duminică, 28 aprilie 2024

Fermat's Cuisine

 Am dat cu totul întâmplător, pe Netflix, peste un serial japonez cu numai 10 episoade, ”Fermat's Cuisine”, al cărui titlu bineînțeles că m-a intrigat.

Ce matematician nu a auzit despre teorema care a încins creierele matematicienilor secole de-a-rândul încercând să o demonstreze? Asta a visat și unul din personajele principale ale serialului până când și-a dat seama că nu are nici o șansă și a întâlnit un Chef bucătar foarte deștept, care l-a convins să aplice matematica în bucătărie.

Eu, chimistă fiind și având ca materie preferată Chimia Organică, știind că totul e chimie și mai ales în bucătărie am urmărit cu gura căscată explicațiile șefului despre o reacție de care probabil au auzit cei care au urmat Facultatea de Chimie Alimentară, dar despre care eu nu aveam habar.

Am mers imediat la Google și m-am documentat. Decenii întregi am rumenit ceapă sau friptură folosind această reacție (diferită de caramelizare) aplicând sfaturile medicilor care spuneau că nu e bine să prăjim în ulei încins pentru a nu se forma acroleina cea dăunătoare.

Și la ce îți folosește că știi? poate vă întrebați. Dacă nu la altceva măcar la creșterea stimei de sine.

Și când mă gândesc că la baza serialului stă o manga, ”Fermat no Ryori” mă înclin în fața deșteptăciunii japonezilor.

Despre Reacția Maillard am citit, între altele, pe Wikipedia:


https://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

https://ro.wikipedia.org/wiki/Reac%C8%9Bie_Maillard.




sâmbătă, 13 aprilie 2024

Glicina (Wisteria)

 De când am reușit să posed aparat de fotografiat (aveam 64 de ani, deja am câteva la activ pe care le-am stricat)  am posibilitatea să îmi satisfac pasiunea de a fotografia, cum poate ați observat și voi, cititorii mei fideli. 

Primăvara este anotimpul care îmi oferă cele mai multe subiecte prin bogăția și frumusețea florilor care mă invită să le imortalizez frumusețea lor pieritoare. De obicei plec de acasă având o temă pe care o urmăresc, dar nu neglijez alte subiecte care m-ar putea interesa.

Tema zilei de azi a fost GLICINA sau Wisteria Poate vă mai amintiți serialul de mare succes ”Neveste disperate”. Nevestele respective stăteau pe Wisteria Lane = Aleea Glicinei.
Strada pe care se găsește această glicină se numește Cernișoara. În curte este și o magnolie splendidă pe care am fotografiat-o la vremea ei. Glicina se întindea inițial pe un conifer foarte înalt și avea o ramură spre gard. Arăta superb dar, după cum am înțeles pe deplin abia acum, planta asta invazivă poate deveni repede o pacoste în grădina omului pentru că sugrumă planta pe care se cațără, în plus poate atenta la temelia casei (chiar a unui bloc) cu rădăcinile ei foarte groase. Mai mult, vrejurile drăguțe și subțirele când e tânără se pot transforma cu timpul în ramuri cu aspectul unei anaconda, care nu e chiar plăcut de privit.
În mod sigur de aceea a fost tăiată și a rămas numai ce se poate vedea în fotografiile 9, 10, 11. Dar în aceeași curte, în spate undeva, este altă glicină enormă, cu ciorchini foarte bogați, pe care nu am observat-o până anul acesta pentru că, după ce o fotografiam pe cea din față pesemne nu o mai observam (sau poate chiar nu se vedea de la stradă) și plecam mai departe.












Azi, (văd că deja e vorba de ieri, fiind trecut de miezul nopții) în timp ce fotografiam, un bunic care își plimba nepotul în brațe mi-a atras atenția că pe strada paralelă, Maior Eugen Popescu este o altă glicină cu ciorchini foarte frumoși.
Am pornit vitejește într-acolo și când am ajuns am fost foarte dezamăgită. Privind fotografia veți înțelege de ce:

Dar stați, că asta nu e tot. Mă întrebam dacă nu cumva omul a vrut să râdă de mine dar tot eu mi-am spus că nu e posibil, totul arăta că e un om binevoitor, cumsecade. Și atunci am mai făcut câțiva pași și în fundul unei alei care trecea pe lângă casă, undeva mai departe de stradă, se afla splendoarea. Nu știu de câte ori m-am felicitat că am făcut un efort financiar și am cumpărat aparatul care îmi îndeplinea toate dorințele: să fie de buzunar și să aibă un zoom destul de mare ca să pot fotografia obiecte aflate la mare depărtare. Deja sunt la la doilea de acest tip, un Sony HX60. Cu el am făcut și fotografii de avioane și de lună, vă voi arăta câteva la sfârșitul articolului.




V-am promis fotografii de avioane și de Crai Nou. Cele de avioane nu sunt chiar foarte reușite. De fapt toate fotografiile mele de ieri suferă din cauză că am plecat prea târziu de acasă și m-a prins crepusculul pe drum.