miercuri, 31 martie 2010

Queen Seon Doek=Secretele palatului Afaceri

Oi fi eu urmasa de carciumar si de logofat boieresc dar in fibra mea nu se afla nici un fel de inclinatie pt afaceri. Cred ca pt a fi un afacerist de succes ai nevoie de o doza de siretenie si capacitatea de a insela fara sa clipesti pe cei de la care astepti un profit. Acesta parere se intemeiaza pe formatia mea de "realista" (acea sectiune a liceelor devenita mai tarziu mate-fizica). Pt ca am urmat sectia fizico-chimice (numita ulterior eronat chimie-fizica pt ca se poate face confuzia intre pregatirea ca profesor de chimie si fizica si acea ramura de granita a stiintei care este chimia fizica) am retinut f bine ca una din legile fundamentale ale lumii materiale este cea descoperita de Lavoisier, anume legea conservarii materiei.

Nu poti lua de undeva fara ca acolo sa nu ramana o lipsa. Ideea de win-win situation are o doza de eroare in ea, ca sa castige cineva altcineva trebuie sa piarda (asta nu au priceput si nu pricep in ruptul capului adeptii jocurilor piramidale gen Caritas---pt ca cei carea au pierdut la FNI, pt ca majoritatea directorilor filialelor erau fosti ofiteri de armata sau securitate au fost facuti sa priceapa acest lucru, mai mult, li s-a si aratat cine e profitorul--ca nu-ti poti inmulti de 8 ori depunerile decat luand acei bani de la alti fraieri).

Pt ca istoria citeaza anecdote care atesta inteligenta ascutita a reginei Seon Deok scenaristele au gasit ocazia de a da o lectie de economie politica poporului coreean introducand avant la lettre notiuni precum speculatie si profit. N-au mers pana la a spune, ca si activistii de partid in anii 80 la noi ca e criza de alimente din cauzaharciogilor care isi umplu camarile in dauna altora, ci au introdus oarecum liminar notiunea de exploatat si exploatator.

De asemenea au profitat de aceasta ocazie pt a sublinia de ce era necesara intarirea centralismului si a monarhiei absolute. De altfel in Orient a fost mult mai dezvoltata ideea de despotism, de conducator al regatului sau imperiului care are drept de viata si de moarte asupra supusilor. In Occident multa vreme despotismul a fost practicat pe plan local, dupa prabusirea Imperiului Roman sub atacurile popoarelor migratoare Europa faramatandu-se in zeci, poate sute de statulete autonome, si insasi istoria noastra e o dovada. A fost nevoie de intarirea absolutismului regal in unele tari, de revolutii in altele, pt a se ajunge la coagularea de mai tarziu.

Pt ca inclinatia de stanga a scenaristelor este evidenta dar istoria e istorie (desi in statul marxista al partii de nord a tarii lor despotismul a devenit evident cand conducerea tarii a fost preluata ereditar, chipurile democratic) se insista cam in toate serialele vazute pana acum pe obligativitatea monarhului de a pune pe primul plan bunastarea poporului. Asta o face pe Mi-Shil odioasa si nepotrivita pt a deveni regina, faptul ca ea si clanul ei isi astampara setea de putere exploatand poporul si imbogatindu-se prin profitarea de foamete si aducerea la sapa de lemn a proprietarilor de pamant, pastrand o spoiala de bunavointa prin false acte de caritate.

Si tocmai din acest motiv ies si mai mult in evidenta calitatile pozitive ale lui Yu-Shin, capabil de sacrificiu pt a salva viata supusilor sai si ale lui Deok-Man, care recurge la armele folosite de Mi-Shil pt a imbunatati viata supusilor prin stabilizarea pietii de alimente si contracararea tendintei de crestere a averilor si a puterii apropiatilor lui Mi-Shil prin specula nerusinata.

E de discutat cat de bine se respecta codul hwarangilor, care se presupune ca erau cei mai onesti oameni din regat, lucru dovedit in timpul duelului sacru de catre Bo-Jong si Chil-suk, daca in specula au fost antrenati si hwarangii din anturajul lui Mi-shil.

Pt ca nu am pomenit nimic de Bi-Dam am sa spun ca am impresia ca acea carte atat de pretioasa incat el a ucis zeci de oameni ca sa o pastreze ar fi "History of the Three Kingdoms", adica "Istoria celor trei regate" (scrisa de fapt, asa cum rezulta din cartea si articolul recomandate de Belle, mult mai tarziu) si nu "Istoria celor trei hani" cum apare in subtitrarea de la TVR. Hanii erau conducatori mongoli si daca atunci cand se vorbeste de Kamikaze, vantul divin care a scufundat flota chineza care voia sa invadeze Japonia se specifica faptul ca era condusa de Kubilai Han asta e din cauza ca mongolii au stapanit candva China si India.

Tocmai pt a se apara de pericolul unor noi invazii au construit chinezii Marele Zid, care se mentine si azi ca obiectiv turistic si nu intamplator unul din cele mai vizitate locuri din India, Taj Mahalul, e tot o creatie datorata existentei hanilor mongoli pe tronul Indiei.

Dar in Coreea premergatoare reginei Seon Deok mongolii inca nu devenisera o forta invadatoare de temut iar in China nu era vorba, dupa cate am inteles, de dinastia Han (si oricum, era istoria Coreei, nu a Chinei, oricat de mult ar fi fost intrepatrunse cele doua istorii)

Este interesanta introducerea in serial a colaboratorului lui Mun No pt a se arata capacitatile reale intelectuale ale lui Chun Chu (memoria cu totul iesita din comun atunci cand a reconstituit cartea cu care se jucase pana atunci) dar si necesitatea unei minti perverse, inclinata spre spionaj si manipulare, pt reusita contracararii actiunii de specula a nobililor.

Bi-Dam devina astfel si mai enigmatic, mai greu de inteles daca poate fi in stare sa contribuie la implinirea "visului imposibil" despre care a fost vorba in runda doua a duelului.

Si pt ca am tot vorbit despre afaceri si speculatii financiare am sa spun ca una din cartile pe care am inteles-o destul de putin a fost "Financiarul" a lui Theodore Dreiser. Las la o parte faptul ca economia politica si socialismul stiintific invatate in scoli erau departe de a-mi furniza instrumentele necesare intelegerii, dar cred ca si stilul cartii, diferit de "O tragedie americana" e parca mai greoi.

Mult mai accesibile intelegerii au fost "ingineriile financiare" din "Dinastia Sunderland-Beauclair" a lui Vintila Corbul.
"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu