vineri, 2 februarie 2018

Scrisoare pentru un tânăr.

Scrisoarea e de fapt un comentariu pe facebook la o postare a unui prieten tânăr care era încântat de un articol de propagandă pro PSD apărut pe un site foarte dubios, Comisarul.ro

Nu știu ce știi tu din anii comunismului...Eu i-am trăit. În anii 70 viața era oarecum decentă, în magazine găseai mărfuri cam pe toate gusturile, chiar și de import. Combinatele, fabricile, uzinele duduiau, dar mare parte din materia primă era din import, vezi combinatul de la Galați sau cel de la Năvodari. Practic trăiam pe banii împrumutați. Atunci ce era mai important pentru cei care aveau acea educație despre care spuneai cândva că o disprețuiești era senzația de sufocare intelectuală...doar la conducere se aflau oameni care aveau 3 clase ea, și vreo 2 în plus el.
Situația s-a schimbat radical în anii 80...treceam în fiecare zi pe la Semănătoarea în drum spre serviciu...munceau oamenii aceia în niște condiții înfiorătoare, curtea era plină de combine neterminate, ba chiar le-au scos și pe splai...nu avea toate piesele disponibile, lucrau pe stoc, nu vindeau nimic...li se făcuse plan câte combine să vândă și ca urmare nu li se dădeau muncitorilor salariile întregi.
Crezi că a fost o întâmplare că pe 22 decembrie au ieșit muncitorii valuri-valuri din uzine să îl dea jos pe Ceaușescu? Nici nu bănuiau că abia de atunci încolo o să urmeze coșmarul, când la putere a venit actualul PSD.
Ai auzit de Proclamația de la Timișoara? Acolo se cerea ca eșaloanele 2 și 3 de activiști și securiști să facă un pas în spate. Ce știi, l-au făcut?

Niciun comentariu: