duminică, 23 august 2020

Teme comune în seriale asiatice diferite

Nu știu exact cum s-a întâmplat dar ultimele seriale văzute au avut teme comune.

Și nu vorbesc de eterna ”Cenușăreasă” sau ”Un băiat iubea o fată” dar de teme serioase, unele sociale, altele medicale.

De exemplu tema bullying-ului, a persecutării violente între copii, atât de prezentă și în școlile noastre precum s-a putut constata din numeroasele video-clipuri prezentate pe micile noastre ecrane cu grupuri de adolescente care bat măr câte o biată colegă, am întâlnit-o în multe seriale sud-coreene, dintre care aș enumera ”Good Doctor”și cu efecte mult mai dramatice ”Beautiful Love Wonderful Life”, chiar și în serialul taiwanez ”Behind your Smile”

În ”Beautiful Love Wonderful Life” una din eroinele principale, Kim Cheong-Ah ajunge chiar la o tentativă de suicid din cauza persecuțiilor nemiloase ale unui grup de fete condus de Moon Hae Rang. Ulterior ca polițistă KCA intervine în salvarea unei fete disperate din cauza bullyingului.

”Good Doctor” și Is ”OK to not be OK” au abordat tema integrării în societate a unui personaj autist, în ”Good Doctor” chiar personajul principal. Și așa am aut ocazia să admir din nou cât de talentați pot fi actorii sud-coreeni în roluri dificile.

Iar serialul sud-coreean ”Is OK to not be OK” și cel taiwanez ”Behind your smile” (”Faust's Smile”) au abordat explicit tema ”Romeo și Julieta”. Inteligența scenariștilor a reușit să aducă încă o dovadă a genialității și universalității operelor lui William Shakespeare.

În plus ”Behind your smile”  (”Faust's Smile”) reia și tema izbăvirii prin blândețe și dragoste abordată de un alt mare titan al literaturii universale, Goethe care a tratat-o în binecunoscutul Dr Faust. 

Tema pactului cu diavolul inspirată din Dr Faust a lui Goethe a fost tratată cu inteligență și succes într-un serial sud-coreean ”When the Devil calls you” dar cu accentul pus în final pe puterea căinței personajului principal și a dorinței sale de a îndrepta greșelile trecutului.

Actorii principali din serialele amintite:

Seol In-ah as Kim Cheong-ah in ”Beautiful Love Wonderful Life”

Jo Woo-ri as Moon Hae-rang in ”Beautiful Love Wonderful Life”

 Moon Joo Won as ”Good Doctor”
 Oh Jung Se in ”Is OK not to be OK”
Seo Ye Ji and Kim Soo Hyun in ”Is OK not to be OK” (”Psycho but OK”)
Eugenie Liu and Marcus Chang in ”Behind your smile”  (”Faust's Smile”) 

Jung Kyung Ho in ”The Devil Calls Your Name”


2 comentarii:

danylor spunea...

Scurt, frumos și concis. Și complet de acord. 😘

Mihaela spunea...

Este un serial foarte reusit. Merita vizionat!