vineri, 15 septembrie 2023

Romeo și Julieta - Varianta chineză

În serialul chinezesc ”Handsome Siblings” episodul șapte am avut ocazia să urmăresc, cu uimire și încântare, varianta chineză a arhicunoscutei povești ”Romeo și Julieta”.

Am fost curioasă până unde va merge respectarea poveștii originale și am constatat cu satisfacție că am reușit să prevăd exact mersul dramei, deși a avut multe întorsături de situație.

Nu a lipsit ura dintre clanurile celor doi îndrăgostiți, întâlnirile clandestine (sugerate, nu și ilustrate aici), a fost prezentă chiar și otrava, iar scena sinuciderii a fost completată cu sinuciderea unuia dintre tați. 

Ce m-a amuzat în scena sinuciderii a fost modul cum a fost realizată. Protagoniștii aveau niște costume festive foarte frumoase (regret că nu am reușit să găsesc poze cu ele) și, ca să nu se murdărească de presupusul sânge care ar fi țâșnit ca o fântână arteziană din artera secționată de fiecare dintre ei realizatorii s-au mulțumit să traseze doar o dungă roșie pe gât.

Cu totul altfel a stat treaba în scenele sângeroase dintr-un film fantastic, tot chinez, dar inspirat, se pare dintr-o întâmplare reală petrecută pe vremea celor trei regate, înainte de coagularea Chinei într-un imperiu unitar. Filmul se numește ”The Banquet” și acolo în scenele în care se tăiau gâții sângele (mă rog, ce lichid era acolo de fapt) țâșnea într-un mod foarte realist.

Interesant e că de fapt filmul a fost și el inspirat și de o altă piesă arhicunoscută a lui Shakespeare și anume ”Hamlet”.




În prima poză în stânga jos îi puteți vedea pe cei doi nefericiți îndrăgostiți când au apărut prima dată împreună în serial. În a doua în față este tatăl fetei iar fata este în dreapta. În ultima poză este nefericitul amorez Qui Ziling după ce a fost bine scărmănat de tatăl său cu scopul de a-l determina să renunțe să-și găsească fericirea în brațele iubitei Feng Baiyu.

Serialul este cea mai recentă ecranizare a cărții ”Juedai Suangjiao” de Gu Long și aproape toți comentatorii care au citit și cartea spun că ar fi cea mai fidelă.

Niciun comentariu: