sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Fete Programul Liber

Ei, asta a fost tot. Mai urmeaza Gala si gata, noroc ca pana la Olimpiada nu mai e mult. Nu-mi prea venea sa mai povestesc cum a fost cu fetele. Ani de zile (cu exceptia celor in care au concurat Katarina Witt si Irina Slutskaia) am suferit la fiecare ratare a fetelor, chiar si a celor care au devenit campioane, mai ales ca urmau mondialele unde fetele noastre nu prea aveau sanse in fata americancelor sau asiaticelor.

Am sperat, vazand nivelul ridicat al programului scurt, ca anul acesta va fi altfel. Dar una cate una, medaliatele noastre m-au dezamagit. Cel putin Laura Lepisto a avut atatea ratari (pt o medaliata) ca am ramas cu gura cascata cand am vazut punctajul obtinut. Si urmeaza Olimpiada de la Vancouver, din februarie, unde cred ca fetele noastre n-au nicio sansa la vreo medalie. Dar sa le luam in ordine.

Prima vazuta a fost madam Van der Perren, Jenna MCCorkell. Se pare ca celor doi nu le prieste casatoria la cariera de patinatori. E drept ca de la ea nu puteam avea mari pretentii, dar a avut un program scurt destul de bun. Se pare ca partea ei tare ar fi fost sariturile, nu insa si de data asta. Lasa destul de mult de dorit la impresia artistica. Rochia a fost rosie cu negru si argintiu.

Preferata Alinei Alexoi (care a prezentat f multe informatii despre modul cum se face de catre arbitri aprecierea programului, plus, ca de obicei, date despre echipa din spatele fiecarei concurente, a explicat ce elemente sunt permise in fiecare concurs, a amintit si unele concurente care s-au remarcat in editii anterioare, ce mai, a avut o sarcina grea sa faca si pe cei care nu sunt prea familiarizati cu acest sport sa inteleaga despre ce este vorba, etc, daaaar.... iar a vorbit la un moment dat cand nu trebuia, o sa spun mai tarziu cand) pare a fi tanara slovaca de numai 17 ani, Ivana Reitmayerova. Aceasta a purtat o rochita cu corsaj bleu si fusta albastra. Evolutia ei a fost destul de buna, altele au avut mai multe greseli, dar se vede ca nu are inca destula experienta. Promite mult pt viitor,eu am vazut-o mai buna decat JMC, cel putin la partea artistica, dar arbitrii au apreciat altfel. E posibil ca JMC sa fi avut sarituri punctate mai bine.

AA ne-a povestit ca f putine fete reusesc sa aterizeze un cvadruplu. Poate a luat in consideratie si antrenamentele, pt ca in competitie a existat o singura patinatoare care sa reuseasca un cvadruplu Salkow in 2002, la Grand Prix Final la juniori, Miki Ando. Am reusit cu oarecare greutate sa ma documentez si sa aflu cum se face punctajul la sarituri. Pt simple si duble atat Touloupe cat si Salkow au punctaj egal, dar la tripla si la cvadrupla Salkow este net mai bine cotata, deci "Chapeau bas" pt AA, a stiut mai bine decat alti comentatori cum sta treaba.

Si apropo de asta, am ras in sinea mea cand am realizat ca, nestiind prea bine cum sa caut sistemul de notare am procedat precum coana Chirita, cautand "skating notation". Apoi mi-am amintit ce mi-a povestit o prietena din State ca s-a i s-a intamplat unei romance de-a noastre cand a dat interviu, sau examen, sau ce-o fi cand cineva cere sa devina cetatean american si e intrebat ce stie despre America. La intrebarea "care e simbolul Statelor Unite ale Americii" viitoarea cetateana a raspuns f mandra "Vultureishan" in loc de "Eagle".

Bun, acum revenind in Saku Suurhall Arena din Tallin, unde printre spectatori se afla si Primul Ministru al Estoniei, o sa povestesc intai cum s-a plans AA, pe buna dreptate, de starea sportului romanesc concluzionand "dar lasa, vom fi ce-am fost si mai mult decat atat, cum spunea (in momentul acela urechea mea cea buna era cat palnia) cineva".Am fost atat de bulversata de citatul respectiv incat am uitat sa notez ce rochita purta rusoaica Ksenia Makarova (nici memoria nu ma ajuta) care a dovedit ca nu e demoralizata dupa ce a cazut la triplul Flip ba chiar a avut si niste combinatii dupa aceea, nu mai vorbesc ca mi-a bucurat ochii cu pirueta mea preferata, Bielmann, (si IR a facut-o) incat locul intermediar 1 a fost pe deplin meritat.

Turcoaica Tugba Karademir in schimb (imbracata intr-o rochita neagra bordata cu argintiu) ar fi fost o incantare de privit daca nu s-ar cere si sarituri in program. Din pdv artistic nu am avut ce-i reprosa, probabil ca atunci cand se va retrage va putea sa apara cu succes in spectacole pe gheata, in USA, unde s-au mutat parintii ei pt ca sa-i poata oferi oportunitatea de a se pregati mai bine, are mai multe sanse in aceasta directie decat in Turcia. Datorita partii artistice a si reusit sa se plaseze intermediar pe locul 4, in ciuda numeroaselor ratari.

A urmat scumpa de Sarah Meier, cu o rochita ivoire cu o dantela splendida, a avut o foarte frumoasa si reusita prima parte cu ocombinatie de triplu Lutz (una din finlandeze, cred ca SP, nici nu poate sa faca Lutz, care e a doua cea mai dificila dupa Axel) , un dublu Flip (un pic mai usoara decat Lutz) dublu Ridberger (urmeaza dupa Flip in jos pe scara dificultatilor), multumesc AA pt ca a dat aceste informatii, inca o tripla si o combinatie de tripla cu dubla, cu pasi de legatura intre ele iar piruetele...Ah, piruetele! ceva de vis! Din pacate in partea a doua a dat semne de oboseala, sariturile nu au mai avut acuratete, a si pus mana jos la un moment dat, poate programul a fost prea ambitios pt puterile ei, poate si-a spus cuvantul hernia de disc (afectiune f grava a coloanei vertebrale care poate duce, Doamne fereste! la paralizie). Bineinteles ca si ea m-a delectat cu Bielmann, intre alte piruete. Se pare ca e f iubita de spectatori, la sfarsitul programului a primit un buchet frumos de flori galbene. Am asteptat cu strangere de inima punctajul, ea a avut o explozie de bucurie cand a vazut ca a trecut de suta (iata ca de fapt conteaza f mult si impresia artistica, am avut dovada asta si la Lambiel, deci BJ nu are dreptate cand incrimineaza noul sistem de notare) si s-a clasat intermediar pe locul 1.

Unguroaica Iulia Sebestien a avut o frumoasa rochita albastru inchis cu broderii argintii. De la ea ma asteptam la mai mult dupa programul scurt, a avut lungi pregatiri inainte de sarituri, fara prea multi pasi de legatura intre elemente. Dupa parerea mea a avut cam multe ratari dar a compensat din pdv artistic ca si prin faptul ca i-a reusit un frumos Lutz si o combinatie triplu si dublu Touloupe spre final, cand se acorda puncte in plus ca bonus, obtinand locul 2 in clasamentul intermediar.

Imi doream s-o vad si la concursul acesta pe a doua speranta a Italiei, Valentina Marchei, si mi s-a implinit dorinta. A purtat o rochita neagra cu argintiu si maneci lungi. A debutat cu o cazatura, dar ce cazatura! Credeam ca nu-si mai revine dar s-a ridicat repede de jos si a avut un program bun si frumos pana la...a doua cazatura urata. Dar s-a ridicat f repede continuandu-si programul ca si cum nimic nu s-aintamplat, lucru ce a contat, cred, mult la impresia artistica, mai ales ca fata e intr-adevar talentata. A avut chiar si o combinatie imediat dupa a doua cazatura, e drept ca de trei duble iar a treia nu prea reusita, dar ce prezenta placuta pe gheata, totusi. A ocupat pe moment locul trei (dupa Meier, Sebestien si Makarova, a zis AA, semn ca a obosit si ea dupa atatea zile in care a comentat singura cat doi, destul de bine pana la urma, desi uite, aritmetica i-a jucat o mica festa :)

A urmat grupa "grelelor", cu cele mai titrate aspirante la medalii. Prima care a intrat pe gheata a fost Elene Ghedevanishvili, pe care am remarcat-o inca din 2006 ca pe o tanara speranta dar care de atunci m-a tot dezamagit. Rochita ei a prezentat o ciudata combinatie de culori, grena cu ghirlande de trandafiri crem. Ghinionul nostru, al telespectatorilor a fost ca tanara patinatoare si-a ales ca fond muzical opera Carmen de Byzet. In loc sa ne concentreze concntreze atentia asupra executiei sariturilor (am spus ca nu sunt in stare sa le recunosc) dupa ce ne-a anuntat ca prima saritura e un triplu Lutz (aterizat cu step out) AA a inceput sa ne povesteasca pe larg drama eroinei operei, spunandu-ne cu o multime de amanunte tot ce a patimit aceasta in timpul spectacolului. Elene executa combinatii de tripla cu doua duble, combinatie de doua duble (punctaj nu prea mare), combinatie de tripla cu dubla, a aterizat o saritura pe doua picioare, a facut piruete, a executat spirale, a dansat pur si simplu pe secventa de pasi, Carmen avea multime de aventuri. Cand si-a sfarsit programul EG AA a spus textual; "Orbit de durere, Don Jose o omoara pe Carmen" Mi-as fi dorit s-o omoare pe AA :)), (glumesc desigur, eu n-am dorit nici macar moartea cainelui care m-a muscat rau de tot de picior din pura rautate, nici a celor care mi-au facut cu adevarat rau in viata, cum sa doresc asa ceva unei biete comentatoare?). Cert e fara ajutorul explicatiilor competente despre valoarea evolutiei EG, pe care le asteptam de la AA, am fost cam surprinsa de valoarea ridicata a notelor si de locul 1 ocupat in acel moment. Era clar ca se vedea o medalie la orizont pt micuta detinatoare a Ordinului de Onoare oferit de Presedintele statului gruzin (georgian, cum e cunoscut pe plan international), Mikhail Saakashvili.

Campioana en titre, finlandeza Laura Lepisto, imbracata intr-o rochita rosie cu aplicatii argintii si albastre, a debutat in forta cu o frumoasa si reusita combinatie de triplu Flip cu triplu Touloupe, intampinata cu entuziasm de AA. S-a dezumflat insa repede ratand (facand duble in loc de triple, dezechilibrandu-se urat la una din sarituri, ratand aterizarea la a doua saritura dintr-o combinatie dubla-tripla, etc). A compensat insa cu executia artistica deosebita a celorlalte elemente, primind 59,20 la partea artistica si producandu-mi mirare ca a obtinut locul 1 cu atatea ratari (a contat si punctajul obtinut la programul scurt, peste cel al EG, dar mai ales notarea buna a partii artistice). Mai urmau insa 3 patinatoare.

Italiana Carolina Kostner, imbracata intr-o rochita albastra cu un decolteu f adanc dar nu indecent, a parut cam emotionata la intrarea pe gheata. A zburat insa pur si simplu la combinatia de triple, a facut un triplu Lutz, o combinatie de dublu Axel (cotat 3.5 la baza, la care se adauga sau se scad puncte in functie de modul de executie, aproape de triplu Touloupe care e cotat 4). La un moment dat operatorul a pierdut-o din obiectiv, uneori in plin ecran aparea cate o dunga intr-o parte, poate vreo coloana ceva, trebuie sa fie f greu sa urmaresti patinatorii cu camera de filmat, mai ales cand au viteza mare pe gheata, cei mai slab pregatiti in acest sens mi s-au parut cameramanii nemti. La un moment dat a incercat o saritura si a facut doar una simpla, apoi a si cazut, a facut o cascada cam chinuita de tripla cu dubla, a cam plimbat pirueta, se vedea clar ca e cam obosita si nu se poate concentra suficient. Parea ca nu se mai regaseste. A ocupat totusi locul 1.

Alena Leonova mi-a amintit din nou de Slutskaia prin alura ei, din pacate nu se ridica la inaltimea acesteia (daca rusii ar fi avut si la fete o concurenta care sa ia aurul ar fi dominat categoric tot campionatul, pt ca deja au castigat aurul la toate celelalte probe, pe vremea URSS campionatul european se cam transforma in campionat sovietic, pt ca ei umflau cam toate medaliile, exceptie a facut intr-o vreme Katarina Witt, care venea din RDG). A avut o rochita albastra cu negru si argintiu (mi-am amintit ca unele persoane cauta pe Gugal rochitele patinatoarelor, de aceea incerc sa le descriu) A incercat si ea o combinatie de triple, din pacate n-a aterizat bine pe a doua, a cazut la triplu Lutz, a mai avut si alte ratari, s-a pregatit indelung pt unele sarituri (se pierd astfel puncte la impresia artistica) o combinatie de tripla, doua duble a facut-o in cascada (cu un pas intre doua sarituri) nu e de mirare ca a fost nemultulita de ea insasi, se pare ca aspira la o medalie, incat locul 6 intermediar clar nu era cel dorit.

Frumoasa finlandeza Kira Korpi a incheiat campionatul de anul acesta. A fost imbracata intr-o rochita cu corsaj bleumarin si fusta neagra. Combinatia de inceput nu a fost prea sigura, a si cazut, a avut ratari, nici macar ea nu a parut multumita de cum a evoluat incat a devenit clar ca de data asta micuta EG va lua medalie.

Rezultatele finale, asa cum le-am gasit aici, unde sunt si punctajele, (rubrica Ded arata deductiile, adica punctele care se scad, de regula la cazaturi, deci se poate observa ca f multe concurente, inclusiv campioana, au cam dat cu diverse parti ale corpului de gheata), le gasiti mai jos.

Pl. Name Nation TSS
= TES
+ PCS
+ SS TR PE CH IN Ded.
- StN.
1 Carolina KOSTNER ITA 107.66 49.22 59.44 7.45 7.20 7.45 7.55 7.50 1.00 #18
2 Elene GEDEVANISHVILI GEO 103.72 50.20 53.52 6.70 6.40 6.80 6.75 6.80 0.00 #16
3 Laura LEPISTÖ FIN 103.41 44.21 59.20 7.35 7.30 7.25 7.50 7.60 0.00 #17
4 Sarah MEIER SUI 102.58 49.46 53.12 6.60 6.40 6.80 6.60 6.80 0.00 #13
5 Kiira KORPI FIN 99.42 43.38 57.04 7.25 6.85 7.25 7.15 7.15 1.00 #20
6 Julia SEBESTYEN HUN 99.33 46.61 52.72 6.70 6.30 6.80 6.50 6.65 0.00 #14
7 Alena LEONOVA RUS 95.31 41.43 54.88 6.90 6.60 6.85 7.00 6.95 1.00 #19
8 Valentina MARCHEI ITA 94.12 44.68 51.44 6.30 6.05 6.60 6.40 6.80 2.00 #15
9 Ksenia MAKAROVA RUS 92.79 45.63 48.16 6.15 5.75 6.20 6.00 6.00 1.00 #11
10 Elena GLEBOVA EST 88.83 45.75 44.08 5.50 5.20 5.70 5.60 5.55 1.00 #8
11 Oksana GOZEVA RUS 88.13 45.17 42.96 5.60 5.10 5.45 5.35 5.35 0.00 #6
12 Viktoria HELGESSON SWE 86.24 42.96 43.28 5.60 5.15 5.45 5.40 5.45 0.00 #7
13 Tugba KARADEMIR TUR 82.54 35.74 46.80 5.75 5.65 5.90 5.95 6.00 0.00 #12
14 Ivana REITMAYEROVA SVK 78.25 38.45 40.80 5.25 5.00 5.25 5.05 4.95 1.00 #10
15 Sonia LAFUENTE ESP 75.89 40.33 36.56 4.70 4.35 4.65 4.60 4.55 1.00 #5
16 Sarah HECKEN GER 75.45 39.01 37.44 5.00 4.40 4.75 4.70 4.55 1.00 #4
17 Jenna MCCORKELL GBR 74.26 31.06 43.20 5.65 5.05 5.45 5.35 5.50 0.00 #9
18 Natalia POPOVA UKR 69.05 36.17 34.88 4.65 3.95 4.50 4.40 4.30 2.00 #2
19 Teodora POSTIC SLO 68.89 34.77 35.12 4.80 4.10 4.40 4.45 4.20 1.00 #3
WDR Susanna PÖYKIÖ FIN #1

Legend
TSS Total Segment Score
TES Technical Element Score
PCS Program Component Score
SS Skating Skills
TR Transitions
PE Performance/Execution
CH Choreography
IN Interpretation

Am sa dau in clar o adresa f interesanta, de unde se pot afla tot felul de date despre felul cum se face notarea la probele de patinaj artistic:
http://gofigureskating.com/skills/jumps/compete.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu