joi, 4 decembrie 2014

Friend Matrix sau Friends Matrix?

Pentru mine aplicațiile cu nume atăt de asemănătoare Friend Matrix și Friends Matrix nu sunt deloc simple jocuri, ci un foarte bune exercițiu de prevenire a infamei boli numite Alzheimer sau măcar a simplei demențe senile.

În special Friend Matrix îmi e folositor pentru că mă ajută să îmi testez memoria recentă, pentru că e bazat în principal pe interacțiunile recente cu persoanele din lista de prieteni.

Mă ajută deasemenea să îmi testez capacitatea de recunoaștere a imaginilor de pe pozele de profil. De data asta pe Friend Matrix au rămas câteva imagini pe care nu le-am recunoscut, presupun că între timp persoanele respective și-au schimbat poza de profil (unii le schimbă mai des decât chiloții sau șosetele, presupunând că toată lumea le schimbă foarte des)


Diferența dintre cele două aplicații constă în modul în care se face selecția imaginilor care compun matrixul. Friends Matrix folosește în special acele imagini care corespund profilelor celor care interacționează cu mine fie dând likeuri, fie shăruind ceva pe peretele meu. 

Se pare că nu are contoare pentru taguri și poate nici pentru comentarii și așa se face că persoane care mă tăguiesc destul de des pot să lipsească cu desăvârșire din matrix, în schimb altele care nu comentează decât cu totul excepțional sau chiar deloc au parte de o imagine disproporționat de mare cu aportul lor la întreținerea relațiilor.

În schimb Friend Matrix, deși oferă mult mai puține imagini, oferă un ansamblu mult mia echilibrat în ce privește interacțiile, luând în considerare mai mult comentariile și shăruirile decât simpla apăsare e un buton pe care scrie like. Este, dacă vreți, o aplicație mai ”intelectuală” și asta mă face să o apreciez mai mult dar, din păcate funcționează foarte rar pentru mine..

Aceste matrixuri mă mai ajută să îmi trec în revistă prietenii. Descopăr că unii si-au închis, poate temporar, conturile, alții și-au schimbat în așa fel numele încât nu mai amintește deloc de cel cu care ne-am împrietenit. Nu mă supăr, fiecare e liber să facă ce vrea pe contul lui, atâta timp cât respectă regulile impuse de patronii rețelei.

Există prieteni (folosesc generic substantivul masculin pentru că seamănă mai mult cu asexuatul friend din engleză) cu care într-o vreme eram foarte apropiată, acum poate interese discordante sau lipsa de timp (pe care o resimt și eu, deși sunt pensionară) ne-au făcut să ne neglijăm reciproc, dar mă bucur că sunt încă acolo și, cel puțin teoretic, putem să sporovăim din nou ca pe vremuri.

Poate nu e lipsit de interes pentru acei prieteni care au avut răbdare să citească până aici faptul că de mult nu mai cer prietenii pentru că deabia mă descurc cu cei pe care îi am. FB afișează 857 prieteni, în realitate sunt mult mai puțini. Am 5 prieteni cu conturi închise dar am destui cu 3 conturi, iar cu 2 am sumedenie...

Unora li se închid conturile de către FB, motivele pot fi diverse, fie au inamici care îi reclamă în mod repetat la FB (persoane geloase sau pur și simplu răuvoitoare, sper să nu dau cuiva idei) fie încalcă regulile impuse de Fb și sunt descoperiți (fiindcă foarte mulți le încalcă voit sau nu dar FB nu știe) fie persoanele aflate pe lista lor de prieteni sunt suspecți de cine știe ce activități periculoase pentru siguranța persoanelor sau chiar a statelor.

FB mai pedepsește și abuzurile de taguri sau șăruieli dar în acestă privință eu am rezerve pentru că unele criterii folosite de ei nu sunt deloc obiective. De la 1 Ianuarie se vor face schimbări menite să ne protejeze, unii deja le numesc tip Big Brother, vom vedea.

Mai vreau să spun că, deși îmi place atât de mult aplicația Friend Matrix aceasta multă vreme nu a vrut să îmi ofere mult doritul matrix, spunând mereu că a intervenit o eroare. Voi vedea dacă sunt deblocată pe bune sau a fost doar o întâmplare fericită că a funcționat acum.


Aceasta este cea mai recentă poză produsă de Friend Matrix

Aceasta este cea mai recentă poză produsă de Friends Matrix. Observați că are mult mai multe pătrățele mici decât precedenta, fiecare pătrățel reprezentând un prieten.Niciun comentariu: