vineri, 18 august 2017

”To Kill A Dragon” film sovietic 1989

Vă mai amintți când ne uitam la bulgari pentru că nu aveam ce vedea la noi în cele două ore de transmisie TV pe zi? Ce filme, ce seriale am văzut atunci!

După 90 deși televiziunea română a transmis și ea o parte din serialele văzute la bulgari am continuat să urmărim un timp bulgarii, profitând de faptul că aveam  încă antena specială.

Atunci am văzut un film fantastic, sovietic, plin de aluzii la istoria destul de recentă a Estului Europei. Era vremea Glaznostiului și începuseră să se producă filme mai ”adevărate” decât cele precedente.

Din păcate nu am văzut filmul de la început (mi se întâmpla și mi se mai întâmplă des la TV) și nu știam nimic despre film, nicimăcar titlul. L-am căutat de atunci prin reviste, apoi pe Google, dar nu reușeam să am nici un rezultat. 

În noaptea asta, după ce am  închis browserul m-am gândit că trebuie să găsesc cumva cheia spre acel film ascuns și am găsit-o, încă nu știu prea bine cum, pe Wikipedia, pe list cu filme sovietice. 

Știam că e vorba de un dragon în film, care apare atât la început cât și la sfârșit, ca un simbol al țarismului. Filmul se cheamă în engleză ”To Kill A Dragon” iar în rusă ”Убить дракона”

Am căutat și filmul online, l-am găsit cu subtitrare în engleză (oi fi făcut eu 10 ani de rusă și înțeleg cam 70% din ce citesc în această limbă dar tot engleza rămâne de bază) dar cu un clenci...dă numai o parte, cât să facă privitorii curioși apoi cere înregistrare. N-am verificat dacă cere și taxă, probabil că da. 

https://sovietmoviesonline.com/fantastic/293-ubit-drakona.html

Ulterior am găsit pe you Tube filmul cu caption, adică subtitrări în engleză.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=qGbN7cUgJlo

O replică memorabilă chiar la începutul filmului este ”El menține ordinea” Dragonul, bineînțeles.

Mie mi s-a părut că deși e încadrat la fantezie și are scene care țin de comedie este de fapt o lecție despre autoritarism, ipocrizie (mai ales a istoricilor) deruta celor salvați din sclavie care nu știu ce să facă, cu libertatea care le-a fost dăruită, despre stupizenia oamenilor de rând care se bucură când vine un dictator, un tătuc (Stalin), care le spune ce au de făcut, despre faptul că istoria e ciclică iar copiii, care nu prea au avut ce învăța de la părinții lor în materie de democrație se lasă înșelați de aparența de ordine oferită de ideea dragonului, plecând departe de meleagurile natale sub faldurile unui steag care are un dragon pe el (un nou Țar, e ușor de ghicit azi despre cine e vorba, era mai greu în 1989.

Scenariul este o adaptare a piesei ”Drakon” scrisă de Evgeny L. Schwartz 


Niciun comentariu: