miercuri, 31 martie 2010

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2010 Gala

Teoretic am vazut cea mai mare parte a galei de doua ori, atat pe TVR2 (bravo! pt ca au transmis live) cat si pe Eurosport. Practic am primit atat de multe telefoane de felicitare de la rude si prieteni cu care nu mai vorbisem de mult incat deja cand s-a retransmis vorbeam inca la telefon cu ochii in micul ecran dar nereusind sa fiu prea atenta, iar la sfarsitul zilei nu stiu de ce ma cam durea in gat fara sa fiu racita.

Deci am inceput vizionarea (pe TVR2) cu Federica Faiella/ Massimo Scali cu acelasi program pe muzica lui Negramaro. Un program frumos, romantic, in timpul careia Frederica a facut din nou dovada exceptionalelor sale calitati atletice ridicandu-l pe Massimo. Jeremy Abbot a avut un program care putea figura linistit intr-un concurs, cu sarituri inalte si sigure, lucru remarcabil daca tinem cont ca fiind intuneric in sala si reflectoarele incurcand sportivul e greu sa le aterizeze in asemenea conditii. Totusi la un moment dat a cazut, dar cum era totusi show si nu concurs, n-a fost nici o problema. Muzica a fost interpretata de Michael Bubble, dar n-am reusit sa retin ce anume cantec a fost.

Dan Jang/ Hao Jang ne-au delectat intre altele cu faimoasele aruncari, atat in plan vertical cand Dan e aproape paralela cu solul, cat si in plan orizontal, cand ne miram cat de mult poate zbura si cat de sigur poate ateriza, totusi de la Olimpiada din acelasi Torino nu au mai incercat saritura cvadrupla aruncata, au avut insa o varianta interesanta a spiralei mortii.

Cinthya Phaneuf a avut " Vise dulci" ("Sweet dreams") , de data asta a zambit, ba chiar a dus strengareste degetul la buze. Meryl Davis/ Charlie White au prezentat tot Billie Jean, impresionandu-ma cu perfecta sincronizare a tweezurilor, dar si prin ridicarile spectaculoase. Deci pana acum am vazut numai programe lirice, veti vedea ca e important.

Pe Brian Joubert l-am recunoscut din spate, in penumbra, dupa alura, inainte de a intra pe gheata. Si-a schimbat programul de la Gala europeana, a avut un program ritmat, care i se potriveste f bine, a comunicat f bine cu publicul, se vede ca s-a simtit bine pe gheata. Am aflat ca atat el cat si Pliushcenko au declarat ca nu se vor retrage pana la Olimpiada de la Soci. Cica BJ a declarat "am decis sa arat tuturor celor ce au vorbit urat despre mine ca nu sunt terminat". Se pare ca avea nevoie de un sut undeva ca sa se adune si sa-si tina firea ca sa aiba rezultate pe masura ambitiei.

Alina Alexoi ne-a informat ca pe 11 aprilie vom avea ocazia sa-i vedem la Bucuresti pe Natalie Pechalat/ Fabian Bourzat, Tomas Verner, Stephane LAmbiel, Aliona Savcenco/ Robin Szolkowy, Evgheni Pliushcenko, Irina Slutskaia. Abia astept! Multumesc, Diana.

Aliona Savcenko/ Robin Szolkowy au interpretat cantecul Somewhere din Poveste din Cartierul de Vest, un program liric, care l-a facut pe Marius Negrea sa exclame ca s-a saturat de programe lente, lirice. Incepand din acel moment am inceput si eu sa astept programe mai antrenante, sperand ca vor veni dupa pauza.

Textul de la Somewhere:

There's a place for us,
Somewhere a place for us.
Peace and quiet and open air
Wait for us
Somewhere.

There's a time for us,
Some day a time for us,
Time together with time spare,
Time to learn, time to care,
Some day!

Somewhere.
We'll find a new way of living,
We'll find a way of forgiving
Somewhere . . .

There's a place for us,
A time and place for us.
Hold my hand and we're halfway there.
Hold my hand and I'll take you there
Somehow,
Some day,
Somewhere!


Partea doua a fost deschisa de Micol Cristini, care i-a adus aminte Alinei Alexoi de pustiul de la Vancouver (pe care voia sa-l ia acasa). A cazut, dar spectatorii sunt mai ingaduitori la gala.
Stefania Berton/ Ondrej Hotarek, , doi fosti patinatori de individual au format o pereche care rfeprezinta Italia si au prezentat un program si la gala. Au evoluat pe serenada din Romeo si Julieta, plictisindu-l la culme pe MN,fiind tot un program liric. E o pereche care promite, cu o buna chimie intre cei doi. O fotografie cu ei si alti participanti la gala poate fi vazuta aici.

Yu-Na Kim a avut si ea un program liric, Meditatie din Thais de Massenet, de parca s-au vorbit cu toti sa aiba cam acelasi gen de programe. AA ne-a spus ca din 2008 pana acum a cucerit doar aur la toate concursurile la care a participat, norocul lui Mao Asada, care a iesit pe locul 2 la ambele programe dar a castigat aurul e ca YNK a gresit la prgr scurt si a fost doar pe locul 7, la liber castigand,dar primind numai medalie de argint. YNK este singura patinatoare care s-a prezentat si la mondiale dupa ce a iesit campioana olimpica. Desi a ratat o saritura si la gala a fost o incantare de privit pt gratia si eleganta, precum si siguranta cu care patineaza.

Si fratii Kerr au avut un program liric, Exogenezis de Muse, spre exasperarea lui MN, care se astepta la un program mai vesel. Ei sunt o incantare de privit indiferent de program, pacat ca se retrag, dupa toate informatiile. Au prezentat de data asta un element pe care il vedeam la Shae Lin Bourne/ Victor Kratz, cu ambii patinatori f inclinati, aproape paralele cu gheata, fratii Kerr reusind sa fie si mai inclinati.

Michal Brezina iar s-a simtit bine pe muzica lui Michael Buble "Feeling Good". Mie imi place f mult baiatul asta, are reale calitati de showman, e adorabil, iar comentariul lui MN mi s-a parut cam rautacios " i-a furat locul si showul lui Tomas Verner". Cred ca nu e vina lui MB ca TV nu prea a mai fost in forma in ultima vreme.

Si Maria Muhortova/ Maxim Trankov au avut acelasi program ca la europene, evoluind pe Un vie d'amour cantat de Mireille Mathieu si Charles Aznavour, deci tot un program liric. N-am prea inteles de ce operatorul italian a insistat ata de mult pe Maxim si nu pe Maria, poate pt ca Maxim purta o camasa roz :)). MN a comentat ca s-a asteptat ca aceasta pereche sa primeasca note mai bune atat la programul scurt cat si la liber.

Si Laura Lepisto a repetat programul de la europene (ar fi fost greu sa-l schimbe, dar nu imposibil, e un program frumos) pe muzica din filmul Masca lui Zoro, folosindu-se de cele doua esarfe negre care au produs un efect interesant si agreabil. Videoclipul cu evolutia ei de la aceasta gala poate fi vazut aici. Si Natalie Pechalat/ Fabian Bourzat au avut acelasi program ca la europene, antrenantul si veselul Andi, prilej pt comentatorii AA si MN (am spus deja ca pe cei de la ESP nu i-am auzit, pt ca vorbeam la telefon si aveam sonorul inchis) sa-si aminteasca de Philippe Candeloro si formidabilele lui showuri cand sarea peste mantinela, uitand complet de Pliushcenko cu Sexy Bomb sau rolul dublu, tot de la gale.

Patrick Chan a avut un program mai ritmat, a facut ce stie el mai bine, pasi si piruete, dar si sarituri, desi la una a cazut. A subliniat f bine ritmul muzicii cu miscarile corpului si a urmat cu brio exemplul lui Stephane Lambiel cand a facut piruetele. Totusi mie nu-mi e simpatic, poate pt ca mi s-a parut ca arbitrii l-au nedreptatit pe BJ in folosul lui PC.

Si Qing Pang/ Jian Tong au avut un program liric, superbul Adagio cantat de Sarah Brightman si Andreea Bocelli. Desi la un moment dat JT s-a impiedecat si era sa cada au avut un program excelent, cu aruncarile atat de caracteristice, una din ele fiind triplu Lutz aruncat. Mi-a cam stat inima in loc cand la o ridicare QP se sustinea doar cu patinele sprijinite de umarul lui Jt, ea fiind cu capul in jos, ridicare interzisa in concurs din cauza gradului mare de periculozitate. au avut si spirala mortii interzisa, in care fata nu atinge gheata cu patinele. MN era f incantat de aceasta pereche. Fotografii cu ei si inca vreo cativa patinatori pot fi vazute aici

Evolutia lui Mao Asada, numita de AA Regina balului poate fi vazuta in doua videoclipuri, unul aici si altul aici. La inceputul programului am avut impresia ca unul din portretele de femeie al lui Hokusai a prins viata. Desi a avut acelasi program ca la JO, folosindu-se de un evantai, a fost incantatoare, adorabila.

Si Tesa Virtue/ Scott Moir au avut acelasi program ca la JO, veselul si antrenantul show cu balerina si hocheistul.

Daisuke Takahashi a fost intampinat cu urale, se pare ca micutul japonez, cel care a facut istorie fiind primul japonez medaliat vreodata cu aur la campionatele mondiale (anul acesta s-au ajuns la editia cu nr 100) a cucerit inimile publicului.a zambit adorabil si a interpretat si el un program liric, Luv Letter. Pe el reflectoarele nu l-au incurcat, a executat elemente de mare dificultate si sarituri f sigure (il ajuta si statura, cu centrul de greutate jos) . Si coregrafia, semnata Pascuale Camerlengo a fost de inalta clasa, MN spunea ca e atat de gratios si de elegant de parca nici nu ar fi japonez.

Parada finala, pe melodia Vivo per lei cantata de Andrea Bocelli, in timpul careia am remarcat ca Mao Asada a intrat impreuna cu Daisuke Takahashi, alcatuind un cuplu tare simpatic, iar Sinead Kerr si-a ridicat din nou fratiorul, a incheiat acest sezon atat de plin.

Versurile de la Vivo per lei

Tot acolo se afla si un excelent videoclip in care melodia e interpretata de Andrea Bocelli & Hayley Westenra, in timp ce pe gheata evolueaza perechea care a dus la schimbarea sistemului de notare prin scandalul in care a fost implicata, recunoscandu-se ca merita aurul si nu argintul, incat au plecat de la Olimpiada de la Salt Lake City cu doua medalii obtinute in aceeasi competitie, atat argintul cat si aurul, canadienii Jamie Sale/ David Pelletier

Vivo per lei da quando sai
la prima volta l'ho incontrata,
non mi ricordo come ma
mi è entrata dentro e c'è restata.
Vivo per lei perché mi fa
vibrare forte l'anima,
vivo per lei e non è un peso.
Vivo per lei anch'io lo saie
tu non esserne geloso,
lei è di tutti quelli che hanno
un bisogno sempre acceso,
come uno stereo in camera,
di chi è da solo e adesso sa,
che è anche per lui,
per questo
io vivo per lei.
E' una musa che ci invita
a sfiorarla con le dita,
attraverso un pianoforte
la morte è lontana, io vivo per lei.
Vivo per lei che spesso sa
essere dolce e sensuale,
a volte picchia in testa ma
è un pugno che non fa mai male.
Vivo per lei lo so mi fa
girare di città in città,
soffrire un po' ma almeno io vivo.
E' un dolore quando parte.
Vivo per lei dentro gli hotels.
Con piacere estremo cresce.
Vivo per lei nel vortice.
Attraverso la mia voce si espande
e amore produce.
Vivo per lei nient'altro
ho e quanti altri incontrerò
che come me hanno scritto in viso:
io vivo per lei.
Io vivo per lei sopra un palco
o contro ad un muro...
Vivo per lei al limite....
anche in un domani duro.
Vivo per lei al margine.
Ogni giorno una conquista,
la protagonista sarà sempre lei.
Vivo per lei perché
oramai io non ho altra via d'uscita,
perché la musica lo sai
davvero non l'ho mai tradita.
Vivo per lei perché mi dà pause e note in libertà
Ci fosse un'altra vita la vivo,la vivo per lei.
Vivo per lei la musica.
Io vivo per lei.
Vivo per lei è unica.
Io vivo per lei.
Io vivo per lei.
Io vivo
per lei.

Browsers


Eh, daca jgj mi-ar fi trimis newletterul asta inainte de a fi instalat firefoxul, poate alta era situatia acum...n-as mai fi apelat la IE6 pt tot felul de lucruri, infuriindu-ma de fiecare data ca am pus Firefoxul ca default browser si am setat sa nu se deschida pop-up, iar acum nu mai pot indrepta decat daca dezinstalez unul din browsere, dar experienta m-a invatat ca nu e idee buna.

The ABCs Of Aging ...

Acesta e un soi de alfabet primit prin newsletterul de la jgj, pe care Gmailul il baga invartiabil in spam si eu invariabil ii anunt ca e non spam, dar fara rezultat. Or fi stiind ei mai bine? Din pacate textul mi se pare intraductibil in romana. Incercati Google Translate, poate o sa radeti cand o sa cititi ce iese (eu nu am aceasta curiozitate)

The ABCs Of Aging ...

A is for apple, and B is for Boat,
that used to be right, but now it won't float.
Age before beauty is what we once said,
but let's be a bit more realistic instead.

Now, A's for arthritis; B's the bad back,
C is for chest pains, perhaps cardiac.
D is for dental decay and decline;
E is for eyesight, can't read that top line.

F is for fissures and fluid retention,
G is for gas, which I'd rather not mention.
H is high blood pressure--I'd rather it low;
I for incisions with scars you can show.

J is for joints, out of socket, won't mend.
K is for knees that crack when they bend.
L for libido, what happened to sex?
M is for memory, I forget! What comes next?

N is neuralgia, in nerves way down low;
O is for osteo, the bones that don't grow!
P for prescriptions, I have quite a few,
Just give me a pill and I'll be good as new.

Q is for queasy, is it fatal or flu?
R for reflux, one meal turns to two.
S for sleepless nights, counting my fears.
T for tinnitus; there's bells in my ears.

U is for urinary; big troubles with flow;
V is for vertigo, that's "dizzy" you know.
W is for worry, NOW what's going round?
X is for X-ray, and what might be found.

Y is another year I'm left here behind,
Z is for zest that I still have--in my mind.

I've survived all the symptoms, my body's deployed,
And I've kept twenty-six doctors fully employed!

Million Dolar Baby

Eram tanara absolvent de facultate cand cineva a tinut neaparat sa vad un western spaghetti, in care rolul principal era detinut de un actor american f simpatic, mai ales prin sangele rece pe care il afisa eroul sau in lupta cu cei rai. Am retinut numele: Clint Eastwood.

Acum Academia de fime americana i-a apreciat nu numai talentul de artist ci si pe cel de regizor iar cetateanul C E s-a facut iubit si pe plan local, devenit primar (dar nu guvernator sau sef de stat,ca lati actori celebri). Se spune ca pe cat de dure sunt personajele interpretate pe atat de painea lui Dumnezeu este artistul in viata de toate zilele.

Mie nu-mi place boxul. Este unul dintre cele mai violente sporturi si nu o sa inteleg niciodata placerea de a privi cum isi trag pumni in numele sportului doua persoane. Totusi am privit cu sufletulla gura camd Mihai Leu a devenit campion mondial cucerind centura de diamante, am fost mandra de succesele lui Leonard Doroftei (am apreciat mai putin prestatiile lui la TV in talk showuri) si am o parere f buna despre calitatile umane si intelectuale ale lui Lucian Bute. M-am distrat cand una din eroinele soapoperei "Surorile" (care opera mi-a placutf mult) a mostenit un boxer si a decis sa-l antreneze ea folosin casetele cu Rocky, ajunsese pe la Rocky XV).

Dar Million Dolar Baby nu voiam sa-l vad, inca imi aminteam povestea "Campionului" interpetat de Jon Voigt. Insa intr-o noapte, pregatind bunatati pt masa de Florii, am stat sa vad cateva secvente si am fost cucerita de stilul atat de simplu si direct al filmului, de atmosfera lui si de disperarea personajelor (in ciuda acelei parti a discursului lui Cristian Tudor Popescu in care acesta desfiinta scena hotaratoare din film, aceea a meciului dintre Mo Cuishle--nepoata mea, desi invata gaelica in scoala, nu stia ce inseamna--si Ursoaica Albastra).

Mi s-a parut sfasietoare intalnirea dintre Maggy si familia ei , in special atitudinea mamei, atunci can Maggy a ascultat ce-i spunea mentorul sau si a cumparat o casa dar nu pt ea, ci pt familia ei. Mai rar asemenea nerecunostinta. Iar nesimtirea familiei a culminat in scena de la spital cand i s-a pus un pix in gura lui Maggy ca sa semneze ca vinde casa, in loc de dragostea si afectiunea cu care ar fi trebuit sa fie inconjurata pt a i se alina suferinta de a se sti tintuita la pat pt tot restul vietii.

Filmul e o pledoarie pt demnitate umana, pt calitatea vietii, pt altruism si intelegere fata de cei amarati. iar hotararea pe care o ia personajul lui CE la final seamana atat de tare cu cea din "Si caii se impusca, nu-i asa?"

Efectele benefice ale spirulinei

Cu mai bine de un deceniu in urma, pe cand calculatorul inca nu intrase in viata mea de zi cu zi, ba chiar eram total afona, ca sa zic asa, in ce priveste manuirea lui imi petreceam o parte din zi ascultand la radio. Unul din posturile preferate era Activfm, care avea niste talk showuri antrenante si generatoare de buna dispozitie, dar uneori si cu teme serioase, sustinute de Lucian Boariu si de tandemul Mihai Ciocianu (care poate fi vazut dimineata pe TVR1) si Robert Tache.

Se formase acolo un grup de ascultatori care se distrau impreuna spunand cam tot ce le trecea prin cap (f simpatica era Neli cu dragostea ei nemarginita pt Trabantelul din dotare, am discutat de cateva ori la telefon in particular, numai ca nu sunt prea priceputa la intretinerea prieteniilor) si dintre ei aveam sa tin legatura pana in ziua de azi cu un orb, (vederea lui a avut f mult de suferit din cauza diabetului, dupa toate probabilitatile ereditar)care intre timp sa si casatorit. Ne cunoastem reciproc familiile, ne tinem la curent din cand in cand cu ce mai e nou in viata noastra.

O sa va intrebati ce are prietenia dintre el si mine de-a face cu spirulina. Ei bine, el mi-a recomandat cu multa caldura sa folosesc spirulina. Probabil ca daca as fi urmat sfaturile lui cand am suferit de o anemie severa din cauza unei hemoragii interne cauzata de consumul de Piroxicam, recomandat de doctorul de familie pt a-mi rezolva anchilozarea umarului stang produsa de o artrita reumatoida poate ca mi-as fi revenit si mai repede.

Totusi ultimele analize indica faptul ca acum nu mai am probleme cu continutul in fier al oraganismului (sa bat preventiv in lemn sa nu mai patesc ceva) si nu simt nevoia si nici inclinatia sa consum aceasta alga, nici sucul de orz recomandat ca supliment de fiica mea.

Dar daca exista persoane interesate, am sa dau copy-paste pe un articol din ziarul Lumina dedicat spirulinei.

Efectele benefice ale spirulinei

biolog Roxana PRICOP

Spirulina (Spirulina platensis) este o algă microscopică care conţine o serie de substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii omului. Fiind cea mai bogată sursă vegetală de proteine, furnizează organismului toţi aminoacizii esenţiali. Este o sursă importantă de minerale şi vitamine, reprezentând un supliment nutriţional valoros.

Este cunoscută încă din Antichitate, efectul consumului ei asupra africanilor din jurul Lacului Ciad fiind longevitatea şi sănătatea de fier. Spirulina creşte în ape alcaline, din care asimilează cantităţi mari de minerale chelate, cum sunt potasiul, calciul, magneziul, manganul, seleniul şi fosforul.

Această microalgă este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conţin 60-70 g proteine (de trei ori mai mult decât carnea de porc, de două ori mai mult decât carnea de vită şi peşte şi de 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). În plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte uşor de organismul uman (până la 80%), deoarece conţin 18 aminoacizi necesari omului, dintre care 8 esenţiali. Aceştia, spre deosebire de ceilalţi, nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman şi trebuie obţinuţi din hrana zilnică. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN). Conţine o cantitate mare de clorofilă, chiar şi în stare deshidratată. De asemenea, are un conţinut ridicat de acizi nucleici, acest lucru permiţându-le specialiştilor să o folosească în regenerarea celulară şi în încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Este tot mai des folosită ca tratament postchimioterapie şi radioterapie pentru minimalizarea riscului iradierii celulelor sănătoase. Anemia este şi ea combătută prin consumul de spirulină, datorită conţinutului ridicat în fier. Este folosită şi în tratarea bolilor de ochi, cum este cazul miopiei şi cataractei. Spirulina joacă un rol important şi în alimentaţia unui bolnav cu severă afectare a ficatului, rezultată din consumul exagerat de alcool sau droguri. Spirulina protejează rinichii împotriva efectelor negative ale unor medicamente foarte puternice.

Împachetările corporale cu spirulină au un efect de lifting asupra pielii, aceasta ajutând la menţinerea unei siluete ferme şi suple. Prin stimularea circulaţiei sangvine la nivelul pielii, spirulina favorizează, aşadar, regenerarea celulelor pielii. Folosiţi cu încredere măştile şi tratamentele cosmetice care conţin spirulină, căci extractul natural de spirulină acţionează intens asupra pielii, având un efect cicatrizant. Sub puternica acţiune bio-activă a spirulinei, pielea îşi măreşte elasticitatea. Folosită sub formă de praf, ca adaos în cremele şi măştile faciale, spirulina atenuează petele şi erupţiile alergice. Puteţi adăuga pulbere de spirulină în crema pe care o folosiţi zilnic sau puteţi pur şi simplu să aplicaţi pe ten o mască din spirulină pură. Efectul revigorant al spirulinei asupra tenului este garantat.

În tratamentele curative, se recomandă ca după 30 de zile să se facă o pauză de 10 zile sau reducerea consumului la un nivel de întreţinere, adică 1,2 - 6 g de spirulină/zi. Medicul poate evalua această doză în funcţie de fiecare organism în parte.

Queen Seon Doek=Secretele palatului Afaceri

Oi fi eu urmasa de carciumar si de logofat boieresc dar in fibra mea nu se afla nici un fel de inclinatie pt afaceri. Cred ca pt a fi un afacerist de succes ai nevoie de o doza de siretenie si capacitatea de a insela fara sa clipesti pe cei de la care astepti un profit. Acesta parere se intemeiaza pe formatia mea de "realista" (acea sectiune a liceelor devenita mai tarziu mate-fizica). Pt ca am urmat sectia fizico-chimice (numita ulterior eronat chimie-fizica pt ca se poate face confuzia intre pregatirea ca profesor de chimie si fizica si acea ramura de granita a stiintei care este chimia fizica) am retinut f bine ca una din legile fundamentale ale lumii materiale este cea descoperita de Lavoisier, anume legea conservarii materiei.

Nu poti lua de undeva fara ca acolo sa nu ramana o lipsa. Ideea de win-win situation are o doza de eroare in ea, ca sa castige cineva altcineva trebuie sa piarda (asta nu au priceput si nu pricep in ruptul capului adeptii jocurilor piramidale gen Caritas---pt ca cei carea au pierdut la FNI, pt ca majoritatea directorilor filialelor erau fosti ofiteri de armata sau securitate au fost facuti sa priceapa acest lucru, mai mult, li s-a si aratat cine e profitorul--ca nu-ti poti inmulti de 8 ori depunerile decat luand acei bani de la alti fraieri).

Pt ca istoria citeaza anecdote care atesta inteligenta ascutita a reginei Seon Deok scenaristele au gasit ocazia de a da o lectie de economie politica poporului coreean introducand avant la lettre notiuni precum speculatie si profit. N-au mers pana la a spune, ca si activistii de partid in anii 80 la noi ca e criza de alimente din cauzaharciogilor care isi umplu camarile in dauna altora, ci au introdus oarecum liminar notiunea de exploatat si exploatator.

De asemenea au profitat de aceasta ocazie pt a sublinia de ce era necesara intarirea centralismului si a monarhiei absolute. De altfel in Orient a fost mult mai dezvoltata ideea de despotism, de conducator al regatului sau imperiului care are drept de viata si de moarte asupra supusilor. In Occident multa vreme despotismul a fost practicat pe plan local, dupa prabusirea Imperiului Roman sub atacurile popoarelor migratoare Europa faramatandu-se in zeci, poate sute de statulete autonome, si insasi istoria noastra e o dovada. A fost nevoie de intarirea absolutismului regal in unele tari, de revolutii in altele, pt a se ajunge la coagularea de mai tarziu.

Pt ca inclinatia de stanga a scenaristelor este evidenta dar istoria e istorie (desi in statul marxista al partii de nord a tarii lor despotismul a devenit evident cand conducerea tarii a fost preluata ereditar, chipurile democratic) se insista cam in toate serialele vazute pana acum pe obligativitatea monarhului de a pune pe primul plan bunastarea poporului. Asta o face pe Mi-Shil odioasa si nepotrivita pt a deveni regina, faptul ca ea si clanul ei isi astampara setea de putere exploatand poporul si imbogatindu-se prin profitarea de foamete si aducerea la sapa de lemn a proprietarilor de pamant, pastrand o spoiala de bunavointa prin false acte de caritate.

Si tocmai din acest motiv ies si mai mult in evidenta calitatile pozitive ale lui Yu-Shin, capabil de sacrificiu pt a salva viata supusilor sai si ale lui Deok-Man, care recurge la armele folosite de Mi-Shil pt a imbunatati viata supusilor prin stabilizarea pietii de alimente si contracararea tendintei de crestere a averilor si a puterii apropiatilor lui Mi-Shil prin specula nerusinata.

E de discutat cat de bine se respecta codul hwarangilor, care se presupune ca erau cei mai onesti oameni din regat, lucru dovedit in timpul duelului sacru de catre Bo-Jong si Chil-suk, daca in specula au fost antrenati si hwarangii din anturajul lui Mi-shil.

Pt ca nu am pomenit nimic de Bi-Dam am sa spun ca am impresia ca acea carte atat de pretioasa incat el a ucis zeci de oameni ca sa o pastreze ar fi "History of the Three Kingdoms", adica "Istoria celor trei regate" (scrisa de fapt, asa cum rezulta din cartea si articolul recomandate de Belle, mult mai tarziu) si nu "Istoria celor trei hani" cum apare in subtitrarea de la TVR. Hanii erau conducatori mongoli si daca atunci cand se vorbeste de Kamikaze, vantul divin care a scufundat flota chineza care voia sa invadeze Japonia se specifica faptul ca era condusa de Kubilai Han asta e din cauza ca mongolii au stapanit candva China si India.

Tocmai pt a se apara de pericolul unor noi invazii au construit chinezii Marele Zid, care se mentine si azi ca obiectiv turistic si nu intamplator unul din cele mai vizitate locuri din India, Taj Mahalul, e tot o creatie datorata existentei hanilor mongoli pe tronul Indiei.

Dar in Coreea premergatoare reginei Seon Deok mongolii inca nu devenisera o forta invadatoare de temut iar in China nu era vorba, dupa cate am inteles, de dinastia Han (si oricum, era istoria Coreei, nu a Chinei, oricat de mult ar fi fost intrepatrunse cele doua istorii)

Este interesanta introducerea in serial a colaboratorului lui Mun No pt a se arata capacitatile reale intelectuale ale lui Chun Chu (memoria cu totul iesita din comun atunci cand a reconstituit cartea cu care se jucase pana atunci) dar si necesitatea unei minti perverse, inclinata spre spionaj si manipulare, pt reusita contracararii actiunii de specula a nobililor.

Bi-Dam devina astfel si mai enigmatic, mai greu de inteles daca poate fi in stare sa contribuie la implinirea "visului imposibil" despre care a fost vorba in runda doua a duelului.

Si pt ca am tot vorbit despre afaceri si speculatii financiare am sa spun ca una din cartile pe care am inteles-o destul de putin a fost "Financiarul" a lui Theodore Dreiser. Las la o parte faptul ca economia politica si socialismul stiintific invatate in scoli erau departe de a-mi furniza instrumentele necesare intelegerii, dar cred ca si stilul cartii, diferit de "O tragedie americana" e parca mai greoi.

Mult mai accesibile intelegerii au fost "ingineriile financiare" din "Dinastia Sunderland-Beauclair" a lui Vintila Corbul.
"

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2010 Fete Programul Liber

De obicei programul liber e de calitate mai slaba din pdv tehnic, pt ca dureaza mai mult decat cel scurt si nu toti sportivii au destul suflu ca sa duca programul pana la bun sfarsit, dar parca niciodata fetele nu au facut atatea greseli ca la acest campionat. Sigur ca au scuza oboselii dupa un lung sezon, dar tot am fost cam dezamagita.

De ceva timp ma dezamageste Elene GEDEVANISHVILI, desi la europene a urcat pe podium. A reusit si ea sa rateze la o pirueta, dar si la alte elemente. Mi s-a parut tare greoaie, parca nu mai era ea.

Un costum superb, demn de Cleopatra pe muzica din Asterix si Obelix, dar si un program f bun a avut Miki ANDO, care astfel a urcat f mult in clasament, dar nu suficient pt o medalie. Concentrata in prima parte a programului, a inceput sa zambeasca in partea doua. I-am admirat mult siguranta (uite ca ea a contrazis afirmatiile din primul paragraf; de fapt ce s-a intamplat la prg scurt a fost atipic pt ea)

Yu-Na KIM a avut 5 sarituri triple reusite dupa care a dat semne clare de oboseala,a si cazut. Eram sigura ca nu va urca pe podium, nu ma asteptam deloc la ce a urmat. Viktoria HELGESSON a fost f bucuroasa cand a vazut punctajul, a avut un program bunicel.

O alta Cleopatra, dar cu un costum mai putin reusit a avut Cynthia PHANEUF. A fost f concentrata sa-i reuseasca bine programul, a fost chiar cam incruntata. Abia la sfarsit, cand a vazut ca si-a facut bine treaba si nu a ratat sariturile (care au fost inalte si sigure) a zambit. Cand a vazut ca punctajul obtinut o situeaza pe locul 3 privea incredula panoul, dar programul ei chiar a fost reusit, mai ales cand am aflat ca Kiira Korpi, de ex, a avut o catastrofa de program.

Pt ca o cunosc de mult pe Julia SEBESTYEN ma asteptam sa aiba un program liber mai lab decat cel scurt si asa a fost, a facut multe sarituri duble in loc de triple si a cazut cinci locuri. De ex ea nu rata niciodata triplu Lutz, de data asta a facut doar dublu, cotat de cateva ori mai slab. Pacat, pt ca se va retrage. Se vede ca ii pare rau sa paraseasca concursurile de amatori pt ca a izbucnit in plans cand a terminat programul.

Mao ASADA a avut un program superb, mai ales din pdv tehnic, reusind doua triplu Axel, unul din ele in combinatie!. Totusi nici acum nu a avut rotatie completa la triplu Flip. A interpretat cu mult dramatism muzica lui Rahmaninov (nu m-am putut impiedeca sa mi-o amintesc pe Marilyn Monroe in "Sapte ani de casnicie" cand era fascinata de Rahmaninov). Desi in final a castigat aurul, programul liber a fost castigat de YNK.

Lui Rachael FLATT i-au reusit in mod ciudat sariturile, desi nu sare prea inalt, are insa o viteza de rotatie fantastica. A urcat cateva trepte in clasament. Laura LEPISTO a avut cateva sarituri triple reusite, printre care si Lutzul despre care credeam ca nu-l va invata vreodata, apoi a facut numai duble, dar a castigat puncte la prezentarea artistica, si pt ca a avut punctaj bun la scurt a luat medalie de bronz, in ciuda locului 6 de la liber.

Din pacate desi dupa programul scurt o vedeam pe podium (nu numai eu ci si Alina Alexoi) pe Mirai NAGASU ea nu a reusit sa faca fata cerintelor unui program atat de lung, a cazut si a ratat cam mult. Pe Ksenia MAKAROVA, care a incheiat concursul, fiind ultima la start nu-mi amintesc sa fi vazut-o pana acum. Ea a reusit toate sariturile in afara de cea finala, cand a cazut, in plus si pirueta Bielmann a cam plimbat-o. A fost insa vesela cand a terminat programul, facnd un semn cu degetul, n-am inteles cui ii era adresat.

Despre Gala altadata.

Atentie: intai este lista cu rezultatele de la programul liber, abia a doua lista e cu rezultatele finale.


Ladies - Free Skating

Result Details


Pl. Name Nation TSS = TES + PCS + SS TR PE CH IN Ded. - StN.
1 Yu-Na KIM KOR 130.49 66.45 65.04 8.35 7.75 7.95 8.15 8.45 1.00 #15
2 Mao ASADA JPN 129.50 67.02 62.48 8.25 7.40 7.95 7.55 7.90 0.00 #20
3 Miki ANDO JPN 122.04 63.64 58.40 7.35 6.85 7.60 7.30 7.40 0.00 #14
4 Cynthia PHANEUF CAN 118.04 61.48 56.56 7.20 6.65 7.35 7.15 7.00 0.00 #17
5 Carolina KOSTNER ITA 115.11 54.87 60.24 7.70 7.20 7.55 7.55 7.65 0.00 #19
6 Laura LEPISTO FIN 114.32 54.24 60.08 7.60 7.40 7.45 7.50 7.60 0.00 #22
7 Akiko SUZUKI JPN 111.68 58.96 52.72 6.80 6.10 6.85 6.55 6.65 0.00 #6
8 Ksenia MAKAROVA RUS 107.58 55.14 53.44 6.80 6.20 7.00 6.70 6.70 1.00 #24
9 Rachael FLATT USA 106.56 53.20 53.36 6.75 6.45 6.75 6.75 6.65 0.00 #21
10 Viktoria HELGESSON SWE 105.47 54.91 50.56 6.40 6.05 6.55 6.40 6.20 0.00 #16
11 Mirai NAGASU USA 105.08 49.04 57.04 7.40 6.75 7.20 7.25 7.05 1.00 #23
12 Jenna MCCORKELL GBR 98.78 51.82 46.96 6.10 5.40 6.20 5.80 5.85 0.00 #10
13 Sarah HECKEN GER 98.74 54.14 45.60 5.90 5.35 5.85 5.70 5.70 1.00 #7
14 Alena LEONOVA RUS 98.50 51.50 48.00 6.25 5.75 6.00 6.00 6.00 1.00 #8
15 Julia SEBESTYEN HUN 91.56 42.28 49.28 6.55 5.90 6.30 6.05 6.00 0.00 #18
16 Yan LIU CHN 91.33 47.65 43.68 5.70 5.45 5.30 5.60 5.25 0.00 #12
17 Cheltzie LEE AUS 86.42 43.78 42.64 5.50 5.15 5.30 5.55 5.15 0.00 #11
18 Sonia LAFUENTE ESP 85.59 45.39 41.20 5.50 4.95 5.05 5.25 5.00 1.00 #2
19 Elena GLEBOVA EST 85.13 43.65 42.48 5.50 5.05 5.30 5.30 5.40 1.00 #5
20 Kiira KORPI FIN 82.77 35.65 47.12 6.15 5.95 5.55 6.00 5.80 0.00 #9
21 Elene GEDEVANISHVILI GEO 82.07 35.63 47.44 6.00 5.50 6.05 5.90 6.20 1.00 #13
22 Min-Jung KWAK KOR 73.01 34.69 38.32 5.25 4.50 4.95 4.80 4.45 0.00 #3
23 Anastasia GIMAZETDINOVA UZB 64.79 29.47 36.32 5.15 4.10 4.50 4.65 4.30 1.00 #1
24 Manouk GIJSMAN NED 64.50 32.70 32.80 4.45 3.65 4.10 4.30 4.00 1.00 #4

Legend
TSS Total Segment Score
TES Technical Element Score
PCS Program Component Score

SS Skating Skills
TR Transitions
PE Performance/Execution
CH Choreography
IN Interpretation

Ladies

Final Result


FPl. Name Nation Points SP FS
1 Mao ASADA JPN 197.58 2 2
2 Yu-Na KIM KOR 190.79 7 1
3 Laura LEPISTO FIN 178.62 3 6
4 Miki ANDO JPN 177.82 11 3
5 Cynthia PHANEUF CAN 177.54 8 4
6 Carolina KOSTNER ITA 177.31 4 5
7 Mirai NAGASU USA 175.48 1 11
8 Ksenia MAKAROVA RUS 169.64 5 8
9 Rachael FLATT USA 167.44 6 9
10 Viktoria HELGESSON SWE 161.79 9 10
11 Akiko SUZUKI JPN 160.04 20 7
12 Sarah HECKEN GER 153.94 13 13
13 Alena LEONOVA RUS 152.86 14 14
14 Jenna MCCORKELL GBR 150.90 15 12
15 Julia SEBESTYEN HUN 147.66 10 15
16 Yan LIU CHN 141.29 18 16
17 Cheltzie LEE AUS 137.78 17 17
18 Elene GEDEVANISHVILI GEO 137.33 12 21
19 Kiira KORPI FIN 134.49 16 20
20 Sonia LAFUENTE ESP 133.31 21 18
21 Elena GLEBOVA EST 132.85 22 19
22 Min-Jung KWAK KOR 120.47 23 22
23 Anastasia GIMAZETDINOVA UZB113.89 19 23
24 Manouk GIJSMAN NED 111.94 24 24
25 Ivana REITMAYEROVA SVK FNR 25
26 Sarah MEIER SUI FNR 26
27 Tamar KATZ ISR FNR 27
28 Tugba KARADEMIR TU FNR 28
29 Myriane SAMSON CAN FNR 29
30 Kerstin FRANK AUT FNR 30
31 Victoria MUNIZ PUR FNR 31
32 Bettina HEIM SUI FNR 32
33 Fleur MAXWELL LUX FNR 33
34 Teodora POSTIC SLO FNR 34
35 Karina JOHNSON DEN FNR 35
36 Zanna PUGACA LAT FNR 36
37 Mirna LIBRIC CRO FNR 37
38 Lauren KO PHI FNR 38
39 Martina BOCEK CZE FNR 39
40 Irina MOVCHAN UKR FNR 40
41 Sonia RADEVA BUL FNR 41
42 Ana Cecilia CANTU MEX FNR 42
43 Crystal KIANG TPE FNR 43
44 Georgia GLASTRIS GRE FNR 44
45 Gwendoline DIDIER FRA FNR 45
46 Marina SEEH SRB FNR 46
47 Clara PETERS IRL FNR 47
48 Tamami ONO HKG FNR 48
49 Abigail PIETERSEN RSA FNR 49
50 Charissa TANSOMBOON THA FNR 50
51 Sabina PAQUIER ROU FNR 51
52 Yoniko Eva WASHINGTON IND FNR 52
53 Beatrice ROZINSKAITE LTU FNR 53
WD Isabelle PIEMAN BEL
WD Sonja MUGOSA MNE

Legend
FNR Final not reached
WD Withdrawn

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2010 Dansul Liber

Nu stiu exact ce a gresit Anna Cappellini dar plangea in hohote la sfarsitul programului, neconsolata nici macar de Luca LaNotte.

Vanessa CRONE / Paul POIRIER m-au impresionat la una din ridicari cand VC a avut o poza ca zeita victoriei, Nike, deasemenea au avut o ridicare complexa si prelunga, interpretarea muzicii, in special a Bohemian Rapsody fiind romantica si f expresiva.

Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY au interpretat tot "Lista lui Schindler", parca mai bine ca oricand, cu expresivitatea obisnuita dar demonstrand si marea mobilitate a Alexandrei, care la final a plans, dar din motive cu totul diferite de ale AC. Roman a sarutat gheata la final, ambii au fost f bucurosi cand au vazut punctajul.

Mie imi place f mult perechea Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT si am admirat adevaratul spectacol oferit dupa o parte mai lenta, patinand apoi cu o viteza extraordinara, aratand ca exista o armonie deosebita intre ei (ceea ce americanii numesc chemistry). FG a remarcat ca e un program mai optimist, placut de urmarit. Si-au schimbat programul, se pare ca a fost "La Vita e Bella". Am notat atunci "Mi-ar placea sa fie pe podium". FG a facut observatia ca scopul lor principal e sa danseze cu placere si sa transmita aceasta bucurie si publicului. Am observat cu satisfactie ca insfarsit Fabian e multumit si el odata de punctajul obtinut.

Un program exceptional, pe muzica lui Andrew Lloyd Webber au avut Meryl DAVIS / Charlie WHITE. Nu numai ridicarile au fost spectaculoase, dar tot programul a impresionat prin frumusetea miscarilor, perfecta sincronizare, ilustrarea extraordinara a muzicii. Publicul i-a aclamat indelung, mie programul mi s-a parut mai bun decat la JO, se pare ca si arbitrii au apreciat la fel, judecand dupa punctajul f mare acordat.

Au urmat Tessa VIRTUE / Scott MOIR. Desi au avut si ei un program de inalta clasa, executat cu virtuozitate mie mi s-a parut ca s-a stins un reflector, se pare ca nu am fost singura de aceasta parere, avand in vedere ca aceste doua perechi, bune prietene in afara competitiei si antrenate de aceeasi pereche de exceptionali antrenori, desi nu prea straluciti ca patinatori, Igor Shpilband si Marina Zueva. TV/ SM au aratat multa sensibilitate si placere de a patina.

Cand au evoluat Federica FAIELLA / Massimo SCALI am asteptat sa vad daca il mai ridica Federica pe Massimo si asteptarea nu a fost in zadar, dar la programul liber ei s-au clasat pe locul 4 , notele mai bune obtinute la celelalte probe le-au permis insa accesul la medalia de bronz. La sfarsit FF a plans de fericire.

Eram curioasa si daca Sinead KERR / John KERR ne va prezenta ridicarea partenerului, iar ridicarea a fost originala, oarecum pe sold. Si programul lor a fost f interesant si placut de urmarit. Voi copia intai lista cu rezultatele de la programul liber, apoi cea cu rezultatele finale.

Ice Dance - Free Dance

Result Details


Pl. Name Nation TSS
= TES
+ PCS
+ SS MO PF CH IT Ded.
- StN.
1 Meryl DAVIS / Charlie WHITE USA 110.49 53.70 56.79 9.50 9.35 9.40 9.55 9.60 0.00 #17
2 Tessa VIRTUE / Scott MOIR CAN 110.03 53.10 57.93 9.60 9.50 9.75 9.75 9.80 1.00 #18
3 Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT FRA 98.09 48.70 49.39 8.20 8.05 8.25 8.35 8.45 0.00 #16
4 Federica FAIELLA / Massimo SCALI ITA 97.84 47.10 50.74 8.35 8.20 8.60 8.65 8.70 0.00 #19
5 Sinead KERR / John KERR GBR 93.32 45.70 47.62 7.90 7.85 8.00 7.95 8.05 0.00 #20
6 Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY ISR 91.34 46.30 45.04 7.40 7.25 7.70 7.65 7.75 0.00 #15
7 Vanessa CRONE / Paul POIRIER CAN 91.22 47.90 43.32 7.30 7.05 7.25 7.30 7.30 0.00 #14
8 Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV RUS 89.76 47.60 42.16 7.05 6.80 7.15 7.10 7.20 0.00 #11
9 Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN HUN 83.52 42.60 40.92 6.90 6.65 6.90 6.85 6.90 0.00 #8
10 Emily SAMUELSON / Evan BATES USA 83.37 42.40 40.97 6.90 6.65 6.90 6.85 6.95 0.00 #6
11 Ekaterina RUBLEVA / Ivan SHEFER RUS 81.90 43.50 38.40 6.35 6.15 6.50 6.50 6.70 0.00 #9
12 Pernelle CARRON / Lloyd JONES FRA 80.79 43.20 38.59 6.35 6.20 6.60 6.60 6.60 1.00 #7
13 Cathy REED / Chris REED JPN 79.74 43.50 36.24 6.10 5.75 6.25 6.15 6.15 0.00 #1
14 Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE ITA 79.07 39.90 41.17 6.85 6.75 6.85 7.00 6.95 2.00 #12
15 Kimberly NAVARRO / Brent BOMMENTRE USA 77.99 41.50 37.49 6.30 6.15 6.40 6.25 6.20 1.00 #10
16 Caitlin MALLORY / Kristjan RAND EST 77.00 42.40 34.60 5.65 5.45 6.00 6.00 6.00 0.00 #5
17 Lucie MYSLIVECKOVA / Matej NOVAK CZE 74.91 42.40 32.51 5.40 5.15 5.60 5.50 5.65 0.00 #2
18 Kira GEIL / Dmitri MATSJUK AUT 70.92 40.00 31.92 5.35 5.10 5.50 5.45 5.35 1.00 #4
19 Xiaoyang YU / Chen WANG CHN 69.79 39.50 31.29 5.30 4.95 5.40 5.30 5.30 1.00 #3
WDR Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI RUS #13

Ice Dance

Final Results


Pl Name Nation Points CD OD FD
1 Tessa VIRTUE / Scott MOIR CAN 224.43 1 1 2
2 Meryl DAVIS / Charlie WHITE USA 223.03 2 2 1
3 Federica FAIELLA / Massimo SCALI ITA 197.85 3 3 4
4 Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT FRA 194.39 4 4 3
5 Sinead KERR / John KERR GBR 189.11 6 5 5
6 Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY ISR 181.26 8 6 6
7 Vanessa CRONE / Paul POIRIER CAN 180.30 9 7 7
8 Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV RUS 177.23 11 8 8
9 Emily SAMUELSON / Evan BATES USA 168.77 10 10 10
10 Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN HUN 166.90 13 11 9
11 Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE ITA 164.52 7 12 14
12 Pernelle CARRON / Lloyd JONES FRA 161.86 15 13 12
13 Ekaterina RUBLEVA / Ivan SHEFER RUS 161.20 16 16 11
14 Kimberly NAVARRO / Brent BOMMENTRE USA 159.68 14 15 15
15 Cathy REED / Chris REED JPN 154.93 23 14 13
16 Lucie MYSLIVECKOVA / Matej NOVAK CZE 147.93 18 17 17
17 Caitlin MALLORY / Kristjan RAND EST 147.39 20 21 16
18 Xiaoyang YU / Chen WANG CHN 142.80 17 19 19
19 Kira GEIL / Dmitri MATSJUK AUT 142.49 19 18 18
Withdrawn
Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI RUS 91.98 5 9
Final Not Reached
21 Allison REED / Otar JAPARIDZE GEO 69.42 22 22
22 Carolina HERMANN / Daniel HERMANN GER 69.17 21 23
23 Christina CHITWOOD / Mark HANRETTY GBR 68.97 24 20
24 Katelyn GOOD / Nikolaj SORENSEN DEN 63.55 25 24
25 Danielle OBRIEN / Gregory MERRIMAN AUS 59.28 26 25
26 Jenette MAITZ / Alper UCAR TUR 49.50 27 26
Withdrawn
Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO UKR 31.66 12

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2010 Fete Programul Scurt

Desi campionatul s-a incheiat de cateva zile simt nevoia sa astern pe taste impresiile care imi sunt inca vii in memorie. Fetele au fost dintotdeauna mai putin impresionante din pdv tehnic, ele fiind mai dotate din pdv artistic. Totusi editia din acest an s-a deosebit de toate celelalte care au urmat unor Jocuri Olimpice prin faptul ca de data asta campioana olimpica a tinut sa fie prezenta si la acest concurs. Si nu varsta ar fi motivul ci faptul ca Yu-Na Kim nu a ratat anul acesta nici un podium la toate intrecerile la care a participat.

Mai intai am sa reamintesc cele 8 elemente obligatorii: o combinatie de sarituri, o saritura tripla (daca e dubla punctajul e mult mai mic), un dublu Axel, 3 piruete, o secventa de spirale in care se ridica piciorul liber mai sus de sold si o secventa de pasi.

Eu am inceput sa urmaresc competitia incepand cu Carolina Kostner. Desi a inceput bine programul cu o combinatie de sarituri n-a reusit sa execute triplu Ridberger, doar un dublu. Faptul ca a avut o interpretare buna in rest a ajutat-o sa ajunga in finalul programului scurt pe locul 4. E pacat ca o fiinta atat de talentata nu reuseste sa-si impresioneze conationalii, repetand istoria de la Olimpiada trecuta, desfasurata tot la Torino. Faptul ca si-a schimbat antrenorul cu cel care o antrenase anterior pe Michelle Kwan, anume Frank Caroll, nu a ajutat-o prea mult de data asta. Florin Gafencu a exclamat "Cand era mai mica parca era mai constanta". LA interviul dat dupa concurs a declarat ca a decis sa scoata Lutzul din program pt ca nu mai vrea sa riste sa greseasca.

Mao Asada ne-a aratat ce poate face o eleva a Tatianei Tarasova in materie de coregrafie, dar a fost extraordinara si din pdv tehnic, era clar ca e cat se poate de pregatita sa ocupe un loc pe podium. A interpretat perfect Mascarada de Aram Haciaturian dar partea ei forte a fost combinatia de triplu Axel cu dublu Touloupe. Reamintesc ca unii baieti nu reusesc sa faca nici macar triplu Axel fara sa fie in combinatie. De vreo 5 ani se afla in rivalitate cu Yu-Na Kim. Mi-a facut si bucuria de a vedea o pirueta Bielmann. Mi-a placut si dantela rochitei ei de culoare grena.

Frumoasa Kiira Korpi a vrut sa demonstreze ca si finlandezele reusesc sa execute un triplu Lutz dar dupa o pregatire lunga tot ce a reusit a fost sa cada. Pt ca a ezitat si la dublu Axel nu a obtinut un punctaj prea bun, clasandu-se pe locul 8 intermediar.

Si Miki Ando a cazut la Lutz, dar programul ei, folosind ca fond muzical Recviemul de Mozart a fost ceva mai bun decat al KK, desi FG a remarcat ca a fost putin inaintea muzicii. Si ea a facut pirueta Bielmann, care imi place f mult, nu neaparat pt ca e f dificila, ci pt ca e spectaculoasa. Cu ocazia asta am aflat ca in 1958 a fost prima data cand a fost executata aceasta pirueta de patinatoarea Denise Bielmann.

Laura Lepisto a sarit bine o frumoasa combinatie de doua triplu Touloupe, a reusit si un triplu Ridberger (am notat atunci: nu stie Lutz) dar a ratat din pacate dublul Axel, a avut insa o frumoasa interpretare artistica si a reusit sa se claseze pe locul 2 intermediar. Cea de-a treia finlandeza, Suzana Poiko nu a putut participa pt ca s-a accidentat rau de tot la antrenament.

Elene Gedevenasvili a aavut si ea o combinatie de triple dar a cazut la Lutz. Desi a avut niste spirale superbe s-a clasat doar pe locul 8 intermediar.

A urmat un program absolut fantastic, fetita de numai 16 ani cu parinti de origine japoneza dar cetateana americana Mirai Nagasu le-a dat clase tuturor. A avut o combinatie triplu Lutz cu triplu Touloupe, toate sariturile f sigure, niste spirale fenomenale, care arata o f buna mobilitate, a facut piruete la fel de dificile precum cele de la baieti, a facut si Bielmann iar la pirueta de final practic a facut un spagat vertical. La un moment dat s-a inclinat mult pe spate, de parca voia sa faca podul. Se vedea ca patineaza cu bucurie iar muzica din "Piratii din Caraibe" a fost subliniata cu fiecare miscare a corpului. Diferenta uriasa intre ea si cealalta patinatoare antrenata de Frank Caroll, CK. FG si YG au fost si ei entuziasmati de ce au vazut, YG a caracterizat programul ca efervescent, FG a laudat amplitudinea miscarilor, dificultatea piruetelor si siguranta. FG a anticipat ca ar putea castiga o medalie, YG ne-a informat ca Mirai=viitor in japoneza. Sper sa nu ma dezamageasca pe viitor, dupa programul sau eram sigura ca nici macar Yu-Na Kim nu o mai poate intrece. Scumpicai de MN nu-i venea sa creada cand a vazut ce punctaj urias a obtinut. Ce inseamna modestia japoneza, ea si-a facut bine treba si nu se astepta sa fie chiar atat de apreciata.

YNK S-a clasat dupa programul A urmat Yu-Na Kim cu programul ei din"Bond". Si ea a facut o combinatie de triple dar apoi a inceput sa greseasca. La Flip nu a avut rotatia completa. Aici trebuie sa fac o paranteza mai lunga: desi am ceva cunostinte de patinaj artistic cand privesc competitiile ma simt ca la inot, nu am curaj sa innot daca nu stiu ca atunci cand obosesc pot atinge fundul apei cu piciorul, am reusit sa traversez o groapa mai adanca de 2 m doar calcand apa si nu innotand. La patinaj am nevoie de un comentator care sa-mi spuna ce saritura se executa si daca e facuta sau nu corect, nu tin neaparat sa aflu amanunte picante din viata sportivilor sau sa mi se povesteasca filme, vreau sa stiu de ce un patinator primeste un punctaj mai bun decat altul si eventual sa pot aprecia si eu ulterior unde se greseste, ce element e mai dificil si ce sa admir la un program. Revenind la YNK aceasta a "reusit" o greseala extrem de rar intalnita si anume sa rateze o pirueta. A facut ea imediat un Bielmann dar FG ne-a spus ca nu se va lua in consideratie, pt ca nu se permite repetarea unui element ratat. S-a dezechilibrat si la finala, era de nerecunoscut. Se pare ca laurii gloriei care i-au adus tot felul de contracte si alte manifestari legate de succesul obtinut au obosit-o peste masura, poate de aceea celelalte campioane olimpice nu au mai venit la mondiale. In interviu a declarat ca nu a fost prea sigura ca poate lupta (la sfarsitul programului a atins gheata stanga cu mana si noi am crezut ca e vreo problema cu siretul, nu a fost cazul) fiind si prea obosita. A spus ca vrea sa uite ce s-a intamplat si sa revina la normal. Mi-a placut dialogul dintre cei doi comentatori, FG a spus ca e si om iar YG ca nu e un robotel pe care sa-l intorci cu cheita.scurt pe locul 7 si eram convinsa ca nu mai are nici o sansa la vreo medalie.

Julia Sebestyen a avut un program mult mai bun decat in anii trecuti, dupa ce a devenit campioana nu a mai reusit sa evolueze prea bine, de data asta mi-a placut tot ce a facut, miscarea gratioasa a mainii la una dintre spirale, pirueta Bielmann de la sfarsit, combinatia de triplu Lutz cu dublu Touloupe, pasii in viteza, programul dinamic. Pt ca FG a sesizat ca la triplul Flip a avut rotatia intarziata ne-a reamintit ca juriul tehnic e alcatuit dintr-un controlor tehnic si doi specialisti, de regula doi fosti sportivi. Se pare ca Flipul a fost depunctat si astfel se explica de ce punctajul a fost cam mic, locul 10 intermediar.

Alena Leonova, pe care am remarcat-o la incalzire pt ca a cazut, a cazut si la triplul Flip in timpul programului, desi sala a sustinut-o prin aplauze, a avut probleme si la aterizarile de la combinatia de triplu Lutz cu dublu Touloupe

Rezultatele dupa programul scurt:

Pl. Name Nation TSS = TES + PCS + SS TR PE CH IN Ded. - StN.
1 Mirai NAGASU USA 70.40 40.20 30.20 7.60 7.15 7.70 7.70 7.60 0.00 #50
2 Mao ASADA JPN 68.08 37.12 30.96 7.95 7.25 7.95 7.65 7.90 0.00 #45
3 Laura LEPISTO FIN 64.30 34.98 29.32 7.45 7.10 7.20 7.40 7.50 0.00 #48
4 Carolina KOSTNER ITA 62.20 33.20 29.00 7.25 6.90 7.25 7.35 7.50 0.00 #44
5 Ksenia MAKAROVA RUS 62.06 36.90 25.16 6.50 5.90 6.50 6.25 6.30 0.00 #42
6 Rachael FLATT USA 60.88 33.80 27.08 6.60 6.15 7.25 6.85 7.00 0.00 #53
7 Yu-Na KIM KOR 60.30 30.02 30.28 7.95 7.45 7.30 7.70 7.45 0.00 #51
8 Cynthia PHANEUF CAN 59.50 33.94 25.56 6.50 6.05 6.50 6.40 6.50 0.00 #30
9 Viktoria HELGESSON SWE 56.32 32.68 23.64 6.05 5.65 6.10 5.90 5.85 0.00 #39
10 Julia SEBESTYEN HUN 56.10 30.06 26.04 6.85 6.05 6.70 6.50 6.45 0.00 #54
11 Miki ANDO JPN 55.78 28.70 28.08 7.20 6.70 7.00 7.10 7.10 1.00 #47
12 Elene GEDEVANISHVILI GEO 55.26 30.34 25.92 6.55 6.00 6.65 6.45 6.75 1.00 #49
13 Sarah HECKEN GER 55.20 33.64 21.56 5.80 4.95 5.45 5.40 5.35 0.00 #33
14 Alena LEONOVA RUS 54.36 29.40 25.96 6.60 5.95 6.80 6.55 6.55 1.00 #55
15 Jenna MCCORKELL GBR 52.12 29.92 22.20 6.00 5.20 5.75 5.45 5.35 0.00 #37
16 Kiira KORPI FIN 51.72 26.68 26.04 6.70 6.25 6.60 6.55 6.45 1.00 #46
17 Cheltzie LEE AUS 51.36 31.40 19.96 5.10 4.60 5.00 5.10 5.15 0.00 #27
18 Yan LIU CHN 49.96 28.52 21.44 5.60 5.05 5.40 5.35 5.40 0.00 #35
19 Anastasia GIMAZETDINOVA UZB 49.10 29.34 19.76 5.40 4.50 5.00 4.90 4.90 0.00 #29
20 Akiko SUZUKI JPN 48.36 23.32 26.04 6.80 6.10 6.40 6.65 6.60 1.00 #52
21 Sonia LAFUENTE ESP 47.72 27.08 21.64 5.55 5.10 5.45 5.55 5.40 1.00 #34
22 Elena GLEBOVA EST 47.72 26.32 21.40 5.50 5.10 5.55 5.30 5.30 0.00 #32
23 Min-Jung KWAK KOR 47.46 27.30 21.16 5.50 5.25 5.35 5.25 5.10 1.00 #31
24 Manouk GIJSMAN NED 47.44 30.60 16.84 4.55 3.80 4.35 4.20 4.15 0.00 #14
25 Ivana REITMAYEROVA SVK 45.96 25.60 20.36 5.40 4.70 5.20 5.10 5.05 0.00 #38
26 Sarah MEIER SUI 45.06 23.10 22.96 6.15 5.45 5.50 5.90 5.70 1.00 #28
27 Tamar KATZ ISR 44.96 25.20 20.76 5.55 4.80 5.25 5.25 5.10 1.00 #40
28 Tugba KARADEMIR TUR 44.52 23.88 20.64 5.40 4.80 5.20 5.10 5.30 0.00 #41
29 Myriane SAMSON CAN 44.20 24.44 21.76 5.80 5.15 5.35 5.45 5.45 2.00 #43
30 Kerstin FRANK AUT 43.80 26.76 17.04 4.75 3.75 4.40 4.20 4.20 0.00 #24
31 Victoria MUNIZ PUR 41.08 25.24 15.84 4.40 3.35 4.00 3.95 4.10 0.00 #22
32 Bettina HEIM SUI 41.00 24.60 16.40 4.25 3.85 4.15 4.15 4.10 0.00 #11
33 Fleur MAXWELL LUX 40.22 24.70 16.52 4.25 3.70 4.35 4.10 4.25 1.00 #10
34 Teodora POSTIC SLO 40.20 23.64 18.56 5.10 4.30 4.60 4.70 4.50 2.00 #36
35 Karina JOHNSON DEN 38.22 23.78 15.44 4.15 3.50 3.95 3.80 3.90 1.00 #21
36 Zanna PUGACA LAT 38.20 24.48 13.72 3.70 3.15 3.55 3.45 3.30 0.00 #6
37 Mirna LIBRIC CRO 37.24 22.52 14.72 3.95 3.40 3.75 3.75 3.55 0.00 #12
38 Lauren KO PHI 33.34 19.30 14.04 3.85 3.35 3.50 3.60 3.25 0.00 #26
39 Martina BOCEK CZE 32.90 18.66 15.24 4.15 3.60 3.80 3.75 3.75 1.00 #16
40 Irina MOVCHAN UKR 32.60 19.00 14.60 4.20 3.30 3.60 3.65 3.50 1.00 #23
41 Sonia RADEVA BUL 32.12 20.60 12.52 3.55 2.70 3.15 3.20 3.05 1.00 #19
42 Ana Cecilia CANTU MEX 31.88 16.64 15.24 3.85 3.50 4.15 3.75 3.80 0.00 #13
43 Crystal KIANG TPE 31.72 18.36 13.36 3.25 2.85 3.65 3.45 3.50 0.00 #15
44 Georgia GLASTRIS GRE 31.36 18.00 13.36 3.25 2.90 3.55 3.40 3.60 0.00 #3
45 Gwendoline DIDIER FRA 29.32 15.28 16.04 4.30 3.75 3.90 4.20 3.90 2.00 #20
46 Marina SEEH SRB 28.32 17.84 10.48 2.90 2.35 2.60 2.75 2.50 0.00 #4
47 Clara PETERS IRL 28.20 16.00 12.20 3.10 2.85 3.20 3.00 3.10 0.00 #1
48 Tamami ONO HKG 27.74 13.54 14.20 4.05 3.25 3.50 3.55 3.40 0.00 #25
49 Abigail PIETERSEN RSA 25.76 14.88 11.88 3.25 2.60 3.10 3.00 2.90 1.00 #8
50 Charissa TANSOMBOON THA 25.22 13.90 12.32 3.25 2.80 3.10 3.20 3.05 1.00 #18
51 Sabina PAQUIER ROU 24.42 14.46 10.96 3.30 2.40 2.75 2.75 2.50 1.00 #2
52 Yoniko Eva WASHINGTON IND 24.24 15.00 10.24 2.60 2.20 2.80 2.70 2.50 1.00 #7
53 Beatrice ROZINSKAITE LTU 23.68 13.72 10.96 3.10 2.35 2.75 2.85 2.65 1.00 #9
WDR Isabelle PIEMAN BEL #17
WDR Sonja MUGOSA MNE #5

Legend
TSS Total Segment Score
TES Technical Element Score
PCS Program Component Score

SS Skating Skills
TR Transitions
PE Performance/Execution
CH Choreography
IN Interpretation

Natura se grabeste












Parca pana mai ieri ne cam pierdusem nadejdea ca iarna va pleca de pe meleagurile noastre si asteptam cu resemnare Craciunul in loc de Paste si uite ca a inflorit si Forsitia, razand la soare cu florile ei galbene, rostopasca (ultima fotografie) are un verde de smarald, papadia si-a intins coroana de frunze verzi dintate printre pietre, traista ciobanului e numia buna de salata iar salciile au deja matisori.

Pana si in piata am gasit leurda la tiganci (o folosesc cu succes la prepararea mielului de Pasti in loc de usturoi, mielul e autohton, de la sibienii de la care cumpar branza de am si uitat cati ani, desi sotul meu mereu bombane ca e prea scumpa) am pus in congelator pana sambata si un pic de stevioara tot autohtona si cateva legaturi de loboda. Cred ca si ceapa (4 fire la leu) e tot de-a noastra, din popor, numai rosiile cherry (tusesc daca mananc alt fel de rosii langa branza, cred ca ceapa e chiar mai scumpa decat ciresele astea tomate, care chiar au gust de rosii) am certitudinea ca sunt din sere sau solarii de peste mari si tari.

Ei, acum chiar ca poate sa vina Pastele, desi meteorologii prezic ploi.

luni, 29 martie 2010

Queen Seon Deok=Secretele palatului Lectia de Patriotism







Mandrul hwarang care a fost in stare sa se bata pe viata si pe moarte pt rangul de comandant nu a ezitat sa se umileasca in fata dusmancei neamului sau pt a salva viata supusilor sai. A preferat sa sufere el decat sa faca acel compromis la care l-au indemnat atat rebelul cat si printesa, explicand f clar ca un compromis atrage dupa el multe alte compromisuri si ca daca se crede ca se obtine un castig pe moment acesta va fi iluzoriu. Las la o parte faptul ca in Wikipedia se spune ca Chun Chu mai avea o sora pe care a luat-o Yu-Shin de nevasta dar ca scenaristele au ales alta varianta, de dragul dramatismului si a lectiei de altruism si modestie data de Yu Shin privitorilor, dar si pt a oferi satisfactie celor care nu privesc cu ochi buni ambitia de a deveni monarh absolut a lui Deok Man, obligand-o pe aceasta sa sufere toate chinurile dragostei refuzate in momentul cand i se reaminteste ca singura si-a ales calea.

N-am vorbit de gelozie pt ca inca nu e cazul. A existat insa un moment de o duiosie si sensibilitate deosebita atunci cand Deok Man varsa lacrimi amare dupa ce a asistat la decizia lui Yu-Shin de a se insura "cu una din fetele" familiei nemiloasei Mi-Shil. Kim Nam Gil a interpretat extraordinar acest moment cand si-a intins cu infinite precautii mana spre umarul printesei, ca sa-i ofere sprijinul si consolarea sa. Mi-a fost teribil de mila de Bi Dam pt ca a crescut fara mila si dragoste, nestiind prea bine sa aleaga intre ce e corect si ce nu, constatand ca promisiunile ce i-au fost facute de Mun No nu vor fi respectate si nu neaparat pt ca el e rau, ci pt ca exista cineva mult mai bun si mai cinstit decat el. Nu mi-e f clar daca Bi Dam a fost o figura reala sau a fost introdus in serial pt a-i spori atractivitatea ( si daca asta a fost scopul a fost atins pe deplin) dar cred ca oricine in sitauatia lui ar ajunge sa manifeste mult mai putina prietenie si amabilitate fata de Yu-shin, cel ce pare a avea parte de tot ce lui i se refuza, dragoste si apreciere.

Mi-a placut teribil scena de la Cazino ( e de admirat tupeul cu care scenaristele au introdus in trama serialului actiunile de tip mafiot ale lui Mi-Seng, cu prostituate care i se ofera lui Chun-chu, considerat de mai toti drept prostul satului, el insusi complacandu-se sa creeze aceasta impresie, precum si cu un cazinou dupa toate aparentele ilegal, unde masluirea castigurilor era posibila) in care Bi Dam ii atrage atentia lui Chun Chu ca zarurile sunt masluite si acesta raspunde simplu "stiu". Sala cazinoului parea a fi desprinsa din Razboiul Stelelor, ma asteptam sa para de undeva insusi Jaba The Hut sau macar toata fauna interstelara care misuna in cazinoul din celebrul film, devenit un adevarat mit al cinematografiei (am citit niste comentarii in Beliefnet despre implicatiile religioase ale Razboiului Stelelor care pareau incredibile, nici intr-o suta de ani nu mi-ar fi trecut asemenea interpretari ale filmului, din cand in cand cineva scria "guys, is only a movie!")

Mi s-a parut interesant indiciul dat de Mi-Seng crupierului; "atentie la cel cu sprancene stufoase" cand eu de cateva episoade remarc mereu ca barbatii au toti sprancenele f dese si posibil vopsite, avand aceeasi forma ca de aripioara spre coltul exterior al ochiului, in timp ce toate femeile au sprancenele pensate la fel, departate si neacoperind intreaga arcada a ochiului. Nu mi-e clar care e semnificatia acestui amanunt al infatisarii personajelor.

Teribil de distractiva a fost scena in care Chun Chu il fierbea pe Daembo in suc propriu pretinzand ca i s-a facut rau in palanchin, apoi ca dupa ce a stat cateva secunde pe cal a calarit destul de altfel am remarcat ca in toate serialele (ceva mai putin in Damo) se recurge la adevarate scene bufe pt a destinde atmosfera, pt a crea un respiro in actiunea care altfel ar deveni insuportabil de incordata. Din pacate nu cred ca occidentalii apreciaza f tare aceasta forma de umor, dar admit ca ma pot insela.

Si in Damo dragostea imposibila e tema principala, precum si gelozia lui Hwang-Bo ( intr-adevar lui Lee Seo Jin ii sta f bine in roluri istorice) fata de Jang Sung Baek . Si aici interesele statului sunt puse de Chae Ok mai presus de dragostea fata de fratele pierdut si regasit facand ca drama ce o traieste sa ne sfasie si mai tare inima.

M-a impresionat cam in fiecare episod din "Secrete..." cat de bine se potriveste muzica aleasa cu actiunea fimului, dar muzica din Damo e mult mai emotionanta.

Superbul Song of Sorow ilustrat cu imagini din serialul Damo poate fi ascultat aici.
A song of devotion poate fi ascultat aici.

Cine are un calculator bun cu memorie suficienta (nu e cazul meu) poate vedea Damo cu subtitrare in engleza pe mysoju

Tort de nuci pt diabetici




Acest tort l-am creat de la a la z (adica, mai pe intelesul tuturor, am inventat aceasta reteta) din doua motive: 1. pt ca torturile cu nuci sunt preferatele fetelor mele si 2: pt ca mamita are grija in fiecare an sa culeaga una cate una toate nucile din pomii aflati in curte si le depoziteaza cu grija pt noi, urmasele ei. Ea, sarmana, nu se mai poate bucura de aceste delicii pt ca nu mai are dinti sau masele pe maxilarul superior si nici nu vrea sa mearga la dentist, din motive de asteptat odihna vesnica, odihna care intarzie poate si pt ca noi ne dorim tare mult sa o mai stim pe lumea aceasta.

Deci am spart o multime de nuci pe care le-am depozitat intr-o galetica pt iaurt de 1l. Am luat cam 3/4 din ele si le-am dat prin masina de nuci (mare minune robotul Moulinex, n-o fi tocand el carne cum si-a dorit sotul meu cand l-a cumparat dar pt macinat nuci e numa' bun)

Pt blat am separat galbenusurile a sase oua si le-am frecat bine cu 6 linguri cu varf de indulcitor Diamant (cred ca orice indulcitor care are ca indicatii pt copt e bun, zaharina romaneasca insa se pare ca se descompune la mai mult de 100 grade C) pana s-a dizolvat indulcitorul iar compozitia s-a albit si a crescut in volum. Am adaugat sase linguri cu varf de nuci macinate apoi am batut albusurile spuma cu mixerul, avand grija sa adaug un praf de sare (nu prea mult), ca sa se bata mai bine si mai repede, si sa las mixerul 30 de secunde la viteza cea mai mica apoi sa bat la viteza maxima pana cand spuma de albus nu mai curge daca se intoarce vasul cu fundul in sus. Am adaugat treptat spuma la compozitia de nuci mai mult invaluind but first (nu mai spun bancul, il gasiti in unul din articolele cu retete) am aromat cu cateva picaturi de esenta de vanilie si esenta de rom. Am uns o cratita de 3 l cu unt, apoi am tapetat-o cu hartie de copt (hartie pergament) pe care deasemenea am uns-o cu unt, ca sa se desprinda usor blatul cand e copt. Am bagat totul in cuptorul preincalzit si am copt la foc potrivit (daca temperatura e prea mare sau prea mica nu creste bine) cam 20-30 de minute.

Separat am luat 10 linguri cu indulcitor, 10 linguri cu varf de nuci macinate si cam 5 linguri cu lapte pt a se umezi bine amestecul. am pus pe foc f mic amestecand continuu (asta e partea cea mai laborioasa) pana s-a dizolvat bine indulcitorul si temperatura a crescut la limita suportabilitatii degetului introdus in compozitie (bineinteles ca v-ati spalat bine pe maini, Jonathan Swift are niste "Indrumari pt bucatareasa"care ar face parul maciuca oricarui igienist, in cazul de fata ar suna cam asa: "dupa ce probati daca s-a atins temperatura dorita, inainte de a introduce din nou degetul in oala lingeti-l bine, ca sa fie curat"). Luati de pe foc, adaugati esenta de vanilie (Dr Oetker, ca sa-i fac reclama gratuita, sa aiba sa mananca si gura lui ceva bun) si lasati sa se raceasca.

Cand s-a racit si blatul il insiropati cu 100ml apa si trei lingurite de indulcitor, plus aroma de mai sus. Daca aveti cuptor bun puteti taia blatul in doua si sa insiropati jumatatile astfel create, cuptorul meu a avut usa stramba din ziua in care l-am scos din magazin, dar deh, am vrut cuptor cu grill, grillul, din diverse motive, l-am folosit in total de cel mult 2 (doua) ori in lunga viata a acestei ustensile (il avem de prin 75) in schimb usa a refuzat sa se indrepte vreodata, cu toate sfortarile domnului sot, de aceea tot ce trebuie sa creasca creste f frumos pana in momentul in care opresc focul, dupa care fas, fas, fas, se dezumfla. Asa dezumflate cum au fost s-au mancat pana la ultima bucatica, din acest tort a mai ramas ceva pt ca am fost numai cateva persoane abonate la el.

200 g de unt (am cautat 80% grasime, dar nu in scopul de a-mi creste colesterolul ci pt a ma asigura ca, crema va ramane ferma pe pozitie cand o voi intinde pe tort) a fost frecat spuma si am adaugat la el crema de nuci. Ar fi trebuit sa pun treptat compozitia frecand de zor dupa fiecare lingura dar era deja seara tarziu, robotisem prin casa toata ziua, mixerul era inca la indemana, asa ca am trantit toata crema peste untul bine inmuiat si scurs de evnetualul zer, am fixat butonul la gradatia unu si am lasat sa faca el munca de amestecare, apoi am razuit bine paletele cu lingurita. Am intins crema cat de uniform am putut peste blat si apoi am ornat cu sferturi de miez de nuca atat de artistic cat talent am avut in dotare. Trandafirii nu i-am mancat, doar le-am admirat frumusetea.