miercuri, 9 august 2017

Games of Thrones, Surse de inspirație, Sezoanele 1-7

Am trecut cam repede de primele 6 serii din Game of Thrones și e posibil ca, în hățișul de personaje și situații să fi pierdut pe drum unele subtilități, cum ar fi cea cu vedeniile lui Bran și acel copil mic al surorii lui Nedd Stark, care cică e Jon Snow, care tocmai a declarat în S7 Ep3 că nu e un Stark. 

De fapt aș vrea să trec în revistă evenimente și realizări istorice care au inspirat pe scenariști. Primul ar fi focul grecesc, folosit de Tyrion Lannister în bătălia navală. După câte știu formula acelei substanțe care pârjolea navele inamice nu a fost descoperită de urmașii lor nici până acum.

Efectele speciale, mai ales cele create de computer, au adus la viață, ca să zic așa, Colosul din Rhodos, printre picioarele căruia treceau corăbii destul de mari, dar care n-a avut viață lungă (sic) pentru că s-a prăbușit în urma unui cutremur.

Zidul de gheață dincolo de care se află dușmani nemiloși a fost clar inspirat de Marele Zid Chinezesc, dar, ca să câștige ce lipsea din grandoarea celui real l-au făcut extrem de înalt. 

Arderea pe rug a vrăjitoarelor în timpul Evului Mediu a fost inspirația pentru pedepsirea vrăjitoarei care l-a readus la viață pe Khal Drogo, dar numai ca un înveliș gol. 

Incursiunile hoardei tătare (de fapt mongole) cu marii cuceritori Gingis Han și Timur Lenk (Șchiopul) sunt aplicate la Dochrati. 

Despre dragoni ce să mai spun, Sfântul Gheorghe e admis de iconografia creștină că a învins un balaur, aka dragon. 

Cele trei învieri din serial sunt inspirate nu atât de Învierea Mântuitorului cât de legendele care au circulat și mai circulă despre vrăjitorii afro-americani care produc zombi, ca și despre cercetările blestemate ale alchimiștilor. 

Totuși eu cred că Jon Snow, care până acum e cel mai pozitiv personaj din serial, care ne înduioșează prin trista lui copilărie de bastard orfan și ne-a impresionat prin coloana vertebrală de o verticalitate greu de găsit printre muritori ca și prin loialitatea lui și capacitatea de își imagina viitorul, este privit ca un Redeemer, un Mesia, un Mântuitor pentru rasa umană, păcătoasă până în adâncul măduvei.

Prin profilul său moral și inteligență ar fi cel mai îndreptățit să devină Regele Regatelor Unite ale...teritoriilor din Westeros și de peste mări, menit să învingă marele dușman al rasei umane, Regele Nopții, Night King, a cărui postură mi-a amintit pregnant de Regele Orcilor din LOTR.

Și dacă în Tolkien primejdia cea mare venea din Est, din Mordor, aici vine din Nordul Îndepărtat. Dacă teoria că primii invadatori ai Americii au fost de rasă mongolică și au coborât pe continentul american dinspre Nord, după ce au trecut de ceea ce acum e strâmtoarea Behring,  se înțelege de ce autorii americani ai serialului (și a lui George R.R. Martin, autorul cărții ”Song of Ice and Fire”, baza serialului) au ales acest punct cardinal.

Fotografiile sunt luate de pe net.


Tyrion Lannister, Daenaryes Targaryen, Sandor Clegane (The Hound), Jon Snow 
 Cersei și Jamie Lannister

Niciun comentariu: