luni, 8 iulie 2024

Dreptatea lui Traian

Nu știu câți dintre bravii urmași ai lui Traian știu, atunci când cântă imnul, că slăvitul împărat a fost nu numai un strălucit om de arme, dovadă fiind cucerirea Daciei, ci și un am vestit pentru simțul dreptății, lăudat de Dio Cassius și pomenit de Dante printr-o întâmplare ilustrată, între alții, de un pictor drag inimii mele, Rogier van der Weyden.

Așa am și aflat despre întâmplarea în sine, căutând pe net mai multe informații despre opera lui Rogier van der Weyden decât cele pe care le aveam deja. Din păcate opera originală a pictorului, care fusese prilej de pelerinaj fiind expusă în holul Primăriei din Bruxelles, a fost distrusă (ironia sorții) în timpul unui bombardament francez din 1695, fiind totuși cunoscută datorită unei copii pe o tapiserie de Pasquier Grenier aflară în Muzeul de Istorie din Berna.

Povestea un este deloc complicată: o mamă s-a prezentat în fața împăratului reclamând că unul dintre soldații săi i-a ucis fiul. Împăratul i-a spus că tocmai este pe picior de plecare la război împotriva dacilor și o să asculte mai pe îndelete când se întoarce.

Mama i-a replicat că nu e sigur că se va întoarce și atunci Traian a decis pe loc să ucidă soldatul care a comis crima. Unii spun că mai mult, i-ar fi oferit drept compensație pe unul dintre fiii săi.

Rogier van der Weidden a ilustrat și altă dovadă de justiție oferită de Herkinbald, legendar Duce de Brabant, care, aflând că unul dintre nepoții săi a violat o fecioară l-a ucis pe acesta pe loc.

Justiția lui Traian a fost ilustrată de mai mulți artiști, în Wikipedia în engleză sunt mai multe imagini decât în cele în spaniolă și italiană.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Justice_of_Trajan_and_Herkinbald

https://es.wikipedia.org/wiki/Justicia_de_Trajano

https://it.wikipedia.org/wiki/Giustizia_di_Traiano

Imagini

1, Tapiseria lui Pasquier Grenier, copie după opera lui Rogier van der Weyden
2. The Justice of Trajan (La clémence de Trajan) by Noël Hallé
3. The Justice of Trajan by Eugène Delacroix, 1840
4. The Justice of Trajan by Hans Sebald Beham 






Niciun comentariu: