duminică, 1 mai 2011

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2011--Dans-Programul Liber

S-a mai terminat un campionat. Mai avem de vazut Gala pe TVR pe 1 Mai la ora 13:00 (asa ne-a promis Alina Alexoi) sau pe Eurosport la ora 0:00 (cel putin asa scrie in TV Mania)

Nu degeaba proba de dans e cea mai indragita. Pe langa muzica putem vedea uneori adevarati pasi de balet, alteori poti sa crezi ca dansatorii aluneca pe parchet, atat de lin se misca pe gheata, dar mai avem ocazia sa ne minunam mereu cat de inventivi sunt toti din echipa care pregateste sportivii in a descoperi mereu noi si noi poziti de ridicari, noi miscari de dans, precum si cat de talentati sunt cei care le executa.

Si pt ca tot vorbeam de ridicari perechea  care m-a surprins cel ami mult prin originalitatea acestora a fost
Vanessa CRONE / Paul POIRIER. Probabil daca si restul programului ar fi fost tot atat de interesant ar fi ocupat un loc mai sus, cine stie? Cu ocazia evolutiei lor Alina Alexoi ne-a spus ca e obligatoriu la acesta proba ca fata sa poarte fusta, probabil ca  se gandea la faptul ca Slutskaia (care ne-a zambit la un moment dat pe ecranul din patinoar avand castile la urechi pt ca ea comenta pt televiziunea rusa) prefera sa apara in pantaloni in concursuri dar la dans federatia nu a mai fost de acord cu asemenea initiative. Si da, am preferat-o pe Alina Yvonnei Ghita, am avut impresia ca Eurosport a lasat-o pe YG sa comenteze singura aceasta proba (or fi fost toti obositi dupa petrecerea de nunta :) si dupa parerea mea AA e mai pregatita din pdv tehnic.

Cu mult entuziasm, de inteles dealtfel, din partea spectatorilor a fost intampinata perechea rusa Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV Am recunoscut imediat tutuul pe care Elena l-a purtat si la europene, NB spunea deunazi ca federatia a recomandat sa se foloseasca alte costume la mondiale, cred ca totusi, pe criza asta, e o pretentie cam mare. E o pereche care promite mult, deocamdata se afla cam departe de podium. Au facut si o greseala destul de mare, au ales o ridicare cu insurubarea piciorului Elenei pe langa gatul lui Ilia si au facut-o destul de greoi, de am crezut ca o sa cada gramada. Am gasit pe Universal Sport o poza cu faza asta , o puteti vedea mai jos. Puteti vedea si de ce se extazia AA vazandu-i cat sunt de frumosi (e drept ca aici puteti admira doar spatele Elenei, dar daca mergeti pe Universal Sport puteti vedea mult mai multe poze.

Imi pare rau ca n-am reusit sa revad pe italienii Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE, incercand sa recuperez ramanerea in urma cu datul cu parerea despre ce s-a intamplat pana atunci am deschis cam tarziu televizorul.

Pe Anjelika Kralova, care ii antreneaza pe Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE era cat pe ce sa nu o recunosc, imi amintesc ce ambitioasa era cand se prezenta si ea in concursuri si cat de tare se oftica daca nu se plasa acolo unde credea ca merita, insa atunci era alt sistem de notare si, oricat m-as supara eu cateodata, acest sistem e mult mai drept decat celalalt, atunci se stabilea de la inceputul concursului o ierarhie care ramanea batuta in cuie pana la sfarsit, nu se mai schimba nimic indiferent ce se intampla pe gheata. Acum e mult mai palpitant, se pot intampla rasturnari de situatii, cum a fost si cazul acestei probe.

 Programul canadienilor a fost bun, pt mine ca spectator si nu specialist a fost mai greu sa-mi dau seama de ce au fost notati asa cum au fost notati, dar ei pareau multumiti de rezultat, mai ales ca au urcat doua locuri fata de scurt, iar la liber au fost chiar pe locul 4.

In schimb sperantele europenilor la o medalie s-a unaruit odata cu prabusirea pe gheata a Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT, dupa o evolutie intr-o viteza atat de ametitoare incat abia aveau timp sa-si traga sufletul. Am vazut mai tarziu ca de fapt nu viteza parea a fi fost motivul dezastrului, ci faptul ca Fabian s-a inclinat prea tare pe spate si astfel a tras-o si pe Natalie dupa el. Din fericire au avut prezenta de spirit sa se adune rapid de pe jos si sa continuie programul ca si cum nimic nu s-a intamplat incat si datorita faptului ca veneau de pe locul trei n-au cazut prea mult in josul clasamentului, dar destul ca sa se zgarie pe ochi ca au lasat sa le cada medalia pe jos.

Interesant este ca pana atunci Mamita, careia ii place patinajul, dar nu chiar cat mie, dar a indurat cu stoicism manifestarile mele de bucurie sau de oftica, m-a intrebat la un moment dat daca nu cumva exista pericolul de a fi scapata partenera in timp ce e invartita in pozitii atat de precare in timpul ridicarilor. Chiar inainte de intrarea pe gheata a francezilor faceam o trecere in revista a cazaturilor la care am asistat, stiu ca pana si Marina Anisina si Gwendal Peizerat au cazut gramada la sfarsitul unui program, nu mai vorbesc de Maurizio Margalio care nu cred ca va fi iertat vreodata de Barbra Fusar Polli pt ca a scapat-o din brate, sau cum l-a scapat Faella, cred, pe Scali in cap incercand sa-l ridice ea pe el.

Mi-a placut cat de fair play a fost publicul, care la reluarea programului a aplaudat incurajator si i-a aplaudat si cand au terminat. In schimb Fabian a fost atat de afectat de cele intamplate incat a lasat-o pe Natalie singura pe scaunul (n-a fost o canapea ca in alte patinoare) kiss or cry. Nu am vazut ce s-a intamplat cu ursuletul urias aruncat lor in dar, era atat de mare incat a trebuit sa fie carat de doua fetite din cele care adunau darurile.

Bineinteles ca si Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV au fost intampinati de spectatori cu mult entuziasm (am remarcat niste podoabe de cap specifice rusesti colorate in culorile nationale, tinerele care le purtau erau tare mandre) dar mie mi s-a parut ca le-a lipsit stralucirea de la programul scurt. Interesant este ca desi s-au clasat atat la programul scurt cat si la cel liber pe locul 5 in finala au ajuns pe 6 datorita punctajului obtinut, o chestie matematica poate, insa pe mine ma depaseste. Am remarcat la ea o coafura f originala, n-am mai vazut-o pana acum.

Cea mai placuta surpriza a acestui campionat a fost evolutia celor doi frati americani de origine japoneza,
Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI. M-au cucerit inca de la inceput pt ca au ales muzica unui cantaret care mie imi e tare, tare, tare drag, deja asta seara am stat minute bune ca sa-l ascult si sa caut versurile, in special ale cantecelor in spaniola, cu accentul lui de englez care le da un farmec aparte, Nat King Cole. De data asta cei doi au ales un cantec in engleza, "Smile", pe care l-au interpretat atat de bine incat am sa scriu versurile si am sa pun si videoclipul, nu inainte de a spune ca au fost antrenati de Marina Zueva/ Igor Shpielband.

Nu mi-as fi inchipuit niciodata ca e posibil asa ceva, ca tot podiumul de la dans sa fie ocupat de elevii celor doi. De altfel cand au vazut notele cei doi frati au strigat de bucurie impreuna cu antrenorul, nu le vedea sa creada, adevarul este ca notele erau meritate. Alina l-a auzit pe IS spunandu-le  "sa nu faceti vreun atac de cord".


Smile though your heart is aching
Smile even though its breaking
When there are clouds in the sky, youll get by
If you smile through your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
Youll see the sun come shining through for you

Light up your face with gladness
Hide every trace of sadness
Although a tear may be ever so near
Thats the time you must keep on trying
Smile, whats the use of crying?
Youll find that life is still worthwhile
If you just smile.
That's the time you must keep on trying
Smile, whats the use of crying?
Youll find that life is still worthwhile
If you just smile

Dupa ce s-a terminat programul canadienilor Tessa VIRTUE / Scott MOIR, un program care pur si simplu mi-a taiat rasuflarea numai privindu-l, lasa ca si ei au avut nevoie de ceva timp sa poata respira din nou normal, sala a aplaudat frenetic, convinsa ca are in fata campionii lumii, veneau doar de pe locul 1 si au obtinut note f bune.

Surpriza cea mai mare a campionatului a venit abia la incheierea lui, cand cea de-a treia pereche antrenata de MZ/IS (cei doi nu mai pridideau sa se ocupe de toti cei antrenati, si-au impartit intre ei rolurile de insotitori pe banca de kiss or cry) si-a incheiat programul, unul mult mai linistit decat cel zbuciumat al canadienilor, dar cu intoarceri si ridicari mai dificile, precum si cu miscari mai elegante, si a vazut notele de pe tabela. Erau atat de ridicate incat au suflat pur si simplu medalia canadienilor cand acestia din urma erau mai siguri ca o au in fata ochilor.

Courtesy of http://figureskating.about.com/. De la stanga la dreapta: Tessa VIRTUE / Scott MOIR, Marina Zueva/ Igor Shpilband, Meryl DAVIS / Charlie WHITE, Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI

Rezultate:

FPl.NameNationPointsSDFD
1Meryl DAVIS / Charlie WHITE

USA
185.2721
2Tessa VIRTUE / Scott MOIR

CAN
181.7912
3Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI

USA
163.7943
4Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT

FRA
163.5436
5Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE

CAN
160.3274
6Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV

RUS
160.2355
7Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV

RUS
154.50610
8Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE

ITA
153.7789
9Madison CHOCK / Greg ZUERLEIN

USA
151.8697
10Vanessa CRONE / Paul POIRIER

CAN
151.13108
11Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI

GER
140.951211
12Pernelle CARRON / Lloyd JONES

FRA
140.861112
13Cathy REED / Chris REED

JPN
133.331313
14Isabella TOBIAS / Deividas STAGNIUNAS

LTU
131.011414
15Siobhan HEEKIN-CANEDY / Alexander SHAKALOV

UKR
128.701515
16Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND

GBR
126.291716
17Xintong HUANG / Xun ZHENG

CHN
123.011617
18Allison REED / Otar JAPARIDZE

GEO
120.111918
19Charlene GUIGNARD / Marco FABBRI

ITA
120.021819
20Louise WALDEN / Owen EDWARDS

GBR
116.522020
21Dora TUROCZI / Balazs MAJOR

HUN
FNR21
22Lucie MYSLIVECKOVA / Matej NOVAK

CZE
FNR22
23Sara HURTADO / Adria DIAZ

ESP
FNR23
24Brooke Elizabeth FRIELING / Lionel RUMI

ISR
FNR24
25Ramona ELSENER / Florian ROOST

SUI
FNR25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu