luni, 13 mai 2013

Pomii de langa casa Partea VI-a

Ehe, multa vreme a trecut si multa apa a curs pe Dambovita de cand am scris ultimul articol fluviu pe tema asta. Intre timp am pierdut o matusa draga si pe sora mea, au trecut nu stiu cand Craciunul si Revelionul ba chiar si aniversarile cele multe ale zilelor de nastere ale celor din famile nascuti in marite. Iar acum, in plin mai, pomii de langa casa nu numai ca au inverzit, dar cei fructiferi si-au scuturat florile si au inceput sa isi arate roadele. Fiindca vorbeam de pomi fructiferi, iata ca am o poza care cuprinde trei dintre ei, un nuc, un gutui si un corcodus.
Nu va uitati ca se afla langa ghena de gunoi, le merge destul de bine. SI cred ca ati ghicit ca primul pom caruia i-a venit randul astazi este nucul, Juglans Nigra. Pe cat e de maret si falnic, pe atat e de rau cu plantele din jurul sau, secreta o substanta care pur si simplu le otraveste. Avem la Ciochina un migdal careia mamita nu i-a gasit alt loc decat sub un nuc. Bietul migdal in fiecare an face flori, este o placere sa le privesti, unele din ele dau si rod, dar cand incep sa iasa matisorii nucului bietul migdal avorteza tot. Intr-un singur an a reusit sa produca vreo cateva fructe, dupa ce l-am amenintat in gand ca il tai. In anii urmatori mi-a fost mila de el si nu l-am mai amenintat. Am facut anul asta niste poze cu florile lui.


Critic eu pomul asta dar se zice ca fructele lui ar fi "responsabile" pentru longevitatea celor care le consuma cu regularitate. Dar e de preferat sa aveti ocazia sa le consumati crude sau in alte preparate, de exemplu tarator, si nu in coliva. Taratorul stiti ce e, un fel de supa racoritoare si hranitoare, potrivita pentru zilele caniculare, facuta din iaurt, castraveti, nuci, usturoi si asezonata cu marar.
In tineretea mea am fost socata sa aflu ca exista o Lege a Nucului, prin care se interzicea taierea lor, indiferent cine era proprietarul, nu am stiinta sa fi fost abolita.

Si fiindca tot am inceput prin a aminti de decesele ce ne-au indurerat familia, am sa public romanta atat de cunoscuta "La umbra nucului batran"

La umbra nucului bătrân,
Pe banca învechită,
Tu mă rugai să mai rămân
Să te mângâi o clipă.

În nopțile cu cer senin,
Sub albe policandre,
Îți mângâiam obrazul fin
Și brațul cu mixandre...

Pân'adormeai, te desfătam
Cu șoapte de iubire;
Romanța dragă ți-o cântam
Nebun de fericire.

Din trandafirii-mbobociți
Îți împleteam cunună,
Iar din narcisii înfloriți -
Albe brățări la mână...
: : :
Astăzi tu dormi somnul de veci
În groapa-ntunecoasă
Sub umezi bolovani și reci
Și-o boltă negricioasă.

În fața crucii de stejar
Durerea ce mă curmă
Ți-aduce-n plânsul meu amar
Romanța de pe urmă...

Si fiindca tot e la indemana, am sa copiez si traducerea in engleza

In the shadow of the old walnut (tree)

In the shadow of the old walnut (tree),
On the old bench,
You were asking me to stay more
To caress you for some time.

In the nights with clear sky
Under the white chandeliers,
I was caressing your delicate cheek
And your arm with light strucks..

Until you sleep, I was giving you fun
With the whispers of love;
I was singing you a love song
Crazy with joy.

With the rose buds,
I was weaving you a crown
And, with the bloomed daffodils,
White bracelets to your hand..

: : :

Today you are in the endless sleep
In a dark tomb,
Under the wet and cold stones
And, a black vault.

In front of the oak cross,
The pain, that holds me off
Will bring you , with my bitter tears,
The last love song from me.

Tot pe acelasi site e si traducerea in franceza

A l'ombre du vieux noyer

A l'ombre du vieux noyer,
sur un banc d'antan,
Tu m'as supplié de rester encore un peu
pour que je te caresse un instant.

Les nuits au ciel étoilé,
Sous les chandeliers blancs
Je te caressais la joue délicate
Et le bras avec des giroflées*...

Jusqu'à ce que tu dormes, je te régalais
avec des murmures d'amour;
Et fou de bonheur,
Je te chantais une romance tendre.

Avec des boutons de rose,
Je te tressais une couronne,
Et de narcisses en fleurs -
des bracelets blancs...
. . .
. . .
Aujourd'hui tu dors un sommeil éternel
Dans une tombe sombre
Sous des pierres froides et humides
Et une voûte noirâtre.

En face de la croix de chêne
La peine qui me brise
t'apporte à travers mon grand chagrin
La romance d'autrefois...



Pe langa blocul nostru insa nu sunt nuci batrani, desi blocul nu mai e chiar asa de tanar, indragostitii stau pe banca mai degraba la umbra frasinilor sau artarilor americani, despre care am vorbit in alta parte, si care acum sunt in plin proces de inflorire (pomii, nu indragostitii, ei sunt oricum ca niste floricele, fiind asa de tineri)
Nu imi amintesc exact unde am citit ca otetarul nu e pom, ci pacoste, nu da umbra, nu e bun de foc si, as adauga eu , nici nu miroase prea frumos, si m-am apucat sa starpesc toti otetarii din curtea mamitei. Zadarnic insa, n-o fi folositor dar e prolific nevoie mare, daca ar da si pomii frucitferi atatea roade cate seminte are otetarul ce bine ar fi. Dar trebuie sa recunosc ca cel de la blocul nostru nu arata rau

Uite ca n-am observat daca bietul palmier jumulit din curtea blocului vecin a supravietuit pana acum, cand l-am fotografiat eu arata cam jalnic, nici vorba sa semene cu cei ai lui Agaton sau cei din sectorul 4, cat despre falnicii palmieri din Cork, sigur ca aceia sunt f departe nu numai ca distanta geografica, dar si ca aspect
In schimb paltinii, Acer Pseudoplatanus, sunt tot atat de falnici ca si cei din codru, fructele lor arata ca sunt falsi platani, platanii au niste mingiute tepoase pe post de fruct, astia au un fel de elice de elicopter. Am avut noi si niste paltani tineri si frumosi plantati de primarie, dar nu stiu cum s-a intamplat, ca s-au uscat. Ei au aparut dupa ce niste pseudo...din astia s-au prabusit peste locul de joaca in urma unei furtuni si au trebuit inlocuiti, deodata cu instalatiile din acel loc.



Nu puteau lipsi din peisaj pinii, atat de aspectuosi cu frunzele lor ca niste ace lungi, deocamdata avem un pui. 
Si pentru ca ma vorbit de platani o sa va spun ca la Gradina Botanica sunt niste exemplare batrane de toata frumusetea, nu mai vorbesc de cel ocrotit de pe malul Dambovitei, la podul Cotroceni, sau de cei grosi si impunatori din Cismigiu, poate mergeti sa ii vedeti si sa ii admirati, merita. Din pacate frunzele lor cad printre primele prada hraparetei omizi polifage, sau omida paroasa a dudului. Am vazut ca in folderul pregatit pentru acest articol am totusi si un platan, pesemne exista unul prin imprejurimi si nu-mi mai amintesc acum exact unde e localizat.
Vedeti mai sus si cum arata lacomele si stricatoarele omizi, la un moment dat am crezut ca pomii nu-si vor mai reveni in veci dupa atacul lor, din fericire ei au fost mai rezistenti decat am crezut. Candva existau in imprejurimi si plopi, crescusera in niste fundatii ale unui bloc care au ramas abandonate mai mult de trei decenii. Acum insa s-au gasit intreprinzatori care sa le reconditioneze si sa construiasca acolo niste apartamente care, zice-se, vor fi extrem de scumpe, si paduricea tanara de plopi a disparut. Undeva or mai fi ei, pentru ca la un moment dat puful lor umplea toata strada, lucru nu prea benefic pentru bronsita mea asmatiforma.

Ma opresc aici cu povestioarele scurte despre pomiii nostri si ma indrept catre Zodiacul Arboricol. De data asta voi publica Nucul, Pinul si Plopul, lasand pentru data viitoare, cand va fi cred ultima parte, Salcia, Teiul si Ulmul.

NUC
(21 - 30 aprilie; 24 octombrie - 12 noiembrie)

Interesant este ca Nucul pare a fi, in general, un personaj timid. Frumos si cu gusturi rafinate, pare uneori putin artificial, chiar lipsit de spontaneitate - ceea ce in mare parte e adevarat. El isi construieste o imagine pentru ceilalti in functie de imprejurari, ca o masca de protectie.
Insa trebuie stiut, de felul sau, este indraznet peste masura si atunci cand considera el ca e timpul sa actioneze, o va face fara prea multe ezitari si, de cele mai multe ori, chiar fara scrupule fata de ceilalti. Are o inteligenta foarte dezvoltata si multilateral-aplicativa, slujindu-se de ea pentru a patrunde in esenta lucrurilor, ori (dupa caz) pentru a-si conduce cu mare precizie toate actiunile pe care le initiaza.

Este cam singuratic, reflexiv, si adesea original. In comportamentul sau social exista o oscilatie intre tendinta sa de a fascina, cu ea de a se retrage in sine, taind toate legaturile cu ceilalti. Este foarte contradictoriu si de aceea pare in numeroase situatii capricios si inconsecvent.

El isi cunoaste foarte bine interesele si actioneaza constant pentru a le atinge. Nu e usor de inteles un nativ Nuc, pentru ca trecerile sale de la manifestarea unor trasaturi pozitive la cele negative putand fi foarte derutante.

Se intalnesc totusi ades nativi Nuc foarte fideli si generosi. Are un excelent simt al proportiilor si al ansamblului, putand deveni un mare strateg. Ajunge adesea celebru, sau va avea o viata interesanta, cu multi prieteni si dusmani si plina de riscuri.

    LATURA SENTIMENTALA: Nucul este partener caruia ii place sa-si subjuge partenerul pana la anularea completa a vointei lui. E destul de imprevizibil si greu de inteles. Insa, este foarte captivant. Poate da dovada uneori de cruzime si chiar de sadism.

    TRASATURA DEFINITORIE: Dominat de idei ireale

    PERSONALITATI: Pablo Picasso, Albert Camus, Alain Delon, Anthony Quinn, Shirley Temple, Traian Basescu.


PLOP
(4-8 februarie; 1-14 mai; 5-13 august)

Subtire si decorativ, este un copac foarte frumos care poseda o scoarta foarte sensibila, care crapa in conditii nefavorabile. Nativul Plop are nevoie de societate si de multi prieteni, fara a se amesteca insa cu ceilalti, ori a permite familiarisme din partea oricui - caci are oroare de asa ceva.
Este un personaj cu mult bun simt, are o inteligenta mereu vie, si el va trasa drumul prin viata plin de gratie si calm, chiar daca e supus unor multiple accidente sentimentale ori incercari de alta natura. Da mereu impresia unei seninatati sau a unei veselii dezinvolte si asta pentru ca nu-si exteriorizeaza aproape niciodata grijile ce-l framanta.

Cu toate acestea, in realitatea de zi cu zi, este pesimist, dar are curaj si nu se va plange nimanui. In forul sau interior pot fi conflicte puternice provenite din imprejurari exterioare potrivnice, nimic insa nu transpare in afara.

Singura conditie pentru a se mentine pe linia de plutire e un anturaj potrivit si cativa prieteni buni, alternand din cand in cand cu starile sale obisnuite de singuratate. Poate dovedi uneori un dezvoltat simt practic si trebuie sa fie atent de a nu cadea in patima lacomiei, caci atunci va deveni foarte dur si isi va folosi rau ingeniozitatea.

    LATURA SENTIMENTALA: E o fire prea independenta si prea sensibila pentru a-si gasi fericirea in casnicie - pe care nu o va ocoli. Mai mult, nu se va lamenta, ci isi va manifesta increderea in celalalt in situatiile de criza, ne luand initiativa in rupturile definitive. isi iubeste copiii, ca pe o mare realizare pentru el.

    CE-L DEFINESTE: Pesimismul

    NUME CELEBRE: Karl Marx, Mata Hari, Fred Astaire, Audrey Hepburn, Gary Cooper

PIN
(19 - 28 februarie; 24 august - 2 septembrie)

Un copac care are un aspect elegant, frumos chiar. In plus, Pinul participa activ si, in mare parte, chiar constient la aceasta.

Pinul are un lemn foarte rezistent si nu e niciodata usor de abatut din drumul sau. De asemenea, este posesorul unei vointe puternice, parca nu se teme de nimic. Totodata, daca este si bine organizat devine un adversar foarte redutabil in lupta pentru existenta.
Este un personal caruia ii plac subtilitatile, rafinamentul si se va inconjura intotdeauna de lucruri frumoase. Pentru el se va dovedi ca este extrem de important ca mediul in care exista sa fie aranjat dupa gustul sau.

Isi cauta obiective clare, pe care si le urmareste pana la extreme, si nu tine cont de ceea ce i s-ar putea intampla pe parcurs. De aceea poate fi un bun camarad.

Cu toate acestea se fereste sa sa compatimeasca el pe cineva, deoarece problemele altora nu-l intereseaza deloc.

Tocmai de aceea, din acest punct de vedere este mai mult egoist decat altruist. Cert este ca Pinul dispretuieste total suferintele semenilor, mizeria, saracia si ii descalifica automat pe posesorii acestor tare.

Asculta pe oricine cu atentie, ceea ce il face sa fie bun confident. Insa, este posibil sa ramana doar la acest nivel, pentru ca e greu sa-l faci sa-l intereseze efectiv ce i se spune, sau doar viata in general, sub multiplele ei aspecte.

Acest semn favorizeaza femeile - ca native, ori pe cele ce vin in contact cu nativii acestui semn. Este recunoscut ca Pinului ii place ambianta casnica, aranjata cu mult gust si lux.

    LATURA SENTIMENTALA: Aici intalnim un aspect sensibil: Pinul poate uita de el si poate ajunge la decizii pe care le va regreta mai tarziu. Si aceasta pentru dragostea pare a fi ca singurul domeniu in care-si pierde controlul. Este pasionat si impetuos, uneori imprudent.

    CE-L DEFINESTE: Rafinat

    NUME CELEBRE: Arthur Schopenhauer, J.W. Goethe, Victor Hugo, Michael Jackson



Niciun comentariu: