marți, 27 aprilie 2010

Queen Seon Doek=Secretele palatului Simtul Responsabilitatii

Atunci cand am pornit spre aeroport, joia trecuta in zori, planul de calatorie parea perfect, pierdeam episodul de joi, in schimb puteam recupera episodul de vineri la reluarea de luni. In felul acesta impuscam doi iepuri dintr-o lovitura, vedeam si Parisul, si serialul. Un episod ar fi fost usor de vazut pe net.

Din pacate din nou s-a dovedit ca orice plan, oricat de bine alcatuit, are si partea lui de neprevazut, care adesea poate schimba mult situatia. Neprevazutul, cum stie cred toata lumea, (nu mai stiu in ce zi, cred ca sambata, intr-un reportaj de la Roissy se spunea ca unii calatori s-au prezentat la aeroport ca niste floricele nevinovate, pt ca nu auzisera nimic despre vulcanul islandez si efectele lui, daca ma gandesc bine, daca as fi fost in excursie in Germania sau alta tara a carei limba imi e nefamiliara n-as fi inteles nimic din ce se spune la TV--sotul meu spune ca peste tot la hotele exista canal de stiri in engleza, nu si in Franta--si as fi fost tot atat de "informata" ca acei calatori) a fost datorat fortei naturii.

Intorcandu-ne in noaptea de joi spre vineri, dupa o calatorie de peste 40 de ore, am pierdut si episodul de vineri, dar luni am reusit sa-l vad. Stiu ca pana acum nu puteam sa merg nici macar pana in hol fara sa pierd o scena importanta, dar am avut impresia, sa-mi fie iertata comparatia, ca s-a intamplat cam ca la Tanar si Nelinistit unde nu era nici o problema daca, din motive independente de mine, nu ma uitam cateva saptamani la serial (avand in vedere diferenta de minute alocate fiecarui episod nu e exagerata comparatia), reuseam mereu sa reinnod firul naratiunii deducand ce s-a intamplat pana atunci din dialoguri.

Am dedus deci ca dupa moartea lui Mi Shil, Wol Ya si ai sai au socotit ca a venit vremea sa scape de asupritorii sillani ba, mai mult, sa-si impuna propriul rege pe tron, si anume Yu-Shin (se pare ca fara a-l consulta pe acesta), iar Bi Dam s-a apropiat periculos de mult de rudele sale de sange, desi mama lui l-a abandonat fara nici o remuscare, chiar daca ulterior a dat dovada de o oarecare duiosie fata de el.

Pt ca sunt f ocupata cu sortarea si prelucrarea pozelor din calatorie in vederea publicarii (Picasa pune gratuit la dispozitie "doar" 1024MB, Flickr mi-a cam facut figuri cand am publicat pe el, cerandu-mi bani dupa cateva albume, de aceea reduc pozele cat se poate de mult ca sa nu-si piarda claritatea, mai am si probleme cu niste pete inestetice care apar pe multe poze si pe care incerc, pe cat posibil, sa le elimin alegand numai acea parte din poza unde nu deranjeaza prea mult, am facut sute de poze in fiecare zi, incat socot ca prioritatea, data fiind memoria mea in scadere,trebuie sa fie Jurnalul de calatorie, si nu serialul) ma multumesc cu ce inteleg umpland golurile din drama sud coreeana cu propria imaginatie.

Am fost totusi f impresionata in unul dintre episoade de declaratia lui Seon Deok, anume ca ea nu mai are nume, ca e numai Pe-Ya (sau Pe-Ha, uneori) pt ca ea nu-si mai apartine, ea nu mai e o persoana, ci regele care are mari responsabilitati fata de soarta tarii pe care o cinduce. Bine ar fi daca si contemporanii nostri aflati la conducere (OK, stiu ca scenariul a fost scris de contemporani) ar da dovada de acelasi simt al responsabilitatii fata de poporul si tara lor.

Sa nu uitam ca pana si Mi Shil a pierdut batalia cu Deok Man pt ca nu a vrut sa pericliteze siguranta Sillei. De aceea nu prea inteleg cum s-a facut ca o cetate inexpugnabila precum Daeya (se mai scrie Taeya, se pronunta Tea) sa fie cucerita de trupele din Baekje. In fine, poate s-o fi intamplat in episoadele pe care nu le-am vazut.

Pt ca acum Seon Deok a hotarat sa intoarca foaia de la politica pe care enuntat-o in episodul analizat de mine cand am vorbit despre Reforma Agrara poate e locul sa public si aici un raspuns pe care l-am dat intr-un comenmtariu Alynnei in legatura cu reginele din istoria Coreei:

http://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Seondeok_of_Silla
The son of her sister Princess Cheonmyeong became a king in his own right while Seondeok's sister, Princess Seonhwa eventually married King Mu of Baekje and became mother of Uija (regele care a predat regatul Baekje Sillei)

Fiul surorii sale (Printesa Cheonmyeong) a devenit si el rege in timp ce sora lui Seondeok, Printesa Seonhwa ulterior s-a casatorit cu regele Mu din Baekje si a devenit mama lui Uija

In 634, Seondeok became the sole ruler of Silla, and ruled until 647. She was the first of three female rulers of the kingdom (the other two being: Jindeok of Silla and Jinseong of Silla), wife of King Rosapapan (Korean name: Yushin) and was immediately succeeded by her cousin Jindeok, who ruled until 654.

In 634 Seondeok a devenit unicul domnitor al Sillei, si a domnit pana in 647, Ea a fost prima dintre cele trei femei care au domnit in Silla (celelalte doua fiind Jindeok din Silla si Jinseong din Silla), sotia lui Rosapapan (Numele coreean: Yu Shin) si a fost urmata la tron imediat de verisoara ei Jindeok, care a domnit pana in 654.

N-am inteles cine e King Rosapapan (Korean name: Yushin) si al carui sot a fost. Parca reiese ca a fost sotul lui Seon Deok.

Dupa Jindeok a urmat la tron regele Muyeol, adica Chun Chu, sub a carui domnie Yu Shin, cu ajutorul trupelor din Tang, a cucerit Baekje. Goguryeo, care era mult mai intinsa decat cele doua regate la un loc, a fost cucerita mai tarziu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jindeok_of_Silla
Queen Jindeok (r.647-654) ascended the throne and became the Silla's second queen after Queen Seondeok. The last monarch from Seonggol, the highest class in the Silla's unique caste system, her real name is Seungman. Her father was Kim Gukbangalmun, who was King Jinpyeong's younger brother, and her mother was Lady Wolmyeong

Regina Jindeok (a domnit intre 647-654) a urcat pe tron si a devenit a doua regina dupa Regina Seondeok. Este ultimul monarh din Seonggol (Osul Sacru), cea mai inalta clasa din sistemul unic de caste (unic in istoria Coreei), numele sau real e Seungman. Tatal ei a fost Kim Gukbangalmun, care era fratele mai mic al Regelui Jinpyeong (nici nu apare in serialul QSD) iar mama ei era Lady Wolmyeong.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jinseong_of_Silla
Queen Jinseong of Silla (d. 897, r. 887-897) was the fifty-first to ruler of the Korean kingdom, Silla. She was also Silla's third and final reigning queen (the other two being: Queen Seondeok of Silla and Jindeok of Silla). Her reign saw the end of Unified Silla and the beginning of the Later Three Kingdoms period.

Regina Jinseong din Silla (a domnit intre 887-897) a fost al cinzeci si unulea domnitor al regatul Korean, Silla. Ea a fost deasemenea a treia si ultima regina a Sillei si ultima regina care a domnit (celelalte doua fiind Regina Seondeok din Silla si Jindeok din Silla). Domnia sa a fost ultima care a condus Silla unificata (Cele Trei Regate) si inceputul perioadei celor Trei Regate Tarzii. (au mai fost separate cele trei regate pe la inceputul istoriei Coreei, din 57 pana in 668)

Si a mai fost una, de data asta the third empress of the Goryeo era who fought against the Tungustic people of Manchuria in order to achieve their dream of reclaiming their old land. (http://forum.koreandramas.net/topic/7230/)
cea de-a treia imparateasa a erei Goryeo care a luptat impotriva Tungusilor din Manciuria care voiau sa-si implineasca visul de a recuceri fostul lor pamant.

Numele ei e Chun Chu (Cheon chu) sau Imparateasa de Fier, s-a facut in 2009 un serial dedicat ei care se pare ca a avut mare succes, mi-ar placea sa-l vad.

Deschiderea e pe you tube:
http://www.youtube.com/watch?v=yM80624NLyQ&feature=related

M-a impresionat acolo o lupta in care manciurienii au folosit ca arme de lupta niste ursi uriasi si f fiorosi, nu stiu cum s-a realizat aceasta scena, f dramatica.

O recenzie interesanta despre serial la
http://www.amazon.com/Empress-Chun-Chu/dp/B0033P01VM

Alynna ma intreba la un moment dat ce serial cred eu ca va difuza TVR dupa "Secrete", i-am raspuns ca, avand in vedere ca majoritatea parlamentara a respins Raportul de activitate al TVR demitand astfel conducerea nu cred ca se va mai achizitiona vreun serial. Tare mi-as fi dorit sa nu am dreptate. Stiu ca "Dae Jang Geum" aka "Giuvaerul Palatului" e un serial f apreciat, poate cel mai apreciat serial sudcoreean si ca multi se vor bucura ca a fost reprogramat dar parca mi-as fi dorit ceva nou. Cum speranta moare ultima inca mai sper...

6 comentarii:

  1. regret sa te dezamagesc dar ai avut dreptate o sa dea giuvaerul palatului.si eu ma gandeam ca cele 2 cea care a domnit in 887-897 si empress Chu Chu sunt 2 persoane diferite pt ca daca te gandesti bine 1 era regina si cealalta imparateasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost frumos cat a durat...sper doar sa nu le dea pe toate 3 inca o data.Din cate am vazut pe net Coreea de Sud are super seriale parca mi-as fi dorit sa ma nasc acolo sau macar sa am MBC-ul. Pacat ca TVR nu mai da alte seriale.

    RăspundețiȘtergere
  3. "parca mi-as fi dorit sa ma nasc acolo"
    Mie nu. Prea multa disciplina.
    Poate daca ramanea aceeasi conducere ar fi dat si alte seriale. Astia...ce sa te astepti de la ei, nu vezi ce prosti administratori sunt...

    RăspundețiȘtergere
  4. 1 era regina si cealalta imparateasa.
    chestia asta cu regina si imparateasa e cam confuza. Coreea nu a fost niciodata imperiu dar chiar eu am fost tentata sa scriu imparateasa sau imparatul cand era vorba de Yi San nu numia pt ca asa era tradus, ci pt ca Regina Victoria a Angliei domnea peste ditamai imperiul si chiar si actuala regina, Elisabeta II-a, e stapana peste Maldive (pe care a vrut sa le recureasca Argentina de curand, dar n-a reusit), si are trei mari dominioane: Canada, Australia si Noua Zeelenda.
    Si nimeni nu-i zice imparateasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Te invidiez pentru genul asta de seriale pe care le aveti la TV - aici in afara unor seriale quebecoase la care nu ma uit nu avem deloc teleromane ci mai mult seriale politiste; dupa gusturile mele cele europene sunt mult mai rafinate decât cele ameriane in care abunda sexul si violenta; toate-s bune cu o anumita masura. Este poate vina retelei locale de distributie care a sondat gusturile telespectatorilor de pe aceste meleaguri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu ca te-ai plans mereu de calitatea serialelor de la voi. Pai pana sa difuzeze TVRul serialele sud-coreene nici noi nu ne deosebeam prea mult de voi, tot seriale preponderent americane vedeam. De la o vreme am observat ca se difuzeaza si seriale europene, italiene, germane sau chiar rusesti. nu le prea urmaresc, blogul imi ocupa mult timp.

    RăspundețiȘtergere