miercuri, 15 ianuarie 2014

Sinonime si antonime

Am primit de la prietena mea de pe fb, Birgit, o poza foarte interesanta si un textulet care mi-a dat de gandit:


- Good Morning, my Beloved.
- Good Night, My Beloved.
- Take care of yourself.
- I know you always see me.
- See you again soon ....
- Soon is such a heartless word.
- I know

- Buna Dimineata, Iubirea mea
- Noapte buna, Iubirea mea
- Ai grija de tine.
- Stiu ca tu ma vezi mereu
- La revedere, pe curand... (textual s-ar traduce o sa te vad din nou curand)
- Curand e un cuvant atat de crud.

- Stiu.

Prietena mea a explicat:

My story was that Night and Day are lovers who can only meet at sunrise and sunset. Will they ever be released from their cruel mission? What can free them? Do we want such a change since then our future is uncertain? Are we noble to extinction?

Povestea mea era despre Noapte si Zi care se iubesc dar se pot intalni doar la Rasarit si Apus. Oare vor fi vreodata eliberati din cruda lor misiune? Ce i-ar putea elibera? Vrem noi o asemenea schimbare cand atunci viitorul nostru ar fi incert? Suntem atat de nobili sa acceptam disparitia noastra?

Am banuit ca micul dialog e un fragment dintr-o opera literara si, ca sa-mi confirm banuiala, am dat un search (cautare) pe Google pentru "Soon is such a heartless word." Daca ar fi facut parte dintr-un text mai vast Google m-ar fi trimis la acel text. Am fost insa trimisa la Thesaurus, antonime si sinonime pentru heartless.

Am fost surprinsa de cele gasite, si o sa va explic de ce dupa ce o sa public listele obtinute. Nu va straduiti sa cautati intelesul cuvintelor, in cazul de fata are importanta doar marimea listelor.

Synonyms for heartless
adj without feeling; cold

    brutal
    callous
    cold-blooded
    cruel
    harsh

    inhuman
    insensitive
    merciless
    ruthless
    uncaring 

    unkind
    cold fish
    cold-hearted
    hard
    hard as nails

    hard-boiled
    hard-hearted
    obdurate
    pitiless
    savage

    thick-skinned
    uncompassionate
    unemotional
    unfeeling
    unsympathetic


Antonyms for heartless

    compassionate
    considerate
    feeling

    friendly
    gentle
    giving

    kind
    merciful
    nice

    sensitive
    sympathetic
    caring

    warmhearted

Deci, dupa ce da definitia cuvantului heartless: "fara sentimente, rece" Thesaurus gaseste o lista impresionanta de sinonime pentru cuvantul acesta infam, si o listuta destul de mica pentru antonime. Si asta ma face sa cred ca Raul e atat de prezent in lume, incat exista nenumarate echivalente pentru denumirea sa, in timp ce Binele e mult, mult mai putin cunoscut si analizat.

E mult mai usor sa fi lipsit de simtire decat sa fi gata sa daruiesti si altora din pleaplinul inimii. Si, tinand cont de faptul ca orice limba se formeaza si se sedimenteaza in timp foarte indelungat, as putea sa spun ca adevarul acesta despre Bine si Rau exista de cand lumea, sau macar din zorii umanitatii.


Mi se pare un pic descurajant sa vad ca intr-adevar zisa din Biblie "multi chemati, putin alesi" isi gaseste o ilustrare lingvistica atat de evident. Pentru ca doar cei Buni, tare putini, intra in Rai, pe cand cei Rai,. atat de multi, umplu Iadul prea cu prisosinta.

Si iata ca povestile lui Tolkien despre Mordor si Intunericul care tinde sa subjuge tot Pamantul atat de magistral puse pe marele ecran de Peter Jackson nu mai par asa de fantastice. E in firea umana, helas, sa pretuiasca mai mult Raul, Lipsa de Simtire, decat Binele, o Inima Calda.

Un comentariu:

Traveling Hawk spunea...

Trist dar adevarat.