miercuri, 5 august 2020

Political correctness avant la lettre

Una dintre cele mai interesante istorii din Biblie este cea despre Regele David și Bathsheba.

Bathsheba era o femeie frumoasă și apetisantă, care obișnuia să se îmbăieze în aer liber astfel încât Regele David a avut mai multe ocazii să-i admire formele și chiar să își dorească să le cunoască mai în amănunt.

Exista însă o problema, frumoasa era căsătorită cu unul dintre cei mai destoinici conducători de oști ai vremii, numitul Uriah. Și cum era o problemă ca regele să-și poată îndeplini dorința a avut o idee strălucită, după părerea lui, și anume l-a chemat pe Uriah la el, i-a dat o scrisoare către șeful acestuia cu poruncă strașnică nu cumva să deschidă scrisoarea.

Loialitatea și discreția lui Uriah aveau să-l coste pe acesta viața deoarece în scrisoare era descris ca un trădător care trebuie îndepărtat imediat de pe fața pământului. Și astfel Bathsheba a devenit soția regelui și mamă a vestitului Solomon, cel care a construit Templul din Ierusalim și a scris trei cărți, printre cele mai frumoase și mai înțelepte din Biblie: Cântarea Cântărilor, Ecleziastul și Proverbele lui Solomon.

Mi-am amintit de poveste, descrisă însă un pic diferit, urmărind un blog de albume de artă al numitei catrina_burana care publică acolo un număr de 82 de tablouri dedicate acestui subiect din care am ales unul, al lui Cornelis Cornelissen or Cornelis van Haarlem, 1562 - 1638, Netherlands deoarece mi-a plăcut mult comentariul bloggeriței, tradus astfel de Google

”They knew about political correctness even then ...”

”Încă de atunci se știa ce e aceea corectitudine politică”



Niciun comentariu: