marți, 14 noiembrie 2017

Evolution by Michael Cheval.

Evolution by Michael Cheval.
Am găsit un site in care M.C. explică șase din operele sale, provocându-ne să căutăm și noi explicații pentru alte opere, pornind de la titlu. Din păcate trebuie să muncesc foarte mult ca să găsesc titlurile imaginilor din albumele mele alcătuite din poze de pe net care nu afișau și numele în momentul descărcării.
Deci M.C. spune că, în conformitate cu teoria lui Darwin, totul în lume avoluează de la simplu la complex, nu numai în natură, dar și în alcătuirea societății, exact asta face și tabloul, în plus arătând că evoluția are un preț, societățile mai complexe controlând pe cele mai simple.

Numai că eu, înainte de a-i citi explicația, am fost impresionată de faptul că piesa principală care controlează toate marionetele are forma unei cruci. Probabil autorul este sincer în explicația lui și nu a avut un gând ascuns când a creat tabloul...

Totuși această formă, ținând cont de faptul că el e de origine rusă, deci o societate care e, ca și la noi, majoritar creștin ortodoxă (sau cel puțin așa cred eu, deși 70 de ani de ateism nu sunt deloc de neglijat) transmite un mesaj subliminal și anume că religia creștină (nu e vorba de credință aici) controlează toate straturile sociale, indiferent de complexitatea lor. 

Și dacă ținem cont de recenta vizită a Patriahului Alexei în țara noastră și rolul pe care îl joacă în Rusia parcă interpretarea mea nu ar fi chiar atît de deplasată cum pare, chiar dacă tabloul precede cu mult evenimentul despre care vorbesc.

https://www.parkwestgallery.com/6-michael-cheval-artworks-explained-by-the-artist/36934

Niciun comentariu: