marți, 26 noiembrie 2019

Story of Yangxi Palace - Incompetență.

Azi noapte am văzut mai multe episoade din acest serial, Story of Yangxi Palace, începând cu episodul 50 și am urmărit cu mult interes unul din firele poveștii.

Se făcea că tatăl împărătesei, singurul membru al familiei rămas în viață a venit la o oră târzie a serii, chiar înainte de a se închide porțile Palatului Interzis, să-și viziteze fiica, dar aceasta nu l-a primit pentru că astfel ar fi încălcat regulile de conduită iar ea trebuia să dea mereu exemplu de virtute, moralitate, disciplină.

Tatăl a plecat foarte amărât, știind că a ratat ultima ocazie de a o mai vedea. și am aflat imediat de ce. Împăratul a primit un raport, despre care unul din prinții de rang înalt a susținut că e fals, o înscenare, în acel raport susținându-se că tatăl împărătesei, Generalul Noerbu, care fusese trimis într-o zonă de graniță devastată de secetă să ofere ajutoare sinistraților, art fi sustras acele ajutoare, situație care a dus la revolte soldate cu morți în momentul în care s-a recurs la înăbușirea lor.

Împăratul a fost foarte tulburat de cele aflate și l-a întrebat pe Hailancha, omul lui de încredere, ce sfat îi dă. Acesta s-a codit, dar fiind încurajat de împărat să-și spună părerea l-a sfătuit fără ezitare să îl condamne la moarte, pentru că numai așa va putea aduce pacea în acea regiune.

Totuși împăratul avea îndoieli, doar era, ca să zic așa, vorba de socrul său, astfel încât s-a dus să ceară și sfatul Împărătesei Văduve Chongqing, care i-a dat același sfat, condamnarea la moarte.


Împăratul i-a explicat că are dubii că omul ar fi vinovat dar împărăteasa a fost fermă, nu contează că e un om drept, cinstit, devotat, un militar de excepție, important în acest caz este că e INCOMPETENT. Nu a fost în stare să mențină situația sub control, lucru care a dus la pierderea de vieți omenești și dacă el nu dă un exemplu de neînduplecare tulburările s-ar putea răspândi și alte regiuni lovite de inundații (deși mare parte dintre problemele cu inundațiile fuseseră deja rezolvate prin lucrări inginerești de mare amploare) sau atacuri de lăcuste și atunci  pacea imperiului s-ar putea spulbera, imperiul Qing devenind neguvernabil.

Împăratul a plecat gânditor, dar de acum hotărât să urmeze sfaturile, dar a avut de rezolvat altă situație delicată. Împărăteasa, plină de remușcări că a trădat datoria ei de fiică sub imperiul celei de împărăteasă,  a venit în audiență, dar împăratul a refuzat să o primească.

Împărăteasa s-a așezat în genunchi și a stat așa ore în șir, chiar și în timpul nopții iar atunci când împăratul a fost nevoit să iasă din palat ca să meargă la consiliul dregătorilor n-a avut încotro și a ascultat-o. Împărăteasa l-a informat că grânele care trebuiau să ajungă în hambarele statului ca ajutoare au trecut prin multe mâini ale autorităților și că fiecare și-a însușit o parte din ele până când în final bietul general aproape că nu a mai avut ce împărți.


Atunci generalul a recurs la o măsură disperată, a vândut toate proprietățile familiei, rămânând sărac lipit dar nici așa nu a putut satisface cererea sinistraților și aceștia s-au revoltat. A urmat înăbușirea sângeroasă a răscoalei, lucru ce a dus la chemarea lui în capitală.

Împărăteasa a admis că tatăl ei a fost incompetent, dar a cerut, ca dovadă de clemență, cruțarea vieții generalului, lucru cu care împăratul a fost de acord.


Toate păreau să se așeze într-un făgaș pozitiv, împărăteasa l-a rugat pe prințul amintit mai sus să îi ducă tatălui său hainele groase necesare în exilul din ținutul cu climă foarte aspră în care a fost trimis dar, ce să vezi, generalul era mort.

Întâmplarea a dus la altă confruntare între împărat și împărăteasă in care aceasta  a precizat că printre autoritățile corupte care au devalizat grânarele imperiului se aflau și rude ale Împărătesei Văduve, deci era clar că Î.V. avea toate motivele să ia măsuri pentru suprimarea generalului. Cum încă nu existau dovezi împăratul dacă îmi amintesc bine, a ordonat o anchetă.

Mărturisesc că pe mine m-a șocat atât atitudinea lui Hailancha cât și a Împărătesei Văduve, pe urmă mi-am amintit că și în vremurile noastre au fost executați înalți demnitari ai statului învinuiți de corupție și m-am întrebat dacă nu cumva printre ei nu s-or fi aflat și unii care au plătit cu capul INCOMPETENȚA lor, precum generalul Naerbu.


Qianlong Empereur, portrait by Giuseppe Castiglione (Lang Shining)
Ulanara, The Step Empress portrait by Giuseppe Castiglione (Lang Shining)

The Qianlong Emperor in Court Dress  by Giuseppe Castiglione (Lang Shining)

Empress Xiaoshengxian Empress dowager of Qing (Chongqing) By Giuseppe Castiglione

Un articol foarte interesant despre Împărăteasa Ulanara poate fi citit, în limba engleză,  http://www.nouahsark.com/en/infocenter/culture/history/monarchs/ulanara_the_step_empress.php

Despre seriale chinezești care descriu epoca Împăratului Qianlong, care a domnit peste 60 de ani, există un articol aici: https://www.dramaforgents.com/thoughts/differences-between-yanxi-palace-and-ruyi-royal-love/

Niciun comentariu: