marți, 25 februarie 2014

E ceva gresit in aceasta imagine?

Se pare ca pictura asta care o reprezinta pe Maica Domnului imbracata in hanbok a cam scandalizat unii coreeni...E drept ca cel de la care am preluat-o (ca sa nu folosesc romenglezescul am sharuit-o) spune ca e budist cu influiente confucianiste.  Dar sa nu uitam ca indienii americani o reprezinta incaltata cu mocasini, ca in Africa are trasaturi negroide, etc. Crestinismul nu s-ar fi raspandit pe tot globul daca nu s-ar fi adaptat la cultura popoarelor pe care le-a convertit...

Ca uneori acesta adaptare s-a facut cu Biblia intr-o mana si pusca in alta e alta poveste. Dar sunt si tari, cum e chiar Coreea, in care crestinii convertiti au devenit adevarati martiri...Ce sa mai spun de tarile islamice, in care misionarismul e privit ca o crima mortala, si tratat ca atare, desi Islamul face prozelitism cat cuprinde.


Ma gandesc ca dupa convertirea celor doi sfinti importanti din calendarul nostru, Imparatul Constantin si mama sa Elena crestinismul si-a mai schimbat din esenta. Devenind legal deja atitudinea fata de acesta religie era diferita...nu se mai punea problema de intansingenta martirilor, si anume concesii nu mai erau privite neaparat ca erezii.

Si, asa cum romanii, in epoca lor de expansiune au asimilat religiile popoarelor subjugate, astfel raspandirea crestinismului pe o arie mai larga a fost posibila prin acceptarea tacita a vechilor traditii si ritualuri precrestine si adaptarea lor la noua religie.

Sa ne amintim numai cate obiceiuri si traditii avem noi romanii, care nu se explica altfel decat prin ritaualuri, o sa le zic din nou precrestine, ca sa nu sune rau daca le zic pagane...Sorcova, Plugusorul, Scaloianul (in alte parti si in literatura i se zice Caloianul, dar la noi in Ciochina i se pune un S in fata), Capra, Ursul, scl..

Deci coreenii de care era vorba in primul paragraf erau scandalizati ca tinuta lor traditionala, hanbokul,(rochia aceea cu o croiala speciala, care pare mai severa decat costumele noastre populare, dar care poate fi destul de sofisticata) de care sunt foarte mandri si care este destul de scump a fost folosit in aceasta pictura pentru Fecioara Maria.

3 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Din punctul meu de vedere nuȘ) Imi place ca si Isus este imbracat in costumul unui printisor corean.

Viorica spunea...

Si mie :)

Anonim spunea...

Nu e nimic greșit din punct de vedere catolic. Catolicii adaptează icoanele la cultura poporului. În occident sunt foarte multe icoane în care Mântuitorul apare cu părul galben deși se știe că îl avea castaniu. În iconografia ortodoxă, icoanele trebuie să fie cât mai aproape de aspectul real al persoanei.