vineri, 20 noiembrie 2009

Ca sa stim de unde ni se trage

Doua stiri mi-au atras azi atentia:
1. FMI a anuntat ca imprumutulde la FMI transele 3 si 4 s-ar putea da in martie 2010
2. Presedintele a refuzat sa semneze legea care permite guvernului actual, desi demisionar (beyond any limits) sa inainteze parlamentului legile bugetului pe 2010 si cea a raspunderii fiscale.


La astea se mai adauga informatii mai vechi, furnizate tot de media. Prima din ele, dupa ump, cea mai importanta, e ca FMIul a avut bunavointa sa se deranjeze pana la Bucuresti si era dispus sa ne dea banii chiar in acest an daca ar fi existat un guvern stabil iar daca nu ar fi dat transa urmatoare in ianuarie 2010 daca am fi avut buget aprobat pana la sfarsitul anului.

E clar ca bordul FMI s-a convins ca pozitia de a se aseza cu fundul in usa a actualului presedinte nu e de natura sa-l indreptateasca sa creada ca aceste conditii se vor indeplini, ba mai mult, daca el va fi reales criza politica are sanse sa se prelungeasca cel putin cinci ani pt ca, indiferent de rezultatul referendumului, numai parlamentul poate decide daca se reformeaza sau nu, majoritatea actuala are toate sansele sa se pastreze, iar in caz de dizolvare a parlamentului si de alegeri anticipate dupa o iarna care ar putea fi grea (traditia populara spune ca atunci cand gutuii dau roada bogata urmeaza o iarna grea, anul acesta recolta de gutui a batut recordul) e clar ca instabilitatea politica va fi si mai mare.

A doua e ca deocamdata, cel putin, parlamentul are o viziune diferita de a presedintelui actual in ce priveste priveste primul ministru si guvernul pe care acesta l-ar putea propune spre validare.

A treia informatie e ca, pt ca guvernul demis moare de grija ca eu sa primesc pensia si bugetarii salariile, si-i multumesc pt aceasta grija, va fi nevoit sa se imprumute cu dobanzi f mari de pe ce piata va gasi dispusa sa aiba incredere in capacitatea sa de a restitui imprumuturile, lucru care se va repercuta in mod direct asupra pensiilor si a salariilor prin scaderea puterii de cumparare.

Restul, as indrazni sa zic, e tacere. Tacerea celor care cred ca parlamentul trebuie redus la o singura camera si "un singur om" vorba promourilor pt filmele de actiune a avut curajul sa se ia la tranta cu sistemul.

Ca romanii din diaspora cred gogorita din paragraful de mai sus ar fi de inteles, altfel se vede Romania cand singurul criteriu de judecata il constituie frumusetea bustului supra expus al doamnei, sa-i zicem asa, Elena Udrea si doar in subsidiar presupusul proces al comunismului facut de "un singur om" mai pot intelege.

Dar ca exista in tara noastra oameni educati care considera ca cea mai potrivita atitudine e sa lase pe altii sa puna stampila pe "un singur om" ca sa nu-si piarda, poate obiectul muncii, acela de a-l critica in continuare pe acel "singur om" n-am sa inteleg in veci.

Eu una sunt decisa sa merg duminica la vot, si-i multumesc lui Dumnezeu ca mi-a crutat viata chiar cu cateva zile in urma pt a o putea face, indiferent daca din urne sau de la numaratoare (ca doar nu o fi facut actualul presedinte degeaba atatea giumbuslucuri ca sa pastreze in functie actualul guvern) va iesi sau nu candidatul meu preferat.

Ah, si am uitat ceva. Daca aprecierile analistilor de sondaje sunt corecte atitudinea presedintelui actual ar putea fi sintetizata prin aceste cuvinte: "Dupa mine potopul"

6 comentarii:

  1. am facut un livetext FOTO la confruntarea din seara asta. va invit sa edeti cum a iesit! antonescu a castigat seara asta! http://bloguluotrava.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt vizita si invitatie. Mi-e teama ca nu e de ajuns pt duminica. Sa dea Domnul sa ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru trimiterile pe care le faci catre blogul meu. Acolo oamenii au posibilitatea sa inteleaga ce le este util. In alta ordine de idei, cu nici unul dintre candidati nu o sa fie semnificativ mai bine, deoarece realitatea din Parlament este cea care este iar santajul pentru ascensiune in elita conducatoare exista si o sa existe in continuare, atita timp cat clasa politica este asta care este. Cu Basescu, cel putin exista o sansa si o declaratie de intentie pentru schimbare. Ce o sa faca bretonel, cu 10% pondere in Parlament? O sa cedeze la cel mai scump pret, altfel nu o sa existe si nu o sa poata face nimic. Cu Geoana si comunistii din umbra lui Iliescu am avut ocazia, timp de 20 de ani sa aflam cum stau lucrurile. Dar este optiunea fiecaruia, sa aleaga pe cine vrea, iar eu respect asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Andrei, crede-ma ca eu cunosc mai bine decat tine realitatea de aici, din Romania, pt ca ma izbesc de ea in fiecare zi. Stiu f bine cate parale face clasa politica, de aceea as fi vrut o reforma democratica a parlamentului, nu una dictatoriala. O sa-mi arunci praf in ochi cu referendumul. Ei bine, majoritatea covarsitoare a populatiei nu stie decat ca parlamentarii au capre grase care trebuie omorate. Dar nu stiu exact unde se ascund caprele celorlalti, indiferent de culoare (e o circulatie pe traseele politice, in Romania, ceva de speriat,uita-te numai cum de a devenit PDul, initial in Internationala Socialista,brusc si dintr-odata, liberal) dar ingrasate din capusele ce au supt intreprinderile de stat. Si astia nu au nici o dorinta sa ajunga parlamentari, sunt prea ocupati sa se imbuibe.
    Asa ca pt mine acum conteaza mai mult respectarea democratiei si libertatea de opinie decat asa zisa reformare a celorlalti, nepedelei, lasandu-i pe ai tai (din PDL) sa schimbe borduri tot la cateva luni, sau sa cumpere cu zeci de mii de euro o scena necesara s-o propulseze pe beizadeaua mica in PE ,cand avea la dispozitie una gratis. Si de fapt nici n-a cumparat nimic de banii aia,au platit altii scena, s-ar parea ca banii au ajuns in alta parte. Si tatucu de la Cotroceni a tinut-o in brate mai bine de o luna pe ministreasa care nu era in stare sa justifice banii, ba chiar se zice (procurorii, nu eu) ca a incercat sa falsifice date. Halal refortma si lupta impotriva coruptiei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut un poligon de antrenament pentru ca sa nu-ti temure mana cand votzi comunistii. Aici:
    http://andreisamericandream.wordpress.com/2009/11/28/sondaj-un-mare-si-hotarat-nu-geoana/

    RăspundețiȘtergere
  6. Vad ca ti-a tremurat tie mana cand ai postat comentariul. De disperare, cred. Sau poate de foame, ca ai mancat niste litere.

    RăspundețiȘtergere