miercuri, 7 iunie 2017

Malva Sylvestris

Am găsit un articol foarte interesant în română (și foarte multe în engleză) care prezintă mai multe soiuri de nalbă.

”cașu-popii, nalba-comună, nalba-de-cultură, nalba-de-pădure, nalbă-albă, nalbă-bună, nalbă-de-câmp, nalbă-de-grădină, nalbă-de-luncă, nalbă-mare, nalbă-mică, nalbă-rotundă, rujalină, rujă”

”folosite de-a lungul istoriei europene și ca plante medicinale – datorită conținutului bogat în mucilagii vegetale, emolienți naturali cu acțiune de calmare a mucoaselor inflamate. Ingredientele active se găsesc în frunze și în flori și au o mulțime de aplicații în fitoterapie. Se folosesc ca expectorant, calmant al tractului digestiv și a căilor urinare, hidratant și laxativ.

Aceste calități le-au făcut pe vremuri căutate și în bucătărie. Frunzele și florile tinere au un un gust plăcut și se puneau în salate sau în mâncare. Din frunzele de nalbă se mai face și astăzi în unele părți ale lumii un soi de sărmăluțe, sau chiar și chifteluțe vegetariene. În orient, în special în Maroc sau Israel, sunt consumate în rețete alături de orez, în salate calde, sau pur și simplu călite în unt drept garnitură.”

”Planta proaspătă (frunze și flori) poate fi pusă la macerat în ulei, vin sau oțet. Acestea capătă un gust intens aromat și proprietăți terapeutice. Semințele sunt de asemenea comestibile și conțin 20% proteine și 15% grăsimi vegetale, ceea ce le face foarte nutritive.

În schimb, în țările occidentale, partea cea mai populară a nalbelor este rădăcina. Din ea erau obținute acele ciudate și amuzante marshmallows pe care le-am tot văzut în filme, un desert foarte iubit. Astăzi marshmallows din comerț nu mai conțin deloc rădăcină de nalbă, fiind făcute din zăhăr și sirop de porumb, însă pe internet pot fi găsite rețetele originale de făcut în casă.”

https://ierburiuitate.wordpress.com/2013/07/16/nalba/

O descriere amuzantă a utilizării nalbei dealungul timpului.

”Common mallow was traditionally a useful plant which was highly regarded as vegetable, but most of all as a versatile medicinal plant. Up to the beginning of modern times, the species had a reputation of being a universal remedy. Mallow reduced fever, relieved nearly all pains and healed insect stings and wounds. Mallow leaf was used to induce childbirth and act as an indicator for a woman’s fertility. It was believed that mallow helped people rise above their urges and passions, so it was an important antidote for love potions. And best of all, mallow pills could cure stupidity! A large part of those folk traditions connected with mallow’s medicinal uses are purely superstitious, but no smoke without fire: mallow contains compounds which activate the immune defence system as well as substances soothing infections, and its medicinal uses are still being researched.”

http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/common-mallow

”Medicinal and nutritional constituents

Vitamins A,B,C,E; inulin; mucilage; phenols; flavonoids; essential fatty acids; fibre; calcium; magnesium; zinc; selenium; potassium.”

”Due to its high mucilage content, mallows make excellent soothing demulcent herbs, especially for cases of inflammation, either for the urinary, digestive or respiratory systems.

Pregnant women or new mothers may like to know that mallow leaves can provide useful amounts of iron, as well as being quite high in zinc and most vitamins. ”

”Creative cooks can substitute mallow for spinach in many dishes, including soups, salads, gnocchi and quiche.”

https://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/benefits-common-mallow-malva-sylvestris

”The leaves and flower buds contain mucus, tannins, flavonoids, essential oil, vitamin C and other substances. The anthocyanin glycoside malvin, a naturally occurring chemical, is only found in the flowers.
Malva sylvestris is used traditionally as an herbal remedy for asthma, bronchitis, coughing, throat infections and emphysema.

It is also used to treat wounds or inflammation of the mucous membrane in the mouth, throat, stomach and intestines.

Other uses of this herb in traditional herbal medicine include the treatment of gallstones, kidney stones, kidney inflammation, headache, constipation, gastritis, toothaches and insomnia.”

„Due to the astringent, bactericidal and anti-inflammatory properties of the plant it can be useful externally as an herbal treatment for wounds, boils, skin rashes, insect bites, pimples, eczema, acne and swellings.

Common mallow is a popular herb to treat respiratory problems since it has healing properties that may help the mucosa of the upper respiratory tract. The herb contains a lot of mucous substances that cover the inflamed tissue with a protective layer.

A tea made from the leaves or flowers may be used as a remedy for cough, catarrh and hoarseness. The flowers and leaves should be allowed to soak for a few hours in lukewarm water before use. To preserve the medical properties of the plant, it should not be boiled.

Malva sylvestris has also its uses as a source of food. The seeds taste similar to young hazel nuts and they can easily be included in green salads along with the leaves and flowers. The use of common mallow in the kitchen is mostly forgotten but it definitely deserves to make a comeback.

https://www.herbal-supplement-resource.com/common-mallow.html










Niciun comentariu: