duminică, 11 septembrie 2016

Bătrânețea, boală grea?

Am găsit în calendarul meu de perete o cugetare anonimă. Cum puține lucruri mă enervează mai tare decât ”folclorul internautic”, cel care refuză să scrie și numele autorilor, am căutat pe Google cine e ”anonimul” care a scris cugetarea. În loc de autor am găsit alte cugetări anonime, pe aceeași temă. Cea din calendar e prima din listă.

Bătrânețea începe atunci când crezi că poți face toate lucrurile ca și in tinerețe, dar le lași întotdeauna pe mâine ...

Mulți oameni se păstrează încă tineri la șaptezeci de ani pentru că știu sa râdă sănătos de aceia care au îmbătrânit deja la douăzeci.

Nu te plânge că ai ajuns la bătrânețe. Multora li s-a refuzat acest privilegiu.

Oamenii nu se opresc din joacă pentru că imbătrânesc, ci imbătrânesc pentru că nu știu să se mai joace.

Bătrânețea este vârsta la care știi toate răspunsurile, dar nu te mai întreabă nimeni nimic

Rugăciune anonimă: Doamne, Tu știi mai bine chiar si decât mine că am inceput sa îmbătrânesc. Te rog ferește-mă să devin prea plicticos în vorbire crezând ca eu am soluția cea mai bună pentru toate problemele din toate discuțiile. Nu mă lăsa sa cred ca este datoria mea să mă amestec în toate situațiile tuturor cunoscuților. Învață-mî sfânta lecție că s-ar putea să mă mai înșel și eu. Fă-mă înțelept, dar nu acru; săritor, dar nu dominant; demn, dar nu arogant, căci aș vrea, Doamne, să-mi pot păstra măcar câțiva prieteni până la capăt.

Iată acum și o cugetare semnată, care aparent nu are nimic de a face cu tema de mai sus:

"Toate gândurile cu adevărat înțelepte au fost deja gândite de mii de alți oameni înaintea noastră; ca să le facem însă cu adevărat ale noastre, trebuie sa le gândim iarăși noi inșine, să le repetăm cu evlavie și respect, până când vor deveni o parte din viața și experiența noastră intimă"
- J.W. von Goethe

Tablouri de Andrei Alekseevich Shishkin













Niciun comentariu: