duminică, 11 septembrie 2016

Plăcintă cu piersici și bezea

De ani de zile pe peretele din hol e nelipsit calendarul cu 365 de file. Teoretic știu exact în ce zi a anului ne aflăm, rupând în fiecare zi câte o filă. Practic uneori uit și trec multe zile până ajung din nou la ziua prezentă, lucru neplăcut când îmi notez acolo diverse programări.

Sigur, o să spuneți că acum există smarfonuri dar calendarele au un avantaj...conțin și texte mai mult sau mai puțin moralizatoare, instructive sau practice.

Cel de anul acesta are, între altele rețete. Am să copiez una și veți afla la final de ce am făcut asta.

Plăcintă cu piersici și bezea

Ingrediente:
- 1 kg piersici
- 1/2 pachet de margarină
- 1/2 cană de zahăr
- 2 ouă
- 1/2 plic praf de copt și 1/2 plic amoniac
- coaja rasă și zeama de la o lămâie
- 1/2 pahar apă minerală
- 5 căni făină

Mod de preparare:
1. Freci margarina cu zahărul și gălbenușurile până obții o cremă și o pui peste făină.
2. Adaugi praful de copt, amoniacul stins cu zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie și frămânți aluatul până se desprinde de pe mâini. Îl lași 10 minute să se odihnească și în acest timp tai piersicile în felii.
3. Întinzi aluatul în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină, așezi feliile de piersică una lângă alta și dai la cuptor pentru încă 15 minute,

Și gata. Asta e tot. Aici se termină rețeta.

Las la o parte faptul că amoniacul, care este gaz cu miros înțepător nu poate fi pus în plic pentru că știu că e vorba despre bicarbonatul de amoniu dar cele mai multe gospodine nu prea au învățat chimie la viața lor.

Las la o parte și faptul că nu cred că 15 minute sunt suficiente pentru copt...nu am experimentat rețeta și nu știu dar un lucru mă nedumerește total: Unde e bezeaua, cum se prepară și cum se aplică pe plăcintă? Și de ce îi zice plăcintă și nu prăjitură?

Știți ce cred eu? Că rețeta a fost scrisă de cineva care habar nu are cum arată o plăcintă.

Rețeta de mai jos însă, deși mult mai complicată, s-ar putea să fie mai indicată

http://retete.unica.ro/recipes/prajitura-cu-piersici-si-bezea/

PRAJITURA CU PIERSICI SI BEZEA

TIMPI DE PREPARARE

 Timp de preparare: 30 min
 Timp de gatire: 125 min
 Gata in: 2 ore, 35 min

INGREDIENTE

 6 piersici
 5 oua
 2 cani zahar
 1 cana lapte
 1 cana ulei
 2 cani si jumatate faina
 1 plic zahar vanilat
 1 plic praf de copt
 1 lingurita o et
 1 praf sare

PREPARARE

1. Pentru aluat, se mixeaza galbenusurile cu o cana de zahar si zaharul vanilat pâna ce galbenusurile se deschid la culoare si îsi maresc puţ in volumul. Se adauga apoi uleiul, amestecând mereu, apoi laptele, faina si, la final, praful de copt stins cu o linguriţ a de oţ et.

2. Se pune aluatul într-o tava (28×38 cm) se acopera cu hârtie de copt si se da tava la cuptorul preîncalzit la 180°C, pentru 5-10 minute.

3. Se taie piersicile în 2 sau în 4 bucaţ i (depide cât de mari sunt). Când aluatul s-a întarit puţ in se scoate tava din cuptor si se aranjeaza fructele peste aluat, apoi se baga iarasi tava în cuptor pentru înca 20-25 minute.

4. Între timp, se bat spuma tare albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar. Când aluatul e copt, se scoate tava din cuptor si se pun albusurile batute deasupra fructelor. Se da iarasi tava la cuptor la 155-160°C (pe raftul din mijloc) pentru aproximativ o ora sau chiar o ora jumatate.

5. Când bezeaua va capata o culoare placuta, aramie, iar înauntru va fi alba, prajitura e gata. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine înainte de a o servi.

Combinaţia de bezea şi fructe este delicioasă, mai ales dacă e vorba de piersici. Încearcă şi tu această reţetă gustoasă care arată apetisant!


Niciun comentariu: