marți, 23 octombrie 2018

Preparate din pește pescuit în Dunăre.

Soțul meu a fost 6 zile pe Dunăre și a adus acasă pești frumoși, șalăi, plătici, știuci. De fapt m-a întrebat ce să aducă și eu mi-am exprimat preferințele. N-am avut prezența de spirit să fac poze înainte de a-i tranșa. 







O parte din pești au fost sărați pentru că...nu cred că e nevoie de explicații. Puteți vedea șalăii în poza 1. înainte de a fi puși la desărat și poza 2 toți peștii sărați (șalăi, plătică, știuci) în timp ce se desărau.

Peștii proaspeți, mult mai multi, i-am repartizat așa: unii pentru rasol (știuci) , alții pentru borș de pește și pentru prăjit: șalăii precum și plăticile plus un bibănaș 

Pentru rasol am pus ulterior știucile desărate iar pentru borș capetele și cozile peștilor desărați. A ieșit un borș foarte gustos, zic eu cu modestie. O parte din pești i-am pus la congelator.

În poza treia șunt șalăii proaspeți tranșați, în poza patra știucile, capetele și cozile peștilor proaspeți. În fine, în poza cincea am mai adăugat pentru borș și niște bucăți de șalău care nu prea mergeau la prăjit.

Borșul l-am făcut după o rețetă proprie, cu multe legume (ardei verzi, morcovi, rădăcină de pătrunjel  și păstârnac, ceapă, usturoi, roșii cuburi din cutie, cartofi, bețe de leuștean fragede tăiate mărunt și păstrate în congelator, precum și frunze de leuștean puse la urmă. La servit soțul meu a mai adăugat lămâie, se pare că borșul a fost prea puțin pentru atâta amar de pește.

Pentru că sunt pensionară și am timp am bibilit borșul destul de mult. Am pus rădăcinoasele, ardeiul, ceapa în care am înfipt cuișoare și usturoiul la fiert timp de un sfert de oră. Am calculat timpul din momentul în care apa, în care am mai pus foi de dafin, boabe de piper, turmeric, piper negru măcinat și niște boabe roșii de curry măcinate, aduse de peste mări și țări din magazine transoceanice speciale pentru chestii orientale, a început să clocotească, apoi am dat focul mic.

Am tras oala deoparte, am pus știucile și am pus din nou pe foc până când aripioarele știucilor s-au desprins foarte ușor de trunchi. Am scos separat știucile și zarvatul și le-am pus la răcit. În zeamă am pus niște cartofi tăiați în bucăți mai mărișoare și am pus capetele și cozile de pește. Le-am fiert până au fost gata, le-am scos, le-am dezosat în timp ce fierbeau bucățile de șalău pentru borș. 

Am pus toată carnea de pește să mai fiarbă cu roșiile și bețele de leuștean, am adăugat borșul și frunzele de leuștean și borșul a fost gata. Știucile răcite le-am curățat de oase, dar au mai rămas unele mai fine, le-am amestecat cu maioneză (Atenție mărită, mi s-a înfipt cândva un os de pește în omușor și a fost o problemă scoaterea lui) și le-am pus pe o tavă de servit. Acum mi-am amintit că am și una ovală. Ciu lei, ciu lei (too late). Le-am ornat cum se vede.






O parte din legume le-am amestecat cu un pic de murături de vară și maioneză, restul le-am tocat mărunt și le-am pus în borș.

Bucățile de șalău, plăticile și bibănașul le-am asezonat din belșug cu Cajun Mix. Când le voi prăji le voi da prin făină. Numai șalăii, restul peștilor crestați și condimentați sunt deja în congelator.




În poze vedeți bucățile de șalău pentru prăjit, două din cele trei plătici  (cele proaspete) și bibănașul, ultimii pești crestați ca să nu ne rămână oase în gît (dar tot e nevoie de atenție) toți peștii asezonați cu Cajun Mix adus de fata mea mai mică din Irlanda. Cajunul Mix e un condiment picant folosit în special în America Centrală dar și în sudul Americi de Nord, cu ardei iute de mai multe soiuri măcinate fin, piper alb și negru, usturoi și altele.

Bănuiala mea e că, deși pe borcănel scrie că e Taste from Louisiana e făcut de fapt în Europa. 

2 comentarii:

Unknown spunea...

Intotdeuna mi-am zis ca oamenii care stau aproape de Delta trebuie sa fie foarte fericiti dpdv al pescuitului! Eu una pot spune ca am o obsesie pt peste ,de altfel nu mai consum carne de orice fel cu exceptia celei provenite de la animalele marine. Desigur si marile si oceanele sunt supra contaminate cu tot felul de otravuri insa Delta noastra a scapat deocamdata. Singurul lucru care ma face un pic alerta, sunt oasele de peste!!! Mi-a ramas un os in gat pt cateva zile, in adolescenta ; a fost groaznic :(

PS-sunt departe de Delta asa ca ma uit la pozele dvs si-mi imaginez ce gust sublim trebuie sa aibe borsul

Unknown spunea...

Va pot trimite eu Cajun spice de la mama lui, locuiesc in California