duminică, 19 ianuarie 2014

Campionatul European de Patinaj Artistic 2014--Masculin--Programul liber

Ce imi place mie la proba asta este ca, pe langa nivelul extrem de ridicat din pdv tehnic cerut pentru cucerirea unei medalii avem mereu ocazia sa asistam la rasturnari de situatie. Din pacate pentru unii sportivi entuziasmul produs la vederea rezultatelor la programul scurt este prea dureros stins de evolutia la liber, cum a fost si cazul reprezentantului nostru (al nostru, macar ca din tara nu a avut nici un fel de sprijin) Zoltan KELEMEN. care de pe locul 14 a ajuns in final pe 21, ba chiar 22 la liber . Am remarcat ca trei sportivi au facut greseala sa depaseasca numarul de elemente permise, printre ei si Zoli al nostru, care nu s-a oprit dupa ce a facut ultima saritura, un dublu Axel, ci a mai agata un simplu Touloupe, pierzand astfel inca vreo cateva puncte. Deasemenea a fost penalizat pentru ca a executat o miscare interzisa, de mare efect doar in showuri.

E insa f bine ca a reusit sa se califice la Soci, pentru Olimpiada, in urma concursului de la Oberstdorf, si astfel tara noastra se poate mandri, in mod cu totul nemeritat, cu acesta prezenta la un concurs de asemenea anvergura. Mi-a placut ca publicul l-a sprijinit prin aplauze, ceea ce nu e chiar de mirare, doar era singurul ungur din concurs, dar trebuie sa remarc ca asta s-a intamplat si la alti sportivi, care au fost sprijiniti cu aplauze intense cand publicul a observat ca fac greseli peste greseli, cum a fost cazul lui Majorov.

Ma incalzeste prea putin ca la programul liber Florent AMODIO a fost de nerecunoscut, clasandu-se pe locul 20 la liber, francezul in finala a ramas totusi in top 20. Sigur, pentru un fost campion nu e nici o lauda. Pur si simplu programul sau a fost un cosmar, trei elemente anulate, plus alte depunctate din cauza greselilor, o durere de privit. Comentatorii nostri, stiind ca o parte din muzica se intitula "Viata in roz" au facut si glume, Alina Alexoi reamrcand ca e cam roz cu picatele, Marius Negrea ca se cam schimba in verde si probabil si-a incaltat ghetele invers. A avut si preferatul meu, Brezin,a la alt concurs o asemenea zi, dar cel care "reusea" asemenea  "performanta" era il ultima vreme Tomas VERNER.

Si, desi TV a evoluat mult mai tarziu, am sa vorbesc despre el acum...Dupa programul scurt era pe locul 3, fiind unul din candidatii la medalia de bronz. A inceput cu un triplu Touloupe care s-a vrut cvadruplu, dar n-a fost nici o problema, a urmat cvadruplul imediat, un triplu Axel impecabil, a primit bonusuri pentru ele, dar din pacate asta l-a obosit foarte tare si la saritura urmatoare, un simplu Flip, a pierdut medalia... Si lui i s-a anulat un element, a facut o pirueta in plus, si e pacat, pentru ca europenii nostri, de cand nu mai concureaza Lambiel si Pliushcenko nu stau prea bine la piruete si el a avut piruete destul de bune.

Dar primul patinator pe care l-am vazut a fost elegantul reprezentant al Austriei, Viktor PFEIFER, care n-a stralucit prea tare din pdv tehnic dar a reusit un triplu Lutz cu mana sus, foarte de efect. O surpriza extrem de placuta a fost Alexei BYCHENKO, din Israel, care a reusit sa se plaseze in top 10 incat anul viitor tara sa se va putea prezenta cu doi sportivi. Cu exceptia unui dublu Lutz a primit bonusuri la toate elementele.

In schimb celui care a urmat, elvetianul Stephane WALKER, care seamana un pic cu Hugh Grant, parea ca nimic nu ii merge, dar si-a revenit in partea doua, se pare ca o explicatie ar fi faptul ca e student la drept si ca tocmai acum studentii sunt in sesiune.

O sa fac din nou un salt cronologic si o sa vorbesc despre Alexander MAJOROV, care a evoluat in prima grupa valorica datorita rezultatului bun la programul scurt, dar la liber, asa cum de altfel m-am asteptat, nu a mai facut fata. Si lui MN i-a gasit scuza cu examenul, el a sustinut, cu ajutorul internetului, un examen exact cu o zi inainte, si oricine a fost student stie cate emotii si cat consum nervos inseamna un examen. Dar trebuie sa spun ca nu m-am asteptat deloc la atatea greseli cate a facut, cum am spus mai sus, publicul a fost extraordinar si l-a incurajat frenetic spre finalul programului.

In lupta directa cu Zoli pentru un loc in clasament a fost polonezul Maciej CIEPLUCHA dar si el a pierdut niste locuri in urma programului liber, care insa a fost, trebuie sa recunoastem, mai bun decat al lui Zoli si astfel a trecut in fata lui, intre ei intercalandu-se Pavel IGNATENKO din Belarus, pe care insa nu l-am vazut, fiind intr-o grupa mai slaba.

Un program extraordinar de frumos din pdv artistic, facandu-ma sa doresc sa il vad la Bucuresti, a avut francezul care reprezinta Monaco, Kim LUCINE. Nu s-a clasat el prea sus , pentru ca la tehnic mai lasa de dorit, dar modul cum a intrepretat personajele din Cartea Junglei a fost o incantare.Parca mi-a parut rau ca i s-a terminat programul. De cand cu goana dupa puncte asemnea showuri se vad din ce in ce mai rar pe gheata, uneori nici la Gala nu avem parte de ele.

O prietena a mea de pe fb a postat chiar azi cantecul formatiei Queen Who Wants To Live Forever. Acesta, dar in interpretarea lui David Garret, cel mai rapid violonist din lume (cum ne-a informat AA), care executa 13 note pe secunda pe o vioara Stradivarius (am o playlist pe contul meu youtube cu cateva din videourile in care apare el) a fost ales ca ilustare pentru programul campionului Germaniei,Peter LIEBERS El a profitat de greselile mai titratilor sai adversari TV si BJ si, desi s-a clasat pe locul 8 la programul scurt si pe 7 la programul liber in finala a ajuns pe 6. Deh, jocul cifrelor.

Un program absolut EXCEPTIONAL din punct de vedere tehnic, a avut Konstantin MENSHOV, care se clasase la programul scurt abia pe locul 11. El a fost surpriza de proportii la acest concurs. Desi e cel mai varsta patinator la acesta proba, a reusit fara probleme doua cvadruple si doua triplu Axel, una din ele desigur in combinatie, cand stim ca unii nu reusesc nici  macar una din aceste sarituri. De altfel numai campionul i-a mai intrecut punctajul la tehnic, la artistic insa a primit cu 10 puncte mai putin. Cineva a posta pe pagina de fb a ISU un videoclip cu acest program.

Pentru Brian JOUBERT presiunea psihica de a intra pe gheata dupa asemnea program a fost foarte mare dar, desi a ezitat la aterizarea cvadruplei, s-a prezentat mult mai bine ca la programul scurt, dar totusi nu la nivelul lui. Asta s-a vazut mai ales la secventele de pasi. Faptul ca a ales o bucata clasica, excelenta de altfel, Concert de Aranjuez l-a avantajat din pdv artistic, fiind prima data de cand il stiu cand a obtinut note mai mari la componente decat la tehnic, dar asta, coroborata cu catastrofa de la scurt, l-a clasat numai pe locul 6 la liber si 8 in final. Sigur ca nu a fost multumit de el, era si normal. Abia astept sa il vad la Kings on Ice, desi inca nu i-am dat fetei mele bani sa cumpere bilete.

Sergei VORONOV nu s-a pierdut cu firea dupa ce compatriotul sau a avut un program atat de reusit din pdv tehnic si si-a executat foarte bine ce a pregatit el, comunicand in acelasi timp foarte bine cu publicul, desi din pdv tehnic programul sau a fost in urma celui al lui KM. Nu era prea multumit dupa ce a terminat dar antrenoarea sa, aceeasi cu a lui Lipnitskaia era destul de linistita. Am remarcat ca antrenoarea seamana intrucatva cu Cher, care imi este foarte draga. AA  se intreba daca va reusi "sa sparga gheata" si sa ia o medalie. Iata ca s-a reusit din nou o dubla rusa, ca si la feminin.

A intrat insa pe gheata cel care deaj luase o buna optiune pentru aur, Javier FERNANDEZ. Daca la Grand Prixuri parea ca s-a cam ratacit pe acolo, de data asta a fost extraordinar din toate punctele de vedere, fiind si foarte puternic incurajat de public. El a avut patru cvadruple, una din ele, Salkow, in combinatie cu o tripla si chiar daca sariturile sale nu au fost tot atat de bune ca ale lui Mensov, totusi in economia programului suma obtinuta a fost mai mare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca el e un showman inascut si deci si impresia artistica a fost coplesitoare. S-a vazut mana de maestru a lui Brian Orser dar sa nu uitam ca si Yuzuru Hanyu are acelasi antrenor iar la Soci JF va avea o misiune foarte grea, daca nu chiar imposibila, tinand cont ca vor fi prezenti si monstrii sacri ai punctelor la componente, Patrich Chan si Daisuke Takahashi. Ca muzica a avut Peter Gunn (soundtrack) by Henri Mancini si Harlem Nocturne by 
Earle Hagen.

 Maxim KOVTUN  a avut un inceput cam ezitant si astfel a trebuit sa spuna destul de repede adio sansei de a castiga o medalie, lasand astfel deschis drumul compatriotului sau. Dar si-a revenit in partea doua a programului si astfel a putut sa isi mentina locul pe care s-a clasat la programul scurt.


Plutonul (grupa celor mai bine clasati la programul scurt) a fost incheiat de cel pe care il iubesc eu cel mai mult in Europa (figura lui e cover la pagina mea de fb dedicata patinajului artistic) Michal BREZINA. Mi-am dorit foarte mult sa il vad pe podium, dar cu o singura cvadrupla si un singur triplu Axel, nici o sansa, oricat de bun saritor ar fi el. Dar mi-a placut ca a fost foarte relaxat dupa ce a terminat programul si a tot invitat, cu zambetul sau fermecator, publicul sa il aclame...Tare scump a fost desi se pare ca soarta lui e sa fie adesea chiar langa podium...

Javier Fernadez: "I remember my first time at Europeans. I was like an Eskimo playing Volleyball, it is something that doesn’t go with Spain. At that point when I was young at Europeans and Worlds I just did not know what I was doing. But slowly I started to go up and started to believe in me."

" Imi amintesc prima data cnd am fost la Europene. Eram ca un eschimos care joaca , volei, e ceva care nu merge (nu se potriveste) cu Spania. Eram atunci asa de tanar la Europene si Mondiale ca nici nu stiam ce fac. Dar incet am inceput sa progresez si sa am inceredere in mine"


Men - Free Skating


Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Javier FERNANDEZESP175.5588.1987.368.548.578.868.719.000.00#20
2Sergei VORONOVRUS167.0486.4880.568.147.648.258.078.180.00#19
3Konstantin MENSHOVRUS165.1287.1877.947.757.687.937.797.820.00#17
4Michal BREZINACZE154.1874.2679.928.147.718.118.008.000.00#24
5Maxim KOVTUNRUS149.2269.5879.648.007.757.898.188.000.00#23
6Brian JOUBERTFRA148.6668.7279.948.047.438.188.078.250.00#18
7Peter LIEBERSGER148.3474.3474.007.467.437.327.507.290.00#16
8Tomas VERNERCZE140.1559.3780.788.327.827.938.118.210.00#21
9Alexei BYCHENKOISR135.0870.0065.086.616.396.546.546.460.00#8
10Jorik HENDRICKXBEL132.7163.5969.126.966.617.076.966.960.00#15
11Viktor PFEIFERAUT128.1762.5965.586.616.396.546.546.710.00#7
12Chafik BESSEGHIERFRA127.2259.9467.286.866.466.646.866.820.00#13
13Alexander MAJOROVSWE122.8552.0772.787.397.147.297.327.252.00#22
14Franz STREUBELGER122.2566.3957.865.865.505.795.895.892.00#2
15Javier RAYAESP122.2459.0463.206.366.146.326.326.460.00#6
16Kim LUCINEMON119.8955.2764.626.216.046.646.716.710.00#12
17Stephane WALKERSUI118.9859.4860.506.185.716.116.146.111.00#9
18Pavel IGNATENKOBLR116.0960.6755.425.715.395.545.645.430.00#4
19Maciej CIEPLUCHAPOL113.2251.1464.086.436.296.366.396.572.00#10
20Florent AMODIOFRA111.5340.7571.787.576.687.077.187.391.00#14
21Paul Bonifacio PARKINSONITA105.7353.5153.225.644.935.325.365.361.00#1
22Zoltan KELEMENROU102.9444.4461.506.395.866.116.216.183.00#11
23Yakov GODOROZHAUKR101.7947.3556.445.795.545.575.715.612.00#5
24Viktor ROMANENKOVEST98.2345.4553.785.575.145.295.505.391.00#3 

Rezultate Finale

FPl.NameNationPointsSPFS
1Javier FERNANDEZ

ESP
267.1111
2Sergei VORONOV

RUS
252.5522
3Konstantin MENSHOV

RUS
237.24113
4Michal BREZINA

CZE
236.9854
5Maxim KOVTUN

RUS
232.3745
6Peter LIEBERS

GER
225.7687
7Tomas VERNER

CZE
223.6638
8Brian JOUBERT

FRA
221.9596
9Jorik HENDRICKX

BEL
205.921010
10Alexei BYCHENKO

ISR
203.76139
11Alexander MAJOROV

SWE
202.47613
12Chafik BESSEGHIER

FRA
198.071212
13Florent AMODIO

FRA
190.13720
14Viktor PFEIFER

AUT
189.061611
15Franz STREUBEL

GER
182.211914
16Kim LUCINE

MON
179.891816
17Stephane WALKER

SUI
179.521717
18Javier RAYA

ESP
179.372015
19Maciej CIEPLUCHA

POL
179.061519
20Pavel IGNATENKO

BLR
172.082218
21Zoltan KELEMEN

ROU
171.261422
22Yakov GODOROZHA

UKR
158.882123
23Paul Bonifacio PARKINSON

ITA
157.812421
24Viktor ROMANENKOV

EST
153.662324
25Sondre ODDVOLL BOE

NOR
FNR25
26Marco KLEPOCH

SVK
FNR26
27Matthew PARR

GBR
FNR27
28Manol ATANASSOV

BUL
FNR28
29Valtter VIRTANEN

FIN
FNR29
30Kristof FORGO

HUN
FNR30
31Justus STRID

DEN
FNR31
32Ali DEMIRBOGA

TUR
FNR32
33Manuel KOLL

AUT
FNR33
34Illya SOLOMIN

SWE
FNR34
35Sarkis HAYRAPETYAN

ARM
FNR35

Niciun comentariu: