vineri, 6 aprilie 2018

Rolul topologiei în aranjarea ouălelor colorate

Pentru a vedea cum e corect, ouălor sau ouălelor citiți vă rog articolul unui specialist în limba română, anume profesorul universitar Ion Coja

raţiuni fonetice, de eufonie, au impus această aberaţie din perspectiva morfologiei româneşti : -ă ca semn al pluralului. De unde deducem încă o dată că eufonia (fonetica) prevalează în faţa morfologiei. Cu alte cuvinte, dacă ne “sună” mai bine ouălelor, atunci acesta este genitivul plural de la ou şi nu altul !”

Azi, după ce am vopsit ouăle (încă mai ezit cum e corect, ouălele, cum se zice la noi la țară, sau ouăle cum se zice la oraș) m-am străduit să le așez în așa fel în cofraje încât să respecte regulile după care se alcătuiesc hărțile politice colorate ale continentelor. Cu ani în urmă am aflat că e o știință foarte complicată care se ocupă cu asta, numită topologie.
Dar acum, căutând cu ajutorul lui Google ce înseamnă topologie mi-am dat seama că lucrurile sunt mult, mult mai complicate decât alcătuirea unei hărți colorate când singura regulă era să nu existe tări reprezentate de aceeași culoare care să se învecineze.
Totuși am să vă arăt o hartă politică a Europei care respectă regulile topologice precum și modul netopologic folosit de mine pentru a așeza ouăle. Precizez că am vopsit în galben ouă cu coaja roșcată și în portocaliu ouă albe având ca rezultat ouă care par de aceeași culoare, cu două nuanțe care se diferențiază vag.













Niciun comentariu: