mai mica nota si face media celor ramase. Inainte se acordau locuri, acum locurile le stabileste calculatorul.

E adevarat insa ca depinde si ce bagi in calculator iar la componente e loc pt subiectivism, dar nu si pt manarit, ca inainte (vezi Olimpiada de  la Salt Lake City, proba de perechi) NB a comentat astfel despre TV/SM "acuratete la pasi, bine lucrat cu genunchii, muchii adanci, curate, miscari bune ale corpului" Eu atat pot sa adaug: ce inseamna sa fii specialist (ma refer la NB) stii ce si cum sa apreciezi. Inainte de a se da notele am apreciat ca ei vor fi pe locul intai. Me smart!

A treia pereche antrenata de cuplul cel genial (care cand erau sportivi nu reuseau sa ajunga pe podium, parca nici chiar in top, daca am inteles eu bine, important e ca stiu sa-i invete pe altii ce sa faca fara sa se foloseasca de exemplul personal, procedand dupa principiul "fa ce zice popa") e de origine japoneza Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI dar a reprezentat cu brio USA, reprezentand o surpriza la alte competitii prin rezultatele f bune obtinute la o varsta destul de tanara. Au avut un program destul de frumos, care l-a entuziasmat pe NB dar nu si pe arbitri, spre dezamagirea celor doi cand au vazut notele, clar se asteptau la mai mult.

Desi presiunea publicului asupra lor a fost f mare Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT s-au comportat f bine, reusind un program bun, desi nu la nivelul celor de peste ocean care se bat intre ei de cativa ani pe primele medalii. Trebuie admirate tenacitatea si puterea de a indura ale Nataliei, car si-a fracturat piramida nazala cu putin timp inainte de concurs, avand mari probleme cu respiratia, dar a insistat sa fie lasata sa concureze in ciuda avizului contrar al medicilor. A evoluat cu un pansament pe nas si s-a descurcat f bine. Ei au fost ultimii la start dar si-au tinut firea extraordinar de bine. La sfarsitul programului spectatorii s-au ridicat in picioare si i-au aplaudat indelung.

NB a comentat ca fiind de 11 ani impreuna se vede ca e un cuplu rutinat, ca se cunosc f bine si doar intamplarea i-ar putea duce la o greseala, ei intra atat de bine in program incat nu mai percep ce se intampla in jurul lor. Tot NB a remarcat ca sunt f expresivi si ca nici macar o clipa nu le-a lipsit zambetul de pe buze.

Ice Dance - Short Dance
 
Result Details
 
  Pl.  Qual.NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECCITDed.
-
StN.
1Q Tessa VIRTUE / Scott MOIRCAN72.3134.2938.029.469.369.579.549.570.00#23
2Q Meryl DAVIS / Charlie WHITEUSA70.9833.5037.489.399.149.509.509.320.00#22
3Q Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZATFRA69.1333.6435.498.898.688.968.938.890.00#25
4Q Kaitlyn WEAVER / Andrew POJECAN66.4733.2133.268.188.048.438.508.390.00#19
5Q Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOVRUS65.3431.8633.488.438.148.468.508.320.00#21
6Q Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTEITA65.1132.1432.978.217.968.398.258.360.00#20
7Q Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANIUSA62.3529.4432.918.258.078.328.298.210.00#24
8Q Madison HUBBELL / Zachary DONOHUEUSA59.5632.6426.926.686.506.796.866.790.00#7
9Q Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEVRUS58.2926.4332.868.328.148.078.398.141.00#16
10Q Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKORUS58.1928.6429.557.467.117.507.547.320.00#18
11Q Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSIGER56.2928.6427.657.006.716.896.966.960.00#14
12Q Penny COOMES / Nicholas BUCKLANDGBR54.3526.8527.506.866.687.006.966.860.00#15
13Q Xintong HUANG / Xun ZHENGCHN51.3526.8624.496.256.046.186.215.960.00#13
14Q Lorenza ALESSANDRINI / Simone VATURIITA51.1826.8525.336.366.146.466.466.251.00#9
15Q Kharis RALPH / Asher HILLCAN50.7527.2124.546.185.866.186.326.111.00#6
16Q Isabella TOBIAS / Deividas STAGNIUNASLTU50.2224.8525.376.466.186.326.506.250.00#5
17Q Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUNUKR48.7025.0723.636.045.685.895.965.930.00#1
18Q Sara HURTADO / Adria DIAZESP48.6826.2122.475.755.505.895.865.210.00#10
19Q Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOVAZE48.1523.2224.936.326.006.296.326.210.00#4
20Q Danielle OBRIEN / Gregory MERRIMANAUS47.9225.9321.995.645.295.645.505.430.00#11
21Pernelle CARRON / Lloyd JONESFRA47.7520.2527.507.006.716.826.966.860.00#17
22Irina SHTORK / Taavi RANDEST47.2425.8621.385.795.395.545.574.640.00#2
23Zsuzsanna NAGY / Mate FEJESHUN45.7024.7820.925.505.075.395.394.890.00#3
24Cathy REED / Chris REEDJPN44.1921.2123.986.215.865.796.255.861.00#12
25Anna NAGORNYUK / Viktor KOVALENKOUZB44.0823.5120.575.435.005.325.324.750.00#8
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions/Linking Footwork/Movements
PEPerformance/Execution
CCComposition/Choreography
ITInterpretation/Timing
Qual.Qualified for next segment

Am pus in clar linkurile la videoclipuri unde puteti vedea ce s-a intamplat la aceasta proba, daca nu cumva cineva va fi reclamat la youtube vreunul si nu va fi fost scos de pe site.

Tessa VIRTUE/ Scott MOIR SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=UgWxndFPtaw

Meryl DAVIS/ Charlie WHITE SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=D3eEbLtpI_Q

Nathalie PECHALAT/ Fabian BOURZAT SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=SP2p09FTAis

Kaitlyn WEAVER/ Andrew POJE SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=rIwcVctAVNI

Elena ILINYKH/ Nikita KATSALAPOV SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=2BuVWLNDgAA

Anna CAPPELLINI/ Luca LANOTTE SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=9T7wiTg8kas

2012 WC Shibutani / Shibutani
http://www.youtube.com/watch?v=WFiQeil-gNo

WC2012 - Madison HUBBELL / Zachary DONOHUE - SD
http://www.youtube.com/watch?v=a33PuWBZdO8

Ekaterina BOBROVA/ Dmitri SOLOVIEV SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=B9TD_9RkhEE

Ekaterina RIAZANOVA/ Ilia TKACHENKO SD WC 2012
http://www.youtube.com/watch?v=5NyTBpriWF4

Nice 2012 ICE DANCE SD -4/16- Nelli ZHIGANSHINA Alexander GAZSI - 28/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=xZd0YQt0-nI

Nice 2012 ICE DANCE SD -5/16- Penny COOMES Nicholas BUCKLAND - 28/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=JkDE75JO1uQ

Nice 2012 ICE DANCE SD -3/16- Xintong HUANG Xun ZHENG - 28/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=KluvS9pf-pA

WC2012 - Lorenza ALESSANDRINI / Simone VATURI - SD
http://www.youtube.com/watch?v=X6hrxAB0fmU

WC2012 - Kharis RALPH / Asher HILL - SD
http://www.youtube.com/watch?v=8mXVUJ2S0HI

WC2012 - Isabella TOBIAS / Deividas STAGNIUNASV - SD
http://www.youtube.com/watch?v=HxO7A-_mO3o


WC2012 - Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUN - SD
http://www.youtube.com/watch?v=FpjTytKzPdg

WC2012 - Sara HURTADO / Adria DIAZ - SD
http://www.youtube.com/watch?v=51uA2U7_IYs

WC2012 - Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOV - SD
http://www.youtube.com/watch?v=zZAaR36Y2cM

Nice 2012 ICE DANCE SD -1/16- Danielle OBRIEN Gregory MERRIMAN - 28/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=iHDIZ9MPnAM

Nice 2012 ICE DANCE SD -7/16- Pernelle CARRON Lloyd JONES - 28/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=v3-pfG8r_io

WC2012 - Irina SHTORK / Taavi RAND - SD
http://www.youtube.com/watch?v=oYdZaQqI0HA

WC2012 - Zsuzsanna NAGY / Mate FEJES - SD
http://www.youtube.com/watch?v=xJv4jd00yjs

Nice 2012 ICE DANCE SD -2/16- Cathy REED Chris REED - 28/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=gwKlKuuwqBI

WC2012 - Anna NAGORNYUK / Viktor KOVALENKO - SD
http://www.youtube.com/watch?v=uTeDCSmmUGA

Fotografiile sunt de pe situl Ice Dance.com
Tessa Virtue & Scott Moir (CAN)
Meryl Davis & Charlie White (USA)
Nathalie Pechalat & Fabian Bourzat (FRA)
Kaitlyn Weaver & Andrew Poje (CAN)
Elena Ilinykh & Nikita Katsalapov (RUS)
Anna Cappellini & Luca Lanotte (ITA)
Maia Shibutani & Alex Shibutani (USA)

Xintong Huang & Xun Zheng (CHN)
Penny Coomes & Nicholas Buckland (GBR)
Danielle O'Brien & Gregory Merriman (AUS)