joi, 9 iunie 2016

Blocul ”Zodiac” București

Am trecut de multe ori pe lângă blocul acesta dar abia acum, când am o cameră foto cu zoom 30 m-am decis să fac poze...Sigur, ar fi trebuit să am mai multă răbdare și să le încadrez mai bine, dar sper că mă veți ierta. 

Blocul ”Zodiac” a fost construit în anul 1946 fiind opera arhitecților Radu Dudescu și Mircea Marinescu. Constructorul se numește Emil Pragher. 

Din http://drumliber.ro/bucuresti-pe-urmele-zodiacului/ /am aflat că Radu Dudescu a mai proiectat teatrul Nottara de pe Magheru, spitalul Elias, palatul BNR din București și câteva sucursale ale băncii naționale, în teritoriu. 

Numele de Zodiac îi vine de la cele 16 panouri decorative, opera sculptorului Constantin Baraschi. Din cele 16 panouri 12 reprezintă zodiile. Mai există 11 panouri care ar putea fi intitulate jocuri de copii, toate conțin putti (un soi de îngerași) ocupați cu diverse activități, cel mia interesant mi se pare cel în care micuții zglobii folosesc niște unelte. 

Clădirea se află pe Calea Dorobanților...mi-e greu să dau acum un reper pentru că s-au tot schimbat lucrurile în ultimii ani...Aș fi putut să spun că e în vecinătatea Centrului Medical Alexandru Sahia (unde familia noastră s-a tratat ani de zile) dar acum acea clădire ține de Cambridge School. 

Poate cel mai bun reper ar fi Ambasada Republicii Serbia. Sau și mai bine, e în apropiere de ASE, clădirea nouă. 






































Niciun comentariu: