vineri, 24 mai 2024
Fire and Ice (AI)
sâmbătă, 18 mai 2024
Cireșul Păsărilor (Prunus Padus) Pomii de lângă casă
Pe lângă blocul nostru sunt o mulțime de pomi cărora le-am dedicat pe blog mai multe articole. În unul dintre ele https://google-viorica.blogspot.com/2012/09/pomii-de-langa-casa-partea-ii-a.html am vorbit, foarte pe scurt, despre cireși. Articolul e scris, după cum se vede din link, în 2012 și pe atunci nu știam că cireșii noștri sunt dintr-un soi care face fructe pe care le mănâncă mai ales păsările , nu numai pentru că sunt foarte sus, mai sus decât un bloc de patru etaje, dar sunt și foarte mici, cu pulpa fructului foarte subțire.
Asta nu a împiedecat un grup de tineri care treceau pe lângă bloc să tragă cu putere de o creangă aflată mai jos și să culeagă câteva, dar s-au lăsat repede păgubași. M-au ascultat cu atenție când le-am spus ce fel de copac este. Puțină lume știe câte ceva despre el.
O căutare pe motorul preferat de majoritatea internauților, Google mi-a permis să aflu informații mai ample despre acest pom
https://casoteca.ro/ciresul-pasarilor-un-copac-de-mare-importanta-ecologica/
”Cireșul păsărilor (Prunus padus) este o specie originară din Europa și Asia unde se ȋntȃlnește de-a lungul cursurilor de apă și ȋn crȃnguri. Înrudit cu cireșul sălbatic, crește la altitudini mai mari decȃt acesta rezistȃnd mai bine la frig.
Este foarte folositor ȋn natură, frunzele sale fiind consumate de omizile multor fluturi și molii, fructele mici (6-8 mm), lucioase și negre, fiind căutate de mamifere precum bursuci, șoareci de pădure și pȃrși, dar și păsări precum mierle și sturzi cȃntători, iar nectarul florilor hrănind numeroase insecte.”
”Fructele cireșului păsărilor se foloseau pe vremuri, la colorarea lȃnii, iar pigmenţii extrași din scoarţa sa, la vopsirea plaselor de pescuit. Lemnul se utiliza la realizarea unor obiecte de uz casnic ca de exemplu: cutii pentru depozitare sau unelte.
Înainte de fabricarea pesticidelor, din scoarţa copacului se extragea o substanţă care ţinea la distanţă insectele și rozătoarele.”
Tot pe net am găsit un articol care se pare că a fost tradus din rusă https://gardens.decorexpro.com/ro/sad-i-ogorod/kustarniki/yagody-cheremuhi-polza-i-vred.html
și unde există un subtitlu foarte interesant:
”De ce tricotează cireșul de pasăre”
Bineînțeles că bietul pom nu tricotează nimic, este vorba despre astringența fructelor. Lăsând gluma la o parte articolul este foarte amplu și interesant, merită măcar frunzărit dacă nu chiar studiat cu de-amănuntul. Am să transcriu aici concluzia:
”Beneficiile pentru sănătate și efectele negative ale cireșului de pasăre sunt determinate de doza, indicațiile și contraindicațiile de utilizare. Sub rezerva regulilor de siguranță și a metodelor de utilizare, efectul este întotdeauna pozitiv. Dar trebuie să ne amintim că, înainte de a utiliza orice medicament tradițional, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.”
The Long Season - Cdrama
Am căutat un serial chinezesc care să fi fost foarte bine primit și apreciat la vremea lui și mai multe surse mi-au indicat ”The Long Season”. Este într-adevăr un serial foarte bun, în care totul este făcut la cel mai înalt nivel; scenariul (scris chiar de Yu Xiaoqian autorul nuvelei ”The Cutting Edge of Winter” pe care se bazează). regia, jocul actorilor, unghiurile de filmare (care adesea sunt neglijente în dramele fabricate pentru succes comercial), machiajul, atmosfera sumbră în care se desfășoară acțiunea, presărată cu momente de ironie, umor, sentimente calde, umane.
sâmbătă, 4 mai 2024
Pacient în România - A doua zi.
Eram internată la Institutul Oncologic, etajul III. Mă operasem de cancer la sân cu o zi în urmă. Eram singură într-o rezervă cu două paturi. Doctorii care m-au operat, soții Șaptefrați (ulterior au divorțat și el a răposat) plecau în concediu și nu s-au mai făcut internări în secția lor în acest timp.
Când m-am internat mai era o pacientă, în patul de la perete deci mie mi s-a repartizat cel de la geam. Era foarte incomod din mai multe motive așa că am decis să mă mut, după plecarea ei, în cel de la perete. Ceea ce am și făcut. Dar pe acel pat în loc de o saltea întreagă erau două saltele mai mici, una în prelungirea celeilalte. În locul în care se întâlneau se formase un mic șanț. Nu știu cum a dormit doamna aceea...
Așa că am luat salteaua de pe patul de la geam și am mutat-o la perete. Nu mă durea nimic, mă simțeam plină de energie și bucuroasă că am scăpat de acea tumoră care, ce-i drept, nu mă deranjase în nici un fel dar deja se întinsese spre axilă. Gradul IIIM, acesta a fost diagnosticul. Făcusem deja chimioterapie și radioterapie, nu mai povestesc cum a fost, pentru că am făcut-o altă dată.
Voiam să mut și noptiera dar aceea era din fier și era mult prea grea. Când a venit soțul meu în vizită (stătuse cu mine până seara târziu, împreună cu fetele) a rămas interzis. Pesemne se aștepta să mă vadă zăcând în pat, sfârșită de puteri, cum se întâmplase în ultimele săptămâni de radioterapie iar eu îi ceream să mă ajute să mut noptiera.
Nu a uitat nici până acum (pe 20 iunie se împlinesc 29 de ani) isprava mea. Se putea deschide operația, puteam face o hemoragie (de două ori a fost amânată pentru că timpul de coagulare a sângelui era prea lung) dar eu, sedată puternic să nu simt dureri, nu am avut nimic. Mi s-a explicat mai târziu de către doamna doctor că atitudinea poate face de multe ori diferența între cei care supraviețuiesc și cei care nu.
Le sunt recunoscătoare tuturor cadrelor medicale care s-au ocupat de mine în lungile luni care au dus în final la supraviețuirea mea și bunului. Iisus, pe care aveam impresia că îl văd în fața mea și îmi spune ”De ce îți faci griji? Ești în mâinile mele”. Iar eu îi răspundeam ”Facă-se voia TA!”
joi, 2 mai 2024
Fermat’s Cuisine partea II-a
Despre serial am mai scris în alt articol, despre reacția Maillard. Dar serialul mi-a mai oferit și alte subiecte interesante, despre care veți afla mai jos.
Unul din subiecte este Little's Law:
”In mathematics, Euler's identity[note 1] (also known as Euler's equation) is the equality
- is Euler's number, the base of natural logarithms,
- is the imaginary unit, which by definition satisfies , and
- is pi, the ratio of the circumference of a circle to its diameter.
Euler's identity is named after the Swiss mathematician Leonhard Euler. It is a special case of Euler's formula when evaluated for . Euler's identity is considered to be an exemplar of mathematical beauty as it shows a profound connection between the most fundamental numbers in mathematics. In addition, it is directly used in a proof[3][4] that π is transcendental, which implies the impossibility of squaring the circle.
Euler's identity is often cited as an example of deep mathematical beauty.[5] Three of the basic arithmetic operations occur exactly once each: addition, multiplication, and exponentiation. The identity also links five fundamental mathematical constants:[6]
- The number 0, the additive identity
- The number 1, the multiplicative identity
- The number π (π = 3.1415...), the fundamental circle constant
- The number e (e = 2.718...), also known as Euler's number, which occurs widely in mathematical analysis
- The number i, the imaginary unit such that
The equation is often given in the form of an expression set equal to zero, which is common practice in several areas of mathematics.”
Geniul matematic Gaku Kitada a aplicat matematica și la crearea unei rețete din monkfish (Lophius, peștele broască, despre urâțenia asta aflați din linkul pe care vi l-am dat) și rădăcinoase. A folosit pentru asta Fibonacci secvence despre care a scris și Dan Brown în vestita The Da Vinci Code, după care s-a făcut și un film. Dacă acolo secvența asta se aplica la Mona Lisa aici se aplică așa cum veți vedea mai jos, but first (nu vă mai spun gluma, e legată de indicațiile date pentru dezamorsarea unei bombe) a mai vorbit la un moment dat de Golden Ratio , Secțiunea de aur
”Secțiunea de aur (numită uneori în mai multe feluri precum : Raportul de aur, Proporția de aur, Numărul de aur) (sectio aurea în limba latină), notată cu litera greacă Φ (phi majuscul) sau și cu φ (phi minuscul), care se citesc „fi”, este primul număr irațional descoperit și definit în istorie. El este aproximativ egal cu 1,618033 și poate fi întâlnit în cele mai surprinzătoare împrejurări.
Dar să revin la Fibonacci secvence și să copiez câteva cuvinte despre ea din Wikipedia:
In mathematics, the Fibonacci sequence is a sequence in which each number is the sum of the two preceding ones. Numbers that are part of the Fibonacci sequence are known as Fibonacci numbers, commonly denoted Fn . The sequence commonly starts from 0 and 1, although some authors start the sequence from 1 and 1 or sometimes (as did Fibonacci) from 1 and 2. Starting from 0 and 1, the sequence begins
- 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, ....[1]
The Fibonacci numbers were first described in Indian mathematics as early as 200 BC in work by Pingala on enumerating possible patterns of Sanskrit poetry formed from syllables of two lengths.[2][3][4] They are named after the Italian mathematician Leonardo of Pisa, also known as Fibonacci, who introduced the sequence to Western European mathematics in his 1202 book Liber Abaci.[