miercuri, 4 octombrie 2023

Adam și Eva

 Merge greu vizionarea serialului sud-coreean ”See You in Me 19-th Life” după atât de captivantul ”Handsome Siblings”. A avut la vremea lui mare concurență în ”King The Land ” dar mie nici acel serial nu mi-a plăcut, ba chiar m-a plictisit de-a dreptul pe alocuri.

Ăsta nu mă plictisește, mai ales că are și elemente de thriller, artă marțială , fantastic (nimic din toate astea nu se compară cu frații legendari chinezi) ba chiar mi-a trezit interesul prin tema abordată atât de surprinzător de magistral de celebrul nostru romancier Liviu Rebreanu în ”Adam și Eva”.

Nu mai știu exact când și de la ce editură am citit romanul lui Rebreanu (văd că s-a editat de multe ori în ultimii ani) dar știu că m-a marcat foarte tare atât prin tema aleasă, a reîncarnării, cât și prin modul, hiperrealist uneori, al relatării celor șapte vieți în care cuplul s-a tot despărțit pentru a se reîncarna iar și iar.

”Din tot ce-am scris pana acum, Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga. Poate pentru ca intr-insa e mai multa speranta, daca nu chiar mangaiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfarsitului pamantesc, in sfarsit, pentru ca Adam si Eva e cartea iluziilor eterne... - Liviu Rebreanu

Doua suflete se cauta de-a lungul veacurilor, timp de sapte vieti, din India veche, Egiptul antic, Imperiul Babilonian si cel Roman, pana la Germania medievala, Franta revolutionara si apoi Romania.

Romanul de dragoste Adam si Eva a fost scris de Liviu Rebreanu in 1925 si este o capodopera a cartilor romantice, al carui principal subiect este reincarnarea si implinirea omului prin iubire.”

https://www.libris.ro/adam-si-eva-liviu-rebreanu-LBX978-606-8998-17-6--p29135358.html

”Romanul de dragoste Adam si Eva, scris de Liviu Rebreanu in anul 1925, are ca tema principala credinta in reincarnare. Toma Novac, trece prin sapte vieti (pastor in India, guvernator in Egipt, scrib in Babilon, cavaler roman in Roma, calugar in Germania medievala, medic in Franta revolutiei franceze, profesor universitar la Bucuresti) in care se indragosteste de sapte femei diferite: Navamalika, Isit, Hamma, Servilla, Maria, Yvonne si Ileana.”

https://www.libris.ro/adam-si-eva-liviu-rebreanu-ATR978-606-8660-15-8--p10894073.html







luni, 2 octombrie 2023

Binili învinge

Dacă am urmărit cu greu serialul sud-coreean ”The King Land” și pe alocuri am fost de-a dreptul plictisită de el nu același lucru pot spune despre ”Handsome Siblings”  (The Legendary Siblings) bazat pe romanul Juedai Shuangjiao (The Peerless Proud Twins) by Gu Long. Deși am terminat de câteva zile serialul chinezesc încă mă mai aflu sub fascinația lui.

Am urmărit cu sufletul la gură incredibilele aventuri ale celor doi frați gemeni despărțiți la naștere și educați să se urască unul pe altul. Dar cum sângele apă nu se face (the blood is thicker than water) ”binili învinge„ cum sună o rubrică la Radio Guerila inspirată cu siguranță de cântecul omonim al Omului cu șobolani https://youtu.be/bnK86DAnWbY?si=SnlCQ4mMmI223feb

M-am cam enervat pentru că mi s-a părut evident că cei doi actori ar fi trebuit să semene fizic fiind frați gemeni monozigoți (știu că există și frați gemeni care nu seamănă deloc, doar am avut și eu colege de liceu care arătau diferit dar aici nu este cazul pentru că cei care îi vedeau rămâneau interziși cât de bine seamănă) dar mi se pare că nu seamănă nicicum. 

M-au mai enervat și abundența de otrăvuri și antidoturi folosite precum și prezența obsesivă a verbului kill (am urmărit pe Netflix cu traducere în engleză) dar curiozitatea de a vedea ce a mai inventat autorul a trecut cu ușurință peste aceste inconveniente.

În concluzie mi se pare un serial pentru copii (romanul a mai fost ecranizat de câteva ori, se pare că aceasta este cea mai bună ecranizare) cam needucativ pentru că eroul care ar fi trebuit să fie negativ (dar se dovedește cât se poate de pozitiv până la sfârșit) este mult mai atractiv decât cel cu adevărat pozitiv dar cam insipid și șters, dar una peste alta nu-mi pare deloc rău că am petrecut câteva ore foarte interesante în compania actorilor Zheyuan Chen, Yitian Hu, Vicky Liang, Jie Liang.

Ce am remarcat este că nu numai eroii principali au fost interpretați de actori frumușei ci și unii dintre actorii care au interpretat eroii negativi au trăsături foarte atrăgătoare. Pe Zheyuan Chen l-am văzut de curând și în ”Hidden Love” și se pare că tocmai datorită acestui fapt mi-a recomandat Netflix să văd și Handsome Siblings.






duminică, 1 octombrie 2023

Mending Hearts by Heinz Geilfus (1890-1956)

 INIMA ȘI CROITORUL

La un croitor vestit, vine-o inimă rănită
Și cu ochii plini de lacrimi, cere să fie cusută!
Croitorul o priveşte, plin de milă și căldură
Și incearcă să-i găsească fir şi petec pe măsură!

El o coase şi-o ,,descoase" despre ce s-a întâmplat,
Ştiind că nu-i prima dată, când vine la reparat!
Ea sfioasă-şi pleacă ochii:-- ,,Ştiu, că nu te-am ascultat!
Mai repară-mă o dată şi promit că nu mai fac!"

Scuturându-şi capul, trist, croitorul o întreabă :
,, Scuză-mă, dar nu rezist... Cum de eşti atât de bleagă?
Te-am cusut de-atâtea ori, sfaturi bune, eu ți-am dat,
Însă nu trece prea mult şi iar vii la reparat!

Milă-mi este-acum de tine..ciudă-mi e că nu m-asculți,
S-alegi cu mai multă grijă şi să ştii când să renunți!
Te-arunci cu ,, capu"-nainte, crezând că stau brațe întinse,
Te trânteşti cu toată forța, de zid şi de uşi închise !

Uită-te şi tu la mine, că-s bătrân şi nu mai pot,
Teamă-mi e de ziua-n care, n-am să pot pune la loc
bucățelele pe care le-ai împrăştiat prin lume...!
Ai să pierzi inconştiento, chiar şi sufletul din tine!"

Fiecare-,,mpunsătură" care-i provoca durere,
O primea ca pe-o pedeapsă: resemnată...în tăcere!
Croitorul puse firul, tare, ca dojana grea!
--,,Sper c-această cusătură, să îți fie ultima!"

...................................................

Fiecare inimă cred c-a fost la croitor,
Cu o rană de cuvânt, de iubire sau de dor!
Cred că ați ghicit desigur, croitorul cel sărman,
Vestit, plin de iscusință... este creierul uman!

Dacă inima ar fi de natură ascultătoare,
Poate n-ar mai fi nevoie, creierul, să o repare!


Autor/Liliana Smerea Vacaru

https://amammusic.blogspot.com/2018/08/inima-si-croitorul.html

Art by Heinz Geilfus (1890-1956)