duminică, 19 august 2018

Diaz - Don't Clean Up This Blood

B1 a difuzat un film (produs??) de Bobby Păunescu, DIAZ, despre un eveniment real, ocuparea școlii Armando Diaz din Genoa (unde își aveau sediul o parte din manifestanții contra summitului G8 din 2001) de către trupe ale poliției în noaptea de 21/22 Iulie, după 23:50, care s-au comportat ca niște călăi fără pic de suflet, bătând cu sălbăticie pe cei pe care i-au prins, pe mulți sculându-i din somn..

La secția de poliție deasemenea s-au comportat ca niște brute, chiar și polițistele. Se pare că nici cadrele medicale care au îngrijit răniții nu au fost mai omenoase.

Am văzut cu groază cum arestații erau trecuți prin două cordoane de polițiști aflate față în față care polițiști îi loveau cu sălbăticie pe cei care treceau printre ei. Zic cu groază pentru că asta s-a întâmplat, dacă îmi aduc bine aminte, în decembrie 89 în București.

Au fost 300 de polițiști contra 93 de manifestanți care dormeau. Unul dintre ei, un ziarist, a vrut să plece din școală înainte de intrarea în forță a polițiștilor dar polițiștii l-au bătut până a intrat în comă. Atâta sălbăticie am văzut numai din partea minerilor și chiar a civililor iliescieni, feseniști, în 14-15 iunie 1990, în jurul Pieții Universității.

In Wikipedia în limba italiană se spune că în acea școală își avea sediul un centru media și asistență legală care se ocupa, între altele, cu găsirea persoanelor date dispărute.

Sigur, printre manifestanți erau unii care nu erau chiar niște îngerasi, dar nu era cazul celor din școala pusă la dispoziție de primărie ca dormitor. Poliția era convinsă că în școală erau niște manifestanți din ”aripa dură”, numiți black block care au provocat distrugeri și s-au manifestat foarte violent.

Asta ar putea fi o explicație a comportamentului extrem de violent, dar nu justifică minciunile grosolane de la conferința de presă, cum că s-au găsit, între altele, uniforme de black block. La noi s-a vrut ca infiltrații să se comporte ca acei din black block. Dacă nu le-a ieșit chiar așa e și meritul protestatarilor pașnici..

Regizorul a folosit o scenă repetată prin care a arătat disproporția dintre reacția poliției și violența manifestanților, cineva aruncă o sticlă care în cădere se izbește de o cărămidă și se face mii fărâme fără însă să rănească pe cineva. Violența celor din școală s-a manifestat prin înconjurarea unei mașini de poliție care a trecut în mod repetat prin fața școlii și lovirea ei cu palmele și pumnii.

Ce e mai impresionant e că unele scene semănau izbitor cu ce s-a întâmplat la noi în 13 Iunie 1990 și în toate ocaziile în care forțele represive au acționat cu brutalitate. Mai mult, s-a ”fabricat” o victimă din rândul poliției. Nu-i așa că sună cunoscut?

Nu a lipsit nici scena cu ridicarea mâinilor soldată cu o bătaie soră cu moartea.

În plus se subliniază că poliția a ales în mod deliberat o soluție extremă iar după eveniment au recurs la fake news, la minciuni grosolane, la înscenări. Au atacat și ziariști, ba chiar și un bătrân care nu a găsit loc să doarmă pentru că hotelurile erau ocupate cu cei veniți pentru summit.

Au existat chiar și două cockteiluri Molotov, fabricate chiar de polițiști. Ai noștri au fost mai creativi, au vorbit despre o mașină iar cei de la A3, tura de noapte (cei după ora 21, mai ales, mi se par deadreptul abjecți) au vărsat direct în capul celor creduli toate minciunile pe care le-au auzit. Și culmea neobrăzării, tot ei vorbesc de manipulare.

După reprimarea din 2001 au fost multe condamnări pentru abuz în serviciu, printre altele, dar niciun polițist nu a avut cu adevărat de suferit din varii motive, așascrie la sfârșitul filmului. Toți au rămas bine mersi în posturile lor.


Filmul e atât de dur încât Game of Thrones, la care nu odată am întors capul de la ecran pentru că nu mai suportam violența, mi s-a părut, prin comparație, o dulcegărie romantică.

Filmările s-au făcut, în cea mai mare parte, în București.


https://www.youtube.com/watch?v=huvoP2DFD3









k


Niciun comentariu: