Multumita unui comentariu de la Diana, am ajuns, prin intermediul lui la un articol care da mai multe amanunte despre
http://google-viorica.blogspot.com/2009/02/moartea-d-lui-lazarescu-varianta-nipona.html
Asa cum spune si autorul articolului din comentariul citat mai sus, in Japonia se abordeaza atfel problema, cautandu-se in primul rand solutii pt eficientizarea sistemului, si nu blamarea in corpore a medicilor, cum se intampla in media noastra. As dori sa multumesc celor care au reactionat pozitiv la scrisoarea deschisa a doctorului Chirculescu, fie promovand-o prin mass media (Ciutacu, Realitatea FM, RFI, spre ca etc) si astept ca si cei cu putere de decizie sa reactioneze la fel.
Am publicat traducerea articololui din Fox News dar am pastrat si varianta in engleza (din consecventa, vz articolul )
Miercuri 4 Februarie 2009
Un japonez de 69 de ani, ranit intr-un accident de circulatie, a murit dupa ce paramedicii au parlamentat mai mult de o ora cu 14 spitale inainte de a gasi unul care sa-l primeasca, a spus un purtator de cuvant al pompierilor.
Omul, a carui bicicleta s-a ciocnit cu o motocicleta in vestul orasului Itami, a asteptat la locul accidentului in ambulanta pt ca spitalele au spus ca nu-l pot primi din cauza lipsei de specialisti, paturi si personal conform celor spuse de Mitsushisa Ikemoto.
A fost ultimul dintr-un sir de cazuri recente in Japonia in care pacientilor le-a fost refuzat tratamentul, subliniind problemele sistemului de sanatate, care includ o lipsa de medici.
Omul, care a fost ranit la cap si la spate, initial a prezentat semne ca e stabil clinic, dar starea lui s-a deteriorat ulterior. A murit din cauza unui soc hemoragic la o ora si jumatate dupa ce a ajuns la spital, a spus Ikemoto.
Ikemoto a spus ca poate victima ar fi supravietuit daca ar fi fost adusa mai devreme la spital. "As dori ca spitalele sa manifeste mai multa vointa de a admite bolnavi, dar au si ele motivele lor".
Moartea a determinat Consiliul orasului sa ia o hotarare ca paramedicii sa se coordoneze mai bine cu dispeceratul de urgente astfel incat sa poata gasi un spital liber in decurs de 15 minute.
Motociclistului ranit in accdentul care a avut loc pe 20 ianuarie deasemenea i-a fost refuzat ingrijirea medicala in doua spitale inainte de a fi internat, a spus Ikemoto. El e in curs de recuperare.
Mai mult de 14000 de pacienti necesitand ajutor medical de urgenta au fost refuzati de cel putin trei ori de spitalele japoneze inainte de a primi tratament in 2007, rezulta dintr-un raport guvernamental. In cel mai rau caz, o femeie de peste 70 de ani a fost refuzata de 49 de ori in Tokio.
Wednesday, February 04, 2009
A 69-year-old Japanese man injured in a traffic accident died after paramedics spent more than an hour negotiating with 14 hospitals before finding one to admit him, a fire department official said Wednesday.
The man, whose bicycle collided with a motorcycle in the western city of Itami, waited at the scene in an ambulance because the hospitals said they could not accept him, citing a lack of specialists, equipment, beds and staff, according to Mitsuhisa Ikemoto.
It was the latest in a string of recent cases in Japan in which patients were denied treatment, underscoring the country's health care woes that include a shortage of doctors.
The man, who suffered head and back injuries, initially showed stable vital signs, but his condition gradually deteriorated. He died from hemorrhagic shock about an hour and half after arriving at the hospital, Ikemoto said.
Ikemoto said the victim might have survived if a hospital would have accepted him more quickly. "I wish hospitals are more willing to take patients, but they have their own reasons, too," he said.
The death prompted the city to issue a directive ordering paramedics to better coordinate with an emergency call center so patients can find a hospital within 15 minutes.
The motorcyclist involved in the Jan. 20 accident was hurt too and was also denied medical care by two hospitals before one accepted him, Ikemoto said. He was recovering from his injuries.
More than 14,000 emergency patients were rejected at least three times by Japanese hospitals before getting treatment in 2007, according to the latest government survey. In the worst case, a woman in her 70s with a breathing problem was rejected 49 times in Tokyo
Ma bucur ca scrisoarea deschisa a dr Chirculescu a inceput sa circule si a ajuns in atentia presei. Este o "radiografie" exacta si necrutatoare a managementului din sistemul sanitar. Poate se schimba ceva. In bine.
RăspundețiȘtergereSa dea Dumnezeu! Ca la politicieni slaba speranta.
RăspundețiȘtergere