joi, 15 octombrie 2015

Nebuloasa din Andromeda

Pentru cei care au citit minunatul roman de Ivan Efremov ”Nebuloasa din Andromeda” iată cum arată acea nebuloasă...
La o oră de materialism dialectic se vorbea despre viitorul omenirii și eu am adus în discuție modul luminos în care a prezentat Efremov viitorul comunist. În momentul acela, în 1964, când începuse un oarecare dezgheț cultural nu îmi era foarte clar cât de utopic era acel viitor.

Am folosit apoi ca antiteză romanele lui H G Wells și modul sumbru în care înfâțișa el viitorul, în special în ”Războiul Lumilor” Din păcate așa cum se prezintă acum situația se pare că viziunea lui Wells era mai corectă...lucru care conduce pe cei profund religioși să vadă în vremea noastră semnele Apocalipsei lui Ioan din Patmos.

Dar citind relatări din alte epoci trecute se pare că perioadele dramatice, cu mari cuceriri de teritorii prin distrugeri de valori materiale și sumedenie de vieți umane, au mai existat și nu de puține ori generațiile acelea au văzut și ele semnele Apocalipsei...

Fotografia am luat-o dintr-o postare a bunului meu prieten de pe face book David Woogon Jung unde am comentat (în engleză) astfel:

One of my favorite books is a SF novel by Ivan Efremov, ”The Nebula from Andromeda”...In it the author shows how beautiful is the Utopia of communism future...Unfortunately this lighted future had to be brought to reality by humans and became a nightmare...The first Christian community were sort of communist but could not survive, especially when the religious life started to be dominated by emperors authority...


Am să traduc pentru cititorii mei fideli care nu știu engleza:

Una din cărțile mele favorite este romanul SF de Ivan Efremov ”Nebuloasa din Andromeda”...Acolo autorul arată cât de frumos este utopicul viitor comunist..Din pacate acest viitor comunist trebuia să fie transpus în realitate de oameni și a devenit un coșmar...Primele societăți creștine erau cumva comuniste dar nu au putut supraviețui (in acestă formă) mai ales când viața religioasă a început să fie dominată (reglementată) de autoritatea imperială.

La poză am comentat așa:


There is a movie but is only a part of a series which never was made because the lead actor died.

https://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda_%28novel%29


en.wikipedia.org
About the movie
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Andromeda_Nebula

The Andromeda Nebula (Russian: Туманность Андромеды) is a 1967 Soviet Science fiction film starring Sergei Stolyarov and directed by Yevgeni Sherstobitov at the Dovzhenko Film Studios. The film was originally intended to be the first episode of a series of films but the remaining parts were never ma…
en.wikipedia.org

Cine caută, găsește...am găsit textul în română referitor la roman:

Nebuloasa din Andromeda (rusă Туманность Андромеды) este un roman științifico-fantastic de Ivan Efremov publicat prima oară în 1957. În 1967 s-a realizat pe baza acestui roman filmul Nebuloasa din Andromeda.
Aceasta este o utopie clasică comunistă cu acțiunea într-un viitor îndepărtat. De-a lungul romanului, atenția autorului este axată pe aspectele sociale și culturale ale societății. În carte, există mai mulți eroi principali (un istoric, un arheolog, un căpitan de navă spațială) și mai multe linii ale scenariului.

Nava Tantra, călătorind cu o viteză apropiată de viteza luminii se reîntoarce pe Pământ dintr-o misiune încredințată de Consilul Astronautic în numele Marelui Cerc. Marele Cerc este un sistem de comunicații între lumile locuite din Calea Lactee. În drumul ei, nava Tantra este atrasă de o gigantică stea de fier astfel încât coboară pe o planetă ce se rotește în jurul acestei stele. Aici găsește două nave spațiale, una terestră numită Vela și una necunoscută sub forma unui disc-spiralat. După cercetări, echipajul de pe Tantra realizează că membrii expediției Vela au fost uciși de o rasă de meduze stranii de pe nava extraterestră. Cei de pe nava Tantra încearcă să intre în navă necunoscută, dar pilotul navei, Niza, este grav rănită. În cele din urmă, reușesc să scape de atracția gravitațională uriașă a stelei de fier și pornesc din nou spre sistemul nostru solar.
  • CUVÂNTUL AUTORULUI
  • Capitolul I. STEAUA DE FIER
  • Capitolul II. EPSILON TUCAN
  • Capitolul III. PRIZONIERI AI ÎNTUNERICULUI
  • Capitolul IV. FLUVIUL TIMPULUI
  • Capitolul V. CALUL DE PE FUNDUL MĂRII
  • Capitolul VI. LEGENDA SORILOR ALBAȘTRI
  • Capitolul VII. SIMFONIA ÎN FA MINOR, DE TONALITATE CROMATICA 0.475 MIU
  • Capitolul VIII. UNDELE ROȘII
  • Capitolul IX. O ȘCOALĂ DE CICLUL III
  • Capitolul X. EXPERIENȚA DIN TIBET
  • Capitolul XI. INSULA UITĂRII
  • Capitolul XII. CONSILIUL ASTRONAUTIC
  • Capitolul XIII. ÎNGERII CERULUI
  • Capitolul XIV. POARTA DE OȚEL
  • Capitolul XV. NEBULOASA DIN ANDROMEDA

Niciun comentariu: