Cu mai bine de un deceniu in urma, pe cand calculatorul inca nu intrase in viata mea de zi cu zi, ba chiar eram total afona, ca sa zic asa, in ce priveste manuirea lui imi petreceam o parte din zi ascultand la radio. Unul din posturile preferate era Activfm, care avea niste talk showuri antrenante si generatoare de buna dispozitie, dar uneori si cu teme serioase, sustinute de Lucian Boariu si de tandemul Mihai Ciocianu (care poate fi vazut dimineata pe TVR1) si Robert Tache.
Se formase acolo un grup de ascultatori care se distrau impreuna spunand cam tot ce le trecea prin cap (f simpatica era Neli cu dragostea ei nemarginita pt Trabantelul din dotare, am discutat de cateva ori la telefon in particular, numai ca nu sunt prea priceputa la intretinerea prieteniilor) si dintre ei aveam sa tin legatura pana in ziua de azi cu un orb, (vederea lui a avut f mult de suferit din cauza diabetului, dupa toate probabilitatile ereditar)care intre timp sa si casatorit. Ne cunoastem reciproc familiile, ne tinem la curent din cand in cand cu ce mai e nou in viata noastra.
O sa va intrebati ce are prietenia dintre el si mine de-a face cu spirulina. Ei bine, el mi-a recomandat cu multa caldura sa folosesc spirulina. Probabil ca daca as fi urmat sfaturile lui cand am suferit de o anemie severa din cauza unei hemoragii interne cauzata de consumul de Piroxicam, recomandat de doctorul de familie pt a-mi rezolva anchilozarea umarului stang produsa de o artrita reumatoida poate ca mi-as fi revenit si mai repede.
Totusi ultimele analize indica faptul ca acum nu mai am probleme cu continutul in fier al oraganismului (sa bat preventiv in lemn sa nu mai patesc ceva) si nu simt nevoia si nici inclinatia sa consum aceasta alga, nici sucul de orz recomandat ca supliment de fiica mea.
Dar daca exista persoane interesate, am sa dau copy-paste pe un articol din ziarul Lumina dedicat spirulinei.
Efectele benefice ale spirulinei
biolog Roxana PRICOP
Spirulina (Spirulina platensis) este o algă microscopică care conţine o serie de substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii omului. Fiind cea mai bogată sursă vegetală de proteine, furnizează organismului toţi aminoacizii esenţiali. Este o sursă importantă de minerale şi vitamine, reprezentând un supliment nutriţional valoros.
Este cunoscută încă din Antichitate, efectul consumului ei asupra africanilor din jurul Lacului Ciad fiind longevitatea şi sănătatea de fier. Spirulina creşte în ape alcaline, din care asimilează cantităţi mari de minerale chelate, cum sunt potasiul, calciul, magneziul, manganul, seleniul şi fosforul.
Această microalgă este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conţin 60-70 g proteine (de trei ori mai mult decât carnea de porc, de două ori mai mult decât carnea de vită şi peşte şi de 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). În plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte uşor de organismul uman (până la 80%), deoarece conţin 18 aminoacizi necesari omului, dintre care 8 esenţiali. Aceştia, spre deosebire de ceilalţi, nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman şi trebuie obţinuţi din hrana zilnică. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN). Conţine o cantitate mare de clorofilă, chiar şi în stare deshidratată. De asemenea, are un conţinut ridicat de acizi nucleici, acest lucru permiţându-le specialiştilor să o folosească în regenerarea celulară şi în încetinirea proceselor de îmbătrânire.
Este tot mai des folosită ca tratament postchimioterapie şi radioterapie pentru minimalizarea riscului iradierii celulelor sănătoase. Anemia este şi ea combătută prin consumul de spirulină, datorită conţinutului ridicat în fier. Este folosită şi în tratarea bolilor de ochi, cum este cazul miopiei şi cataractei. Spirulina joacă un rol important şi în alimentaţia unui bolnav cu severă afectare a ficatului, rezultată din consumul exagerat de alcool sau droguri. Spirulina protejează rinichii împotriva efectelor negative ale unor medicamente foarte puternice.
Împachetările corporale cu spirulină au un efect de lifting asupra pielii, aceasta ajutând la menţinerea unei siluete ferme şi suple. Prin stimularea circulaţiei sangvine la nivelul pielii, spirulina favorizează, aşadar, regenerarea celulelor pielii. Folosiţi cu încredere măştile şi tratamentele cosmetice care conţin spirulină, căci extractul natural de spirulină acţionează intens asupra pielii, având un efect cicatrizant. Sub puternica acţiune bio-activă a spirulinei, pielea îşi măreşte elasticitatea. Folosită sub formă de praf, ca adaos în cremele şi măştile faciale, spirulina atenuează petele şi erupţiile alergice. Puteţi adăuga pulbere de spirulină în crema pe care o folosiţi zilnic sau puteţi pur şi simplu să aplicaţi pe ten o mască din spirulină pură. Efectul revigorant al spirulinei asupra tenului este garantat.
În tratamentele curative, se recomandă ca după 30 de zile să se facă o pauză de 10 zile sau reducerea consumului la un nivel de întreţinere, adică 1,2 - 6 g de spirulină/zi. Medicul poate evalua această doză în funcţie de fiecare organism în parte.
Interesant ! Nici nu am auzit de spirulina...Poti sa-mi spui te rog pentru depresie si lesinuri foloseste la ceva ?
RăspundețiȘtergereAdica de aproximativ un an ma simt foarte rau si lesin destul de des !
Salutari all !
Vezi daca te uiti la meciuri de box? Te deprima sa vezi atata violenta si lesini de ras citind parerea mea despre acest sport.
RăspundețiȘtergereDa' doctoru' ce zice?
Eu zic ca nu exista panaceu universal.
Te salut cu deosebita stima, respect si multa consideratiue ;) E placut sa vezi ca lumea isi mai aduce aminte de tine si de lucrurile, zic eu bune, pe care le faceai chiar si cu 10 ani in urma. Iti doresc multa sanatate, nu de pe Frontul de Est, dar din suflet :)
RăspundețiȘtergereE placut sa afli ca lumea nu te-a uitat, chiar daca nu te-a descoperit la vreun alt radio. Pe Mihai il poti asculta, daca vrei, la City FM (Acolo unde am mai fost o vreme colegi) iar pe mine la RRM Student FM. Iti doresc tot binele din lume, macar in suflet.
Robert Tache
cum era sa uit atatea momente placute petrecute impreuna (pe calea undelor)? Mi-au ramas pt totdeauna in suflet.
RăspundețiȘtergerePe mihai l-am mai auzit, dar pe tine nu. Cand o sa ma intorc in tara o sa caut postul tau.
Pana atunci multe salutari.