luni, 2 martie 2015

Bezostaia...

Articolul acesta e dedicat Mihaelei, care nu se decide să-și facă și ea cont pe fb. Am să copiez o postare de pe fb...și din motive egoiste, pentru că n-aș vrea să se piardă printre numeroase alte postări. Deci voi purcede cu hărnicie la copy/ paste, deși e posibil să mai apară și alte reacții, pe care mă voi strădui să le updatez.

Pentru orice pomană în țărișoara noastră ortodoxa trebuie arpacaș...Asta de vreo câteva decenii, pentru că biata mama-mare se cam chinuia până să decorticheze grâul cules de pe pământul propriu. Nu mai știu tehnologia, știu doar că la un moment dat se bătea în piuă, cam cum bat africancele maniocul ca să-i scoată otrava din el, în cazul nostru coaja.

Până acum am cumpărat arpacaș ca lumea, curat, cu grâu din lanuri ierbicidate, cu un conținut moderat de amidon. De data asta am folosit niște arpacaș pe care intenționa soțul meu să-l folosească pentru consum propriu.. Era bine dacă îl lăsam lui... Adică nu era bine, că își spărgea dinții în semințele tari ca piatra...Nu am reușit să identific ce gen de ierburi au conviețuit cu grâul care pesemne se voia ecologic. Nu-i vorbă că semințele arată frumos, ca niște mărgelușe.

Grâul propriu zis mi-a creat multă nesiguranță. mă întrebam dacă nu e de fapt orez. S-a dovedit după fierbere că era chiar grâu. Cred că soiul Bezostaia, pe care ni-l vârâseră pe gât sovieticii în anii 50, 60, cu bob mic și producție de cel mult 3 tone la ha...în locul celui cu bob mașcat, autohton...Se cultiva mai mult la fermele Gostat...știu toate astea de la tatițu care an de an era delegat în campania de recoltare..

Ar fi fost bine dacă odată ales și fiert nu ar fi dovedit că are un conținut de amidon mult mai mare decât grâul obișnuit, încât nu mi s-a legat coliva nici cu multele nuci măcinate, nici cu biscuiții Petit Beure...Până la urmă am pus-o așa moale cum era într-un castron, am decorat-o cât de frumos am putut și am împărțit-o pe toată...păstrând pentru uzul propriu niște grâu ”dres ” cu tot ce trebuie pentru colivă. Am folosit ca arome coajă de lămâie, praf de cardamom, esență de rom și esență de vanilie.


Pazia Ionescu Apropos de grau ...tin minte de numele grâului de la sovietici ..BEZOSCAIA .PT CA LA MINE IN CASA NUMAI DE ASTA SE VB .TATAL MEU ERA ȘCOLIT SPECIAL DUPA 1957 pt ca atunci satul meu sa colectivizat ...si a trebuit sa trimita la specializare pe cei mai bbuni dintre cei buni , pt a invata ,asa pe ramuri ,tot ce inseamna o colectivizare ca la carte ...totul a fost grupat ,centralizat si ffff bine organizat ...treburile mergeau ca la carte ...atât in câmp ,cat si in zootehnie ,legumicultura ,viticultura ,pomicultura ETC .
Yesterday at 05:38 · Unlike · 1
Suzeta Dinica Mie-mi spui,d-na Pazia ? ,,treburile mergeau ca la carte ...atât in câmp ,cat si in zootehnie ,legumicultura ,viticultura ,pomicultura ETC ." Chiar ,,ca la CARTE" adica numai TEORETIC, pe hartie ! Eu am lucrat in agricultura socialista ,mai exact in CAP (1968-1990) si stiu foarte bine cum mergeau treburile ! HORROR !
Yesterday at 08:57 · Edited · Unlike · 2
Suzeta Dinica Si cand vad ACUM cat tam -tam se face pe domeniul ameliorarii plantelor (clonare,mutatia genetica,etc.) imi vine sa zambesc amar, cand de fapt noi cultivam si consumam soiul BESOZTAIA inca din anii '50 ! PUAH !
Yesterday at 09:09 · Unlike · 2
Suzeta Dinica Ca sa ti se lege coliva din arpacas necorespunzator ,pune o mana de fulgi de OVAZ ! E si medicament...
Yesterday at 09:12 · Unlike · 3
Pazia Ionescu @ Suzeta Dinică ...eu am spus !!! Ca la mine in Dobrogea lucrurile mergeau struna !!! chiar a sa era ...pt ca am apucat acele vremuri si stiu cum se desfășurau toate treburile ....nu pot stii cum a fost in regiunea ta sau in alta parte ....iata un aspect .....cand sa desființat colectivizarea ..CAP AVAND FFFF MULTE ANIMALE DE TOATA FRUMUsetea .....sa dat la cei ce au lucrat animale !!! Vacile ....oile ...si ce mai aveau in efectiv ....toate erau hrănite dupa carte ...o frumusete ..Am avut ocazia sa vad si ce animale au primit cei din TEORMAN ...ACOLO ERA HOROR ...LA UNII NICI NU A APUCAT SA TREACA ANIMALELE PRAGUL SI MUREU CU LANȚUL IN COARNE ....
19 hrs · Like
Viorica Munteanu Pazia Ionescu, poate ați fost voi o excepție, dar cam peste tot, în afară de zonele necooperativizate colectivizarea a fost o pacoste și o nenorocire, mai ales pentru țăranii mijlocași trecuți la chiaburi. Tata Mare a și murit din cauza asta...Cam peste tot vitele cădeau din picioare. Ceaușescu a cerut să se modifice genetic rasa să fie rezistentă...rezistentă la lenevia și nepăsarea îngrijitorilor...deh, erau la comun, adică ale nimănui...

Sigur că după 90 nu s-a reparat nimic din moment ce s-a dat numai pământul înapoi, fără utilaje...

Suzeta Dinica știe mai bine cum a stat treaba, mai ales cu soiul Bezostaia...care făcea parte din planul sovietic al NKVD să distrugă țara noastră, să ne înfometeze ca să ne poată stăpâni ei după plac...

Minciuna, nepăsarea, egoismul și nepricxeperea au făcut ravagii în țară.

18 hrs · Edited · Like · 1
Suzeta Dinica E drept ca au existat si cateva exceptii , anume ,,furajate" pentru FERME MODEL, schimb de experienta, vizite de lucru...le puteai numara pe degetele de la o mana, deh PROPAGANDA !
18 hrs · Unlike · 1
Viorica Munteanu Tu știi mai bine...
18 hrs · Like
Viorica Munteanu Tatițu a lucrat la un Gostat al cărui director a devenit Șeful Departamentului Gostat și apoi Ministrul Agriculturii, n-aș zice că acolo mergea totul ”ca la carte”
18 hrs · Like
Suzeta Dinica Nici nu vreau sa-mi amintesc de primii ani de productie la 70 de km de Bucuresti, in zona Gaesti, la 5 km de comuna coanei Leana,(Petresti),era asfalt din Gaesti doar pana-n Patresti, si curent electric , iar in comuna Visina ,CAP BROSTENI , nu aveau curent electric , in 1968 ,la 70 km de capitala !!! Despre retribuirea membrilor cooperatori si despre ,,Auschfitz"-ul zootehnic nici nu mai vorbesc !
18 hrs · Unlike · 1
Pazia Ionescu IN DOBROGEA MEA FRUMOASA !!! Lucrurile au stat altfel .. chiar - mi este dor de cat de conștienți si harnici erau localnici ...cat de respectuoși !!! Cand era de munca se muncea si respecta ,perioada optima a lucrărilor ...Fiecare consătean avea de lucru .....Se facea pontaj cu norme ...In fabrici si uzine erau ore munca !!! La țărani era norma ... Pe aceste norme se primea ......bani ,care erau putini !!! Dar aveam alimente .....grau ....porumb ....cartof ....fasole ....brânza ....gogonele ...varza ....roșii ...Pepeni.....struguri ...vin ....varza pt iarna ...satul meu avea o gradina de legume de toata frumusetea ...va spun asta ca pana la 16 ani si 10 luni am adus si eu aportul ca si fiecare gospodar harnic care era in satul meu ...Cand sa fc CAP AVEAM 7 ani ...atunci sa centralizat totul ...a ales persoane capabile i - au trimis la studii ...pt a invata ...agricultura mecanizată ..legumicultura ,pomicultura ,zootehnie , viticultura ...printre toti aceștia era si tatal meu RACHITEANU NICOLAIE ...CARE SA DEDICAT CU TOT sufletul ...
15 hrs · Like
Viorica Munteanu Tot respectul pentru hărnicia voastră dar insist că erați o excepție...
15 hrs · Like
Suzeta Dinica De bine ce era in mediul rural si mai ales in CAP ,de asta a fost EXODUL MASIV LA ORAS ?
4 hrs · Unlike · 1
Suzeta Dinica IN CAP ,incepand cu anul 1970 s-a introdus acordul global, dar, dat fiind mecanizarea, cooperatorii faceau tot mai putine norme si primeau plata in natura, tot in functie de nr de norme. In schimb familiile cu multi copii primeau cate 100 kg de cereale ptr fiecare copil, (stiti bine cine avea peste 10 copii si nu muncea ,primea peste 1000 kg de cereale,stand acasa!),iar conductorii de atelaje ,care munceau de le sareau ochii din cap, (ei transportau ingrasaminte de la gara si de Anul Nou, si de Paste si semintele la semanat ,alimentau semanatorile, etc.) n-aveau voie sa depaseasca 500 kg de cereale ! Deh, la COMUN, unii munceau MULT, altii primeau MULT, de-asta era BINE ! Inteleg ca ati ramas in comuna si ati muncit cu drag si SPOR la CAP ? Eu nu contest ca nu erau oameni harnici si gospodari peste tot ,dar...erau si mai multi cei care profitau de munca lor ! Sa stiti ca am copilarit in Baragan si am avut bunici harnici ,gospodari, care au muncit si-n ,,colectiva", dar la 70 de ani au vandut casa de la tara (1961) si s-au mutat la oras...HORROR ! Eu am fost pasionata de agricultura, de NATURA si am ales sa traiesc si sa muncesc la tara ,toata viatza ! Cu toate conditiile vitrege ....
4 hrs · Unlike · 1
Pazia Ionescu Suzeta Dinică ...in dec anul trecut am fc 48 de ani de cand sunt la oraș. In
1 hr · Unlike · 1
Viorica Munteanu Suzeta Dinica, tu știi mai bine decât noi cum era la țară, pentru că noi am ”emigrat” la oraș. La noi în comună unii au dus-o bine în anii 50 pentru că nu avuseseră pământ și GACul nu plătea cote...chiaburii erau jupuiți de tot ce aveau cu niște cote pe care nu le-ar fi putut da nici moșierii (cărora li se confiscaseră moșiile care au devenit Gostaturi). Lui Tata-Mare i-au măturat și cojile de ceapă din magazie...și mai avea 3 fete de crescut acasă, două erau măritate, mamița era cea mai mare...Pe mătușa cea mai mică în prima fază nu au primit-o nici la profesionalaă ca fată de chiabur...atunci Mama-Mare a intrat în CAP...Tata Mare a murit la 59 de ani, de inimă rea, cum se spune.... Numai cine nu a trecut prin asta nu înțelege. Tata-Mare a muncit de-i săreau ochii din cap pe pământul pe care îl iubea ca pe un copil dar fiindcă avea 5 fete angaja argați, care erau cam toți țigani, desigur fără pământ, numai așa aveau ce mânca ei și famiile lor, muncind, și de asta l-au trecut la chiaburi, ca expolatator.
12 mins · Edited · Like
Viorica Munteanu După ce i-au terminat pe chiaburi au început și GACurile, devenite mai târziu CAPuri, să dea cote..și s-a schimbat calimera, nu mai era rentabil să stea la țară, și au plecat la orașe, să lucreze în uzine, primind casă iar unii și masă pe degeaba, din sudoarea celor ce rămăseseră în sate
18 mins · Like
Viorica Munteanu Pazia Ionescu sunt sigură că multe din cele ce le-am scris noi, eu și Suzeta Dinica nu le știai...
17 mins · Like

Niciun comentariu: