luni, 25 ianuarie 2010

Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Gala

Ieri m-am complicat incercand sa gasesc pe ce melodie au patinat fiecare participant la gala (numai s_ e de vina, cu dorinta exprimata atat de frumos) si am pierdut f mult timp cautand (si gasind) in cele mai multe cazuri chiar si videoclipuri de la gala. Am fost curioasa la un moment dat si ce spun melodiile interpretate vocal si mi-am dat seama ca citind versurile de cele mai multe ori inteleg mai bine ce au vrut patinatorii sa exprime. Am sa grupez la sfarsit linkurile cu videoclipuri si textele, cand e cazul. F mult timp am pierdut incercand sa identific cine a cantat melodia pe care a patinat Carolina Kostner (pe videoclip n-am fost in stare sa descifrez). De regula canta barbatii aceasta melodie, mie mi s-a parut ca aud o voce de femeie. Pana la urma am facut ceva care mi se intampla rar, am renuntat. Am gasit si niste poze f reusite de la campionat, o sa pun la sfarsit si aceste linkuri.

Mi-a placut tare mult gala asta, f bine organizata, in special deschiderea . E de mirare de unde au gasit organizatorii, intr-o tara cu populatie modesta ca numar, cum e Estonia, atat de multi copii si adolescenti care sa ne ofere o adevarata revista pe gheata, remarcabila datorita costumelor, coronitelor de flori purtate de unele fetite, modul cum se faceau si se desfaceau diverse formatii, solourile sau trenuletele de la sfarsit. Apoi, in timp ce copiii si adolescentii se aflau inca pe gheata a inceput prezentarea celor care au paricipat la gala, intai reprezentantii tarii gazda, apoi in ordine descrescatoare ocupantii locurilor 1-5. Uneori se mai intampla sa mai lipseasca de la gala unii concurenti, de data asta au fost prezenti toti.

Primii care si-au prezentat programul au fost estonienii Caitlin Mallory/ Kristjan Rand, ocupantii locului 13 la dans. A urmat apoi Victor Romanenkov, clasat pe locul 29 (deci mult in urma lui Zoly al nostru) care a dansat pe "I'm bad" al lui Michael Jackson dovedind ca, desi nu e tehnic, poate fi un excelent showman, fiind o prezenta placuta pe gheata. Cu asta prezenta estonienilor in prima parte a programului a luat sfarsit.

A urmat perechea clasata pe locul 5, rusii Vera Bazarova/ Yuri Larionov. Ei au aratat cam tot ce au stiut, au executat chiar si o saritura side by side, dar nu prea reusita. De obicei la gala se pune accent mai mult pe interpretarea artistica, se evita executarea elementelor mai grele, cum ar fi cele side by side, desi nimeni nu se supara daca se mai greseste, doar nu se mai puncteaza nimic.

Scumpa de Sarah Meier, intr-o rochita neagra, a interpretat frumos muzica (din pacate n-am retinut ce anume), a patinat de placere si...a facut piruete. A incercat ea si niste sarituri, noroc ca nu era concurs.

Ocupantii locului 5 la dans, fratii Kerr, au fost ca de obicei o incantare de privit. Au dansat frumos, armonios, au prezentat unele figuri pe care nu le-am vazut in concurs (dar nu si pe cea in care Sinead isi ridica fratiorul si il poarta pe genunchi) si au interpretat frumos muzica, Exogenes Part III--Muse

Samuel Contesti a prezentat un program pe care cred ca l-am mai vazut la alta gala, dar de data asta parca l-a interpretat si mai bine. A avut doua bucati muzicale, ambele americane, una dintr-un film "Once upon a time in the West" muzica Enio Moricone si "Cotton eye Joe" interpretat de Rednex. Costumul a fost adecvat, a mimat niste impuscaturi, la sfarsit aruncarea unei grenade, a facut si sarituri, pasii au fost f bine executati, muzica bine intrepretata, ce mai, e un adevarat showman, si mi-a fost din nou simpatic, cred ca acea antipatie de care am vorbit la programul scurt a fost un sentiment trecator.

Primii patinatori ocupanti ai locului 4 evoluand pe gheata au fost ucrainienii Tatiana Volosozhar/ Stanislav Morozov (fratele celebrului, acum antrenor, Nicolai Morozov). AA a spus ceva de o medalie pe care ar putea sa o castige in viitor, dar eu stiu ca o tot asteapta de cateva sezoane, fiind parca vesnic abonati la locul patru, n-am notat ce melodie si-au ales, dar am remarcat pe moment ca au interpretat-o bine, au fost in ritm, efectuand ridicari, piruete, aruncari, dar si un element interzis de ne-a stat inima in loc, a invartit-o cu capul in jos tinand-o cu o mana de patine, trebuie sa aiba mare incredere in el sa accepte sa fie tinuta in acea pozitie, dar au evitat, si cred ca bine au facut, sa execute vreun element side by side (AA traduce "parte in parte", mie nu-mi place deloc cum suna). Erau imbracati ca la programul liber, in tricou alb si blugi.

Kira Korpi a fost teribil de dulcica aparand imbracata intr-un costum de politist, operatorul a facut un zoom ca sa vedem ca are toata parafernalia necesara, inclusiv catusele si tocul de pistol. A dansat pe "If I Were A Boy" cantat de Beyonce. Inainte de a continua cu cronica am sa public versurile, asa cum le-am gasit aici (unde mai pot fi gasite versurile a numeroase alte cantece,intre altele ale lui Michael Jackson), cu riscul ca acest articol sa devina kilometric:

If I Were A Boy lyrics

Songwriters: Carlson, Britney; Gad, Toby; Knowles, Beyonce;

If I were a boy even just for a day
I'd roll out of bed in the morning
And throw on what I wanted
And go drink beer with the guys

And chase after girls
I'd kick it with who I wanted
And I'd never get confronted for it
'Cause they stick up for me

If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man

I'd listen to her
'Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
'Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed

If I were a boy
I would turn off my phone
Tell everyone it's broken
So they'd think that I was sleeping alone

I'd put myself first
And make the rules as I go
'Cause I know that she'd be faithful
Waiting for me to come home, to come home

If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man

I'd listen to her
'Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
'Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed

It's a little too late for you to come back
Say it's just a mistake
Think I'd forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong

But you're just a boy
You don't understand
And you don't understand, oh
How it feels to love a girl
Someday you wish you were a better man

You don't listen to her
You don't care how it hurts
Until you lose the one you wanted
'Cause you're taking her for granted
And everything you had got destroyed
But you're just a boy

Ei, acum cei ce stiu engleza si au vazut gala au sa inteleaga ca am fost entuziasmata de felul in care frumoasa finlandeza a interpretat muzica, facand si sarituri, nu toate reusite, dar nu conteaza, la un moment dat a lepadat ca pe o piele de prisos costumul de politist si a dansat, pot spune, intr-o rochita scurta
neagra, care ii punea bine in evidenta corpul de fata. ("ce mandrete de fata!", a exclamat AA).

Natalie Pechalat/ Fabien Bourzat au dansat pe o melodie de Rita Mitsouko, "Andy", un cantec vesel, ritmat, costumul lui, cu tricou roz avand aplicat un soi de desen nostim de baiat fiind adecvat (la un moment dat AA a tradus "dit moi oui", aha, intelege si franceza, bravo!). Pareau niste pusti nastrusnici care se joaca pe gheata, dar ridicarile erau serioase, a fost o asemenea incantare de privit programul lor ca nu mi s-a sters zambetulde pe fata nici o clipa.

Buna dispozitie a fost pastrata prin melodia Feeling Good, cantata de Michael Buble interpretata f frumos de frumuselul ceh Michal Brezina care a executat un triplu Axel frumos in deschiderea programului (unii, aflati mai la coada clasamentului, nu pot sa-l faca nici in concurs) si a avut un program asa de frumos, ca abia astept sa-l vad pe podium. Cred ca daca nu veneau Pliushcenko
si Lambiel ar fi luat sigur o medalie. Ce ghinion pe el! A fost f aplaudat in timpul programului, am aflat ca se antreneaza la Oberstdorf, ca si compatriotul sau Tomas Verner (Carolina insa a parasit acest patinoar, s-a mutat in America). Ii statea f bine in blugi si camasa alba.

Ocupantii locului trei, medaliatii cu bronz, au debutat cu perechea Maria Muhortova/ Maxim Trankov, din Rusia care au ales cantecul "Une vie d'amour" interpretat de Mireille Mathieu si Charles Aznavour. Programul lor a fost cu adevarat de gala, cu o interpretare deosebita. Intai ea, imbracata intr-o rochie alba, a dansat solo, apoi a dansat el solo, imbracat in camasa roz, vesta si pantaloni gri. Au executat insa si elemente specifice probei de perechi, aruncari, o frumoasa saritura side by side, ridicari, pirueta combinata. Au pus insa accent pe interpretarea artistica, avand din nou solouri, la un moment dat, cand el dansa solo, cameramanul o arata pe ea, care statea nemiscata, si nu pe el. A fost un program frumos.

Elene Gedevenashvili, imbracata in alb, a parut ca zboara si dnseaza pe gheata, executand piruete, spirale care arata marea ei mobilitate, ba a sarit si o combinatie, e drept de duble, etc, toate astea pe melodia "I want be loved by you" de Marilyn Monroe, excelent interpretata, mai ales in secventa de pasi.

Partea doua a inceput cu alti patinatori din tara gazda, perechea de dansatori Maria Sergheeva/ Ilia Glebov care au interpretat "Imagine" cantata de John Lennon, despre care AA a spus ca are mesaj anticapitalist, comunist, eu as adauga si mesajul ateist, imi plac atat de mult versurile incat am sa le copiez si aici:

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

Din pacate am vazut doar finalul programului lor, deci nu pot comenta cum anume au interpretat.

A urmat sora baiatului de la dans, Elena Glebova care s-a straduit sa se prezinte cat a putut ea de bine, dar mie mi s-a parut ca e cam rigida, e drept ca sportivii tin spatele drept, dar ea la secventa de pasi a miscat doar bratele (am citit pe un forum dedicat lui Brian Joubert ca Pliusky ar fi dat doar din maini ca o moara, fara sa aiba nimic artistic, doar tehnic a fost f bun, ziceau ei, se vedea ca se oftica ingrozitor, si le inteleg patriotismul joubertian :)

Jana Hochlova /Serghei Novitski n-au mai imbracat costumele de la programul liber, care mi-au placut atat de mult (daca stiam ca le gasesc pozele pe net, si inca de calitate f buna, nu ma mai chinuiam sa fac poze dupa televizor) ci ea a purtat o rochie corai fluorescent iar el a avut blugi si o camasa in carouri peste un tricou rosu cu maneci lungi, potrivite cu melodia formatiei Eagle, "Hotel California". Ea a facut la un moment dat un spectaculos spagat pe gheata, au avut si solouri, pirueta combinata (la gala dansatorii evita sa faca acele tweezuri care cer o sincronizare perfecta, nu e nimic, pt ca programele de gala sunt destul de spectaculoase si fara), au avut si una din ridicari originala, are dreptate Alina "Un cuplu pe care o sa-l revedem cu drag la Olimpiada"

Brian Joubert a fost intampinat de AA cu expresia "Masina de sarit". A dansat (pot spune asta avand in vedere interpretarea secventei de pasi) pe Infinity de Guru Josh Project, imbracat intr-un costum pe care nu-mi amintesc sa-l mai fi vazut, albastru cu negru, cert e ca la acest campionat masina a mai avut si rateuri,
in schimb nu se poate sa nu i se admire spectaculoasele secvente de pasi, care contribuie atat de mult la impresia artistica deosebita pe care o lasa. AA a oferit o explicatie a formei mai slabe de acum prin operatia de la piciorul drept (f solicitat la sarituri) pe care a suportat-o in decembrie. A facut totusi, printre altele, si el un triplu Axel. Am sa transcriu prima strofa din melodia pe care a evoluat, mi se pare ilustrativa pt modul cum vrea el sa fie perceput:

Here's my key
Philosophy
A freak like me
Just needs infinity

Marii favoriti ai probei de perechi, desi Aliona a fost recent destul de bolnava, dar castigatori ai medaliei de argint, germanii Aliona Savcenco/ Robin Szolkowy au interpretat si ei un program pe care cred ca l-am mai vazut, pe muzica de Chris de Burg, "Leningrad", o poveste dramatica, interpretata magistral, incepand cu el stand pe scaun si privind cu tristete la o fotografie, apoi executand un solo, dupa care privesc amandoi poza, o pun pe scaun si incep programul cu ridicari, printre ele unele specifice dnsului, altele interzise, cum ar fi cea in care ea e rotita agatata cu mainile de gatul lui. La un moment dat se aseaza ea pe scaun si priveste poza cateva secunde, apoi se ridica si continua programul cu aruncari, ridicari, alunecari pe gheata in ritmul cantecului, o spirala a mortii in care ea nu atinge gheata cu patinele (interzisa in concurs, fiind prea periculoasa) , ce mai, au interpretat excelent povestea spusa de Chris de Burgh. Trebuie sa (re)vedeti acest
program ca sa intelegeti cat de bine au povestit ei cele de mai jos:


There she stood in an empty room, heard a voice from another time,
And the memories came rolling back of Leningrad in the war;
For the girl in the photograph, much had changed in the years that passed,
But her longing for the boy she loved was still the same since the war;
It was a moonless night upon the road of life, when he'd held her to say goodbye,
Many more would survive, for he stayed behind to help them live again;
When they met at the garden gate, tears would fall from a deep embrace,
For she never knew what happened to the boy she loved in the war;
Back in those happy days, before the soldiers came,
To break down the ones who remained,
And they only survived, who could learn to die, and live to fight again;
There they stood in an empty room, heard a voice from another time,
And their memories came rolling back of Leningrad in the war.

Laura Lepisto, finlandeza care a cucerit argintul, a avut un program frumos, pe muzica din Masca lui Zorro, folosind doua esarfe negre care faceau un frumos contrast cu rochita ei alba, la inceput a avut una din esarfe ca un val pe cap, apoi a axecutat piruete, spirale, pasi, toate fluturand la inceput o esarfa, apoi amandoua. Mi-a placut spectacolul!

Federica Faliella/ Massimo Scali au dansat, pe "Quel posto que non c'e", cantat de Negramaro, frumos cum deja ne asteptam, cu dramatism, demonstrand ca e f multa chimie (compatibilitate cred ca ar fi cuvantul romanesc) intre ei. Au avut ridicari si piruete interesante, ne-a stat inima in loc cand el a ridicat-o cu capul in
jos, l-a ridicat si ea pe el pe genunchi (de data asta nu l-a mai scapat pe jos, ca la Torino) dar as fi vrut sa-i vad si pe fratii Kerr facand figura asta, nu a fost cazul.

Stephane Lambiel a dansat (de data asta termenul e si mai adecvat, el fiind de departe cel mai talentat dintre baieti din pdv artistic, si AA a spus asta, dar spunand ca e din Suedia, probabil pt ca pe ISu Elvetia apare abreviata Sui iar Suedia Swe, se mai intampla si gafe din astea, eu n-am prea bagat-o in seama dar sotului meu, mai carcotas din fire, i-a atras imediat atentia) pe melodia lui Jaques Brell, Ne me quite pas (Nu ma parasi). A interpretat atat de bine incat a fost aplaudat la scena deschisa, ca sa zic asa, a fost extrem de expresiv, parea ca traieste efectiv muzica, subliniind fiecare accent al melodiei.

Cuplul meu preferat de la perechi Yuko Cavaguti/Serghei Novitski (ea imbracata intr-o rochie viu colorata, galben fluorescent, el in maieu fara maneci care i-a pus in evidenta muschii f bine lucrati, precis face fitness!) a avut un program spectaculos, pe melodia Blue interpretata de Gary Moore, au facut chiar si o saritura side by side, Yuko a etalat tot timpul zambetul care o face sa para atat de tanara si de dulcica, aproape o pustoaica, au avut si elemente mai acrobatice, as putea spune, oricum interzise, cum ar fi un fel de spirala a mortii in care ea era in forma de cosulet, sau spirala mortii in care ea era intinsa normal, dar nu a atins gheata cu patinele.

Carolina Kostner mi-a marit nitel nr de fire albe din cap incercand sa identific cine a cantat "Ain't no sunshine when she's gone" (Cand ea a plecat soarele nu a mai luminat). Imbracata intr-o salopeta alba (pana la Slutskaia nu era permis ca fetele sa poarte salopeta) si scapata de emotiile concursului a avut un program placut, desi se pare ca executat prea rapid pt operator, care iar a pierdut-o din vedere pt cateva secunde. AA ne-aspus ca la campionatele nationale a iesit abia pe locul 3, totusi federatia a decis sa o trimita la concurs, si bine a facut.

Si Oksana Domnina/ Maxim Shabalin au prezentat un program care mi se parea cunoscut, pe muzica din filmul Matrix (acesta fiind practic un serial de 3 fime, probabil AA a avut dificultati in a alege pe care sa-l povesteasca, incat ne-a scutit). Au aparut cu ochelari negri la ochi (erau amandoi Smith), el cu manta lunga neagra, ea cu o rochie lunga, stralucitoare, tot neagra, desigur. Programul a fost frumos si spectaculos, asa cum se cuvine unor campioni. Mi s-a parut interesanta secventa in care s-au lungit amandoi pe gheta pe spate si au inaintat...ca racul, deasemenea o ridicare in care el a tinut-o cu o singura mana, ea fiind destul de grea, presupun. Cu atat mai merituos a fost programul cu cat el a fost operat la un genunchi. La sfarsitul programului ea i-a scos ochelarii.

Ultimul program a fost al Tzarului, cum ii tot spune AA, acest suprasportiv (ca sa nu zic supraom) care mi-a atras atentia prin imensa lui ambitie inca de la prima aparitie la un campionat, avea doar 15 ani si se pare ca parintii inca regretau ca nu s-a facut halterofil :)), Evgheni Pliushcenko. A interpretat o sensibila melodie, Svetcha (AA a tradus lumanarica, eu as traduce mai degraba luminitza--nu de la capatul tunelului, evident--, de la svet=lumina) cantata de Andrei Makarevici , unul din fondatorii formatiei de muzica rock "Masina Timpului", f apreciata in Rusia. Si el a trait muzica, interpretand-o in mod dramatic, dar si avand grija sa comunice cu publicul, ca un showman de exceptie ce este (la prima gala la care a participat a interpretat un cantec popular rus, imbracat cu rubasca rosie--va dati seama cat de puternic m-a impresionat daca tin minte si acum!-- si sapca pusa smechereste pe cap, era nemaipomenit, acum din toate astea a ramas doar frizura tip Ilia Muromet). A facut la inceput o saritura tripla f inalta, mai tarziu si o combinatie tripla cu tripla (deh, el isi poate permite, e un campion adevarat, nu doar o "masina de sarit").Bineinteles ca si piruetele lui sunt reusite (n-a mai facut Bielmann) dar nu se compara totusi cu Lambiel.

Ce a fost deosebit la gala asta fata de altele,pe langa faptul ca nu a lipsit nici un sportiv, e ca medaliatii nu au mai executat nici un bis. Parada de final nu a mai prezentat-o TVR2, dar am gasit-o pe Youtube. Am vrut sa revad gala la Eurosport, dar meciul de fotbal Angola-Cote D'ivoire s-a prelungit si urmau loviturile de departajare, asa ca n-am mai avut rabdare sa astept si m-am intors sa caut secvente pe web.

Pe 14 februarie incep transmisiile de la Olimpiada, probele de patinaj artistic, prezentate "in exclusivitate in Romania de TVR2", cum ne-a anuntat de multe ori AA, dar "in intregime si in direct" la Eurosport, cum ne-a anuntat Yvone Ghita.

Caitlin Mallory/ Kristjan Rand

Sarah Meier

Fratii Kerr
Exogenes Part III--Muse

Samuel Contesti
Once upon a time in the west

Kira Korpi
If I Were A Boy-- Beyonce

Natalie Pechalat/Fabien Bourzat
Andy--Rita Mitsouko

Michal Brezina
Feeling Good-- Michael Buble

Maria Muhortova /Maxim Trankov
Une vie d'amour Mireille Mathieu Charles Aznavour

Elene Gedevanishvili
I want to be loved by you--Marilyn Monroe

Maria Sergheeva/ Ilia Glebov
Imagine John Lennon

Elena Glebova
Ooh,la,la-- Goldtrapp

Jana Hohlova/ Serghei Novitski
Hotel California de Eagle

Brian Joubert
Infinity -- Guru Josh Project

Aliona Savcenko/ Robin Szolkowy
Leningrad-- Chris de Burg

Laura Lepisto
Masca lui Zorro

Federica Faiella/Massimo Scali
Quel posto que non c'e--Negramaro

Stephane Lambiel
Ne me quite pas Jaques Brelle

Yuko Kawaguti/ Alexander Smirnov
Blue by Gary Moore

Carolina Kostner
Ain't no sunshine when she's gone

Oksana Domnina/ Maxim Shabalin
Matrix

Evgheni Pliushcenko
Svetcha

Parada de final


Se pare ca nu toate videoclipurile de la "Lariservaforum" au fost incarcate pe Youtube, eu le-am vazut pe unele din ele aici,
postate de curiosissimo

Poze de la acest campionat pot fi vazute aici:

Poze de la proba de calificare baieti, ultima poza e a frumuselului Michal Brezina, cu tricou personalizat ca la fotbal

Poze de la proba de calificare baieti, Dans proba obligatorie, Deschidere (probabil), Perechi programul scurt

Poze baieti programul scurt si perechi finala, se vede cat de scumpica e Yoko)

Poze de la dansul original si baieti, inclusiv Lindemann si Van der Perren, bien sur medaliatii, se vede cat e de frumos Lambiel:

Poze ale fetelor si perechilor de la dans (inclusiv costumele care m-au impresionat atat de mult, ale rusilor Jana Hochlova/Serghei Novitskide la programul liber)

Poze ale fetelor pe Absolute Skating:

2 comentarii:

  1. On topic: Lambiel a avut de departe cel mai bun program al serii. Superb, absolut superb.

    Off topic: Vesti foarte bune! Plushenko SI Lambiel vin la Bucuresti in aprilie. http://www.bestmusic.ro/stiri-articole/Plushenko_Lambiel_Edvin_Marton__Kings_On_Ice_la_Bucuresti-aid-79125-l-1

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc atat pt on, cat si pentru off topic :))
    Mie mi-a placut si interpretarea Alionei/ Robin. Sa nu uitam ca Aliona e ucraineanca si ca nemtii au ocupat si Kievul, intre altele. I-or fi povestit bunicii ei cate ceva despre razboi. Ironic, nu, sa ajunga sa reprezinte Germania. Ce inseamna globalizarea si alta generatie!

    RăspundețiȘtergere