De la o vreme lucrurile interesante devin atat de multe, incat nu mai reusesc sa fac fata la toate provocarile. Ultima provocare a venit de la Lia, care a cedat "lacramatiei" mele si m-a inclus intre nominalizatii la concursul/leapsha al stimatei doamne Lucia Verona, Blog de blog. Acum musai sa nominalizez si eu, in goana mare, profitand de putinul timp ramas (am fost plecata si abia acum am redeschis calculatorul). Hmmm, grea sarcina...
1. Marele premiu - Pentru ca-mi place
Ca la patinaj artistic, aici as vrea sa inghesui mai multi bloggeri, dar n-ar avea loc pe o treapta atat de ingusta a podiumului.
Asa ca o sa ma limitez la cineva care poate scri un articol despre absolut orice, cu aceeasi verva si talent, fara sa oboseasca, dorindu-i ca viitorul bebe sa-i mosteneasca talentul (Florin, sorry, nu e vorba de tine) anume Dono.
2. Cel mai bun blogger dintre scriitori
Impricinatul, desi se pare ca si-a abandonat copilul, il tot astept sa revina , Maria sa Petria
3. Cel mai bun scriitor dintre bloggeri
Amar de zi pt ca are un stil curat, accesibil, de fapt f multi bloggeri (bloggerite) romani scriu bine.
4. Blogul cu cel mai mult umor
Groparu, Moshe & Mordecai, Inah
5. Cel mai bun critic literar
Varanus
6. Cel mai bun cititor
E vorba de cititorii mei, Disa, To-morrow, Lia mai sunt si altii/ altele, treapta de podium iar e prea ingusta.
7. Cel mai bun blogger dintre politicieni
Alina Gorghiu
8. Cel mai bun politician dintre bloggeri
Dan Selaru poate pt ca are aceleasi vederi politice ca mine (mai subiectiv de atat nu se poate)
9. Cel mai informat blogger
(in afara de mine? :D) Ill pt ca de la el am aflat o multime de lucruri
10. Cel mai simpatic blogger/bloggeriţă
Ciupercutza (mie mi se pare una din cele mai sufletiste fiinte cunoscute dintre bloggeri), Cireasa (pt ca ii place Liei, eu ii vizitez mai rar blogul), Lia, Belle
11. Cel mai gustos blog
Cantina Sociala si, din auzite, Adi Hadean (pe Florena o trec doar pt ca ii plac prajiturile, n-o prea vizitez ca sa nu mor de pofta, avand si diabet printre multe alte hibe)
12. Cel mai bun blog al unui ziarist
Varanus, Mile, Dan Gheorghe
13. Cel mai bun blog anti-băsist
Chinezu, fiindca asa vreau eu
14. Cel mai fericit blogger
Viitorii tatici, pe Dono l-am nominalizat deja, aici e randul lui Florin Puscas
15. Blog de criză sau blogger crizat
Nu ne-ajunge criza de la TV, s-o mai cautam si pe bloguri?
16. Cel mai artistic blog
Misaki, pt ca ne face sa indragim si mai mult Japonia, tot la arta as trece si poezia, Cuburile Angelei, Ela
17. Cel mai bizar blog
Iv cel naiv pt ca face recomandari in versuri si se autopromoveaza fara sa vada ca e pus deja in blogrollul meu
18. Cel mai bun traducător din română în română (pe baza unui test la care poate participa oricine, blogger sau nu)
N-am habar care e testul, dar aici as trece pe tiza mea Viorica, pt ca ne traduce minunile lumii cu pozele aferente, si pe Tetris, uite d-aia, ca si pe Vlad Serescu, ne traduce noua mahalaua, pe care o traduce si el din cand in cand, dar si pe Zaza cu marea ei cultura generala, mi-as dori ca ziua sa aiba cel putin 90 de ore, ca sa pot citi tot ce scriu bloggerii, nominalizati sau nu
19. Cel mai bun comentator politic
De departe Dan Selaru, dar si Vlad Petreanu
20. Cel mai bun blog de discuţii/dezbateri - nu neapărat despre politică
Cabral (la cate discutii au dat nastere povestile de iubire ale prietenilor sai....)
21. Premiul Voltaire (Să ne cultivăm grădina)
Veronica ea cultiva cu (prea mult) spor gradina limbii romane
22. Cel mai cunoscut dintre bloggeri
Cunoscut de mine, bien sur: Ciupercutza
23. Cel mai bun blogroll
Dan Selaru pt ca are bloggeri cu vederi, politice mai ales, care uneori se bat cap in cap
24. Cel mai bun blog de sport
Tolo, Sport local
25. Cel mai schimbător blog
Neamtu Tiganu fiindca trece usor de la nepotica la...stie el cine
26. Cel mai luptător dintre bloguri
E un blog colectiv, cu nume de rusine, o sa-i dau doar initialele FYT
27. Cel mai bun blog de modă şi/sau vintage
Belle
28. Cel mai activ blogger
Amar de zi, Dono
29. Cel mai prost blog
Mircea Badea, pt ca era, pe vremea cand il vizitam, obsedat de audiente mai ceva decat Dan Diaconescu
30. Cel mai bun pamfletar dintre bloggeri
Pamflezistul, Varanus
31. Premiul "Pixelul albastru şi flacăra violetă"
Codul lui Oreste pt flacara violeta, bien sur, pixelul albastru ii lipseste din dotare, cred
32. Premiul de popularitate
Madelin pt devirtualizarile pe care le organizeaza
duminică, 31 ianuarie 2010
joi, 28 ianuarie 2010
iPad
Pentru mine, care vorbesc la mobil si scriu pe laptop numai pt ca le-am primit cadou aparitia minunilor de la Apple, iphone si acum mult trambitatul iPad nu inseamna mai nimic. Stiu ca nici in cele mai frumoase vise nu voi avea sansa sa fiu proprietara unor asemenea realizari tehnologice.
Azi insa l-am auzit pe Mihnea Bredeteanu spunand f entuziasmat la radio Actualitati, vorbind despre iPad si ce a citit el in New York Times despre device ca "Daca vede mama asta innebuneste". De dorinta de a avea si ea, presupun, pt ca MB a declarat ca abia asteapta sa apara ca sa si-l cumpere.
Altii insa, cum ar fi David Pogue, care scrie in acelasi ziar si la al carui newsletter sunt abonata sunt mai circumspecti. Cu atat mai mult cu cat functia de reader de ebooks se pare ca e oferita de Kindle al firmei Amazon (se pare ca se vinde si in Romania, m-a informat fiica mea mai mare) nu numai la pret mai redus, dar ofera si cartile de citit pe device la pret mai redus (10$ o carte fata de peste 12$) decat promite Apple, e drept ca ecranul lui Kindle e mai mic (6 inch,1ich=2,5cm) decat al iPad (10inch) iar iPad are multe alte aplicatii, intre altele cele de la iphone, se pare.
Eh, dar cine sunt eu sa-mi dau cu parerea?
Azi insa l-am auzit pe Mihnea Bredeteanu spunand f entuziasmat la radio Actualitati, vorbind despre iPad si ce a citit el in New York Times despre device ca "Daca vede mama asta innebuneste". De dorinta de a avea si ea, presupun, pt ca MB a declarat ca abia asteapta sa apara ca sa si-l cumpere.
Altii insa, cum ar fi David Pogue, care scrie in acelasi ziar si la al carui newsletter sunt abonata sunt mai circumspecti. Cu atat mai mult cu cat functia de reader de ebooks se pare ca e oferita de Kindle al firmei Amazon (se pare ca se vinde si in Romania, m-a informat fiica mea mai mare) nu numai la pret mai redus, dar ofera si cartile de citit pe device la pret mai redus (10$ o carte fata de peste 12$) decat promite Apple, e drept ca ecranul lui Kindle e mai mic (6 inch,1ich=2,5cm) decat al iPad (10inch) iar iPad are multe alte aplicatii, intre altele cele de la iphone, se pare.
Eh, dar cine sunt eu sa-mi dau cu parerea?
Cus-cus cu fructe de mare
V-am spus ca de Craciun am avut si salata de fructe de mare? M-a spurcat la bunataturi de-astea vanzatoarea de la Masline Grecesti din Piata Veteranilor. Mi-a zis : "Sunt bune rau, o sa mai vreti!" Si am mai vrut, dar nu de la ea (nici nu a mai avut un timp,l e-a facut atata reclama ca le-a terminat si nu i-au mai adus provaiderii). Acelea aveau meritul ca erau ieftine, dar mare parte din"fructe" erau de fapt surimi, un substitut de crab (din care faceam in SLC o ciorbita acrita cu lime, dupa ani de zile mi-a zis ginerele meu ca era cam prea acra pt gustul lui, ce inseamna buna educatie si politetea, cum duc ele la mistificari!, eu doar incercam, fara succesul scontat, sa reproduc o supa de la un restaurant care se pretindea chinezesc, in supa aceea iesea tare in evidenta surimi) facut de fapt din peste alb, in SLC scria clar ca e peste alb de Alaska.
La Cora am gasit the real thing si m-am aprovizionat asa de bine pt Craciun si apoi Revelion ca mi-au mai ramas cateva. Ieri aveam chef sa fac cus-cus cu niste supa de pui (din motive pe care n-o sa le expun aici, dar care au legatura cu recesiunea, am fost nevoiti sa cumparam o cantitate marisoara de pui congelati, si ma cam saturasem de tot felul de mancaruri traditionale de pui), lamai aveam, ulei de masline EV ashishderea, aveam si verdeata in congelator (isi pastreaza de minune toate calitatile) dar nu si castraveti pt a face un tabuleh.
Asa ca mi am pus inspiratia la contributie si am adaugat, in loc de ulei de masline EV uleiul in care se scaldau fructele de mare, apoi le-am pus si pe ele tocate marunt (am avut grija sa indepartez sacul negru de la scoici, ca sa nu-mi mai scartaie nisipul intre dinti, am facut acelasi lucru si cu minicaracatita, cred ca se cheama moscardini in italiana) apoi am turnat din plin zeama de lamaie (fructele de mare sunt cam gretoase fara acest adaos, iar cus-cusul pt tabuleh cere neaparat acest ingredient) si am inverzit totul cu mult busuioc (asta toamna am gasit la piata pe cineva care avea busuioc "dulce", special pt frunze si am cumparat o multime ca sa-mi ajunga toata iarna) si am mancat ce a rezultat cu multa pofta (pesemne d-aia ma ingras).
Pt cine nu stie cum se prepara cus-cusul (am gasit, marca Divella!. la o macelarie Halal de pe langa Cora, pe Virtutii) o sa spun ca cel din cutie e instant si practic se pune volum egal de apa cu cel de cus-cus (dintr-o cana iese destul de mult) la fiert, se toarna fierbinte peste cus-cus si se lasa 5 minute, apoi se poate adauga ulei de masline EV, zeama de lamaie, si ce mai vreti, dupa gust. In Irlanda existau condimente speciale pt cus-cus, la Cora si Mega Image exista niste pachete cu un pic de cus-cus si un borcan mare cu legume care se servesc impreuna, nu ma intrebati cum se prepara, n-am incercat pt ca pachetul e cam prea greu si cam scump pt gustul meu.
La Cora am gasit the real thing si m-am aprovizionat asa de bine pt Craciun si apoi Revelion ca mi-au mai ramas cateva. Ieri aveam chef sa fac cus-cus cu niste supa de pui (din motive pe care n-o sa le expun aici, dar care au legatura cu recesiunea, am fost nevoiti sa cumparam o cantitate marisoara de pui congelati, si ma cam saturasem de tot felul de mancaruri traditionale de pui), lamai aveam, ulei de masline EV ashishderea, aveam si verdeata in congelator (isi pastreaza de minune toate calitatile) dar nu si castraveti pt a face un tabuleh.
Asa ca mi am pus inspiratia la contributie si am adaugat, in loc de ulei de masline EV uleiul in care se scaldau fructele de mare, apoi le-am pus si pe ele tocate marunt (am avut grija sa indepartez sacul negru de la scoici, ca sa nu-mi mai scartaie nisipul intre dinti, am facut acelasi lucru si cu minicaracatita, cred ca se cheama moscardini in italiana) apoi am turnat din plin zeama de lamaie (fructele de mare sunt cam gretoase fara acest adaos, iar cus-cusul pt tabuleh cere neaparat acest ingredient) si am inverzit totul cu mult busuioc (asta toamna am gasit la piata pe cineva care avea busuioc "dulce", special pt frunze si am cumparat o multime ca sa-mi ajunga toata iarna) si am mancat ce a rezultat cu multa pofta (pesemne d-aia ma ingras).
Pt cine nu stie cum se prepara cus-cusul (am gasit, marca Divella!. la o macelarie Halal de pe langa Cora, pe Virtutii) o sa spun ca cel din cutie e instant si practic se pune volum egal de apa cu cel de cus-cus (dintr-o cana iese destul de mult) la fiert, se toarna fierbinte peste cus-cus si se lasa 5 minute, apoi se poate adauga ulei de masline EV, zeama de lamaie, si ce mai vreti, dupa gust. In Irlanda existau condimente speciale pt cus-cus, la Cora si Mega Image exista niste pachete cu un pic de cus-cus si un borcan mare cu legume care se servesc impreuna, nu ma intrebati cum se prepara, n-am incercat pt ca pachetul e cam prea greu si cam scump pt gustul meu.
miercuri, 27 ianuarie 2010
Ce nevoie avea?
Ce nevoie era de inca un inger? De ce trebuie sa moara copiii?
Intrebari fara raspuns. Am aflat de la Lia ca inca unul din copiii internati la oncologie, la Budimex, Cosmina Paun, ne-a parasit. Nu ocunosteam,dar tot mi-au dat lacrimile.
Dumnezeu s-o odihneasca :(
Intrebari fara raspuns. Am aflat de la Lia ca inca unul din copiii internati la oncologie, la Budimex, Cosmina Paun, ne-a parasit. Nu ocunosteam,dar tot mi-au dat lacrimile.
Dumnezeu s-o odihneasca :(
marți, 26 ianuarie 2010
YI San=Furtuna la palat Simboluri
Pe ultima suta de metri echipa incearca sa introduca si mai multa actiune in fiecare episod, imprimand un ritm alert desfasurarii evenimentelor. Astfel micutul print care abia oracaia vazand lumina zilei ieri a crescut ca in basme si acum deja a ajuns la varsta la care isi schimba dintii. Asa o crestere miraculoasa am vazut doar in "Tanar si nelinistit" care, desi se taraie pe micile ecrane de peste 30 de ani, a simtit nevoia sa-l transforme candva pe Nick, pastrand celelalte personaje de aceeeasi varsta ca in episoadele precedente, dintr-un pusti cu cash la gura de vreo cel mult 8 ani intr-un adolescent fioros de peste 16 ani, actorul aratand de vreo 25.
Iar Song Yeon sigur are tratament privilegiat, ca o iubita de imparat ce este, pt ca in doua episoade a schimbat deja 3 rochii, in timp ca celelalte actrite interpretand personaje de rang inalt tot cu aceleasi crinoline si cu aceleasi corsaje umbla de cand au aparut prima data in serial.
Ceea ce am remarcat la rochiile ei este faptul ca sunt ornate cu broderii reprezentand flori de crizantema. Pt ca la un moment dat una din doamnele de rang inalt a servit alteia ceai de crizantema si pt ca dragul meu site killerplant are cateva articole dedicate acestei plante am decis sa-mi improspatez cele citite.
Primul articol din killerplants m-a confuzat total. Sub numele de mums, dar vorbind sigur de crizanteme, Chelsie Vandaveer vorbeste despre faptul ca primii care au descoperit un insecticid, anume piretrul, dintr-o specie de crizanteme au fost chinezii. Deasemenea ne spune ca pe langa rolul lor de decora gradinile crizantemele (mums) si-au croit cale in bucatarie, ceai si arta. Piretrina, folosita azi ca insecticid se extrage mai ales din Tanacetum cinerariifolium in timp ce inainte se foloseau inflorescentele uscate aduse la starea de pulbere. Cica piretrul a fost folosit cu succes pt combaterea tifosului, care se propaga datorita paduchilor.
Primul produs de piretru folosit in epoca moderna este, cf aceleasi surse, Persian louse powder, obtinuta din florile de Tanacetum coccineum, cunoscute si ca Pyrethrum roseum; Chrysanthemum coccineum. Spre marea mea mirare, privind pozele din linkul respectiv am constatat ca gradinile cartierului meu au fost pline asta toamna de aceste frumoase plante, cum se poate vedea si in "Culorile de toamna" surprinse de aparatul meu fotografic.
In alt articol dedicat acestei frumoase flori CV ne povesteste despre Chrysanthemum morifolium, care se numesc kiku in Japonia, unde au devenit floare nationala in 910. Ea da si un link unde putem admira aceste flori pictate pe un paravan, dar si un haiku al lui Issho of the Kosugi family (Kosugi Issho 1652-1688)
My eyes, having seen all,
Came back to
The white chrysanthemums.
Gugal asta fiind a doua minune a lumii IT, dupa web, mi-a ingaduit sa gasesc si varianta japoneza a acestui haiku, la linkul din paranteza de mai sus, tradus in engleza de Asataro Miyamori:
mi tsukushita
me wa shiragiku ni
modori keri
Ceaiul despre care e vorba in serial se prepara din Chrysanthemum morifolium or Chrysanthemum indicum --o poza frumoasa a acestei flori poate fi gasita tot pe Killerplants (in ciuda titlului cele mai multe flori n-au nimic deaface cu killeritul)--o alta specie de crizantema care nu are, se pare, proprietati insecticide. De altfel nici cele doua specii amintite mai sus nu ar fi daunatoare mamiferelor (deh, orice ar spune Biblia, tot mamifere suntem si noi, oamenii) dar are putea sa apara si otraviri datorita piretrinelor, (CV nu precizeaza la care mamifere) sau reactii alergice severe, astm sau alergie anafilactica
Cautand tot pe Gugal simbolismul crizantemelor (ca doar asta ma interesa mai tare cand am vazut ornamentele de pe corsajele in culori pastel, ciclam, albastru, verde ale lui Song Yeon) am aflat ca pe langa folosirea florilor uscate albe sau galbene (galbui?) pentru ceai in bucataria chineza se folosesc frunze fierte de crizantema ca verdeturi. Tot in acelasi articol scrie ca piretrul este cel mai sigur insecticid de folosit pe langa mancare si ca daca nu ucide insectele macar le alunga, chiar si tantarii. Pacat ca ele infloresc toamna iar tantarii ne chinuie cel mai tare vara, in special pe malul baltilor, la pescuit, motiv pt care eu refuz sistematic sa-l insotesc pe sotul meu in expeditiile care tin mai multe zile, spre marea lui parere de rau, cica).
Iar am devenit confuza cand am ajuns la simbolism: crizantemele albe in anumite tari France, Italy, Poland, Croatia, sunt simboluri ale mortiisi se folosesc numai la inmormantari sau morminte, in China, Japan and Korea sunt simboluri ale lamentatiilor si/sau durerii. In alte tari reprezinta onestitatea. In USA are conotatii pozitive,vesele.
E ciudat ca in Japonia de fapt crizantema este un simbol f important imperial, incat ce scrie in Wikipedia despre durere pare ca se contrazice cu alineatele de mai jos din acelasi articol. In fine, am sa las crizantemele pe umerii lui SY si o sa vorbesc despre alt simbol, de data asta mai simplu de descifrat, si anume dragonul atat de vizibil ca ornament pe diferite parti ale vestmintelor micului print mostenitor. Dupa cum se stie in Asia dragonul are o conotatie pozitiva (diferita de cea din legendele europene, in special din cea a Sfantului Gheorghe), simbolizand puterea imperiala.
Am vazut un dragon si pe un stindard in timpul ceremoniei de anuntare a investirii fiului lui SY cu titlul de Print Mostenitor (ne amintim cu cata greutate si la ce varsta a devenit Lee San PM) ceremonie in care toata lumea a arborat ca vestimentatie marele pavoaz.
Dar aceasta ceremonie era sortita sa nu aiba loc niciodata daca scorpia de mama a imparatului nu ar fi vazut inelele de jad pe care bunicul lui Lee San le-a daruit lui SY iar la randul ei SY le-a daruit fiului ei. In Asia jadul este la mare cinste, poate mai mare decat diamantul. Daca degetul pe care se poarta inelul are propriul sau simbolism jadul are pt reputatia de a fi "Piatra eterna". In China este cunoscuta ca Piatra Cerului. Ea are o importanta deosebita si in Coreea, simbolizand durabilitatea, taria si, mai presus de toate, frumusetea ca virtuti umane.
In China chiar exista o zicala: "aurul e la mare pret, dar jadul e nepretuit" In pagina al carei link l-am dat mai sus e si o interesanta poveste despre sigiliul imparatesc si He Shi Bi dar e cam lunga si nu o sa o traduc aici. Am gasit si o definitie a jadului data de Confucius:
In ancient times,” said Confucius, “men found the likeness of all excellent qualities in jade. Soft, smooth, and glossy, it appeared to them like benevolence; fine, compact and strong – like intelligence; angular, but not sharp and cutting – like righteousness.”
In vechime, spune Confucius, oamenii au gasit ca jadul poseda toate calitatile excelent. Moale, neted si stralucitor li se pare ca seamana cu bunavointa; rafinat (pur, fin), compact si puternic--ca inteligenta, unghiular, dar nu ascutit si taios--ca dreptatea.
Si din nou Confucius explica felul in care priveau chinezii jadul (pt cei care cred ca am luat-o cu totul razna si m-am departat de tot de serial am sa amintesc ca functionarii invatau in academiile confucianiste iar palariile demnitarilor, incepand cu ale imparatului, erau ornamentate cu discuri de jad care erau sculptate, nu stiu exact in ce fel, dar in mod sigur sculptura in sine avea si ea un simbol)
“The wise have likened jade to virtue. For them, its polish and brilliancy represent the whole of purity; its perfect compactness and extreme hardness represent the sureness of intelligence; its angles, which do not cut, although they seem sharp, represent justice; the pure and prolonged sound, which it gives forth when one strikes it, represents music. Its color represents loyalty; its interior flaws, always showing themselves through the transparency, call to mind sincerity; its iridescent brightness represents heaven; its admirable substance, born of mountain and of water, represents the earth. Used alone without ornamentation it represents chastity. The price that the entire world attaches to it represents the truth. To support these comparisons, the Book of Verse says: ‘When I think of a wise man, his merits appear to be like jade.’”
Inteleptii au asemanat jadul cu virtutea. Pentru ei netezimea si stralucirea reprezinta intru totul puritatea; faptul ca e perfect compact si extrem de dur reprezinta siguranta inteligentei; unghiurile sale, care nu taie desi par ascutite reprezinta justitia; sunetul pur si prelungit, care apare daca il loveste cineva reprezinta muzica. Culorile sale reprezinta loialitatea; defectele sale interioare, totdeauna vizibile prin transparenta, aduc in minte sinceritatea; stralucirea sa care radiaza reprezinta cerul (in care locuiesc zeii, cred ca asta e sensul); substanta sa admirabila, nascuta din munti si ape reprezinta pamantul. Folosit singur, fara ornamentatii, reprezinta castitatea (sa ne amintim ca cele doua inele primite de SY in dar si care apartinusera bunicii imparatului nu aveau nici un ornament suplimentar). Pretuirea pe care i-o acorda (ataseaza) toata lumea reprezinta adevarul. pentru a intari aceste afirmatii "Cartea Versurilor" spune "Cand ma gandesc la un intelept, meritele sale imi par ca jadul"
In concluzie: pt chinezi, dar cred ca si pentru coreeni, japonezi, vechii egipteni, azteci, sau indieni jadul era considerat mai pretios decat aurul sau diamantele, deci se pare ca ceeea ce considera oamenii pretios tine si de cultura, nu doar de calitatile respectivei substante. Eu de pilda nu ma prapadesc dupa bijuterii, dar o piatra stralucitoare ma face sa visez, chiar daca e doar semi pretioasa. De ex margelele de agat de la palariile lui Dae Soo si tovarasii sai imi placeau mai mult decat cele de lemn de la palariile demnitarilor Noron. In mod sigur si acele margele simbolizau in felul lor rangul purtatorilor, pesemne bilele de lemn se faceau mai greu in acea epoca anteindustriala (atentie, am zis ante, nu anti) decat pietrele ovale de agat.
Deruland pagina despre jad am aflat un lucru interesant: e piatra pt zodiile Aries, Taurus, Gemini, Libra (Berbec, Taur, Gemeni, Balanta) dar cum jadul nu are numai culoarea verde, cum am crezut pana acum, ci poate fi si alb, rosu, galben, negru sau, cel mai pretios din toate, albastru, difera culoarea pt fiecare zodie.
Good luck stone, prosperity, deep wisdom, compassion, peace, balancing of male/female energies, courage, wisdom, justice, mercy, emotional balance, stamina, love, fidelity, humility, generosity, peace, harmony, serenity, wisdom, practicality, tranquility, balance, harmony, moderation, perspective, equilibrium and stability, knowledge, compassion, wealth, longevity
Nu mai traduc, credeti-ma ca sunt o multime de calitati. Am sa mai spun doar ca pana acum doua decenii, cand mai mergeam sa vizitez Muzeul de Arta de la Palatul Regal imi facea mare placere sa merg in camera chinezeasca sa admir minuatele vase sculptate in jad, ametist sau cuart roz. Candva poate o sa mai merg acolo.
Iar Song Yeon sigur are tratament privilegiat, ca o iubita de imparat ce este, pt ca in doua episoade a schimbat deja 3 rochii, in timp ca celelalte actrite interpretand personaje de rang inalt tot cu aceleasi crinoline si cu aceleasi corsaje umbla de cand au aparut prima data in serial.
Ceea ce am remarcat la rochiile ei este faptul ca sunt ornate cu broderii reprezentand flori de crizantema. Pt ca la un moment dat una din doamnele de rang inalt a servit alteia ceai de crizantema si pt ca dragul meu site killerplant are cateva articole dedicate acestei plante am decis sa-mi improspatez cele citite.
Primul articol din killerplants m-a confuzat total. Sub numele de mums, dar vorbind sigur de crizanteme, Chelsie Vandaveer vorbeste despre faptul ca primii care au descoperit un insecticid, anume piretrul, dintr-o specie de crizanteme au fost chinezii. Deasemenea ne spune ca pe langa rolul lor de decora gradinile crizantemele (mums) si-au croit cale in bucatarie, ceai si arta. Piretrina, folosita azi ca insecticid se extrage mai ales din Tanacetum cinerariifolium in timp ce inainte se foloseau inflorescentele uscate aduse la starea de pulbere. Cica piretrul a fost folosit cu succes pt combaterea tifosului, care se propaga datorita paduchilor.
Primul produs de piretru folosit in epoca moderna este, cf aceleasi surse, Persian louse powder, obtinuta din florile de Tanacetum coccineum, cunoscute si ca Pyrethrum roseum; Chrysanthemum coccineum. Spre marea mea mirare, privind pozele din linkul respectiv am constatat ca gradinile cartierului meu au fost pline asta toamna de aceste frumoase plante, cum se poate vedea si in "Culorile de toamna" surprinse de aparatul meu fotografic.
In alt articol dedicat acestei frumoase flori CV ne povesteste despre Chrysanthemum morifolium, care se numesc kiku in Japonia, unde au devenit floare nationala in 910. Ea da si un link unde putem admira aceste flori pictate pe un paravan, dar si un haiku al lui Issho of the Kosugi family (Kosugi Issho 1652-1688)
My eyes, having seen all,
Came back to
The white chrysanthemums.
Gugal asta fiind a doua minune a lumii IT, dupa web, mi-a ingaduit sa gasesc si varianta japoneza a acestui haiku, la linkul din paranteza de mai sus, tradus in engleza de Asataro Miyamori:
mi tsukushita
me wa shiragiku ni
modori keri
Ceaiul despre care e vorba in serial se prepara din Chrysanthemum morifolium or Chrysanthemum indicum --o poza frumoasa a acestei flori poate fi gasita tot pe Killerplants (in ciuda titlului cele mai multe flori n-au nimic deaface cu killeritul)--o alta specie de crizantema care nu are, se pare, proprietati insecticide. De altfel nici cele doua specii amintite mai sus nu ar fi daunatoare mamiferelor (deh, orice ar spune Biblia, tot mamifere suntem si noi, oamenii) dar are putea sa apara si otraviri datorita piretrinelor, (CV nu precizeaza la care mamifere) sau reactii alergice severe, astm sau alergie anafilactica
Cautand tot pe Gugal simbolismul crizantemelor (ca doar asta ma interesa mai tare cand am vazut ornamentele de pe corsajele in culori pastel, ciclam, albastru, verde ale lui Song Yeon) am aflat ca pe langa folosirea florilor uscate albe sau galbene (galbui?) pentru ceai in bucataria chineza se folosesc frunze fierte de crizantema ca verdeturi. Tot in acelasi articol scrie ca piretrul este cel mai sigur insecticid de folosit pe langa mancare si ca daca nu ucide insectele macar le alunga, chiar si tantarii. Pacat ca ele infloresc toamna iar tantarii ne chinuie cel mai tare vara, in special pe malul baltilor, la pescuit, motiv pt care eu refuz sistematic sa-l insotesc pe sotul meu in expeditiile care tin mai multe zile, spre marea lui parere de rau, cica).
Iar am devenit confuza cand am ajuns la simbolism: crizantemele albe in anumite tari France, Italy, Poland, Croatia, sunt simboluri ale mortiisi se folosesc numai la inmormantari sau morminte, in China, Japan and Korea sunt simboluri ale lamentatiilor si/sau durerii. In alte tari reprezinta onestitatea. In USA are conotatii pozitive,vesele.
E ciudat ca in Japonia de fapt crizantema este un simbol f important imperial, incat ce scrie in Wikipedia despre durere pare ca se contrazice cu alineatele de mai jos din acelasi articol. In fine, am sa las crizantemele pe umerii lui SY si o sa vorbesc despre alt simbol, de data asta mai simplu de descifrat, si anume dragonul atat de vizibil ca ornament pe diferite parti ale vestmintelor micului print mostenitor. Dupa cum se stie in Asia dragonul are o conotatie pozitiva (diferita de cea din legendele europene, in special din cea a Sfantului Gheorghe), simbolizand puterea imperiala.
Am vazut un dragon si pe un stindard in timpul ceremoniei de anuntare a investirii fiului lui SY cu titlul de Print Mostenitor (ne amintim cu cata greutate si la ce varsta a devenit Lee San PM) ceremonie in care toata lumea a arborat ca vestimentatie marele pavoaz.
Dar aceasta ceremonie era sortita sa nu aiba loc niciodata daca scorpia de mama a imparatului nu ar fi vazut inelele de jad pe care bunicul lui Lee San le-a daruit lui SY iar la randul ei SY le-a daruit fiului ei. In Asia jadul este la mare cinste, poate mai mare decat diamantul. Daca degetul pe care se poarta inelul are propriul sau simbolism jadul are pt reputatia de a fi "Piatra eterna". In China este cunoscuta ca Piatra Cerului. Ea are o importanta deosebita si in Coreea, simbolizand durabilitatea, taria si, mai presus de toate, frumusetea ca virtuti umane.
In China chiar exista o zicala: "aurul e la mare pret, dar jadul e nepretuit" In pagina al carei link l-am dat mai sus e si o interesanta poveste despre sigiliul imparatesc si He Shi Bi dar e cam lunga si nu o sa o traduc aici. Am gasit si o definitie a jadului data de Confucius:
In ancient times,” said Confucius, “men found the likeness of all excellent qualities in jade. Soft, smooth, and glossy, it appeared to them like benevolence; fine, compact and strong – like intelligence; angular, but not sharp and cutting – like righteousness.”
In vechime, spune Confucius, oamenii au gasit ca jadul poseda toate calitatile excelent. Moale, neted si stralucitor li se pare ca seamana cu bunavointa; rafinat (pur, fin), compact si puternic--ca inteligenta, unghiular, dar nu ascutit si taios--ca dreptatea.
Si din nou Confucius explica felul in care priveau chinezii jadul (pt cei care cred ca am luat-o cu totul razna si m-am departat de tot de serial am sa amintesc ca functionarii invatau in academiile confucianiste iar palariile demnitarilor, incepand cu ale imparatului, erau ornamentate cu discuri de jad care erau sculptate, nu stiu exact in ce fel, dar in mod sigur sculptura in sine avea si ea un simbol)
“The wise have likened jade to virtue. For them, its polish and brilliancy represent the whole of purity; its perfect compactness and extreme hardness represent the sureness of intelligence; its angles, which do not cut, although they seem sharp, represent justice; the pure and prolonged sound, which it gives forth when one strikes it, represents music. Its color represents loyalty; its interior flaws, always showing themselves through the transparency, call to mind sincerity; its iridescent brightness represents heaven; its admirable substance, born of mountain and of water, represents the earth. Used alone without ornamentation it represents chastity. The price that the entire world attaches to it represents the truth. To support these comparisons, the Book of Verse says: ‘When I think of a wise man, his merits appear to be like jade.’”
Inteleptii au asemanat jadul cu virtutea. Pentru ei netezimea si stralucirea reprezinta intru totul puritatea; faptul ca e perfect compact si extrem de dur reprezinta siguranta inteligentei; unghiurile sale, care nu taie desi par ascutite reprezinta justitia; sunetul pur si prelungit, care apare daca il loveste cineva reprezinta muzica. Culorile sale reprezinta loialitatea; defectele sale interioare, totdeauna vizibile prin transparenta, aduc in minte sinceritatea; stralucirea sa care radiaza reprezinta cerul (in care locuiesc zeii, cred ca asta e sensul); substanta sa admirabila, nascuta din munti si ape reprezinta pamantul. Folosit singur, fara ornamentatii, reprezinta castitatea (sa ne amintim ca cele doua inele primite de SY in dar si care apartinusera bunicii imparatului nu aveau nici un ornament suplimentar). Pretuirea pe care i-o acorda (ataseaza) toata lumea reprezinta adevarul. pentru a intari aceste afirmatii "Cartea Versurilor" spune "Cand ma gandesc la un intelept, meritele sale imi par ca jadul"
In concluzie: pt chinezi, dar cred ca si pentru coreeni, japonezi, vechii egipteni, azteci, sau indieni jadul era considerat mai pretios decat aurul sau diamantele, deci se pare ca ceeea ce considera oamenii pretios tine si de cultura, nu doar de calitatile respectivei substante. Eu de pilda nu ma prapadesc dupa bijuterii, dar o piatra stralucitoare ma face sa visez, chiar daca e doar semi pretioasa. De ex margelele de agat de la palariile lui Dae Soo si tovarasii sai imi placeau mai mult decat cele de lemn de la palariile demnitarilor Noron. In mod sigur si acele margele simbolizau in felul lor rangul purtatorilor, pesemne bilele de lemn se faceau mai greu in acea epoca anteindustriala (atentie, am zis ante, nu anti) decat pietrele ovale de agat.
Deruland pagina despre jad am aflat un lucru interesant: e piatra pt zodiile Aries, Taurus, Gemini, Libra (Berbec, Taur, Gemeni, Balanta) dar cum jadul nu are numai culoarea verde, cum am crezut pana acum, ci poate fi si alb, rosu, galben, negru sau, cel mai pretios din toate, albastru, difera culoarea pt fiecare zodie.
Good luck stone, prosperity, deep wisdom, compassion, peace, balancing of male/female energies, courage, wisdom, justice, mercy, emotional balance, stamina, love, fidelity, humility, generosity, peace, harmony, serenity, wisdom, practicality, tranquility, balance, harmony, moderation, perspective, equilibrium and stability, knowledge, compassion, wealth, longevity
Nu mai traduc, credeti-ma ca sunt o multime de calitati. Am sa mai spun doar ca pana acum doua decenii, cand mai mergeam sa vizitez Muzeul de Arta de la Palatul Regal imi facea mare placere sa merg in camera chinezeasca sa admir minuatele vase sculptate in jad, ametist sau cuart roz. Candva poate o sa mai merg acolo.
luni, 25 ianuarie 2010
"Let's do it Romania!"
Chiar daca sloganul din titlu ar semana cu un indemn de pe stadioane sau cu un banner de folosit in campaniile prezidentiale textul de mai jos, care se pare ca tinde sa intre in folklorul emailistic precum scrisorile deschise, isi justifica eticheta de Ecologie pe care i-am aplicat-o. Imi doresc din toata inima ca aceasta initiativa sa aiba un mare succes si ii multumesc prietenei mele care mi-a trimis emailul.
Atasez in continuare 2 link-uri legate de miscarea "Let's do it Romania!", campanie de curatare a deseurilor din natura Romaniei, care va avea loc intr-o zi , candva in intervalul mai-septembrie 2010 (nu s-a stabilit inca data exacta).
Site-ul campaniei il gasiti aici, la fel si detalii cum va puteti implica, cum puteti promova campania si ce trebuie sa faceti.
http://www.letsdoitromania.ro/
Ideea a pornit de la modelul Estoniei, care a reusit sa adune 50.000 de voluntari care s-au mobilizat sa isi curete tara de gunoaie. (de retinut ca populatia Estoniei = 1.300.000 locuitori, deci aproximativ 4% din populatie a fost implicata). O prietena din Estonia care a participat la campanie mi-a spus ca a fost extraordinar, ca aproape toata populatia tarii a participat si spiritul actiunii a fost cel mai important. Din cate zice ea, atitudinea oamenilor fata de natura si de depozitarea deseurilor s-a schimbat radical. Gasiti aici detalii despre cum a decurs campania:
http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY
Este vorba de O SINGURA ZI care poate face o schimbare pe termen lung in constiinta populatiei din Romania. Sunt sigura ca vor fi multi sceptici la adresa sustenabilitatii si impactului pe termen lung al acestei miscari dar trebuie sa recunoastem ca undeva trebuie inceput.
Ca si voluntar cu experienta in diferite campanii, miscari si evenimente , cred ca oamenii vor fi receptivi si ca va fi o experienta unica din care vom invata multe.
Ar fi bine daca ati putea promova evenimentul mai departe, in mod repetat, pana la data realizarii lui (Messenger, Facebook, afise, orice) astfel incat, pana in vara sa ne adunam in numar cat mai mare :).
Atasez in continuare 2 link-uri legate de miscarea "Let's do it Romania!", campanie de curatare a deseurilor din natura Romaniei, care va avea loc intr-o zi , candva in intervalul mai-septembrie 2010 (nu s-a stabilit inca data exacta).
Site-ul campaniei il gasiti aici, la fel si detalii cum va puteti implica, cum puteti promova campania si ce trebuie sa faceti.
http://www.letsdoitromania.ro/
Ideea a pornit de la modelul Estoniei, care a reusit sa adune 50.000 de voluntari care s-au mobilizat sa isi curete tara de gunoaie. (de retinut ca populatia Estoniei = 1.300.000 locuitori, deci aproximativ 4% din populatie a fost implicata). O prietena din Estonia care a participat la campanie mi-a spus ca a fost extraordinar, ca aproape toata populatia tarii a participat si spiritul actiunii a fost cel mai important. Din cate zice ea, atitudinea oamenilor fata de natura si de depozitarea deseurilor s-a schimbat radical. Gasiti aici detalii despre cum a decurs campania:
http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY
Este vorba de O SINGURA ZI care poate face o schimbare pe termen lung in constiinta populatiei din Romania. Sunt sigura ca vor fi multi sceptici la adresa sustenabilitatii si impactului pe termen lung al acestei miscari dar trebuie sa recunoastem ca undeva trebuie inceput.
Ca si voluntar cu experienta in diferite campanii, miscari si evenimente , cred ca oamenii vor fi receptivi si ca va fi o experienta unica din care vom invata multe.
Ar fi bine daca ati putea promova evenimentul mai departe, in mod repetat, pana la data realizarii lui (Messenger, Facebook, afise, orice) astfel incat, pana in vara sa ne adunam in numar cat mai mare :).
Yi San=Furtuna la palat Poveste cu moase
De cel putin 40 de episoade imparatul asta ne ameninta cu reforma si acum aflam ca prima masura e sa mute mormantul tatalui sau??? Noroc ca am citit pe undeva ca el a inlocuit partidul Noron cu Soron, ca imi schimbam parerea despre reformarea statului. Mai scria acolo si ca el a promovat industrializarea tarii, prin dezvoltarea industriei de textile, n-am vazut asa ceva pana acum, si mai sunt cateva episoade, daca e sa cred TV Mania miercuri gata, se termina. TVR1 se muta in alt palat, plin de secrete, cica, in regatul Silla. Daca nici asta nu se anunta telenovela, atunci nu stiu ce sa mai cred. O sa incerc sa ma documentez.
Probabil ca imparatul asta chiar a schimbat Coreea din temelii, dar pt a prezenta toate "realizarili" probabil ca era nevoie de inca pe atatea episoade, e posibil sa se fi terminat banii alocati pt serial (or fi purtand imparatesele, printesele si concubinele aceleasi rochii indiferent de anotimp, dar macar costumele ofiterilor se schimba mai des, si or fi costat ceva, costumele astea noi ale garzii imparatului care seamana cumva cu cele ale samurailor japonezi) sau s-au plictisit actritele sa tot tarasca pe jos poalele aceleasi rochii (doar Song Yeong a avut privilegiul sa-si schimbe rochia prin avansarea in pat, pardon, grad)
Daca am inteles eu bine din comentariul Sorinei problema s-a rezolvat simplu, recurgand la o metoda pe care o folosea un prieten de familie al primei mele sefe. Povestea dumneaei ca acest prieten avea o fetita care se cam plictisea pe drumul pana la locuinta pe care urmau s-o viziteze si ii cerea tatalui sa-i spuna o poveste. Cum povestea era de obicei lunga si incalcita respectivul tatic o scurta invariabil de fiecare data: "si harshti i-a taiat capul!", incat fetita isi facea intrarea pe usa urland cat o tinea gura "nu harshti, tata, nu harshti" (cer scuze celor care stiu deja povestea din alte articole).
Ei, nu cred ca scenarista a apelat la solutia harshti, cred insa ca a decis sa scurteze serialul punand punct povestei de dragoste. Pana atunci insa ne-a servit o istorie pe care as fi crezut-o "ca-n filme", daca nu mi s-ar fi intamplat mie ceva asemanator. Adica multi or sa spuna ca a cam tras de par chestia asta cu moasa care s-a inselat in ce priveste sexul fatului aflat in burta mamei (si inca de doua ori) daca mie nu mi-ar fi spus toata lumea, inclusiv doctorul care m-a asistat la nastere, pana in momentul cand adevarul a vazut lumina zilei, ca toate semnele inainte de prima nastere indica faptul ca as fi viitoarea mama a unui baietel (pe atunci nu se pomenea de ecografie).
La a doua n-a mai indraznit nimeni sa faca vreo predictie, incat nu s-a mai mirat nimeni ca am adus pe lume inca o fetita. Si am oarece experienta si in ce priveste nasterea "pe uscat". M-am internat in spital pt ca "mi s-a rupt apa", adica am pierdut o parte din lichidul amniotic, dar nu am nascut decat o zi mai tarziu, cand doctorul a fisurat el sacul amniotic pt a provoca nasterea, si mi-a dat si niste pastilute in acest scop.
As fi avut mari probleme daca nu as fi tinut timp de doua luni inainte de nastere un regim strict fara sare (ma mir si acum cum de am reusit, la al doilea copil am redus doar sarea, nu am eliminat-o, si am avut destule probleme apoi cu o cervicita rebela la tratament) si am avut o mare elasticitate a tesuturilor incat doctorul se minuna cat de usor nasc prima data la varsta mea (28 de ani) mai ales ca nu am avut deloc dureri pana la dilatatia 4.
In schimb o vecina de la tara, putin mai mare decat mine, a tinut sa nasca pt prima data acasa, si nu la maternitate, n-a tinut nici un fel de regim si a avut o ruptura de vagin atat de severa incat hemoragia nu amai putut fi oprita cand a ajuns la spital si a decedat. A plans-o mama ei atat de mult incat credeam ca biata femeie n-o sa-si mai revina niciodata.
M-am mirat ca marea inventie a ofiterului Jung era un pod de pontoane. Chiar si Ialomita noastra a fost traversata un timp pe un pod de pontoane cand s-a construit un pod "mai mare si mai frumos" decat cel vechi, de lemn, e drept ca secole mai tarziu. Cred ca Europa aplica aceasta idee inca din antichitate, doar a avut atatia genisti, ca sa-l citam doar pe Apolodor din Damasc, cu podul lui de peste Dunare, care a permis trupelor romane sa invadeze Dacia noastra, mai mult sau mai putin fericita (Felix).
N-am inteles deloc lipsa de reactie alui Dae Soo cand a aflat ca cineva a dat un ordin in numele sau. Cat de prost poti sa fii ca sa nu te alarmezi la o asemenea veste? Stiu ca ni l-a prezentat cam sarac cu duhul, avand mereu nevoie de Hong Guk ca sa-l indrume si sa-i deschida ochii totusi...
Ha, ce bun e Gugal asta! O simpla cautare a lui Ahn Kil Kang (cica are 1,85m!), despre care TVMania spune ca va juca in noul serial m-a informat ca noul serial e de fapt Seonduk Yeo Wang, cunoscut si ca Queen Seon Duk, deci un nou serial istoric sud-corean de mare succes. Las consideratiile despre telenovela doar asa, ca sa mai enervez un pic admiratorii serialelor vazute pe aznv, pt ca sper ca o sa le vina inima la loc atunci cand o sa le spun ca abia astept noul serial.
La cererea sotului meu am sa amintesc ca Kim Jong Il, seful Coreenei de Nord, a declansat un mare scandal atunci s-a aflat cand a rapit, la 4 ani de la preluarea puterii in 1994, o celebra artista sud coreeana, Choe Eun Hee, precum si pe sotul sau Shin Sang Ok care e producator, fortandu-i sa produca filme de propaganda pt Kim, inainte de a scapa din prizonierat, 9 ani mai tarziu .
Crede sotul meu, observand ca si lui i-a fost acaparat interesul de Yi San, ca micutul tiran ar fi vrut sa faca si el filme de mare succes, ca sa rezolve cumva marile probleme ale tarii sale, sa mai reduca putin foametea de care sufera supusii sai prin valuta care ar fi fost obtinuta gratie filmelor.
Probabil ca imparatul asta chiar a schimbat Coreea din temelii, dar pt a prezenta toate "realizarili" probabil ca era nevoie de inca pe atatea episoade, e posibil sa se fi terminat banii alocati pt serial (or fi purtand imparatesele, printesele si concubinele aceleasi rochii indiferent de anotimp, dar macar costumele ofiterilor se schimba mai des, si or fi costat ceva, costumele astea noi ale garzii imparatului care seamana cumva cu cele ale samurailor japonezi) sau s-au plictisit actritele sa tot tarasca pe jos poalele aceleasi rochii (doar Song Yeong a avut privilegiul sa-si schimbe rochia prin avansarea in pat, pardon, grad)
Daca am inteles eu bine din comentariul Sorinei problema s-a rezolvat simplu, recurgand la o metoda pe care o folosea un prieten de familie al primei mele sefe. Povestea dumneaei ca acest prieten avea o fetita care se cam plictisea pe drumul pana la locuinta pe care urmau s-o viziteze si ii cerea tatalui sa-i spuna o poveste. Cum povestea era de obicei lunga si incalcita respectivul tatic o scurta invariabil de fiecare data: "si harshti i-a taiat capul!", incat fetita isi facea intrarea pe usa urland cat o tinea gura "nu harshti, tata, nu harshti" (cer scuze celor care stiu deja povestea din alte articole).
Ei, nu cred ca scenarista a apelat la solutia harshti, cred insa ca a decis sa scurteze serialul punand punct povestei de dragoste. Pana atunci insa ne-a servit o istorie pe care as fi crezut-o "ca-n filme", daca nu mi s-ar fi intamplat mie ceva asemanator. Adica multi or sa spuna ca a cam tras de par chestia asta cu moasa care s-a inselat in ce priveste sexul fatului aflat in burta mamei (si inca de doua ori) daca mie nu mi-ar fi spus toata lumea, inclusiv doctorul care m-a asistat la nastere, pana in momentul cand adevarul a vazut lumina zilei, ca toate semnele inainte de prima nastere indica faptul ca as fi viitoarea mama a unui baietel (pe atunci nu se pomenea de ecografie).
La a doua n-a mai indraznit nimeni sa faca vreo predictie, incat nu s-a mai mirat nimeni ca am adus pe lume inca o fetita. Si am oarece experienta si in ce priveste nasterea "pe uscat". M-am internat in spital pt ca "mi s-a rupt apa", adica am pierdut o parte din lichidul amniotic, dar nu am nascut decat o zi mai tarziu, cand doctorul a fisurat el sacul amniotic pt a provoca nasterea, si mi-a dat si niste pastilute in acest scop.
As fi avut mari probleme daca nu as fi tinut timp de doua luni inainte de nastere un regim strict fara sare (ma mir si acum cum de am reusit, la al doilea copil am redus doar sarea, nu am eliminat-o, si am avut destule probleme apoi cu o cervicita rebela la tratament) si am avut o mare elasticitate a tesuturilor incat doctorul se minuna cat de usor nasc prima data la varsta mea (28 de ani) mai ales ca nu am avut deloc dureri pana la dilatatia 4.
In schimb o vecina de la tara, putin mai mare decat mine, a tinut sa nasca pt prima data acasa, si nu la maternitate, n-a tinut nici un fel de regim si a avut o ruptura de vagin atat de severa incat hemoragia nu amai putut fi oprita cand a ajuns la spital si a decedat. A plans-o mama ei atat de mult incat credeam ca biata femeie n-o sa-si mai revina niciodata.
M-am mirat ca marea inventie a ofiterului Jung era un pod de pontoane. Chiar si Ialomita noastra a fost traversata un timp pe un pod de pontoane cand s-a construit un pod "mai mare si mai frumos" decat cel vechi, de lemn, e drept ca secole mai tarziu. Cred ca Europa aplica aceasta idee inca din antichitate, doar a avut atatia genisti, ca sa-l citam doar pe Apolodor din Damasc, cu podul lui de peste Dunare, care a permis trupelor romane sa invadeze Dacia noastra, mai mult sau mai putin fericita (Felix).
N-am inteles deloc lipsa de reactie alui Dae Soo cand a aflat ca cineva a dat un ordin in numele sau. Cat de prost poti sa fii ca sa nu te alarmezi la o asemenea veste? Stiu ca ni l-a prezentat cam sarac cu duhul, avand mereu nevoie de Hong Guk ca sa-l indrume si sa-i deschida ochii totusi...
Ha, ce bun e Gugal asta! O simpla cautare a lui Ahn Kil Kang (cica are 1,85m!), despre care TVMania spune ca va juca in noul serial m-a informat ca noul serial e de fapt Seonduk Yeo Wang, cunoscut si ca Queen Seon Duk, deci un nou serial istoric sud-corean de mare succes. Las consideratiile despre telenovela doar asa, ca sa mai enervez un pic admiratorii serialelor vazute pe aznv, pt ca sper ca o sa le vina inima la loc atunci cand o sa le spun ca abia astept noul serial.
La cererea sotului meu am sa amintesc ca Kim Jong Il, seful Coreenei de Nord, a declansat un mare scandal atunci s-a aflat cand a rapit, la 4 ani de la preluarea puterii in 1994, o celebra artista sud coreeana, Choe Eun Hee, precum si pe sotul sau Shin Sang Ok care e producator, fortandu-i sa produca filme de propaganda pt Kim, inainte de a scapa din prizonierat, 9 ani mai tarziu .
Crede sotul meu, observand ca si lui i-a fost acaparat interesul de Yi San, ca micutul tiran ar fi vrut sa faca si el filme de mare succes, ca sa rezolve cumva marile probleme ale tarii sale, sa mai reduca putin foametea de care sufera supusii sai prin valuta care ar fi fost obtinuta gratie filmelor.
Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Gala
Ieri m-am complicat incercand sa gasesc pe ce melodie au patinat fiecare participant la gala (numai s_ e de vina, cu dorinta exprimata atat de frumos) si am pierdut f mult timp cautand (si gasind) in cele mai multe cazuri chiar si videoclipuri de la gala. Am fost curioasa la un moment dat si ce spun melodiile interpretate vocal si mi-am dat seama ca citind versurile de cele mai multe ori inteleg mai bine ce au vrut patinatorii sa exprime. Am sa grupez la sfarsit linkurile cu videoclipuri si textele, cand e cazul. F mult timp am pierdut incercand sa identific cine a cantat melodia pe care a patinat Carolina Kostner (pe videoclip n-am fost in stare sa descifrez). De regula canta barbatii aceasta melodie, mie mi s-a parut ca aud o voce de femeie. Pana la urma am facut ceva care mi se intampla rar, am renuntat. Am gasit si niste poze f reusite de la campionat, o sa pun la sfarsit si aceste linkuri.
Mi-a placut tare mult gala asta, f bine organizata, in special deschiderea . E de mirare de unde au gasit organizatorii, intr-o tara cu populatie modesta ca numar, cum e Estonia, atat de multi copii si adolescenti care sa ne ofere o adevarata revista pe gheata, remarcabila datorita costumelor, coronitelor de flori purtate de unele fetite, modul cum se faceau si se desfaceau diverse formatii, solourile sau trenuletele de la sfarsit. Apoi, in timp ce copiii si adolescentii se aflau inca pe gheata a inceput prezentarea celor care au paricipat la gala, intai reprezentantii tarii gazda, apoi in ordine descrescatoare ocupantii locurilor 1-5. Uneori se mai intampla sa mai lipseasca de la gala unii concurenti, de data asta au fost prezenti toti.
Primii care si-au prezentat programul au fost estonienii Caitlin Mallory/ Kristjan Rand, ocupantii locului 13 la dans. A urmat apoi Victor Romanenkov, clasat pe locul 29 (deci mult in urma lui Zoly al nostru) care a dansat pe "I'm bad" al lui Michael Jackson dovedind ca, desi nu e tehnic, poate fi un excelent showman, fiind o prezenta placuta pe gheata. Cu asta prezenta estonienilor in prima parte a programului a luat sfarsit.
A urmat perechea clasata pe locul 5, rusii Vera Bazarova/ Yuri Larionov. Ei au aratat cam tot ce au stiut, au executat chiar si o saritura side by side, dar nu prea reusita. De obicei la gala se pune accent mai mult pe interpretarea artistica, se evita executarea elementelor mai grele, cum ar fi cele side by side, desi nimeni nu se supara daca se mai greseste, doar nu se mai puncteaza nimic.
Scumpa de Sarah Meier, intr-o rochita neagra, a interpretat frumos muzica (din pacate n-am retinut ce anume), a patinat de placere si...a facut piruete. A incercat ea si niste sarituri, noroc ca nu era concurs.
Ocupantii locului 5 la dans, fratii Kerr, au fost ca de obicei o incantare de privit. Au dansat frumos, armonios, au prezentat unele figuri pe care nu le-am vazut in concurs (dar nu si pe cea in care Sinead isi ridica fratiorul si il poarta pe genunchi) si au interpretat frumos muzica, Exogenes Part III--Muse
Samuel Contesti a prezentat un program pe care cred ca l-am mai vazut la alta gala, dar de data asta parca l-a interpretat si mai bine. A avut doua bucati muzicale, ambele americane, una dintr-un film "Once upon a time in the West" muzica Enio Moricone si "Cotton eye Joe" interpretat de Rednex. Costumul a fost adecvat, a mimat niste impuscaturi, la sfarsit aruncarea unei grenade, a facut si sarituri, pasii au fost f bine executati, muzica bine intrepretata, ce mai, e un adevarat showman, si mi-a fost din nou simpatic, cred ca acea antipatie de care am vorbit la programul scurt a fost un sentiment trecator.
Primii patinatori ocupanti ai locului 4 evoluand pe gheata au fost ucrainienii Tatiana Volosozhar/ Stanislav Morozov (fratele celebrului, acum antrenor, Nicolai Morozov). AA a spus ceva de o medalie pe care ar putea sa o castige in viitor, dar eu stiu ca o tot asteapta de cateva sezoane, fiind parca vesnic abonati la locul patru, n-am notat ce melodie si-au ales, dar am remarcat pe moment ca au interpretat-o bine, au fost in ritm, efectuand ridicari, piruete, aruncari, dar si un element interzis de ne-a stat inima in loc, a invartit-o cu capul in jos tinand-o cu o mana de patine, trebuie sa aiba mare incredere in el sa accepte sa fie tinuta in acea pozitie, dar au evitat, si cred ca bine au facut, sa execute vreun element side by side (AA traduce "parte in parte", mie nu-mi place deloc cum suna). Erau imbracati ca la programul liber, in tricou alb si blugi.
Kira Korpi a fost teribil de dulcica aparand imbracata intr-un costum de politist, operatorul a facut un zoom ca sa vedem ca are toata parafernalia necesara, inclusiv catusele si tocul de pistol. A dansat pe "If I Were A Boy" cantat de Beyonce. Inainte de a continua cu cronica am sa public versurile, asa cum le-am gasit aici (unde mai pot fi gasite versurile a numeroase alte cantece,intre altele ale lui Michael Jackson), cu riscul ca acest articol sa devina kilometric:
If I Were A Boy lyrics
Songwriters: Carlson, Britney; Gad, Toby; Knowles, Beyonce;
If I were a boy even just for a day
I'd roll out of bed in the morning
And throw on what I wanted
And go drink beer with the guys
And chase after girls
I'd kick it with who I wanted
And I'd never get confronted for it
'Cause they stick up for me
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man
I'd listen to her
'Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
'Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed
If I were a boy
I would turn off my phone
Tell everyone it's broken
So they'd think that I was sleeping alone
I'd put myself first
And make the rules as I go
'Cause I know that she'd be faithful
Waiting for me to come home, to come home
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man
I'd listen to her
'Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
'Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed
It's a little too late for you to come back
Say it's just a mistake
Think I'd forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong
But you're just a boy
You don't understand
And you don't understand, oh
How it feels to love a girl
Someday you wish you were a better man
You don't listen to her
You don't care how it hurts
Until you lose the one you wanted
'Cause you're taking her for granted
And everything you had got destroyed
But you're just a boy
Ei, acum cei ce stiu engleza si au vazut gala au sa inteleaga ca am fost entuziasmata de felul in care frumoasa finlandeza a interpretat muzica, facand si sarituri, nu toate reusite, dar nu conteaza, la un moment dat a lepadat ca pe o piele de prisos costumul de politist si a dansat, pot spune, intr-o rochita scurta
neagra, care ii punea bine in evidenta corpul de fata. ("ce mandrete de fata!", a exclamat AA).
Natalie Pechalat/ Fabien Bourzat au dansat pe o melodie de Rita Mitsouko, "Andy", un cantec vesel, ritmat, costumul lui, cu tricou roz avand aplicat un soi de desen nostim de baiat fiind adecvat (la un moment dat AA a tradus "dit moi oui", aha, intelege si franceza, bravo!). Pareau niste pusti nastrusnici care se joaca pe gheata, dar ridicarile erau serioase, a fost o asemenea incantare de privit programul lor ca nu mi s-a sters zambetulde pe fata nici o clipa.
Buna dispozitie a fost pastrata prin melodia Feeling Good, cantata de Michael Buble interpretata f frumos de frumuselul ceh Michal Brezina care a executat un triplu Axel frumos in deschiderea programului (unii, aflati mai la coada clasamentului, nu pot sa-l faca nici in concurs) si a avut un program asa de frumos, ca abia astept sa-l vad pe podium. Cred ca daca nu veneau Pliushcenko
si Lambiel ar fi luat sigur o medalie. Ce ghinion pe el! A fost f aplaudat in timpul programului, am aflat ca se antreneaza la Oberstdorf, ca si compatriotul sau Tomas Verner (Carolina insa a parasit acest patinoar, s-a mutat in America). Ii statea f bine in blugi si camasa alba.
Ocupantii locului trei, medaliatii cu bronz, au debutat cu perechea Maria Muhortova/ Maxim Trankov, din Rusia care au ales cantecul "Une vie d'amour" interpretat de Mireille Mathieu si Charles Aznavour. Programul lor a fost cu adevarat de gala, cu o interpretare deosebita. Intai ea, imbracata intr-o rochie alba, a dansat solo, apoi a dansat el solo, imbracat in camasa roz, vesta si pantaloni gri. Au executat insa si elemente specifice probei de perechi, aruncari, o frumoasa saritura side by side, ridicari, pirueta combinata. Au pus insa accent pe interpretarea artistica, avand din nou solouri, la un moment dat, cand el dansa solo, cameramanul o arata pe ea, care statea nemiscata, si nu pe el. A fost un program frumos.
Elene Gedevenashvili, imbracata in alb, a parut ca zboara si dnseaza pe gheata, executand piruete, spirale care arata marea ei mobilitate, ba a sarit si o combinatie, e drept de duble, etc, toate astea pe melodia "I want be loved by you" de Marilyn Monroe, excelent interpretata, mai ales in secventa de pasi.
Partea doua a inceput cu alti patinatori din tara gazda, perechea de dansatori Maria Sergheeva/ Ilia Glebov care au interpretat "Imagine" cantata de John Lennon, despre care AA a spus ca are mesaj anticapitalist, comunist, eu as adauga si mesajul ateist, imi plac atat de mult versurile incat am sa le copiez si aici:
Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today
Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace
You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world
You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one
Din pacate am vazut doar finalul programului lor, deci nu pot comenta cum anume au interpretat.
A urmat sora baiatului de la dans, Elena Glebova care s-a straduit sa se prezinte cat a putut ea de bine, dar mie mi s-a parut ca e cam rigida, e drept ca sportivii tin spatele drept, dar ea la secventa de pasi a miscat doar bratele (am citit pe un forum dedicat lui Brian Joubert ca Pliusky ar fi dat doar din maini ca o moara, fara sa aiba nimic artistic, doar tehnic a fost f bun, ziceau ei, se vedea ca se oftica ingrozitor, si le inteleg patriotismul joubertian :)
Jana Hochlova /Serghei Novitski n-au mai imbracat costumele de la programul liber, care mi-au placut atat de mult (daca stiam ca le gasesc pozele pe net, si inca de calitate f buna, nu ma mai chinuiam sa fac poze dupa televizor) ci ea a purtat o rochie corai fluorescent iar el a avut blugi si o camasa in carouri peste un tricou rosu cu maneci lungi, potrivite cu melodia formatiei Eagle, "Hotel California". Ea a facut la un moment dat un spectaculos spagat pe gheata, au avut si solouri, pirueta combinata (la gala dansatorii evita sa faca acele tweezuri care cer o sincronizare perfecta, nu e nimic, pt ca programele de gala sunt destul de spectaculoase si fara), au avut si una din ridicari originala, are dreptate Alina "Un cuplu pe care o sa-l revedem cu drag la Olimpiada"
Brian Joubert a fost intampinat de AA cu expresia "Masina de sarit". A dansat (pot spune asta avand in vedere interpretarea secventei de pasi) pe Infinity de Guru Josh Project, imbracat intr-un costum pe care nu-mi amintesc sa-l mai fi vazut, albastru cu negru, cert e ca la acest campionat masina a mai avut si rateuri,
in schimb nu se poate sa nu i se admire spectaculoasele secvente de pasi, care contribuie atat de mult la impresia artistica deosebita pe care o lasa. AA a oferit o explicatie a formei mai slabe de acum prin operatia de la piciorul drept (f solicitat la sarituri) pe care a suportat-o in decembrie. A facut totusi, printre altele, si el un triplu Axel. Am sa transcriu prima strofa din melodia pe care a evoluat, mi se pare ilustrativa pt modul cum vrea el sa fie perceput:
Here's my key
Philosophy
A freak like me
Just needs infinity
Marii favoriti ai probei de perechi, desi Aliona a fost recent destul de bolnava, dar castigatori ai medaliei de argint, germanii Aliona Savcenco/ Robin Szolkowy au interpretat si ei un program pe care cred ca l-am mai vazut, pe muzica de Chris de Burg, "Leningrad", o poveste dramatica, interpretata magistral, incepand cu el stand pe scaun si privind cu tristete la o fotografie, apoi executand un solo, dupa care privesc amandoi poza, o pun pe scaun si incep programul cu ridicari, printre ele unele specifice dnsului, altele interzise, cum ar fi cea in care ea e rotita agatata cu mainile de gatul lui. La un moment dat se aseaza ea pe scaun si priveste poza cateva secunde, apoi se ridica si continua programul cu aruncari, ridicari, alunecari pe gheata in ritmul cantecului, o spirala a mortii in care ea nu atinge gheata cu patinele (interzisa in concurs, fiind prea periculoasa) , ce mai, au interpretat excelent povestea spusa de Chris de Burgh. Trebuie sa (re)vedeti acest
program ca sa intelegeti cat de bine au povestit ei cele de mai jos:
There she stood in an empty room, heard a voice from another time,
And the memories came rolling back of Leningrad in the war;
For the girl in the photograph, much had changed in the years that passed,
But her longing for the boy she loved was still the same since the war;
It was a moonless night upon the road of life, when he'd held her to say goodbye,
Many more would survive, for he stayed behind to help them live again;
When they met at the garden gate, tears would fall from a deep embrace,
For she never knew what happened to the boy she loved in the war;
Back in those happy days, before the soldiers came,
To break down the ones who remained,
And they only survived, who could learn to die, and live to fight again;
There they stood in an empty room, heard a voice from another time,
And their memories came rolling back of Leningrad in the war.
Laura Lepisto, finlandeza care a cucerit argintul, a avut un program frumos, pe muzica din Masca lui Zorro, folosind doua esarfe negre care faceau un frumos contrast cu rochita ei alba, la inceput a avut una din esarfe ca un val pe cap, apoi a axecutat piruete, spirale, pasi, toate fluturand la inceput o esarfa, apoi amandoua. Mi-a placut spectacolul!
Federica Faliella/ Massimo Scali au dansat, pe "Quel posto que non c'e", cantat de Negramaro, frumos cum deja ne asteptam, cu dramatism, demonstrand ca e f multa chimie (compatibilitate cred ca ar fi cuvantul romanesc) intre ei. Au avut ridicari si piruete interesante, ne-a stat inima in loc cand el a ridicat-o cu capul in
jos, l-a ridicat si ea pe el pe genunchi (de data asta nu l-a mai scapat pe jos, ca la Torino) dar as fi vrut sa-i vad si pe fratii Kerr facand figura asta, nu a fost cazul.
Stephane Lambiel a dansat (de data asta termenul e si mai adecvat, el fiind de departe cel mai talentat dintre baieti din pdv artistic, si AA a spus asta, dar spunand ca e din Suedia, probabil pt ca pe ISu Elvetia apare abreviata Sui iar Suedia Swe, se mai intampla si gafe din astea, eu n-am prea bagat-o in seama dar sotului meu, mai carcotas din fire, i-a atras imediat atentia) pe melodia lui Jaques Brell, Ne me quite pas (Nu ma parasi). A interpretat atat de bine incat a fost aplaudat la scena deschisa, ca sa zic asa, a fost extrem de expresiv, parea ca traieste efectiv muzica, subliniind fiecare accent al melodiei.
Cuplul meu preferat de la perechi Yuko Cavaguti/Serghei Novitski (ea imbracata intr-o rochie viu colorata, galben fluorescent, el in maieu fara maneci care i-a pus in evidenta muschii f bine lucrati, precis face fitness!) a avut un program spectaculos, pe melodia Blue interpretata de Gary Moore, au facut chiar si o saritura side by side, Yuko a etalat tot timpul zambetul care o face sa para atat de tanara si de dulcica, aproape o pustoaica, au avut si elemente mai acrobatice, as putea spune, oricum interzise, cum ar fi un fel de spirala a mortii in care ea era in forma de cosulet, sau spirala mortii in care ea era intinsa normal, dar nu a atins gheata cu patinele.
Carolina Kostner mi-a marit nitel nr de fire albe din cap incercand sa identific cine a cantat "Ain't no sunshine when she's gone" (Cand ea a plecat soarele nu a mai luminat). Imbracata intr-o salopeta alba (pana la Slutskaia nu era permis ca fetele sa poarte salopeta) si scapata de emotiile concursului a avut un program placut, desi se pare ca executat prea rapid pt operator, care iar a pierdut-o din vedere pt cateva secunde. AA ne-aspus ca la campionatele nationale a iesit abia pe locul 3, totusi federatia a decis sa o trimita la concurs, si bine a facut.
Si Oksana Domnina/ Maxim Shabalin au prezentat un program care mi se parea cunoscut, pe muzica din filmul Matrix (acesta fiind practic un serial de 3 fime, probabil AA a avut dificultati in a alege pe care sa-l povesteasca, incat ne-a scutit). Au aparut cu ochelari negri la ochi (erau amandoi Smith), el cu manta lunga neagra, ea cu o rochie lunga, stralucitoare, tot neagra, desigur. Programul a fost frumos si spectaculos, asa cum se cuvine unor campioni. Mi s-a parut interesanta secventa in care s-au lungit amandoi pe gheta pe spate si au inaintat...ca racul, deasemenea o ridicare in care el a tinut-o cu o singura mana, ea fiind destul de grea, presupun. Cu atat mai merituos a fost programul cu cat el a fost operat la un genunchi. La sfarsitul programului ea i-a scos ochelarii.
Ultimul program a fost al Tzarului, cum ii tot spune AA, acest suprasportiv (ca sa nu zic supraom) care mi-a atras atentia prin imensa lui ambitie inca de la prima aparitie la un campionat, avea doar 15 ani si se pare ca parintii inca regretau ca nu s-a facut halterofil :)), Evgheni Pliushcenko. A interpretat o sensibila melodie, Svetcha (AA a tradus lumanarica, eu as traduce mai degraba luminitza--nu de la capatul tunelului, evident--, de la svet=lumina) cantata de Andrei Makarevici , unul din fondatorii formatiei de muzica rock "Masina Timpului", f apreciata in Rusia. Si el a trait muzica, interpretand-o in mod dramatic, dar si avand grija sa comunice cu publicul, ca un showman de exceptie ce este (la prima gala la care a participat a interpretat un cantec popular rus, imbracat cu rubasca rosie--va dati seama cat de puternic m-a impresionat daca tin minte si acum!-- si sapca pusa smechereste pe cap, era nemaipomenit, acum din toate astea a ramas doar frizura tip Ilia Muromet). A facut la inceput o saritura tripla f inalta, mai tarziu si o combinatie tripla cu tripla (deh, el isi poate permite, e un campion adevarat, nu doar o "masina de sarit").Bineinteles ca si piruetele lui sunt reusite (n-a mai facut Bielmann) dar nu se compara totusi cu Lambiel.
Ce a fost deosebit la gala asta fata de altele,pe langa faptul ca nu a lipsit nici un sportiv, e ca medaliatii nu au mai executat nici un bis. Parada de final nu a mai prezentat-o TVR2, dar am gasit-o pe Youtube. Am vrut sa revad gala la Eurosport, dar meciul de fotbal Angola-Cote D'ivoire s-a prelungit si urmau loviturile de departajare, asa ca n-am mai avut rabdare sa astept si m-am intors sa caut secvente pe web.
Pe 14 februarie incep transmisiile de la Olimpiada, probele de patinaj artistic, prezentate "in exclusivitate in Romania de TVR2", cum ne-a anuntat de multe ori AA, dar "in intregime si in direct" la Eurosport, cum ne-a anuntat Yvone Ghita.
Caitlin Mallory/ Kristjan Rand
Sarah Meier
Fratii Kerr
Exogenes Part III--Muse
Samuel Contesti
Once upon a time in the west
Kira Korpi
If I Were A Boy-- Beyonce
Natalie Pechalat/Fabien Bourzat
Andy--Rita Mitsouko
Michal Brezina
Feeling Good-- Michael Buble
Maria Muhortova /Maxim Trankov
Une vie d'amour Mireille Mathieu Charles Aznavour
Elene Gedevanishvili
I want to be loved by you--Marilyn Monroe
Maria Sergheeva/ Ilia Glebov
Imagine John Lennon
Elena Glebova
Ooh,la,la-- Goldtrapp
Jana Hohlova/ Serghei Novitski
Hotel California de Eagle
Brian Joubert
Infinity -- Guru Josh Project
Aliona Savcenko/ Robin Szolkowy
Leningrad-- Chris de Burg
Laura Lepisto
Masca lui Zorro
Federica Faiella/Massimo Scali
Quel posto que non c'e--Negramaro
Stephane Lambiel
Ne me quite pas Jaques Brelle
Yuko Kawaguti/ Alexander Smirnov
Blue by Gary Moore
Carolina Kostner
Ain't no sunshine when she's gone
Oksana Domnina/ Maxim Shabalin
Matrix
Evgheni Pliushcenko
Svetcha
Parada de final
Se pare ca nu toate videoclipurile de la "Lariservaforum" au fost incarcate pe Youtube, eu le-am vazut pe unele din ele aici,
postate de curiosissimo
Poze de la acest campionat pot fi vazute aici:
Poze de la proba de calificare baieti, ultima poza e a frumuselului Michal Brezina, cu tricou personalizat ca la fotbal
Poze de la proba de calificare baieti, Dans proba obligatorie, Deschidere (probabil), Perechi programul scurt
Poze baieti programul scurt si perechi finala, se vede cat de scumpica e Yoko)
Poze de la dansul original si baieti, inclusiv Lindemann si Van der Perren, bien sur medaliatii, se vede cat e de frumos Lambiel:
Poze ale fetelor si perechilor de la dans (inclusiv costumele care m-au impresionat atat de mult, ale rusilor Jana Hochlova/Serghei Novitskide la programul liber)
Poze ale fetelor pe Absolute Skating:
Mi-a placut tare mult gala asta, f bine organizata, in special deschiderea . E de mirare de unde au gasit organizatorii, intr-o tara cu populatie modesta ca numar, cum e Estonia, atat de multi copii si adolescenti care sa ne ofere o adevarata revista pe gheata, remarcabila datorita costumelor, coronitelor de flori purtate de unele fetite, modul cum se faceau si se desfaceau diverse formatii, solourile sau trenuletele de la sfarsit. Apoi, in timp ce copiii si adolescentii se aflau inca pe gheata a inceput prezentarea celor care au paricipat la gala, intai reprezentantii tarii gazda, apoi in ordine descrescatoare ocupantii locurilor 1-5. Uneori se mai intampla sa mai lipseasca de la gala unii concurenti, de data asta au fost prezenti toti.
Primii care si-au prezentat programul au fost estonienii Caitlin Mallory/ Kristjan Rand, ocupantii locului 13 la dans. A urmat apoi Victor Romanenkov, clasat pe locul 29 (deci mult in urma lui Zoly al nostru) care a dansat pe "I'm bad" al lui Michael Jackson dovedind ca, desi nu e tehnic, poate fi un excelent showman, fiind o prezenta placuta pe gheata. Cu asta prezenta estonienilor in prima parte a programului a luat sfarsit.
A urmat perechea clasata pe locul 5, rusii Vera Bazarova/ Yuri Larionov. Ei au aratat cam tot ce au stiut, au executat chiar si o saritura side by side, dar nu prea reusita. De obicei la gala se pune accent mai mult pe interpretarea artistica, se evita executarea elementelor mai grele, cum ar fi cele side by side, desi nimeni nu se supara daca se mai greseste, doar nu se mai puncteaza nimic.
Scumpa de Sarah Meier, intr-o rochita neagra, a interpretat frumos muzica (din pacate n-am retinut ce anume), a patinat de placere si...a facut piruete. A incercat ea si niste sarituri, noroc ca nu era concurs.
Ocupantii locului 5 la dans, fratii Kerr, au fost ca de obicei o incantare de privit. Au dansat frumos, armonios, au prezentat unele figuri pe care nu le-am vazut in concurs (dar nu si pe cea in care Sinead isi ridica fratiorul si il poarta pe genunchi) si au interpretat frumos muzica, Exogenes Part III--Muse
Samuel Contesti a prezentat un program pe care cred ca l-am mai vazut la alta gala, dar de data asta parca l-a interpretat si mai bine. A avut doua bucati muzicale, ambele americane, una dintr-un film "Once upon a time in the West" muzica Enio Moricone si "Cotton eye Joe" interpretat de Rednex. Costumul a fost adecvat, a mimat niste impuscaturi, la sfarsit aruncarea unei grenade, a facut si sarituri, pasii au fost f bine executati, muzica bine intrepretata, ce mai, e un adevarat showman, si mi-a fost din nou simpatic, cred ca acea antipatie de care am vorbit la programul scurt a fost un sentiment trecator.
Primii patinatori ocupanti ai locului 4 evoluand pe gheata au fost ucrainienii Tatiana Volosozhar/ Stanislav Morozov (fratele celebrului, acum antrenor, Nicolai Morozov). AA a spus ceva de o medalie pe care ar putea sa o castige in viitor, dar eu stiu ca o tot asteapta de cateva sezoane, fiind parca vesnic abonati la locul patru, n-am notat ce melodie si-au ales, dar am remarcat pe moment ca au interpretat-o bine, au fost in ritm, efectuand ridicari, piruete, aruncari, dar si un element interzis de ne-a stat inima in loc, a invartit-o cu capul in jos tinand-o cu o mana de patine, trebuie sa aiba mare incredere in el sa accepte sa fie tinuta in acea pozitie, dar au evitat, si cred ca bine au facut, sa execute vreun element side by side (AA traduce "parte in parte", mie nu-mi place deloc cum suna). Erau imbracati ca la programul liber, in tricou alb si blugi.
Kira Korpi a fost teribil de dulcica aparand imbracata intr-un costum de politist, operatorul a facut un zoom ca sa vedem ca are toata parafernalia necesara, inclusiv catusele si tocul de pistol. A dansat pe "If I Were A Boy" cantat de Beyonce. Inainte de a continua cu cronica am sa public versurile, asa cum le-am gasit aici (unde mai pot fi gasite versurile a numeroase alte cantece,intre altele ale lui Michael Jackson), cu riscul ca acest articol sa devina kilometric:
If I Were A Boy lyrics
Songwriters: Carlson, Britney; Gad, Toby; Knowles, Beyonce;
If I were a boy even just for a day
I'd roll out of bed in the morning
And throw on what I wanted
And go drink beer with the guys
And chase after girls
I'd kick it with who I wanted
And I'd never get confronted for it
'Cause they stick up for me
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man
I'd listen to her
'Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
'Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed
If I were a boy
I would turn off my phone
Tell everyone it's broken
So they'd think that I was sleeping alone
I'd put myself first
And make the rules as I go
'Cause I know that she'd be faithful
Waiting for me to come home, to come home
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man
I'd listen to her
'Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
'Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed
It's a little too late for you to come back
Say it's just a mistake
Think I'd forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong
But you're just a boy
You don't understand
And you don't understand, oh
How it feels to love a girl
Someday you wish you were a better man
You don't listen to her
You don't care how it hurts
Until you lose the one you wanted
'Cause you're taking her for granted
And everything you had got destroyed
But you're just a boy
Ei, acum cei ce stiu engleza si au vazut gala au sa inteleaga ca am fost entuziasmata de felul in care frumoasa finlandeza a interpretat muzica, facand si sarituri, nu toate reusite, dar nu conteaza, la un moment dat a lepadat ca pe o piele de prisos costumul de politist si a dansat, pot spune, intr-o rochita scurta
neagra, care ii punea bine in evidenta corpul de fata. ("ce mandrete de fata!", a exclamat AA).
Natalie Pechalat/ Fabien Bourzat au dansat pe o melodie de Rita Mitsouko, "Andy", un cantec vesel, ritmat, costumul lui, cu tricou roz avand aplicat un soi de desen nostim de baiat fiind adecvat (la un moment dat AA a tradus "dit moi oui", aha, intelege si franceza, bravo!). Pareau niste pusti nastrusnici care se joaca pe gheata, dar ridicarile erau serioase, a fost o asemenea incantare de privit programul lor ca nu mi s-a sters zambetulde pe fata nici o clipa.
Buna dispozitie a fost pastrata prin melodia Feeling Good, cantata de Michael Buble interpretata f frumos de frumuselul ceh Michal Brezina care a executat un triplu Axel frumos in deschiderea programului (unii, aflati mai la coada clasamentului, nu pot sa-l faca nici in concurs) si a avut un program asa de frumos, ca abia astept sa-l vad pe podium. Cred ca daca nu veneau Pliushcenko
si Lambiel ar fi luat sigur o medalie. Ce ghinion pe el! A fost f aplaudat in timpul programului, am aflat ca se antreneaza la Oberstdorf, ca si compatriotul sau Tomas Verner (Carolina insa a parasit acest patinoar, s-a mutat in America). Ii statea f bine in blugi si camasa alba.
Ocupantii locului trei, medaliatii cu bronz, au debutat cu perechea Maria Muhortova/ Maxim Trankov, din Rusia care au ales cantecul "Une vie d'amour" interpretat de Mireille Mathieu si Charles Aznavour. Programul lor a fost cu adevarat de gala, cu o interpretare deosebita. Intai ea, imbracata intr-o rochie alba, a dansat solo, apoi a dansat el solo, imbracat in camasa roz, vesta si pantaloni gri. Au executat insa si elemente specifice probei de perechi, aruncari, o frumoasa saritura side by side, ridicari, pirueta combinata. Au pus insa accent pe interpretarea artistica, avand din nou solouri, la un moment dat, cand el dansa solo, cameramanul o arata pe ea, care statea nemiscata, si nu pe el. A fost un program frumos.
Elene Gedevenashvili, imbracata in alb, a parut ca zboara si dnseaza pe gheata, executand piruete, spirale care arata marea ei mobilitate, ba a sarit si o combinatie, e drept de duble, etc, toate astea pe melodia "I want be loved by you" de Marilyn Monroe, excelent interpretata, mai ales in secventa de pasi.
Partea doua a inceput cu alti patinatori din tara gazda, perechea de dansatori Maria Sergheeva/ Ilia Glebov care au interpretat "Imagine" cantata de John Lennon, despre care AA a spus ca are mesaj anticapitalist, comunist, eu as adauga si mesajul ateist, imi plac atat de mult versurile incat am sa le copiez si aici:
Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today
Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace
You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world
You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one
Din pacate am vazut doar finalul programului lor, deci nu pot comenta cum anume au interpretat.
A urmat sora baiatului de la dans, Elena Glebova care s-a straduit sa se prezinte cat a putut ea de bine, dar mie mi s-a parut ca e cam rigida, e drept ca sportivii tin spatele drept, dar ea la secventa de pasi a miscat doar bratele (am citit pe un forum dedicat lui Brian Joubert ca Pliusky ar fi dat doar din maini ca o moara, fara sa aiba nimic artistic, doar tehnic a fost f bun, ziceau ei, se vedea ca se oftica ingrozitor, si le inteleg patriotismul joubertian :)
Jana Hochlova /Serghei Novitski n-au mai imbracat costumele de la programul liber, care mi-au placut atat de mult (daca stiam ca le gasesc pozele pe net, si inca de calitate f buna, nu ma mai chinuiam sa fac poze dupa televizor) ci ea a purtat o rochie corai fluorescent iar el a avut blugi si o camasa in carouri peste un tricou rosu cu maneci lungi, potrivite cu melodia formatiei Eagle, "Hotel California". Ea a facut la un moment dat un spectaculos spagat pe gheata, au avut si solouri, pirueta combinata (la gala dansatorii evita sa faca acele tweezuri care cer o sincronizare perfecta, nu e nimic, pt ca programele de gala sunt destul de spectaculoase si fara), au avut si una din ridicari originala, are dreptate Alina "Un cuplu pe care o sa-l revedem cu drag la Olimpiada"
Brian Joubert a fost intampinat de AA cu expresia "Masina de sarit". A dansat (pot spune asta avand in vedere interpretarea secventei de pasi) pe Infinity de Guru Josh Project, imbracat intr-un costum pe care nu-mi amintesc sa-l mai fi vazut, albastru cu negru, cert e ca la acest campionat masina a mai avut si rateuri,
in schimb nu se poate sa nu i se admire spectaculoasele secvente de pasi, care contribuie atat de mult la impresia artistica deosebita pe care o lasa. AA a oferit o explicatie a formei mai slabe de acum prin operatia de la piciorul drept (f solicitat la sarituri) pe care a suportat-o in decembrie. A facut totusi, printre altele, si el un triplu Axel. Am sa transcriu prima strofa din melodia pe care a evoluat, mi se pare ilustrativa pt modul cum vrea el sa fie perceput:
Here's my key
Philosophy
A freak like me
Just needs infinity
Marii favoriti ai probei de perechi, desi Aliona a fost recent destul de bolnava, dar castigatori ai medaliei de argint, germanii Aliona Savcenco/ Robin Szolkowy au interpretat si ei un program pe care cred ca l-am mai vazut, pe muzica de Chris de Burg, "Leningrad", o poveste dramatica, interpretata magistral, incepand cu el stand pe scaun si privind cu tristete la o fotografie, apoi executand un solo, dupa care privesc amandoi poza, o pun pe scaun si incep programul cu ridicari, printre ele unele specifice dnsului, altele interzise, cum ar fi cea in care ea e rotita agatata cu mainile de gatul lui. La un moment dat se aseaza ea pe scaun si priveste poza cateva secunde, apoi se ridica si continua programul cu aruncari, ridicari, alunecari pe gheata in ritmul cantecului, o spirala a mortii in care ea nu atinge gheata cu patinele (interzisa in concurs, fiind prea periculoasa) , ce mai, au interpretat excelent povestea spusa de Chris de Burgh. Trebuie sa (re)vedeti acest
program ca sa intelegeti cat de bine au povestit ei cele de mai jos:
There she stood in an empty room, heard a voice from another time,
And the memories came rolling back of Leningrad in the war;
For the girl in the photograph, much had changed in the years that passed,
But her longing for the boy she loved was still the same since the war;
It was a moonless night upon the road of life, when he'd held her to say goodbye,
Many more would survive, for he stayed behind to help them live again;
When they met at the garden gate, tears would fall from a deep embrace,
For she never knew what happened to the boy she loved in the war;
Back in those happy days, before the soldiers came,
To break down the ones who remained,
And they only survived, who could learn to die, and live to fight again;
There they stood in an empty room, heard a voice from another time,
And their memories came rolling back of Leningrad in the war.
