duminică, 28 septembrie 2025

Rasol de somn, borș, etc.

 Într-o zi soțul meu a venit de la pescuit cu un somn destul de mărișor (cel puțin un kg).

Am căutat rețete pe net dar toate erau cu ardei. Am mâncat destui gogoșari zilele astea.
L-am făcut rasol și l-am servit cu morcovi din supa în care a fiert, cartofi fierți separat și maioneză și lămâie.
Am uitat să îl fotografiez întreg așa că acum vă arăt ce a mai rămas, plus caperele pe care le desărasem dar am uitat să le pun la masă.
Supa și restul de legume le vom mânca altă dată. Rasolul a fost foarte simplu de preparat. Am fiert doi morcovi mai mărișori, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă mare galbenă și șase căței de usturoi. Cepele le-am împănat pe linia de mijloc cu cuișoare (așa am învățat de la Sanda Marin). Nu am pus sare dearece am folosit saramura de la caperele pe care urma să le consumăm cu peștele și vreo trei linguri de sos de soia. Aveam și un plic cu bază de Samgyang, o supă coreeană. Am fiert legumele 20 de minute apoi am pus peștele și după vreo zece minute cel mult a fost gata. Separat am fiert niște cartofi nu prea mari, vreo 9 bucăți. Am scos legumele separat și peștele și le-am lăsat la răcit. Am pus și cartofii fierți la răcit. Am tăiat felii subțiri un morcov și cartofii și i-am amestecat cu maioneză. De capere, care fuseseră puse la desărat, am uitat. Am uitat și să fac poze cu peștele întreg, cum am spus deja.


Am spus că supa o voi servi la masă în altă zi. O vizită la cel mai apropiat Mega Image mi-a schimbat planurile. În cutia cu legume la jumătate de preț erau două conopide și mai multe pungi cu sfecle roșii mici dar cu frunze.
Și mi-a venit o idee: ce-ar fi să fac un borș de frunze de conopidă și frunze și tije de sfeclă roșie. Așa că am adăugat în coșul de cumpărături și o sticlă de borș marca ”Gusturi Românești”.
Am ajuns acasă și m-am pus pe treabă, Am spălat bine legumele și am separat frunzele de conopidă de cotoare. Am tăiat totul foarte mărunt. Am pus cotoarele în supa clocotindă și după câteva minute și frunzele.
Între timp am tăiat mărunt tijele de sfeclă, le-am pus si pe ele în oală și am tocat frunzele de sfeclă. Am lăsat totul să fiarbă 20 de minute.
Am dat borșul într-un clocot și l-am adăugat și pe el. Supa fusese asezonată cu un plic de Samyang (supă coreeană instant) deci nu a fost nevoie să mai pun leuștean. În schimb legumele folosite la supă nu au mai încăput în oală.
A ieșit ceva foarte gustos. Acum mai am de pregătit cândva conopida și sfeclele, iar legumele din supă să le amestec cu maioneză și eventual zeamă de lămâie. Peștele îl vom consuma cu legume și maioneză, mâine, când nu voi avea timp să gătesc.
Am economisit 33,73lei.




Niciun comentariu: