marți, 11 august 2020

Pate de vinete cu ciuperci.

De la o vreme gătesc rar și nu e de mirare pe căldurile astea. Dar azi am inventat o rețetă și rezultatul, chiar dacă nu m-a satisfăcut din punct de vedere estetic, a fost chiar peste așteptări.

Să încep cu începutul... În ultima vreme simt tot mai des nevoia să consum salată de vinete cu ceapă. Și cum prepararea în casă e laborioasă prefer să o cumpăr gata făcută, cea de la Gusturi Românești fiind cea mai bună, chiar dacă e cam piperată la preț.

Dar azi mergând în piață am cumpărat de la Carrefour Veteranilor o caserolă cu gălbiori proaspeți (acolo să vedeți preț piperat) și una de ciuperci ”urechi de copac”, despre care auzisem numai de la chinezi. Am mai pus în sacoșă și o pâine împletită din cele care se mănâncă singure și am început să mă gândesc ce aș putea pune pe acea pâine, ceva gătit de mine personal, nu eterna salată de vinete.

Răspunsul a fost simplu: un pate de vinete cu ciuperci. Am cumpărat niște vinete nu prea mari, negre și lucioase de ziceai că sunt date cu lac, ajunsă acasă le-am tăiat cuburi mai măricele și le-am opărit, apoi le-am scurs într-o strecurătoare. Ca să se scurgă mai bine am pus o farfurie pe vinete și în chip de greutate am pus pe farfurie o pungă de făină de 1kg.

Cât s-au scurs am spălat și curățat ciupercile și le-am tăiat bucăți. O parte le-am pus în pungi la congelator. Am tocat o ceapă mare și câțiva căței de usturoi (știți că eu nu dau cantitățile la rețete, ca să puneți voi ingredientele după gust) și le-am înăbușit bine în ceva mai mult ulei de măsline decât de obicei (știți că vinetele ”înghit” mult ulei) apoi am călit ciupercile și la sfârșit am pus și vinetele. 

Am asezonat cu sare, piper și turmeric. Rareori pregătesc o mâncare fără turmeric, are reputația unui ingredient care combate tot felul de boli, între care și cancerul. Se spune că ar avea proprietăți coagulante, dar nu mă tem de ele.

Am gustat o porție mică așa fierbinte, a fost foarte bun, dar am lăsat să se răcească, apoi am dat totul prin blender. Sper că nu am ars blenderul (am reușit asta cu cel al fetei mele când am fost în America). Pateul a ieșit foarte gustos dar cam gri, probabil nu numai din cauza cojilor de la vinete ci și din cauza ”urechilor de copac” care sunt tot negre.

Cred că ar fi foarte bun și cu champinioane, cu vinetele curățate de coajă și cu ulei de floarea soarelui în loc de ulei de măsline (sansa, nu extra virgin). 





Niciun comentariu: