joi, 25 noiembrie 2021

Musaca de vinete cu ciuperci

Știți deja că îmi place să gătesc și să inventez rețete. De data asta am hotărât că e musai să gătesc ceva cu vinete, văzusem unele lunguiețe și strălucitoare la o prăvălie unde cumpăr cu drag legume dar nu mă decisesem ce anume. La prăvălie am văzut într-o ladă niște ciuperci mărișoare care parcă spuneau ”nu vrei să ne iei?”

Am mers acasă cu ”prada” (șase vinete și 13 ciuperci) și am tăiat vinetele în două, apoi felii subțiri pe lungime, le-am sărat și le-am pus la scurs într-o sită de inox. După vreo jumătate de oră, timp în care am spălat ciupercile (da, ciupercile se pot spăla cu condiția să se facă repede și să nu pătrundă apa la lamele), le-am rupt piciorușele pe care le-am fiert împreună cu un morcov frumos și câțiva cartofi mai mici pentru o salată a la russe, zic eu, adică de legume cu maioneză și muștar (am mai pus castraveciori murați, gogoșari murați și măsline) și le-am în jumătăți și apoi felii, am spălat vinetele și le-am mai scurs un pic.

Cât s-au scurs vinetele am tăiat peștișori trei cepe mijlocii, o bucățică de ghimbir și vreo trei căței de usturoi. Apoi am pus un gril de fontă la încins și am început să rumenesc ușor feliile de vinete. Când am terminat am pus ulei într-o tigaie și am înăbușit ceapa, usturoiul, ghimbirul (asezonate cu turmeric, piper negru și boia dulce de ardei) apoi ciupercile. Am luat tigaia de pe foc și am pus niște pesmet cât să numai văd zeama lăsată de legume.

Am pus hârtie de copt într-o tavă, am uns-o cu ulei și am așezat un strat de vinete, umplutura, alt strat de vinete. Am amestecat într-un castron conținutul unei cutii mici de pastă de tomate și al unei cutii de roșii tăiate ”cubetti” cu puțin pesmet și piper și am întins conținutul pe suprafața vinetelor. Am dat tava la cuptor timp de jumătate de oră la 220 grade Celsius. Au ieșit 6 porții zdravene.



Salata a la russe nu am mai ornat-o cu nimic. 



Niciun comentariu: