luni, 3 iulie 2017

Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) Sezonul I

Doar niște impresii

Am fost curioasă să văd de ce se vorbește așa de mult despre Games Of Thrones. Am ajuns la episodul 3, sezonul 2 I. E adictiv.

Una e să citești în cărțile de istorie ”Când s-a văzut sultan (sau rege) și-a ucis toți frații vitregi” și alta să vezi într-un serial un soi de reconstituire.
Una e să citești că vrăjitoarele erau arse pe rug și alta să vezi în serial...
Una e să înveți la istorie ce alianțe s-au făcut pentru a învinge în război și a pune mâna pe putere și alta e să vezi oamenii vii, în carne și oase, fie ei și actori urmând un scenariu, făcând asta.

Cine a scris scenariul la ”Game of Thrones” este un meseriaș excelent la fel cum și actorii sunt profesioniști foarte buni iar despre regizori ce să mai spun, jos pălăria.

Câte romane istorice am citit, câte cărți nonficțiune, mai ales cele de la Biblioteca Engleză sunt acum ilustrate ca și cum aș trăi în acele vremuri.

Dialogurile conțin uneori perle de înțelepciune care ar trebui memorate și aplicate de cei ce vor puterea (căci despre putere e vorba cam în fiecare episod din cele văzute...Mai e vorba de încredere, de loialitate, de prietenie, de abilitate...

Sigur, de multe ori serialele, mai ales cele americane încep bine, te țin în priză, apoi imaginația începe să-și arat limitele, apare dorința de a profita de încrederea publicului și a lungi peltaeua până hăt departe...se pare că acesta nu e chiar așa.

Se vede foarte bine influiența celtică, cam ca în cărțile lui J R R Tolkien, dar fără eleganța din ele. Și la fel ca în unele din poveștile lui Tolkien apare și supranaturalul...

E interesant și modul în care e abordat fanatismul, înclștarea dintre religia cu mai multe divinăți și cea cu o singură divinitate...

Acum îmi dau seama și mai bine cât de buni sunt și coreenii la făcut seriale istorice, și am văzut destul de multe ca să-mi fac o părere.





Dacă ar fi să fac o paralelă între Eddard "Ned" Stark, personajul fictiv al cărții scrise de George R. R. Martins și a adaptării pentru televiziune a cărții ”Game of Thrones” și nefericitul Lord of the Aizu domain, Matsudaira Katamori (personaj real) din serialul japonez ”Yae no Sakura” aș spune că atât profilul moral cât și parte din biografia lor seamănă foarte mult.

Ambii au fost chemați la curte de prietenul lor regele, respectiv împăratul, ambii au avut de îndeplinit o misiune ingrată practic împotriva voinței lor și au ajuns să fie etichetați ca trădători și rebeli din cauza intrigilor de la curte.

Rămâne să văd cum va evolua soarta familiei Stark. Vă rog mult, fără spoilere, nu-mi place să știu dinainte ce se întâmplă deși în cazul serialului japonez puteam afla oricând de pe net, fiind serial istoric, nu ficțiune.





Niciun comentariu: