luni, 14 iulie 2025

To kill a dragon, film sovietic 1988

 Am văzut o parte din acest film la televiziunea bulgară. Nu îi știam nici titlul, nici cum începe și au trebuit să treacă mulți ani, să învăț să folosesc un laptop și să caut pe Google ca să aflu mai multe despre el.

Au trecut atât de mulți ani de atunci dar impresia pe care mi-a lăsat-o a persistat. Este o satiră amară a regimurilor autoritare fie ele fasciste sau comuniste. O lecție despre cum se dezumanizează popoarele și capătă mentalitate de sclavi atunci când sunt supuse terorii, însoțită și de cultul personalității.
L-am revăzut pe marele actor Leonov (mic la stat, mare ca talent) în rolul unui activist de partid cocoțat în funcție înaltă, dar și pe Veaceslav Tihonov, unul din ”monștrii sacri” ai cinematografiei sovietice, în rolul unui intelectual care încearcă, fără succes, să protesteze, etc.
Mi-a rămas un gust amar pentru că, vai, seamănă atât de mult cu ce s-a întâmplat și pe la noi (arogarea de falsă vitejie revoluționară, de exemplu) dar și pentru că finalul pare a fi premonitoriu, cu revenirea la ideile fasciste în rândul noii generații.
”To Kill a Dragon (Russian: Убить дракона, romanized: Ubit drakona) is a 1988 Soviet-German parable fantasy film based on the play of Evgeny Schwartz Dragon (1942–1944), directed by Mark Zakharov (marking his final film until 2002).[1][2][3]
The film was a joint production of Soviet Union and West Germany film stadia Mosfilm (through Sovinfilm), Bavaria Film and ZDF.”









Pentru că nu am fost mulțumită cu imaginile găsite pe net am făcut câteva screen print de pe film.



Mi-a plăcut teribil scena aceasta în care primarul își umple cana de bere de la robinetul aflat în tabloul cu scena marină.
Păcat că imaginea cu dragonul care îl atacă pe Lancelot nu este mai clară, ca să se vadă și mai bine că este inspirată din imaginea avioanelor de luptă.


Ideile extremiste nu dispar de la sine, ele, după cum se știe capătă din ce în ce mai multă răspândire în vremea noastră.

Ei, ce facem călătorule, o luăm de la capăt?

Nu luptăm acum cu zmeul-zmeilor (dragonul) (ideile extremiste), așteptăm să crească noua generație.

Niciun comentariu: