marți, 31 mai 2016

Lycium barbarum / CĂTINA DE GARD, GOJI

Voi consumați goji? Cum se întâmplă de multe ori căutând altceva am găsit un articol interesant despre acest fruct atât de la modă în secolul în care am pășit nu de mult. La noi am observat că s-a intensificat foarte mult în ultimii ani importul de goji încât, cel puțin în București, poate fi găsit cu destulă ușurință.

Eu personal am beneficiat din plin de foloasele sale în toamna lui 2012, când soțul meu a avut un accident serios, care a lăsat sechele până în ziua de azi. A fost dus la Spitalul de urgență Obregia, iar în primele trei zile și nopți după ce a suferit o operație de scos splina am stat aproape tot timpul lângă el, în pauze mergând acasă să mă ocup și de Mamița...

Vă imaginați că stresul a fost foarte mare și nu știu dacă aș fi rezistat fără să consum în fiecare zi câte un pumn din acest fruct miraculos. Mi-a dat energie, mie care mereu am fost sursă de ironii din partea familiei din cauza că mă mișcam încet încă de copil...

În articol (http://jurnalspiritual.eu/leacuri-de-la-bunici-goji-fructul-magic-sau-catina-de-gard/) din care o să dau câteva citate fructul este prezentat ca un fel de panaceu universal, așa cum se întâmplă cu toate reclamele... Totuși există foarte multe argumente pentru a fi consumat, dar eu aș vrea să spun mai întâi cine nu e bine să îl consume.

”Este contraindicat consumul de goji în perioada de tratament pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. Nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni renale să consume cantități mari de goji, deoarece aceste fructe conțin cantități destul de mari de oxalați, care împiedică absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinichi.”

Și acum am să copiez câteva fragmanete cate subliniază avantajele connsumului de goji.

”Aceste fructe au în compoziția lor 21 de minerale, printre care fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor sau seleniu, 18 aminoacizi și 8 substanțe esențiale vieții. De asemenea, conține vitamina C în cantități foarte mari (de 400 de ori mai mult decât în portocale) și vitaminele B1, B2, B6 sau vitamina B12. O altă vitamină este vitamina E, destul de rar întâlnită în alimente, și extrem de benefică. Mai conține polizaharide și monozaharide, acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol și alți fitosteroli.”

”În medicina tradițională sunt folosite, de mult timp, pentru îmbunătățirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale. Este cunoscut că goji îmbunătățește circulația, întărește funcția inimii, întârzie instalarea senzației de oboseală și crește vitalitatea.”

Fructul mai are și multe alte foloase, pe care le puteți găsi în articol.

Există și alte surse, una fiind Wikipedia în care se spune:
”Fruct în mare vogă printre vedete, cu beneficii nenumărate pentru sănătate, goji are cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, fiind sursă importantă de vitamina C şi vitamina A. Goji conţine caroten, aminoacizi, minerale şi acizi graşi diferiţi, fiind sursa ideală de proteine pentru organismul uman. De mii de ani, goji ocupă un loc însemnat printre remediile medicinei tradiţionale chineze.

O porţie de fructe uscate oferă organismului energie şi bună dispoziţie pentru întreaga zi, fortificând sistemul imunitar. Având super-puteri, fructul luptă împotriva cancerului, stimulând corpul să producă g-interferon. Consumul de goji ajută organismul să se regenereze şi să vindece rănile rapid.

Goji reduce efectele îmbătrânirii, fiind eficient în curele de slăbire şi în combaterea celulitei. Micul fruct este de mare ajutor, deoarece oferă somn liniştit, reglează tensiunea arteriala, densitatea sângelui şi echilibrul corpului.

Supranumită şi cătină de gard, nu i se cunoaște cu precizie originea, iar habitatul său natural se găsește între Europa de sud-est și Asia de sud-vest. Una din zonele specifice de răspândire este Ningxia din China, de unde Lycium s-a răspândit ca plantă de cultură în întreaga Asie, în Europa, America de nord, Africa de nord și Australia, respectiv Noua Zeelandă. În prezent, planta este cultivată în multe regiuni ale lumii, însă numai în China este cultivată comercial.” 





Fotografii de pe net

Un comentariu:

Traveling Hawk spunea...

Consum uneori goji la micul dejun, in combinatie cu ovaz, lapte de migdale si merisoare.