luni, 29 iunie 2009

Alimentatia si cancerul III

Ultima parte:

Dr. S. KNASMULLER
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"
La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un congres la care au participat cercetatori de pe toate meridianele globului. Tema conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia unanima: cele mai eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se gasesc in... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat printr-o alimentatie sanatoasa.. Nu numai fructele si legumele contin substante bioactive, ci si cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa traim mai mult, in deplina sanatate. Va prezentam fragmente din interviul acordat pe aceasta tema de prof. dr. S. Knasmuller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.
- Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia cancerului. Aveti noutati?
- Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.
- A fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar la soareci?
- Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.
- Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
- Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.
- Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
- Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon.
- Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?
- In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si scortisoara.
- Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?
- Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate declansa apoptoza celulei canceroase. Deci, un pahar de vin rosu pe zi ne apara de cancer.
- Ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
- Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
- Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
- Intr-adevar, bacilii lactici din laptele fermentat pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.
- Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
- Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
- Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
- Prajitul la peste 200 de grade Celsius este tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.
- Ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
- Da, condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila, o substanta anticancerigena.
- Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Putem sa fumam, daca mancam varza?
- Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
- Exista o planta anume pe care o preferati?
- Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri. Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale, pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.
- Care este urmatorul dvs. obiectiv?
- Rezultatul cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.! Inapoi la natura! Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o faca imediat.
Iata ce recomanda specialistii: Alcool cu masura: barbatii - maximum 2 pahare/zi; femeile – maximum 1 pahar/ zi. Ideal: vin rosu, care contine resveratrol. Carne putina: nu mai mult de 80 g pe zi. Mai multa carne de pui sau peste, decat carne de miel sau vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D. Fara grasimi animale: inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer. Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeturi, bogate in substante anticancerigene. Multe cereale si leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc. Multe legume si fructe: zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.. Ceaiul verde: bautura ideala. Zahar de loc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!

Alimentatia si cancerul II

Continuarea documentului despre care am vorbit anterior.

Dr. CRISTIAN BOERESCU
"Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident, care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati"
- Cum se explica efectul protector al vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii, Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana "toata iarba ce are samanta... si tot pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte putine vegetale din cele pe care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre sunt cel mai ades prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislatia actuala este mult prea permisiva cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar, in fiecare an, sute si chiar mii de coloranti alimentari spune multe despre deficientele si fraudele grave ale sistemului actual. "Galbenul de unt" (paradimetil-azobenzenul), ca sa dau numai un singur exemplu, intrebuintat pana nu de mult pe scara larga, produce experimental la animalele de laborator cancerul ficatului (hepatomul malign). In schimb, produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de toxicitate. Multi microconstituenti naturali din legume, fructe, cereale, dar si din plante, si-au dovedit deja rolul lor anticancerigen, in diverse colturi ale lumii. In paginile "Formulei AS" s-a scris si se va mai scrie despre potentialul de vindecare al fibrelor vegetale, antioxidantilor naturali, retinoizilor antitumorali, betacianinelor etc., despre usturoi, patrunjel, morcovi, grau, catina sau condimente, iar cazurile spectaculoase de vindecari prezentate de-a lungul timpului au produs stupefactia lumii medicale de la noi si ii sustin cu o raza de speranta si optimism pe cei aflati in suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia, doctorul Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca "vegetalele in stare cruda si proaspete" au o mare putere de vindecare si reprezinta pentru oameni o hrana vie de cea mai buna calitate. Argumentatia se baza pe numeroase cazuri vindecate in clinica sa, dotata cu cele mai moderne laboratoare din acea vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele, enzimele, imunostimulatorii sau agentii antitumorali naturali. De-a lungul timpului, aceste adevaruri au fost afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi si multi altii, dar, din nefericire, medicina actuala merge parca prea obsesiv intr-o directie gresita. Pentru a intelege rolul cruditatilor in prevenirea si tratarea cancerului, sa observam ca cea mai mare frecventa a bolii este intalnita la persoane in varsta de peste 50-60 de ani, la care componentele tisulare intra in procese lente de degenerare, iar astfel, organele nu mai fac fata asaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai devreme. Intuim acum usor de ce curele de cruditati, posturile cu sucuri de legume si fructe, hrana vie, sunt o speranta pentru cei disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult de ultimele comunicari stiintifice.
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au calitatea de medicament anticancer sau au suferit modificari genetice care le-au mortificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un "da" rostit de sute de mii de voci, din piepturile romanilor care vin de la munca din strainatate. Veti putea aduna relatari amanuntite despre parfumul, gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si legumelor de la noi. Veritabile declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui, rosii, ardei etc. Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident, care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul agriculturii ar avea inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa intre pe pietele europene ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o data in istorie granarul (bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa de cai nu ar mai fi atat de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din agricultura este biologica, in Germania si Austria 13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul acestor produse este de 3-4 ori mai mare decat al celorlalte. La noi, mai mult de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile naturale de productie. Daca am avea azi autostrazi, turismul rural ar relansa economia. Intr-o societate bazata pe adevar si intelepciune, cercetarile care demonstreaza potentialul vindecator al dietei anticancer ar trebui utilizate la maximum, in folosul bolnavilor, iar procesul de producere, preparare si comercializare al hranei coordonat cu mai mare grija.

Alimentatia si cancerul I

Acum cateva zile am primit un email de la o prietena extrem de ocupata, dar fidela cititoare a mea. Mi-a trimis un document pe care nu apucase sa il citeasca. Spre marea mea rusine nu l-am deschis imediat, desi este atat de interesant incat m-am decis sa-l copiez aici. Dupa toate aprentele materialul a aparut in "Formula As" pe care n-o mai citesc din lipsa de timp, nu de interes. Pt ca materialul e voluminos il voi publica fractionat, dar am sa fac intai cateva observatii legate de starea mea de sanatate. Soia este considerata benefica si asa este pt marea majoritate a oamenilor, cu exceptia celor ce sufera de hipotiroidism. Nici cruciferele (varza, brocoli, gulia, etc) nu sunt indicate acestor suferinzi pt ca sunt gushogene. Asta nu inseamna ca nu vor pune gura pe asemenea produse, dar sa fie cu totul ocazional.

Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata

Congresul cancerului tinut recent la Paris a confirmat capacitatea exceptionala a fructelor si legumelor de a preveni si vindeca tumorile ucigatoare "Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice.

Fructele si legumele au triumfat.

Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala, a lasat si leacurile care o pot vindeca.

"De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al Congresului international al cancerului. "Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de necombatut.

Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata.

Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de "nebunie" organica.

Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti – consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie, timp de cinci ani.

Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat cu prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului. Iata si cateva prescriptii importante rezultate din studiul EPIC.

7 portii de vegetale pe zi + sport

Persoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste, daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie adecvata combinata cu sport.

"Marele progres al acestui studiu consta in faptul de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume,principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer. Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau salata si un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate?

Toate fructele contin combinatii de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in colorantii din plante.

Eficienta lor a fost constatata nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani, esofag.

Uitati carnea, mancati peste

Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare.

Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata, tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat, crenvurstii etc.... Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui.

Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii.
Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele, desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

Leguminoase si cereale complete

Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si susan. "E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne indeamna studiul EPIC. "Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta ar fi bine ca painea cotidiana sa fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."

Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor bogat in fito-estrogeni.. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare.

In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza. In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va intestinul si controlati-va greutatea.

Cate putin din toate

Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din toate... Si reduceti consumul de alcool. De fapt, ideea generala care s-a desprins la congresul de la Paris a fost ca nu exista atat alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline.

Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, si fructele de toate gusturile si culorile.

Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san.

Nici o zi fara miscare O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea, o are in stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomanda includerea lor in viata cotidiana.

Nici o zi fara plimbare in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea reduce in proportie de 40% incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare.

De unde ideea ca nici cei ce au o greutate normala nu sunt feriti de teribila maladie. "Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." La fel, intreaga structura corporala.

Conducator auto: Mamaia

Citind cele de mai jos imi pare rau ca nu am carnet de conducere, incat sa traiesc si eu experienta mamaiei din acest text.
Traducerea urmeaza dupa textul in engleza.

Grandma is eighty-eight years old and still drives her own car.
She writes:

Dear Grand-daughter,

The other day I went up to our local Christian book store and saw a 'Honk if you love Jesus' bumper sticker .

.I was feeling particularly sassy that day because I had just come from a thrilling choir performance, followed by a thunderous prayer meeting.

.So, I bought the sticker and put it on my bumper.

Boy, am I glad I did; what an uplifting experience that followed.

.
I was stopped at a red light at a busy intersection, just lost in thought about the Lord and how good he is, and I didn't notice that the light hadchanged.

It is a good thing someone else loves Jesus because if he hadn't honked, I'd never have noticed.

I found that lots of people love Jesus!

While I was sitting there, the guy behind started honking like crazy, andthen he leaned out of his window and screamed,

'For the love of God! ''Go! Go! Go! Jesus Christ, GO!' What an exuberant cheerleader he was for Jesus!

Everyone started honking! I just leaned out my window and started waving and smiling at all those loving people.

I even honked my horn a few times to share in the love!

There must have been a man from Florida back there because I heard him yelling something about a sunny beach.

I saw another guy waving in a funny way with only his middle finger stuckup in the air.

I asked my young teenage grandson in the back seat what that meant.

He said it was probably a Hawaiian good luck sign or something.

Well, I have never met anyone from Hawaii , so I leaned out the window and gave him the good luck sign right back.

My grandson burst out laughing.

Why even he was enjoying this religious experience!!

A couple of the people were so caught up in the joy of the moment that they got out of their cars and started walking towards me.

I bet they wanted to pray or ask what church I attended, but this is when Inoticed the light had changed.

So, grinning, I waved at all my brothers and sisters, and drove on throught he intersection.

I noticed that I was the only car that got through the intersection before the light changed again and felt kind of sad that I had to leave them after all the love we had shared.

So I slowed the car down, leaned out the window and gave them all the Hawaiian good luck sign one last time as I drove away. Praise the Lord for such wonderful folks!!

Will write again soon,

Love,

Grandma

Si acum traducerea promisa:

Mamaia are 88 de ani si inca mai conduce masina. Ea scrie:

Draga nepotica

Alataieri am fost la Libraria Crestina si am vazut un abtibild: "Claxoneaza daca il iubesti pe Iisus!"

Ma simteam deosebit de bine dispusa (pusa pe sotii) atunci pt ca tocmai avusesem o repetitie emotionanta la cor, urmata de o intrunire tunatoare pt rugaciune .

Asa ca mi-am cumparat abtibildul si l-am lipit in spatele masinii.

Sunt teribil de bucuroasa ca am facut-o pt ca am trait o experienta inaltatoare.

Eram oprita la un semafor ce arata rosu si eram atat de cufundata in ganduri despre cat de bun e Domnul incat nu am observat ca s-a schimbat culoarea.

E bine ca mai sunt unii care il iubesc pe Iisus pt ca daca n-ar fi claxonat n-as fi observat.

Am aflat ca o multime de oameni il iubesc pe Iisus.

In timp ce stateam acolo tipul din spatele meu a inceput sa claxoneze ca un nebun, pe urma s-a aplecat pe fereastra si a strigat "Pentru numele (dragostea, in engleza) lui Dumnezeu!"

"Du-te, du-te, du-te, Iisuse Cristoase, DU-TE!"

Ce exuberant cheerleader pt Iisus era!

Toata lumea a inceput sa claxoneze.

M-am aplecat pe fereastra si am inceput sa zambesc si sa le fac cu mana tuturor oamenilor acelora iubitori.

Trebuie sa fi fost un tip din Florida pt ca am auzit ceva despre o plaja insorita (sunny beach).

Am vazut un alt tip fluturand in mod caraghios degetul mijlociu ridicat in sus.

L-am intrebat pe nepotul meu adolescent aflat pe scaunul din spate ce inseamna asta.

A raspuns ca e probabil o urare hawaiiana de noroc sau cam asa ceva.

Cum n-am cunoscut pe nimeni din Hawaii pana acum m-am aplecat pe fereastra si i-am intors urarea de noroc.

Nepotul meu a izbucnit in ras.

Ah, pana si el se bucura de aceasta experienta religioasa!!

Vreo doi tipi erau asa de prinsi in aceasta bucurie a momentului incat au coborat din masini si au inceput sa vina spre mine.

Pun ramasag ca voiau sa se roage sau sa ma intrebe la ce biserica merg dar atunci am observat ca s-a schimbat culoarea.

Asa ca zambind cu toti dintii, am facut cu mana tuturor fratilor si surorilor si am traversat intersectia.

Am observat ca masina mea a fost singura care a traversat inainte de a se schimba din nou culoarea si m-am simtit cam trista sa-i parasesc dupa toata dragostea ce am impartasit-o.

Asa ca am incetinit, m-am aplecat pe ferastra si le-am facut urarea hawaiiana o ultima data inainte de a ma departa. Multumesc lui Dumnezeu ca exista oameni atat de minunati!!

O sa-ti scriu din nou curand.

Cu drag

Mamaia

duminică, 28 iunie 2009

Mi-e mila de Dan Diaconescu

Sarmanul om! Dupa ce, in bunatatea lui imensa, a strans la pieptul lui larg toate scursorile neamului si le-a facut vedete sau prezentatori s-a trezit ca unele din ele, zburatacite la televiziuni ce i-au urmat exemplul sordid aducator de audiente si grase castiguri, au inceput sa-l muste de partile dorsale.

El, regele scandalurilor, s-a trezit ca e protagonistul unui scandal la fel de autentic ca si cele promovate de el cu osardie nopti dearandul. Cum zic englezii, acum isi gusta propriul medicament si, in ciuda hazului de necaz pe care il face si a pretinsei detasari se cam vede ca gustul e tare amar.

Mai mult, celalalt monstru, pretinsul anchetator justitiar, impreuna cu care aplica nonsalant etichete de criminali fara probe concrete si incontestabile, i-a devenit aprig dusman. Si, asa cum se intampla cand doi monstri ajung sa se incaiere, apar tot felul de dezvaluiri de inselare cu buna stiinta a telespectatorilor care stateau la baza mirobolantelor audiente.

Dar, asa cum ii sta bine unui om cu suflet curat si inima larga, DD se bucura de necazul ce a cazut pe capul Lazarushului, ce are de platit cica cea mai mare amenda data candva de CNA.

Dar omul nostru are planuri marete si ambitii mari. Se va reforma din temelii iar postul lui se va schimba radical. Va fi ceva "di granda", vorba lui Mateiu Caragiale.

In cel mai urias studio TV ce a vazut Bucurestiul va avea loc cel mai mare, cel mai tare, cel mai cel show gata sa rupa gura targului si sa lase audienta cu gura cascata de uimire, asteptand sa-i cada intr-insa para malaiata a premiilor enorme promise.

Ei Dooomnu' Dan (se pare ca a aflat si DD ca Nikita e nebuna cu certificat si nu are voie sa mai apara ca invitata la TV, cum de n-a stiut el pana acum acest secret al lui Polichinelle ma depaseste) tare mi-e teama ca showul matale va bulversa atat de tare publicul educat ani insir noapte de noapte sa inghita toata murdaria de la ZeroTV incat audientele fabuloase cu care te tot lauzi vor ajunge sa egaleze audientele de acum ale Canalului D, care si el promitea o revolutie in TV si stim f bine cum i s-a dezumflat basica promotionala.

Se-ntorc pasarile calatoare

Daca pana mai ieri cartierul nostru rasuna de strigatele "fiaareeee veeeechi" sau "peeeepeni veeerzi" ieri, intorcandu-ma de la Cora am auzit o strigare noua, o oferta nesteptata de servicii: "Tai buruianu' ". Am priceput din prima despre ce e vorba pt ca vazusem un individ f bronzat, strigand la geamul uni bloc "Domnu',domnu'". La intrarea pe alee astepta cuminte un miniutilaj de taiat iarba. Se vede treaba ca domnu' nu a catadicsit sa deschida fereastra pt ca oferta bronzatului de "Tai buruianu', tai gazonu' " m-a insotit pana f aproape de casa.

Am remarcat progresul tehnic si renuntarea la obisnuita caruta ca vai de ea si la calul costeliv si neingrijit. Si parca mi-a parut nitel rau ca dorinta omului de a castiga un ban cinstit nu parea a avea sorti de implinire.

vineri, 26 iunie 2009

Ciuma

"Ciuma" lui Camus se incheie asa:

"Ascultand....strigatele de bucurie nestapanita care urcau din oras, Rieux isi amintea ca aceasta veselie este mereu amenintata. Caci el stia un lucru pe care aceasta multime cuprinsa de bucurie il ignora si care poate fi citit in carti, ca bacilul ciumei nu moare si nici nu dispare vreodata, ca el poate sa stea zeci de ani adormit in mobile si rufarie, ca el asteapta cu rabdare in odai, in pivnite, in lazi, in batiste si in hartoage si ca poate sa vina o zi cand, spre nenorocirea si invatatura oamenilor, ciuma isi va trezi sobolanii si ii va trimite sa moara intr-o cetate fericita."

Mi-am amintit de asta urmarind la TVR Cultural un documentar preluat de la Discovery Health, un canal pe care compania noastra de cablu nu il are in lista de programe, care trata tocmai subiectul ciumei. Am aflat de acolo ca exista doau feluri de ciuma: bubonica, sau "moartea neagra", care a bantuit in Europa Evului mediu (poate despre asta era vorba in celebrul citat "cand cu ciuma lui Caragea") despre care am citit o cutremuratoare poveste SF despre un calugar care a urcat pe Muntele Leprosilor (care locuiau cu atat mai sus cu cat starea lor era mai grava) si care ii imbratisa si ii saruta cu foc pt ca abia in varful muntelui sa-si lepede mantia pt a da la iveala groaznicele buboane negre care ii nvadasera corpul, si pulmonara, la fel de ingrozitoare prin consecintele sale.

Cand am citit romanul lui Camus mi-am spus ca e doar o dovada a puteriide imaginatie a acestui scriitor, pt ca epidemiile de ciuma care au devastat tari intregi (Decameronul a aparut intr-o asemenea perioada) sunt deja de domeniul trecutului, azi nemaifiind cazuri de ciuma, dintre bolile vechi cu milioane de victime avand a ne teme doar de holera, care apare uneori chiar si in tara noastra, in special la cei care folosesc pt baut si gatit apa din Dunare, si eventual de dizenterie, care pe timp de razboi face nenumarate victime, mai ales in randul soldatilor. A mai facut victime si tifosul exantematic (bunica mea din partea tatalui a murit in timpul primului razboi mondial din aceasta cauza) dar si acesta e eradicat in tara noastra.

Am fost surprinsa sa aflu ca in Statele Unite se duce o lupta inversunata impotriva ciumei, in special in zonele rurale din sud-vest (ex New Mexico), ca purtatori pot fi nu numai sobolanii ai caror purici e suficient sa intepe o singura persoana, intr-un singur punct, pt ca acea persoana sa devina un pericol de raspandire al ingrozitoarei boli, ci si simpaticele veverite de pamant (in Salt Lake City, inVillage-ul in care am stat erau sumedenie, destul de obisnuite cu prezenta umana incat sa nu fuga prea speriate), ba chiar si mai simpaticele pisici.

Sunt redate in documentar doua cazuri de infectare prin intermediul felinelor de casa, unul cu final fericit dar al doilea, in care un barbat s-a molipsit de la stranutul unei pisici, a avut un final fatal. Exista insa specialisti care lupta impotriva raspadirii ciumei in USA, cu destul succes tinand cont de faptul ca nr imbolnavirilor e relativ redus si nu toti cei care cad victime bacilului mor.

F interesanta a fost partea in care s-a aratat, folosind animatia si vocea din off a "Ciumei" ca personaj, modul in care aceasta isi exercita actiunea devastatoare asupra organismului uman. Dramatic era si comentariul "personajului" amintit atunci cand s-au prezentat secvente in care luptatorii contra ciumei pieptanau sobolanii ca sa capteze puricii spre a-i trimite la analiza ca sa se determine daca sunt infestati cu bacili si, in momentul cand recoltau sange din rozatoare, atragea atentia ca ar fi suficienta o f mica zgarietura sau intepatura care sa penetreze echipamentul pt ca omul sa fie condamnat la imbolnavire.

Cam pe la inceput s-a facut si un ffff scurt istoric al epidemiilor aratandu-se ca dupa ce a devastat Egiptul bacilul a "dormit" cam 800 de ani inainte de a incepe sa faca ravagii in Europa.

Interesant a fost si cazul in care boala s-a declansat intr-un oras din India in timpul ploilor musonice din cauza acumularii de gunoaie si a lipsei de igiena inerenta unor asemenea situatii, dar si insuficientei ingrijiri medicale, specifica lumii a treia, conditii asemanatoare celor din evul mediu. Ciuma apoi s-a raspandit in timpul unui festival care a urmat acelor ploi creind o panica de nedescris.

Dar partea cea mai alarmanta a documentarului a fost alta. In timpul facultatii am urmat cursuri de ALA, aparare impotriva efectelor atacului cu bomba atomica (in afara de descrierea stiintifica a modului cum functioneaza arma, deh, eram oarecum specialisti, ni s-au prezentat tot stiintific si efectele) din care am inteles ca daca ai ghinionul sa fi in raza de actiune a unei asemenea bombe ai trei moduri de a muri: din cauza suflului, a caldurii sau iradierii, deci poti muri sfartecat, ars sau iradiat, lucru care mi s-a parut mai putin important avand in vedere ca rezultatul e acelasi, anihilarea ta ca persoana. Am mai invatat si cum ar trebui sa actionam in caz de contaminare radioactiva, nici prin cap nu mi-a trecut atunci ca vom fi nevoiti sa aplicam cele invatate dupa accidentul de la Cernobal.

Dar sa revin la tema articolului: atunci mult mai grav si mai periculos mi s-a parut ce am invatat ca ar insemna razboiul bacteriologic pt ca am intuit ca daca dupa Hiroshima si Nagasaki tarile detinatoare de asemenea arme distrugatoare se vor gandi f bine la repercusiuni si eventuale represiuni ale unui atac (cartea " Level 7" a lui Mordecai Rochwald fiind emblematica in aceasta privinta) tarile care detin arme bacteriologice, arme considerate mult mai "economice" pt ca nu distrug cladiri si nu fac cratere in pamant, ar putea fi tentate sa le foloseasca.

Documentarul dezvaluie, prin intermediul unor savanti care au "defectat" din Uniunea Sovietica in Occident, ca existau, in timpul razboiului rece, laboratoare f secrete care cercetau cum ar putea fi folosit bacilul crimei ca arma biologica, mai mult, isi exprimau convingerea ca existenta si activitatea acestor laboratoare nu a incetat nici acum in Rusia (fiind un film produs in Occident nu spune nimic despre eventuale preocupari vestice in acest domeniu, nici despre supozitiile neconfirmate ca aparitia unora din flagelurile moderne cum ar fi SIDA si noile forme de gripa si-ar avea originea in asemenea laboratoare).

Documentarul se incheie oarecum optimist aratand ca s-au facut cercetari care au dus la descoperirea genomului bacilului si la speranta prepararii unor vaccinuri, spune si despre faptul ca puricii par perfect adaptati ca sa fie gazde pt acesti bacili (si nu mobilele,etc cum spunea Camus).

Iar eu am sa inchei tot cu un citat din Camus:

"Dar el stia in acelasi timp ca aceasta cronica nu putea sa fie aceea a victoriei definitive. Ea nu putea sa fie decat marturia a ceeace trebuise el sa implineasca si a ceea ce, fara indoiala, trebuiau sa mai implineasca inca, impotriva terorii si a armei ei neobosite (sa nu uitam ca romanul a fost scris in secolul trecut, cand actele de terorism nu erau atat de intens mediatizate ca acum si nici atat de sofisticate, ca sa nu mai vorbim de razboaiele declansate impotriva lor si care nu dau semne ca se vor sfarsi curand) in ciuda suferintelor personale, toti oamenii care, neputand fi sfinti si refuzand sa admita flagelurile, se straduiesc totusi sa fie medici."

Fotografii pe furtuna




Oricat ar parea de greu de crezut primele doua fotografii sunt fotografii de fulgere facute prin fereastra dubla de la apartament (ca sa iasa fulgerul ca lumea trebuia sa am aparat foto, nu o "savoniera" pe post de camera foto, in plus ar fi trebuit sa stau in aer liber, sub umbrela, asa spun specialistii aka Petreanu sau Ill, dar insanitatea mea are limite.). Ultima a prins doar luminatia produsa de un fulger care nu s-a vazut pt ca era pe cealalta parte a blocului.

Mi se pare interesant ca fotografiile mele seamana cu fotografiile de fulgere globulare, niste bestii care sunt in stare sa intre pe gaura cheii sau in corturile turistilor, sa se plimbe prin camera si sa explodeze pe neasteptate. Nu stiu daca s-a reusit sa se explice cum apar aceste fulgere globulare, data fiind raritatea lor, dar se stie ca uneori pot sa apara din senin.

Sursa intelepciunii mele este un f vechi numar din Stiinta si Tehnica, cred ca eram la liceu cand am citit articolul si am vazut pozele, mai tarziu am citit o relatare a unor turisti aflati pe munte cu cortul, cativa dintre ei s-au trezit cu un fulger globular care s-a plimbat prin cort, nu-mi amintesc daca au fost sau nu victime..

joi, 25 iunie 2009

O multime de acari Pauni

Breaking news: Antena3.

Descinderi în forţă, joi dimineaţă, la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. 39 de poliţişti şi patru civili sunt suspectaţi de acte de corupţie. Ofiţerii anticorupţie au efectuat aproape 50 de percheziţii la sediul SPR şi la locuinţele acestora.

Toate bune si frumoase, initiativa laudabila, era mare nevoie de asa ceva, coruptia e pe cale sa fie eradicata cu totul din iubita noastra patrie, etc. Dar ce nu inteleg eu este precizarea ca sunt anchetati numai agenti si nici un ofiter. Ai naibii agenti, cum au stiut ei sa se coalizeze si sa se organizeze atat de bine incat nici un ofiter sa nu se prinda ce blastamatii faceau subordonatii lor!

Cand doi se cearta

Normal ar fi, conform proverbului, ca sa castige al treilea. Numai ca, cel putin deocamdata, din cearta balaurului bicefal care ne guverneaza tara nu prea vad cine ar avea ceva de castigat. Ceea ce stiu cu certitudine e ca din cearta din guvernarea trecuta dintre presedinte si premier a avut de pierdut Theodor Atanasiu, care a fost demis de presedinte pe baza unei simple plangeri, care ulterior s-a dovedit nefondata, in timp ce acum cei doi ministri pt care Parlamentul isi va irosi e timpul si energia prin comisii speciale sunt tinuti in functie si in sah de balaur.

Ce ma socheaza e vehementa cu care pedeleii fac zid in jurul mentorei celei cheltuitoare (la asa tara asa mentor, in loc s-o invete pe proaspata europarlamentara de sorginte prezidentiala cum sa articuleze cuvintele, singurele lectii vizibile pe care le poate da tanara ministreasa sunt de nesimtire, aroganta si dispret fata de banul public, pe care-l stoarce guvernul din buzunarele noastre) ca si hotararea nestramutata a conducerii guvernului, indiferent din care palat se exercita, de a o mentine in functie.

Desigur, cand nevasta de primar iti e prietena atat de apropiata si devotata familiei e greu sa accepti ca ai gresit cand ai propus-o la minister. Si ca sa nu bata prea tare la ochii electoratului nu-l matrasesti nici pe ministrul care nu-si mai stie numarul si valoarea proprietatilor, ca sa nu mai vorbim de o eventuala evaziune fiscala (stiu mari vedete internationale care au trait ani lungi in exil pt ca n-au facut declaratii corecte la fisc).

Dar vorba lui Mircea Badea "Traim in Romania..." nu dau restul citatului pt ca e proprietate personala, inregistrata la OSIM, cica.

Romani, va asteptam la urne!

miercuri, 24 iunie 2009

Manfred Stader Picturi pe asfalt 3D















Imaginile de mai jos sunt fotografiate la Bucuresti Mall si sunt preluate din ziare


Fotografiile de mai jos au fost facute de mine





Cred ca pe toata lumea fascineaza iluziile optice. Un site f interesant prin faptul ca se demonstreaza stiintific cum se produce perceptia multor iluzii optice este cel al lui Michael Bach. Se mai pot vedea iluzii optice f interesante aici. Iluzii optice a creat si Salvador Dali, dar maestrul incontestabil ramane, dupa parerea mea, Octavio Ocampo, care a folosit cu o maiestrie rara o tehnica pt care Arcimboldo a ramas in istoria picturii.
Pictorii au fost preocupati de multa vreme sa redea in operele lor aspectul tridimensional al obiectelor pictate. Este cunoscuta tehnica trompe l'oeil prin care se marea in aparenta spatiul unei incaperi. Dintre artistii contemporani care exceleaza in aceasta tehnica, dar in exterior, mentionez pe Eric Grohe, ale carui proiecte m-au incantat in mod deosebit, mai ales ca pe situl pe care-l recomand am gasit linkuri spre pagini cu fotografii ale peretilor respectivi inainte si dupa ce au fost pictati, rezultatul fiind uimitor prinprecizie si frumusete, si pe John Pugh, care deasemenea a creat lucrari murale deosebit de interesante.

O alta tehnica folosita pt crearea de iluzii optice este anamorphosis ,prin care se creeaza impresia de tridimensional daca se priveste dintr-un anumit unghi sau cu un aparat anume.

Primul artist despre care am aflat dintr-un pps ca a folosit aceasta tehnica pps este Julian Beever, f pupular datorita nu numai talentului sau, ci si unui simt al umorului dezvoltat. Ar fi meritat sa-i dedic si lui un articol, l-am ales insa pe Manfred Stader , care a pictat unele lucrari impreuna cu Edgar Mueller pt ca MS a pictat si la Bucuresti:

http://www.infofashion.ro/Pictori_3D_Graffiti_Manfred_Stader_unul_dintre_cei_mai_cunoscuti_artisti_realizatori_de_picturi_tridimensionale_de_strada_la_Bucuresti_Mall_miercuri_10_iunie_2009_ora_1700-newsmore4-i675

Pictori 3D, Graffiti, Manfred Stader, unul dintre cei mai cunoscuti artisti realizatori de picturi tridimensionale de strada, la Bucuresti Mall, miercuri, 10 iunie 2009, ora 17,00

PREMIERA

Bucuresti Mall a invitat grafferii, amatori sau profesionisti, la o serie de evenimente ce vor avea loc pe tot parcursul verii, evenimente ce se desfasoara sub conceptul `Arta urbana`. Miercuri, 10 iunie 2009, ora 17,00, unii dintre cei mai talentati grafferi vin sa realizeze, la invitatia Bucuresti Mall, o serie de panouri graffiti tematice ce vor fi expuse în perioada verii în centrul comercial.

In plus, Manfred Stader, unul dintre cei mai cunoscuti artisti realizatori de picturi tridimensionale de strada, va realiza in premiera chiar în centrul comercial o serie de astfel de lucrari. Incepând din aceasta saptamâna, timp de 8 ore pe zi, pana pe 21 iunie, artistul va desena, iar vizitatorii mall-ului vor putea vedea live cum îsi realizeaza artistul lucrarile, spectaculoase si incitante deopotriva, mai ales ca este vorba despre picturi 3D expuse si realizate în premiera nationala într-un centru comercial.

Despre acest eveniment m-am documentat cam tarziu, dupa ce am aflat de la TV, astfel incat m-am decis sa vad si eu minunile abia pe 21 iunie. Am facut o adevarata excursie pana acolo si, pt ca spiritul de observatie nu e cea mai bine dezvoltata calitate a mea am intrebat la informatii unde pot gasi panourile cu grafitti si operele lui Manfred Stader. Am urmat cu atentie indicatiile si m-am trezit in fata unui panou care la prima vedere m-a dezamagit: pe o parte si alta a lui erau reproduceri de arta digitala, unele deosebit de frumoase, dar care prin subiect si aspect nu aduceau deloc cu grafittiurile asteptate.

Totusi, pt ca aveam camera foto pregatita am inceput sa le pozez cu constiinciozitate, chiar si placutele care aratau numele operei, artistul si tara din care provenea. Cand mai aveam 6 opere de pozat si eram aplecata asupra unei tablite m-am trezit ca langa mine se opreste un individ cat malul, imbracat in uniforma de securitate particulara, (apartinand celebrei BGS, cea cu scandalul de la Plazza) care m-a intrebat "Ce faceti aici?" L-am privit de jos in sus mirata "Nu e voie?" "Nu. Am fost trimis aici special pt Dumneavoastra." "Dar sunt atat de frumoase!" "Stiu dar nu e voie!" "Macar una as putea sa mai fac?" " Nu"

Trebuie sa remarc politetea desavarsita cu care am fost tratata. Reproducerile apartin firmei 115 care avea expus pe o masuta si un catalog "Art Part Two" care continea, pe langa operele expuse pe panouri, dimensiunile si costul lor, multe alte lucrari, unele deosebit de frumoase, dar cu preturi ce depasesc puterea mea de cumparare (unele mult mai scumpe decat tablourile lui Branisteanu care, oricum, sunt picturi si nu arta digitala). Cea mai ieftina, cam 300E, reprezenta niste betivi. Majoritatea erau in jur de 5-600E, printre ele si JJ, Razboinicul luminii (m-am mirat ca e asa de valoros) dar erau unele frumoase, japoneze, care depasesc mia de euro.

Am plecat sa caut lucrarile lui MS in locurile indicate (ciudat e ca fata de la informatii mi-a vorbit de doua, in ziar am vazut pozate alte doua, dar pe care nici nu le-am cautat, crezand-o pe fata pe cuvant). Prima consta dintr-un pod rosu pe care doi puradei insotiti de mama lor l-au trecut in ambele sensuri, desi lucrarea era separata prin balustrade care indicau cu claritate ca nu e voie sa pasesti in incinta. Dedesubt era desenat ceva ce parea un oras. Am cautat unghiul in care orasul devenea tridimensional si se vede din poze ca l-am gasit, desi acolo pe loc mi-a trebuit un mare efort de imaginatie ca sa realizez efectul 3D. Bineinteles ca nu a fost trimis nimeni s-o atentioneze pe mama puradeilor ca nu e bine ce fac progeniturile ei.

Am gasit si niste panouri care semanau mai bine a grafitti sau mai degraba picturi murale, le-am fotografiat repede, nu le expun aici ca sa nu distrug unitatea de subiect a pozelor, seamana mai mult a reclame pt obiecte de plaja.

A doua lucrare marca MS era la etaj. Am facut 3 poze fara sa fiu prea sigura daca am gasit punctul minune, privind lucrarea cu Venus care iese din fantana deduc ca mai aveam de cautat, dar a trebuit sa abandonez cercetarea pt ca de data aceasta securistul de la etaj m-a intrebat daca am autorizatie sa pozez. I-am spus ca n-am stiut (abia azi amvazut ca scria ceva in acest sens in ziar, parca Libertatea, dar cum eu nu citesc fituici de scandal...) dar a trebuit sa pun camera in poseta, incheind astfel cat se poate de pasnic ceva ce ar fi putut deveni un diferend.

Pentru ca reusisem sa ma urnesc de acasa m-am dus si la Bookfest unde am achizitionat Adrenergic!-ul lui Sebastian a. Corn, precum si niste tomuri f grele dar cu un discount atragator. Pt ca mi-era teama ca n-o reusesc sa ajung acasa nici macar cocosata daca mai cumpar si cele 4 volume ale Dictionarului Enciclopedic (in engleza) am amanat achizitionarea lui pe adoua zi. Mare greseala! A doua zi nici urma de dictionar (discount 50%!) dar m-am consolat spunandu-mi ca poate cine l-a cumparat are mai multa nevoie de el decat mine si o sa se bucure mai mult (dar tot imi pare un pic rau...) Iar am ajuns acasa carand cu greu carti ce mi s-au parut ca au greutatea unor pietre de moara. Ar trebui sa scriu mai putin pe blog si sa-mi fac mai mult timp de citit.

marți, 23 iunie 2009

Bucurestiul meu iubit


Am iubit Bucurestiul de cand ma stiu. Parintii mei au fost nevoiti sa paraseasca orasul la zece zile dupa ce m-am nascut, imediat dupa bombardamentul aliat. M-au scuturat de molozul care-mi acoperise fetisoara si s-au urcat in camion, sperand ca se vor reintoarce curand, dar aceasta speranta nu s-a implinit.

Pana sa intru la liceu am venit de mai multe ori in vizita la matusi si la doctor. Luam trenul pana in Ploiesti (nu exista linia ferata Bucuresti-Urziceni, cine ar crede asta azi, cand Unirea Urziceni e campioana?) si apoi spre Bucuresti. Dupa ce am intrat la liceu s-a dat in folosinta calea ferata Bucuresti-Urziceni, dar legaturile erau tare proaste.

Apoi, pe masura ce industrializarea prindea avant iar taranii deveneau oraseni trenurile au devenit din ce in ce mai aglomerate la sfarsit de saptamana. Imi amintesc si acum de o calatorie in timp de iarna, pe ger si un pui de viscol,cand m-am simtit deadreptul norocoasa ca am gasit un loc pe culoar, spre deosebire de nenorocitii care s-au urcat dinCazanesti si au calatorit pana la Bucuresti pe scara trenului. E de mirare ca nu a cazut nimeni de pe scara.

Dar imi amintesc si o intamplare hazlie. Chiar inainte de a pleca de la Ciochina citisem intr-un ziar o relatare despre un tren care n-a mai ajuns la destinatie, undeva prin Scotia, cred. Pornind pe linia ferata a fost gasit trenul dar mecanicii si personalul trenului erau legati de pomii unei livezi. Fusesera astfel pedepsiti pt ca la fiecare trecere opreau trenul si se infruptau din roadele acelor pomi. Ei bine, mecanicii trenului in care calatoream au oprit trenul intre statii in dreptul unei livezi (a unui CAP, desigur) si au inceput sa culeaga fructe, sub privirile uimite ale calatorilor. Dar fiind vorba de averea colectiva n-a venit nimeni sa-i lege (banuiesc ca mecanicii din UK conduceau un marfar)

Alta data, plecand din Bucuresti, am calatorit pe tampoane, cocotata pe cizma unui ofiter care ducea bomboane copiilor si, pt ca eu insami eram un copil, unul f vesel, nu numai ca m-a tratat cu bomboane dar, cand au mai coborat calatorii din tren, ofiterul impreuna cu alti adulti intre care si un mecanic de tren care mergea la Galati, mi-a gasit si mie loc intr-un compartiment pana la Urziceni, unde am schimbat trenul. Am povestit acasa peripetiile din calatorie. A doua zi tatal meu a plecat cu trenul intr-o delegatie. Dupa ce a schimbat trenul in Urziceni a gasit loc intr-un compartiment in care un mecanic de locomotiva care venea din Galati povestea despre liceana cea vesela (aratam mai mica, mereu am aratat mai tanara decat varsta reala) spre mirarea si incantarea tatalui meu. Sa mai zica cineva ca e vorba de o simpla coincidenta!

Ei, dar e cazul sa cobor din tren si sa spun cate ceva despre aceasta mare dragoste a mea care se cheama Bucuresti, mai ales vechiul oras. Daca atunci cand eram mica si ma tara mamitza la cumparaturi ma dureau picioarele de simteam ca nu le mai pot misca, atunci cand am urmat liceul si apoi facultatea imi placea grozav sa merg pe jos pe strazi admirand casele, cele mai multe inconjurate de verdeata. Mai sus se pot vedea cateva, f putine din acele case (se stie ca Ceausescu a ras de pe fata pamantului cartiere intregi, ba chiar unii au ras caritierul dintre Foisor--nu cel cunoscut cu numele, de foc, desi si acesta servea pompierilor--si Vitan interpretand gresit un gest al "tatucului"), unele din ele pe cale sa fie daramate, altele teribil de neingrijite.

As putea face albume intregi numai cu palatele si casele boieresti din Capitala, cele mai luxoase cartiere, cu vile de bun gust, nu de parveniti ca cele moderne vopsite in culori tipatoare (cica vesele)fiind cel dintre Dorobanti si Aviatorilor si cartierul Cotroceni. Nu mai exista casele din Cauzasi, de pe langa Mihai Bravul,cele din cartierul Pantelimon, cu Petrescu I,II,III etc, nu mai vorbesc de Uranus, s.a., toate inlocuite de miniorasele dormitor, imense aglomerari umane de apartamente tip cutii de chibrituri suprapuse, in care acum 20 de ani inghetam iarna de frig, cartiere in care nu existau teatre sau cinematografe iar scolile erau suprapopulate.

Daca voi gasi energia necesara sa fac excursii fotografice poate voi reusi sa fac acele albume. pana atunci mai multe poze care arata fetzele Bucurestiului surprinse de mine pot fi gasite pe Picasa.