Laura Lepisto, finlandeza care a cucerit argintul, a avut un program frumos, pe muzica din Masca lui Zorro, folosind doua esarfe negre care faceau un frumos contrast cu rochita ei alba, la inceput a avut una din esarfe ca un val pe cap, apoi a axecutat piruete, spirale, pasi, toate fluturand la inceput o esarfa, apoi amandoua. Mi-a placut spectacolul!
Federica Faliella/ Massimo Scali au dansat, pe "Quel posto que non c'e", cantat de Negramaro, frumos cum deja ne asteptam, cu dramatism, demonstrand ca e f multa chimie (compatibilitate cred ca ar fi cuvantul romanesc) intre ei. Au avut ridicari si piruete interesante, ne-a stat inima in loc cand el a ridicat-o cu capul in
jos, l-a ridicat si ea pe el pe genunchi (de data asta nu l-a mai scapat pe jos, ca la Torino) dar as fi vrut sa-i vad si pe fratii Kerr facand figura asta, nu a fost cazul.
Stephane Lambiel a dansat (de data asta termenul e si mai adecvat, el fiind de departe cel mai talentat dintre baieti din pdv artistic, si AA a spus asta, dar spunand ca e din Suedia, probabil pt ca pe ISu Elvetia apare abreviata Sui iar Suedia Swe, se mai intampla si gafe din astea, eu n-am prea bagat-o in seama dar sotului meu, mai carcotas din fire, i-a atras imediat atentia) pe melodia lui Jaques Brell, Ne me quite pas (Nu ma parasi). A interpretat atat de bine incat a fost aplaudat la scena deschisa, ca sa zic asa, a fost extrem de expresiv, parea ca traieste efectiv muzica, subliniind fiecare accent al melodiei.
Cuplul meu preferat de la perechi Yuko Cavaguti/Serghei Novitski (ea imbracata intr-o rochie viu colorata, galben fluorescent, el in maieu fara maneci care i-a pus in evidenta muschii f bine lucrati, precis face fitness!) a avut un program spectaculos, pe melodia Blue interpretata de Gary Moore, au facut chiar si o saritura side by side, Yuko a etalat tot timpul zambetul care o face sa para atat de tanara si de dulcica, aproape o pustoaica, au avut si elemente mai acrobatice, as putea spune, oricum interzise, cum ar fi un fel de spirala a mortii in care ea era in forma de cosulet, sau spirala mortii in care ea era intinsa normal, dar nu a atins gheata cu patinele.
Carolina Kostner mi-a marit nitel nr de fire albe din cap incercand sa identific cine a cantat "Ain't no sunshine when she's gone" (Cand ea a plecat soarele nu a mai luminat). Imbracata intr-o salopeta alba (pana la Slutskaia nu era permis ca fetele sa poarte salopeta) si scapata de emotiile concursului a avut un program placut, desi se pare ca executat prea rapid pt operator, care iar a pierdut-o din vedere pt cateva secunde. AA ne-aspus ca la campionatele nationale a iesit abia pe locul 3, totusi federatia a decis sa o trimita la concurs, si bine a facut.
Si Oksana Domnina/ Maxim Shabalin au prezentat un program care mi se parea cunoscut, pe muzica din filmul Matrix (acesta fiind practic un serial de 3 fime, probabil AA a avut dificultati in a alege pe care sa-l povesteasca, incat ne-a scutit). Au aparut cu ochelari negri la ochi (erau amandoi Smith), el cu manta lunga neagra, ea cu o rochie lunga, stralucitoare, tot neagra, desigur. Programul a fost frumos si spectaculos, asa cum se cuvine unor campioni. Mi s-a parut interesanta secventa in care s-au lungit amandoi pe gheta pe spate si au inaintat...ca racul, deasemenea o ridicare in care el a tinut-o cu o singura mana, ea fiind destul de grea, presupun. Cu atat mai merituos a fost programul cu cat el a fost operat la un genunchi. La sfarsitul programului ea i-a scos ochelarii.
Ultimul program a fost al Tzarului, cum ii tot spune AA, acest suprasportiv (ca sa nu zic supraom) care mi-a atras atentia prin imensa lui ambitie inca de la prima aparitie la un campionat, avea doar 15 ani si se pare ca parintii inca regretau ca nu s-a facut halterofil :)), Evgheni Pliushcenko. A interpretat o sensibila melodie, Svetcha (AA a tradus lumanarica, eu as traduce mai degraba luminitza--nu de la capatul tunelului, evident--, de la svet=lumina) cantata de Andrei Makarevici , unul din fondatorii formatiei de muzica rock "Masina Timpului", f apreciata in Rusia. Si el a trait muzica, interpretand-o in mod dramatic, dar si avand grija sa comunice cu publicul, ca un showman de exceptie ce este (la prima gala la care a participat a interpretat un cantec popular rus, imbracat cu rubasca rosie--va dati seama cat de puternic m-a impresionat daca tin minte si acum!-- si sapca pusa smechereste pe cap, era nemaipomenit, acum din toate astea a ramas doar frizura tip Ilia Muromet). A facut la inceput o saritura tripla f inalta, mai tarziu si o combinatie tripla cu tripla (deh, el isi poate permite, e un campion adevarat, nu doar o "masina de sarit").Bineinteles ca si piruetele lui sunt reusite (n-a mai facut Bielmann) dar nu se compara totusi cu Lambiel.
Ce a fost deosebit la gala asta fata de altele,pe langa faptul ca nu a lipsit nici un sportiv, e ca medaliatii nu au mai executat nici un bis. Parada de final nu a mai prezentat-o TVR2, dar am gasit-o pe Youtube. Am vrut sa revad gala la Eurosport, dar meciul de fotbal Angola-Cote D'ivoire s-a prelungit si urmau loviturile de departajare, asa ca n-am mai avut rabdare sa astept si m-am intors sa caut secvente pe web.
Pe 14 februarie incep transmisiile de la Olimpiada, probele de patinaj artistic, prezentate "in exclusivitate in Romania de TVR2", cum ne-a anuntat de multe ori AA, dar "in intregime si in direct" la Eurosport, cum ne-a anuntat Yvone Ghita.
Caitlin Mallory/ Kristjan Rand
Sarah Meier
Fratii Kerr
Exogenes Part III--Muse
Samuel Contesti
Once upon a time in the west
Kira Korpi
If I Were A Boy-- Beyonce
Natalie Pechalat/Fabien Bourzat
Andy--Rita Mitsouko
Michal Brezina
Feeling Good-- Michael Buble
Maria Muhortova /Maxim Trankov
Une vie d'amour Mireille Mathieu Charles Aznavour
Elene Gedevanishvili
I want to be loved by you--Marilyn Monroe
Maria Sergheeva/ Ilia Glebov
Imagine John Lennon
Elena Glebova
Ooh,la,la-- Goldtrapp
Jana Hohlova/ Serghei Novitski
Hotel California de Eagle
Brian Joubert
Infinity -- Guru Josh Project
Aliona Savcenko/ Robin Szolkowy
Leningrad-- Chris de Burg
Laura Lepisto
Masca lui Zorro
Federica Faiella/Massimo Scali
Quel posto que non c'e--Negramaro
Stephane Lambiel
Ne me quite pas Jaques Brelle
Yuko Kawaguti/ Alexander Smirnov
Blue by Gary Moore
Carolina Kostner
Ain't no sunshine when she's gone
Oksana Domnina/ Maxim Shabalin
Matrix
Evgheni Pliushcenko
Svetcha
Parada de final
Se pare ca nu toate videoclipurile de la "Lariservaforum" au fost incarcate pe Youtube, eu le-am vazut pe unele din ele aici,
postate de curiosissimo
Poze de la acest campionat pot fi vazute aici:
Poze de la proba de calificare baieti, ultima poza e a frumuselului Michal Brezina, cu tricou personalizat ca la fotbal
Poze de la proba de calificare baieti, Dans proba obligatorie, Deschidere (probabil), Perechi programul scurt
Poze baieti programul scurt si perechi finala, se vede cat de scumpica e Yoko)
Poze de la dansul original si baieti, inclusiv Lindemann si Van der Perren, bien sur medaliatii, se vede cat e de frumos Lambiel:
Poze ale fetelor si perechilor de la dans (inclusiv costumele care m-au impresionat atat de mult, ale rusilor Jana Hochlova/Serghei Novitskide la programul liber)
Poze ale fetelor pe Absolute Skating:
sâmbătă, 23 ianuarie 2010
Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Fete Programul Liber
Ei, asta a fost tot. Mai urmeaza Gala si gata, noroc ca pana la Olimpiada nu mai e mult. Nu-mi prea venea sa mai povestesc cum a fost cu fetele. Ani de zile (cu exceptia celor in care au concurat Katarina Witt si Irina Slutskaia) am suferit la fiecare ratare a fetelor, chiar si a celor care au devenit campioane, mai ales ca urmau mondialele unde fetele noastre nu prea aveau sanse in fata americancelor sau asiaticelor.
Am sperat, vazand nivelul ridicat al programului scurt, ca anul acesta va fi altfel. Dar una cate una, medaliatele noastre m-au dezamagit. Cel putin Laura Lepisto a avut atatea ratari (pt o medaliata) ca am ramas cu gura cascata cand am vazut punctajul obtinut. Si urmeaza Olimpiada de la Vancouver, din februarie, unde cred ca fetele noastre n-au nicio sansa la vreo medalie. Dar sa le luam in ordine.
Prima vazuta a fost madam Van der Perren, Jenna MCCorkell. Se pare ca celor doi nu le prieste casatoria la cariera de patinatori. E drept ca de la ea nu puteam avea mari pretentii, dar a avut un program scurt destul de bun. Se pare ca partea ei tare ar fi fost sariturile, nu insa si de data asta. Lasa destul de mult de dorit la impresia artistica. Rochia a fost rosie cu negru si argintiu.
Preferata Alinei Alexoi (care a prezentat f multe informatii despre modul cum se face de catre arbitri aprecierea programului, plus, ca de obicei, date despre echipa din spatele fiecarei concurente, a explicat ce elemente sunt permise in fiecare concurs, a amintit si unele concurente care s-au remarcat in editii anterioare, ce mai, a avut o sarcina grea sa faca si pe cei care nu sunt prea familiarizati cu acest sport sa inteleaga despre ce este vorba, etc, daaaar.... iar a vorbit la un moment dat cand nu trebuia, o sa spun mai tarziu cand) pare a fi tanara slovaca de numai 17 ani, Ivana Reitmayerova. Aceasta a purtat o rochita cu corsaj bleu si fusta albastra. Evolutia ei a fost destul de buna, altele au avut mai multe greseli, dar se vede ca nu are inca destula experienta. Promite mult pt viitor,eu am vazut-o mai buna decat JMC, cel putin la partea artistica, dar arbitrii au apreciat altfel. E posibil ca JMC sa fi avut sarituri punctate mai bine.
AA ne-a povestit ca f putine fete reusesc sa aterizeze un cvadruplu. Poate a luat in consideratie si antrenamentele, pt ca in competitie a existat o singura patinatoare care sa reuseasca un cvadruplu Salkow in 2002, la Grand Prix Final la juniori, Miki Ando. Am reusit cu oarecare greutate sa ma documentez si sa aflu cum se face punctajul la sarituri. Pt simple si duble atat Touloupe cat si Salkow au punctaj egal, dar la tripla si la cvadrupla Salkow este net mai bine cotata, deci "Chapeau bas" pt AA, a stiut mai bine decat alti comentatori cum sta treaba.
Si apropo de asta, am ras in sinea mea cand am realizat ca, nestiind prea bine cum sa caut sistemul de notare am procedat precum coana Chirita, cautand "skating notation". Apoi mi-am amintit ce mi-a povestit o prietena din State ca s-a i s-a intamplat unei romance de-a noastre cand a dat interviu, sau examen, sau ce-o fi cand cineva cere sa devina cetatean american si e intrebat ce stie despre America. La intrebarea "care e simbolul Statelor Unite ale Americii" viitoarea cetateana a raspuns f mandra "Vultureishan" in loc de "Eagle".
Bun, acum revenind in Saku Suurhall Arena din Tallin, unde printre spectatori se afla si Primul Ministru al Estoniei, o sa povestesc intai cum s-a plans AA, pe buna dreptate, de starea sportului romanesc concluzionand "dar lasa, vom fi ce-am fost si mai mult decat atat, cum spunea (in momentul acela urechea mea cea buna era cat palnia) cineva".Am fost atat de bulversata de citatul respectiv incat am uitat sa notez ce rochita purta rusoaica Ksenia Makarova (nici memoria nu ma ajuta) care a dovedit ca nu e demoralizata dupa ce a cazut la triplul Flip ba chiar a avut si niste combinatii dupa aceea, nu mai vorbesc ca mi-a bucurat ochii cu pirueta mea preferata, Bielmann, (si IR a facut-o) incat locul intermediar 1 a fost pe deplin meritat.
Turcoaica Tugba Karademir in schimb (imbracata intr-o rochita neagra bordata cu argintiu) ar fi fost o incantare de privit daca nu s-ar cere si sarituri in program. Din pdv artistic nu am avut ce-i reprosa, probabil ca atunci cand se va retrage va putea sa apara cu succes in spectacole pe gheata, in USA, unde s-au mutat parintii ei pt ca sa-i poata oferi oportunitatea de a se pregati mai bine, are mai multe sanse in aceasta directie decat in Turcia. Datorita partii artistice a si reusit sa se plaseze intermediar pe locul 4, in ciuda numeroaselor ratari.
A urmat scumpa de Sarah Meier, cu o rochita ivoire cu o dantela splendida, a avut o foarte frumoasa si reusita prima parte cu ocombinatie de triplu Lutz (una din finlandeze, cred ca SP, nici nu poate sa faca Lutz, care e a doua cea mai dificila dupa Axel) , un dublu Flip (un pic mai usoara decat Lutz) dublu Ridberger (urmeaza dupa Flip in jos pe scara dificultatilor), multumesc AA pt ca a dat aceste informatii, inca o tripla si o combinatie de tripla cu dubla, cu pasi de legatura intre ele iar piruetele...Ah, piruetele! ceva de vis! Din pacate in partea a doua a dat semne de oboseala, sariturile nu au mai avut acuratete, a si pus mana jos la un moment dat, poate programul a fost prea ambitios pt puterile ei, poate si-a spus cuvantul hernia de disc (afectiune f grava a coloanei vertebrale care poate duce, Doamne fereste! la paralizie). Bineinteles ca si ea m-a delectat cu Bielmann, intre alte piruete. Se pare ca e f iubita de spectatori, la sfarsitul programului a primit un buchet frumos de flori galbene. Am asteptat cu strangere de inima punctajul, ea a avut o explozie de bucurie cand a vazut ca a trecut de suta (iata ca de fapt conteaza f mult si impresia artistica, am avut dovada asta si la Lambiel, deci BJ nu are dreptate cand incrimineaza noul sistem de notare) si s-a clasat intermediar pe locul 1.
Unguroaica Iulia Sebestien a avut o frumoasa rochita albastru inchis cu broderii argintii. De la ea ma asteptam la mai mult dupa programul scurt, a avut lungi pregatiri inainte de sarituri, fara prea multi pasi de legatura intre elemente. Dupa parerea mea a avut cam multe ratari dar a compensat din pdv artistic ca si prin faptul ca i-a reusit un frumos Lutz si o combinatie triplu si dublu Touloupe spre final, cand se acorda puncte in plus ca bonus, obtinand locul 2 in clasamentul intermediar.
Imi doream s-o vad si la concursul acesta pe a doua speranta a Italiei, Valentina Marchei, si mi s-a implinit dorinta. A purtat o rochita neagra cu argintiu si maneci lungi. A debutat cu o cazatura, dar ce cazatura! Credeam ca nu-si mai revine dar s-a ridicat repede de jos si a avut un program bun si frumos pana la...a doua cazatura urata. Dar s-a ridicat f repede continuandu-si programul ca si cum nimic nu s-aintamplat, lucru ce a contat, cred, mult la impresia artistica, mai ales ca fata e intr-adevar talentata. A avut chiar si o combinatie imediat dupa a doua cazatura, e drept ca de trei duble iar a treia nu prea reusita, dar ce prezenta placuta pe gheata, totusi. A ocupat pe moment locul trei (dupa Meier, Sebestien si Makarova, a zis AA, semn ca a obosit si ea dupa atatea zile in care a comentat singura cat doi, destul de bine pana la urma, desi uite, aritmetica i-a jucat o mica festa :)
A urmat grupa "grelelor", cu cele mai titrate aspirante la medalii. Prima care a intrat pe gheata a fost Elene Ghedevanishvili, pe care am remarcat-o inca din 2006 ca pe o tanara speranta dar care de atunci m-a tot dezamagit. Rochita ei a prezentat o ciudata combinatie de culori, grena cu ghirlande de trandafiri crem. Ghinionul nostru, al telespectatorilor a fost ca tanara patinatoare si-a ales ca fond muzical opera Carmen de Byzet. In loc sa ne concentreze concntreze atentia asupra executiei sariturilor (am spus ca nu sunt in stare sa le recunosc) dupa ce ne-a anuntat ca prima saritura e un triplu Lutz (aterizat cu step out) AA a inceput sa ne povesteasca pe larg drama eroinei operei, spunandu-ne cu o multime de amanunte tot ce a patimit aceasta in timpul spectacolului. Elene executa combinatii de tripla cu doua duble, combinatie de doua duble (punctaj nu prea mare), combinatie de tripla cu dubla, a aterizat o saritura pe doua picioare, a facut piruete, a executat spirale, a dansat pur si simplu pe secventa de pasi, Carmen avea multime de aventuri. Cand si-a sfarsit programul EG AA a spus textual; "Orbit de durere, Don Jose o omoara pe Carmen" Mi-as fi dorit s-o omoare pe AA :)), (glumesc desigur, eu n-am dorit nici macar moartea cainelui care m-a muscat rau de tot de picior din pura rautate, nici a celor care mi-au facut cu adevarat rau in viata, cum sa doresc asa ceva unei biete comentatoare?). Cert e fara ajutorul explicatiilor competente despre valoarea evolutiei EG, pe care le asteptam de la AA, am fost cam surprinsa de valoarea ridicata a notelor si de locul 1 ocupat in acel moment. Era clar ca se vedea o medalie la orizont pt micuta detinatoare a Ordinului de Onoare oferit de Presedintele statului gruzin (georgian, cum e cunoscut pe plan international), Mikhail Saakashvili.
Campioana en titre, finlandeza Laura Lepisto, imbracata intr-o rochita rosie cu aplicatii argintii si albastre, a debutat in forta cu o frumoasa si reusita combinatie de triplu Flip cu triplu Touloupe, intampinata cu entuziasm de AA. S-a dezumflat insa repede ratand (facand duble in loc de triple, dezechilibrandu-se urat la una din sarituri, ratand aterizarea la a doua saritura dintr-o combinatie dubla-tripla, etc). A compensat insa cu executia artistica deosebita a celorlalte elemente, primind 59,20 la partea artistica si producandu-mi mirare ca a obtinut locul 1 cu atatea ratari (a contat si punctajul obtinut la programul scurt, peste cel al EG, dar mai ales notarea buna a partii artistice). Mai urmau insa 3 patinatoare.
Italiana Carolina Kostner, imbracata intr-o rochita albastra cu un decolteu f adanc dar nu indecent, a parut cam emotionata la intrarea pe gheata. A zburat insa pur si simplu la combinatia de triple, a facut un triplu Lutz, o combinatie de dublu Axel (cotat 3.5 la baza, la care se adauga sau se scad puncte in functie de modul de executie, aproape de triplu Touloupe care e cotat 4). La un moment dat operatorul a pierdut-o din obiectiv, uneori in plin ecran aparea cate o dunga intr-o parte, poate vreo coloana ceva, trebuie sa fie f greu sa urmaresti patinatorii cu camera de filmat, mai ales cand au viteza mare pe gheata, cei mai slab pregatiti in acest sens mi s-au parut cameramanii nemti. La un moment dat a incercat o saritura si a facut doar una simpla, apoi a si cazut, a facut o cascada cam chinuita de tripla cu dubla, a cam plimbat pirueta, se vedea clar ca e cam obosita si nu se poate concentra suficient. Parea ca nu se mai regaseste. A ocupat totusi locul 1.
Alena Leonova mi-a amintit din nou de Slutskaia prin alura ei, din pacate nu se ridica la inaltimea acesteia (daca rusii ar fi avut si la fete o concurenta care sa ia aurul ar fi dominat categoric tot campionatul, pt ca deja au castigat aurul la toate celelalte probe, pe vremea URSS campionatul european se cam transforma in campionat sovietic, pt ca ei umflau cam toate medaliile, exceptie a facut intr-o vreme Katarina Witt, care venea din RDG). A avut o rochita albastra cu negru si argintiu (mi-am amintit ca unele persoane cauta pe Gugal rochitele patinatoarelor, de aceea incerc sa le descriu) A incercat si ea o combinatie de triple, din pacate n-a aterizat bine pe a doua, a cazut la triplu Lutz, a mai avut si alte ratari, s-a pregatit indelung pt unele sarituri (se pierd astfel puncte la impresia artistica) o combinatie de tripla, doua duble a facut-o in cascada (cu un pas intre doua sarituri) nu e de mirare ca a fost nemultulita de ea insasi, se pare ca aspira la o medalie, incat locul 6 intermediar clar nu era cel dorit.
Frumoasa finlandeza Kira Korpi a incheiat campionatul de anul acesta. A fost imbracata intr-o rochita cu corsaj bleumarin si fusta neagra. Combinatia de inceput nu a fost prea sigura, a si cazut, a avut ratari, nici macar ea nu a parut multumita de cum a evoluat incat a devenit clar ca de data asta micuta EG va lua medalie.
Rezultatele finale, asa cum le-am gasit aici, unde sunt si punctajele, (rubrica Ded arata deductiile, adica punctele care se scad, de regula la cazaturi, deci se poate observa ca f multe concurente, inclusiv campioana, au cam dat cu diverse parti ale corpului de gheata), le gasiti mai jos.
Pl. Name Nation TSS
= TES
+ PCS
+ SS TR PE CH IN Ded.
- StN.
1 Carolina KOSTNER ITA 107.66 49.22 59.44 7.45 7.20 7.45 7.55 7.50 1.00 #18
2 Elene GEDEVANISHVILI GEO 103.72 50.20 53.52 6.70 6.40 6.80 6.75 6.80 0.00 #16
3 Laura LEPISTÖ FIN 103.41 44.21 59.20 7.35 7.30 7.25 7.50 7.60 0.00 #17
4 Sarah MEIER SUI 102.58 49.46 53.12 6.60 6.40 6.80 6.60 6.80 0.00 #13
5 Kiira KORPI FIN 99.42 43.38 57.04 7.25 6.85 7.25 7.15 7.15 1.00 #20
6 Julia SEBESTYEN HUN 99.33 46.61 52.72 6.70 6.30 6.80 6.50 6.65 0.00 #14
7 Alena LEONOVA RUS 95.31 41.43 54.88 6.90 6.60 6.85 7.00 6.95 1.00 #19
8 Valentina MARCHEI ITA 94.12 44.68 51.44 6.30 6.05 6.60 6.40 6.80 2.00 #15
9 Ksenia MAKAROVA RUS 92.79 45.63 48.16 6.15 5.75 6.20 6.00 6.00 1.00 #11
10 Elena GLEBOVA EST 88.83 45.75 44.08 5.50 5.20 5.70 5.60 5.55 1.00 #8
11 Oksana GOZEVA RUS 88.13 45.17 42.96 5.60 5.10 5.45 5.35 5.35 0.00 #6
12 Viktoria HELGESSON SWE 86.24 42.96 43.28 5.60 5.15 5.45 5.40 5.45 0.00 #7
13 Tugba KARADEMIR TUR 82.54 35.74 46.80 5.75 5.65 5.90 5.95 6.00 0.00 #12
14 Ivana REITMAYEROVA SVK 78.25 38.45 40.80 5.25 5.00 5.25 5.05 4.95 1.00 #10
15 Sonia LAFUENTE ESP 75.89 40.33 36.56 4.70 4.35 4.65 4.60 4.55 1.00 #5
16 Sarah HECKEN GER 75.45 39.01 37.44 5.00 4.40 4.75 4.70 4.55 1.00 #4
17 Jenna MCCORKELL GBR 74.26 31.06 43.20 5.65 5.05 5.45 5.35 5.50 0.00 #9
18 Natalia POPOVA UKR 69.05 36.17 34.88 4.65 3.95 4.50 4.40 4.30 2.00 #2
19 Teodora POSTIC SLO 68.89 34.77 35.12 4.80 4.10 4.40 4.45 4.20 1.00 #3
WDR Susanna PÖYKIÖ FIN #1
Legend
TSS Total Segment Score
TES Technical Element Score
PCS Program Component Score
SS Skating Skills
TR Transitions
PE Performance/Execution
CH Choreography
IN Interpretation
Am sa dau in clar o adresa f interesanta, de unde se pot afla tot felul de date despre felul cum se face notarea la probele de patinaj artistic:
http://gofigureskating.com/skills/jumps/compete.html
Am sperat, vazand nivelul ridicat al programului scurt, ca anul acesta va fi altfel. Dar una cate una, medaliatele noastre m-au dezamagit. Cel putin Laura Lepisto a avut atatea ratari (pt o medaliata) ca am ramas cu gura cascata cand am vazut punctajul obtinut. Si urmeaza Olimpiada de la Vancouver, din februarie, unde cred ca fetele noastre n-au nicio sansa la vreo medalie. Dar sa le luam in ordine.
Prima vazuta a fost madam Van der Perren, Jenna MCCorkell. Se pare ca celor doi nu le prieste casatoria la cariera de patinatori. E drept ca de la ea nu puteam avea mari pretentii, dar a avut un program scurt destul de bun. Se pare ca partea ei tare ar fi fost sariturile, nu insa si de data asta. Lasa destul de mult de dorit la impresia artistica. Rochia a fost rosie cu negru si argintiu.
Preferata Alinei Alexoi (care a prezentat f multe informatii despre modul cum se face de catre arbitri aprecierea programului, plus, ca de obicei, date despre echipa din spatele fiecarei concurente, a explicat ce elemente sunt permise in fiecare concurs, a amintit si unele concurente care s-au remarcat in editii anterioare, ce mai, a avut o sarcina grea sa faca si pe cei care nu sunt prea familiarizati cu acest sport sa inteleaga despre ce este vorba, etc, daaaar.... iar a vorbit la un moment dat cand nu trebuia, o sa spun mai tarziu cand) pare a fi tanara slovaca de numai 17 ani, Ivana Reitmayerova. Aceasta a purtat o rochita cu corsaj bleu si fusta albastra. Evolutia ei a fost destul de buna, altele au avut mai multe greseli, dar se vede ca nu are inca destula experienta. Promite mult pt viitor,eu am vazut-o mai buna decat JMC, cel putin la partea artistica, dar arbitrii au apreciat altfel. E posibil ca JMC sa fi avut sarituri punctate mai bine.
AA ne-a povestit ca f putine fete reusesc sa aterizeze un cvadruplu. Poate a luat in consideratie si antrenamentele, pt ca in competitie a existat o singura patinatoare care sa reuseasca un cvadruplu Salkow in 2002, la Grand Prix Final la juniori, Miki Ando. Am reusit cu oarecare greutate sa ma documentez si sa aflu cum se face punctajul la sarituri. Pt simple si duble atat Touloupe cat si Salkow au punctaj egal, dar la tripla si la cvadrupla Salkow este net mai bine cotata, deci "Chapeau bas" pt AA, a stiut mai bine decat alti comentatori cum sta treaba.
Si apropo de asta, am ras in sinea mea cand am realizat ca, nestiind prea bine cum sa caut sistemul de notare am procedat precum coana Chirita, cautand "skating notation". Apoi mi-am amintit ce mi-a povestit o prietena din State ca s-a i s-a intamplat unei romance de-a noastre cand a dat interviu, sau examen, sau ce-o fi cand cineva cere sa devina cetatean american si e intrebat ce stie despre America. La intrebarea "care e simbolul Statelor Unite ale Americii" viitoarea cetateana a raspuns f mandra "Vultureishan" in loc de "Eagle".
Bun, acum revenind in Saku Suurhall Arena din Tallin, unde printre spectatori se afla si Primul Ministru al Estoniei, o sa povestesc intai cum s-a plans AA, pe buna dreptate, de starea sportului romanesc concluzionand "dar lasa, vom fi ce-am fost si mai mult decat atat, cum spunea (in momentul acela urechea mea cea buna era cat palnia) cineva".Am fost atat de bulversata de citatul respectiv incat am uitat sa notez ce rochita purta rusoaica Ksenia Makarova (nici memoria nu ma ajuta) care a dovedit ca nu e demoralizata dupa ce a cazut la triplul Flip ba chiar a avut si niste combinatii dupa aceea, nu mai vorbesc ca mi-a bucurat ochii cu pirueta mea preferata, Bielmann, (si IR a facut-o) incat locul intermediar 1 a fost pe deplin meritat.
Turcoaica Tugba Karademir in schimb (imbracata intr-o rochita neagra bordata cu argintiu) ar fi fost o incantare de privit daca nu s-ar cere si sarituri in program. Din pdv artistic nu am avut ce-i reprosa, probabil ca atunci cand se va retrage va putea sa apara cu succes in spectacole pe gheata, in USA, unde s-au mutat parintii ei pt ca sa-i poata oferi oportunitatea de a se pregati mai bine, are mai multe sanse in aceasta directie decat in Turcia. Datorita partii artistice a si reusit sa se plaseze intermediar pe locul 4, in ciuda numeroaselor ratari.
A urmat scumpa de Sarah Meier, cu o rochita ivoire cu o dantela splendida, a avut o foarte frumoasa si reusita prima parte cu ocombinatie de triplu Lutz (una din finlandeze, cred ca SP, nici nu poate sa faca Lutz, care e a doua cea mai dificila dupa Axel) , un dublu Flip (un pic mai usoara decat Lutz) dublu Ridberger (urmeaza dupa Flip in jos pe scara dificultatilor), multumesc AA pt ca a dat aceste informatii, inca o tripla si o combinatie de tripla cu dubla, cu pasi de legatura intre ele iar piruetele...Ah, piruetele! ceva de vis! Din pacate in partea a doua a dat semne de oboseala, sariturile nu au mai avut acuratete, a si pus mana jos la un moment dat, poate programul a fost prea ambitios pt puterile ei, poate si-a spus cuvantul hernia de disc (afectiune f grava a coloanei vertebrale care poate duce, Doamne fereste! la paralizie). Bineinteles ca si ea m-a delectat cu Bielmann, intre alte piruete. Se pare ca e f iubita de spectatori, la sfarsitul programului a primit un buchet frumos de flori galbene. Am asteptat cu strangere de inima punctajul, ea a avut o explozie de bucurie cand a vazut ca a trecut de suta (iata ca de fapt conteaza f mult si impresia artistica, am avut dovada asta si la Lambiel, deci BJ nu are dreptate cand incrimineaza noul sistem de notare) si s-a clasat intermediar pe locul 1.
Unguroaica Iulia Sebestien a avut o frumoasa rochita albastru inchis cu broderii argintii. De la ea ma asteptam la mai mult dupa programul scurt, a avut lungi pregatiri inainte de sarituri, fara prea multi pasi de legatura intre elemente. Dupa parerea mea a avut cam multe ratari dar a compensat din pdv artistic ca si prin faptul ca i-a reusit un frumos Lutz si o combinatie triplu si dublu Touloupe spre final, cand se acorda puncte in plus ca bonus, obtinand locul 2 in clasamentul intermediar.
Imi doream s-o vad si la concursul acesta pe a doua speranta a Italiei, Valentina Marchei, si mi s-a implinit dorinta. A purtat o rochita neagra cu argintiu si maneci lungi. A debutat cu o cazatura, dar ce cazatura! Credeam ca nu-si mai revine dar s-a ridicat repede de jos si a avut un program bun si frumos pana la...a doua cazatura urata. Dar s-a ridicat f repede continuandu-si programul ca si cum nimic nu s-aintamplat, lucru ce a contat, cred, mult la impresia artistica, mai ales ca fata e intr-adevar talentata. A avut chiar si o combinatie imediat dupa a doua cazatura, e drept ca de trei duble iar a treia nu prea reusita, dar ce prezenta placuta pe gheata, totusi. A ocupat pe moment locul trei (dupa Meier, Sebestien si Makarova, a zis AA, semn ca a obosit si ea dupa atatea zile in care a comentat singura cat doi, destul de bine pana la urma, desi uite, aritmetica i-a jucat o mica festa :)
A urmat grupa "grelelor", cu cele mai titrate aspirante la medalii. Prima care a intrat pe gheata a fost Elene Ghedevanishvili, pe care am remarcat-o inca din 2006 ca pe o tanara speranta dar care de atunci m-a tot dezamagit. Rochita ei a prezentat o ciudata combinatie de culori, grena cu ghirlande de trandafiri crem. Ghinionul nostru, al telespectatorilor a fost ca tanara patinatoare si-a ales ca fond muzical opera Carmen de Byzet. In loc sa ne concentreze concntreze atentia asupra executiei sariturilor (am spus ca nu sunt in stare sa le recunosc) dupa ce ne-a anuntat ca prima saritura e un triplu Lutz (aterizat cu step out) AA a inceput sa ne povesteasca pe larg drama eroinei operei, spunandu-ne cu o multime de amanunte tot ce a patimit aceasta in timpul spectacolului. Elene executa combinatii de tripla cu doua duble, combinatie de doua duble (punctaj nu prea mare), combinatie de tripla cu dubla, a aterizat o saritura pe doua picioare, a facut piruete, a executat spirale, a dansat pur si simplu pe secventa de pasi, Carmen avea multime de aventuri. Cand si-a sfarsit programul EG AA a spus textual; "Orbit de durere, Don Jose o omoara pe Carmen" Mi-as fi dorit s-o omoare pe AA :)), (glumesc desigur, eu n-am dorit nici macar moartea cainelui care m-a muscat rau de tot de picior din pura rautate, nici a celor care mi-au facut cu adevarat rau in viata, cum sa doresc asa ceva unei biete comentatoare?). Cert e fara ajutorul explicatiilor competente despre valoarea evolutiei EG, pe care le asteptam de la AA, am fost cam surprinsa de valoarea ridicata a notelor si de locul 1 ocupat in acel moment. Era clar ca se vedea o medalie la orizont pt micuta detinatoare a Ordinului de Onoare oferit de Presedintele statului gruzin (georgian, cum e cunoscut pe plan international), Mikhail Saakashvili.
Campioana en titre, finlandeza Laura Lepisto, imbracata intr-o rochita rosie cu aplicatii argintii si albastre, a debutat in forta cu o frumoasa si reusita combinatie de triplu Flip cu triplu Touloupe, intampinata cu entuziasm de AA. S-a dezumflat insa repede ratand (facand duble in loc de triple, dezechilibrandu-se urat la una din sarituri, ratand aterizarea la a doua saritura dintr-o combinatie dubla-tripla, etc). A compensat insa cu executia artistica deosebita a celorlalte elemente, primind 59,20 la partea artistica si producandu-mi mirare ca a obtinut locul 1 cu atatea ratari (a contat si punctajul obtinut la programul scurt, peste cel al EG, dar mai ales notarea buna a partii artistice). Mai urmau insa 3 patinatoare.
Italiana Carolina Kostner, imbracata intr-o rochita albastra cu un decolteu f adanc dar nu indecent, a parut cam emotionata la intrarea pe gheata. A zburat insa pur si simplu la combinatia de triple, a facut un triplu Lutz, o combinatie de dublu Axel (cotat 3.5 la baza, la care se adauga sau se scad puncte in functie de modul de executie, aproape de triplu Touloupe care e cotat 4). La un moment dat operatorul a pierdut-o din obiectiv, uneori in plin ecran aparea cate o dunga intr-o parte, poate vreo coloana ceva, trebuie sa fie f greu sa urmaresti patinatorii cu camera de filmat, mai ales cand au viteza mare pe gheata, cei mai slab pregatiti in acest sens mi s-au parut cameramanii nemti. La un moment dat a incercat o saritura si a facut doar una simpla, apoi a si cazut, a facut o cascada cam chinuita de tripla cu dubla, a cam plimbat pirueta, se vedea clar ca e cam obosita si nu se poate concentra suficient. Parea ca nu se mai regaseste. A ocupat totusi locul 1.
Alena Leonova mi-a amintit din nou de Slutskaia prin alura ei, din pacate nu se ridica la inaltimea acesteia (daca rusii ar fi avut si la fete o concurenta care sa ia aurul ar fi dominat categoric tot campionatul, pt ca deja au castigat aurul la toate celelalte probe, pe vremea URSS campionatul european se cam transforma in campionat sovietic, pt ca ei umflau cam toate medaliile, exceptie a facut intr-o vreme Katarina Witt, care venea din RDG). A avut o rochita albastra cu negru si argintiu (mi-am amintit ca unele persoane cauta pe Gugal rochitele patinatoarelor, de aceea incerc sa le descriu) A incercat si ea o combinatie de triple, din pacate n-a aterizat bine pe a doua, a cazut la triplu Lutz, a mai avut si alte ratari, s-a pregatit indelung pt unele sarituri (se pierd astfel puncte la impresia artistica) o combinatie de tripla, doua duble a facut-o in cascada (cu un pas intre doua sarituri) nu e de mirare ca a fost nemultulita de ea insasi, se pare ca aspira la o medalie, incat locul 6 intermediar clar nu era cel dorit.
Frumoasa finlandeza Kira Korpi a incheiat campionatul de anul acesta. A fost imbracata intr-o rochita cu corsaj bleumarin si fusta neagra. Combinatia de inceput nu a fost prea sigura, a si cazut, a avut ratari, nici macar ea nu a parut multumita de cum a evoluat incat a devenit clar ca de data asta micuta EG va lua medalie.
Rezultatele finale, asa cum le-am gasit aici, unde sunt si punctajele, (rubrica Ded arata deductiile, adica punctele care se scad, de regula la cazaturi, deci se poate observa ca f multe concurente, inclusiv campioana, au cam dat cu diverse parti ale corpului de gheata), le gasiti mai jos.
Pl. Name Nation TSS
= TES
+ PCS
+ SS TR PE CH IN Ded.
- StN.
1 Carolina KOSTNER ITA 107.66 49.22 59.44 7.45 7.20 7.45 7.55 7.50 1.00 #18
2 Elene GEDEVANISHVILI GEO 103.72 50.20 53.52 6.70 6.40 6.80 6.75 6.80 0.00 #16
3 Laura LEPISTÖ FIN 103.41 44.21 59.20 7.35 7.30 7.25 7.50 7.60 0.00 #17
4 Sarah MEIER SUI 102.58 49.46 53.12 6.60 6.40 6.80 6.60 6.80 0.00 #13
5 Kiira KORPI FIN 99.42 43.38 57.04 7.25 6.85 7.25 7.15 7.15 1.00 #20
6 Julia SEBESTYEN HUN 99.33 46.61 52.72 6.70 6.30 6.80 6.50 6.65 0.00 #14
7 Alena LEONOVA RUS 95.31 41.43 54.88 6.90 6.60 6.85 7.00 6.95 1.00 #19
8 Valentina MARCHEI ITA 94.12 44.68 51.44 6.30 6.05 6.60 6.40 6.80 2.00 #15
9 Ksenia MAKAROVA RUS 92.79 45.63 48.16 6.15 5.75 6.20 6.00 6.00 1.00 #11
10 Elena GLEBOVA EST 88.83 45.75 44.08 5.50 5.20 5.70 5.60 5.55 1.00 #8
11 Oksana GOZEVA RUS 88.13 45.17 42.96 5.60 5.10 5.45 5.35 5.35 0.00 #6
12 Viktoria HELGESSON SWE 86.24 42.96 43.28 5.60 5.15 5.45 5.40 5.45 0.00 #7
13 Tugba KARADEMIR TUR 82.54 35.74 46.80 5.75 5.65 5.90 5.95 6.00 0.00 #12
14 Ivana REITMAYEROVA SVK 78.25 38.45 40.80 5.25 5.00 5.25 5.05 4.95 1.00 #10
15 Sonia LAFUENTE ESP 75.89 40.33 36.56 4.70 4.35 4.65 4.60 4.55 1.00 #5
16 Sarah HECKEN GER 75.45 39.01 37.44 5.00 4.40 4.75 4.70 4.55 1.00 #4
17 Jenna MCCORKELL GBR 74.26 31.06 43.20 5.65 5.05 5.45 5.35 5.50 0.00 #9
18 Natalia POPOVA UKR 69.05 36.17 34.88 4.65 3.95 4.50 4.40 4.30 2.00 #2
19 Teodora POSTIC SLO 68.89 34.77 35.12 4.80 4.10 4.40 4.45 4.20 1.00 #3
WDR Susanna PÖYKIÖ FIN #1
Legend
TSS Total Segment Score
TES Technical Element Score
PCS Program Component Score
SS Skating Skills
TR Transitions
PE Performance/Execution
CH Choreography
IN Interpretation
Am sa dau in clar o adresa f interesanta, de unde se pot afla tot felul de date despre felul cum se face notarea la probele de patinaj artistic:
http://gofigureskating.com/skills/jumps/compete.html
Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Dans Programul Liber
S-a terminat si cea mai apreciata proba de catre public, aceea de dans. Intr-adevar cred ca nimic nu se compara cu aceasta combinatie de costume, muzica buna interpretata minunat, balet, piruete si ridicari care de care mai spectaculoase.
Este greu sa te decizi sa faci un clasament, cam fiecare pereche isi pune sufletul, nu numai talentul si pregatirea pe gheata. Lucrul acesta s-a vazut mai ales la Federica Faiella, care plangea pe banca asteptand rezultatele de parca cine stie ce nenorocire i se intamplase, sau la fetzele fratilor Zaretzki care pareau ca au strans in ei toata suferinta poporului evreu din timpul Holocaustului.
Deci pt ca cele mai multe perechi au avut ridicari f interesante, o sa amintesc aici pe cele doua patinatoare care si-au ridicat si purtat partenerii pe genunchi: Sinead Kerr si Federica Faiella, dar cred ca fiecare pereche a avut ridicari si piruete reusite. Diferenta a fost facuta de sincronizarile la tweezuri, de acuratetea muchiilor (Florin Gafencu stie mai bine ca inseamna asta, el ne-a explicat ca unii patinatori "taie" gheata in timp ce aceia mai buni par ca zboara pe ea, atat de usor o ating), de dificultatea ridicarilor si a
piruetelor, de interpretarea muzicii si de fluenta programului.
Prima pereche vazuta ,ucrainienii ,Alla BEKNAZAROVA / Vladimir ZUEV a avut o figura in care au patinat atat de aplecati pe gheata incat pareau ca sunt aproape paraleli cu ea, nu stiu cum au reusit sa-si mentina echilibrul. Perechea canadiana Shae Lean Burne/Victor Kratz, cei care au inventat figura, nu patina atat de aplecata.
Rusoaica din perechea Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV a avut o rochita neagra cu paiete albe si colanti negri, el a avut o bluza gri in degrade si pantaloni negri. Au aratat ca vin de la scoala rusa de balet, au avut un program frumos, cu muzica de exceptie,"Adagio" interpretat de cei patru tenori din Il Divo..
Nu mi-a placut deloc perechea care a reprezentat Ungaria, Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN , mi s-a parut ca ea se potrivea mai mult cu partenerul anterior, mi s-au parut cam greoi, desi programul a fost destul de dinamic, iar la final pareau ca se inteleg bine ca si cuplu. Locul intermediar 2.
Mi-a placut f mult programul francezilor Pernelle CARRON / Lloyd JONES insa, tocmai cand eram mai entuziasmata Lloyd
a cazut. Pacat! Era asa de frumos programul, interpretarea ariei Adagio a celor patru tenori din Divo ilustra minunat muzica. Parul lor vopsit blond se asorta costumelor romantice, alb si negru.
Fratii Sinead KERR / John KERR se pare ca au fost cei mai iubiti dansatori, inca de la intrarea pe gheata au fost intampinati cu ovatii. Ea a purtat o rochie alba cu spate gol, el tricou negru si pantaloni gri. Dinamismul si dificultatea programului lor poarta marca Platov, care le-a si strans tovaraseste mainile (EP e ofiter de meserie) dupa afisarea notelor, care ii situau in clasamentul intermediar pe locul 1.
Italienii Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE au avut un program diferit ca atmosfera de cel scurt. Ea era imbracata in negru, el in alb, negru si argintiu. Programul a fost f dramatic, dar dansat in viteza. am remarcat la mantinela acelasi antrenor ca la pC/J, Ana a vorbit pe banca in franceza. Locul intermediar 2.
Si fratii Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY au ales un program mai dramatic, Lista lui Shindler (pt ca a povestit filmul cu alta ocazie AA ne-a scutit de data asta, incat ne-am putut concentra asupra dansului). Ca sa sublinieze si mai mult tragismul mesajului nu numai ca s-au imbracat in negru, dar ea s-a tuns f scurt si cred ca si-a vopsit parul in negru inchis. Arbitrii au apreciat si tehnicalor, nu numai partea artistica. Locul intermediar 3.
O interesanta poza de inceput au avut ucrainienii Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO..Mi s-a parut in timpul dansului ca s-au imbracat amandoi cu rochite identice (nu erau chiar identice) cu un fel de franjuri pe poale, el avand in plus pantaloni negri. Locul intermediar 4
Imi pare rau ca nu am notat locul intermediar la toate perechile, incat sa pot face un fel de clasament, pt ca AA a dat f repede legatura in studio pt stiri, inainte de a vedea clasamentul. Se pare ca a luat echipa tehnica de la TVR2 prin surprindere, pt ca a durat un timp pana sa dea stirile dar noi am ramas cam in aer. Poate fusese totusi presata de faptul ca se depasise timpul de emisie.
Mie perechea Oksana DOMNINA / Maxim SHABALIN, f apreciata de arbitri, nu mi-a facut o impresie deosebita. Imi place cand se foloseste o singura bucata muzicala, cand programul e unitar si spune intr-adevar o poveste, nu a fost cazul lor . Dar am vazut pe vremuri ca si Natalia Bestemianova/ Andrei Bukin au castigat o medalie olimpica pe un mozaic de stiluri interpretative, asa ca acum nu m-am mai mirat ca OD/MS au iesit campioni.
Francezii Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT au aratat ca provin dintr-o scoala buna de dansatori pe gheata Ea a avut o rochie albastra in degrade, el camasa gri argintie, pantaloni negri. Programul lor mi s-a parut mai frumos decat al rusilor pana in momentul cand el s-a dezechilibrat la un tweezel, pacat! Totusi au ocupat locul 4 in final.
Federica FAIELLA / Massimo SCALI au interpretat muzica din filmul "Emigrantii", costumele lor fiind adecvate. El a purtat o
camasa cu bretele. N-am inteles de ce ea a dansat mare parte din program cu gura deschisa iar la sfarsit nu se putea opri din plans.Trebuie sa fi fost ceva personal legat de vreo poveste cu emigranti de a fost atat de tulburata.
Ultima pereche, Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI a dansat pe "Pasarea de foc" de Stravinski si aavut costume atat de frumoase incat am facut ceva ce n-am mai incercat niciodata; am fotografiat de pe ecranul TV. Din pacate poza e de calitate proasta si nu arata frumusetea costumului de pasare Phoenix al ei si de
corb al lui. Mi-au placut f mult si cum au dansat si am fost la fel de dezamagita ca si ei cand am vazut ca notele ii situeaza pe locul 3 (totusi de pe acest loc veneau).
La ora la care public ISU a afisat deja rezultatele:
Pl Name Nation Points CD OD FD
1 Oksana DOMNINA / Maxim SHABALIN RUS 199.25 1 2 2
2 Federica FAIELLA / Massimo SCALI ITA 195.86 3 1 1
3 Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI RUS 189.67 2 4 3
4 Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT FRA 188.51 5 3 4
5 Sinead KERR / John KERR GBR 184.05 4 5 5
6 Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE ITA 176.10 6 9 6
7 Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY ISR 174.91 7 6 9
8 Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO UKR 171.28 9 7 8
9 Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV RUS 171.26 8 8 7
10 Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN HUN 163.21 11 11 10
11 Alla BEKNAZAROVA / Vladimir ZUEV UKR 162.82 10 10 12
12 Pernelle CARRON / Lloyd JONES FRA 159.52 12 12 11
13 Caitlin MALLORY / Kristjan RAND EST 155.93 15 15 13
14 Zoe BLANC / Pierre-Loup BOUQUET FRA 147.56 17 13 14
15 Christina BEIER / William BEIER GER 147.36 13 14 16
16 Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND GBR 145.91 16 16 15
Final Not Reached
17 Kira GEIL / Dmitri MATSJUK AUT 71.73 14 19
18 Kamila HAJKOVA / David VINCOUR CZE 71.21 18 17
19 Allison REED / Otar JAPARIDZE GEO 66.28 22 18
20 Nikola VISNOVA / Lukas CSOLLEY SVK 64.57 21 20
21 Katelyn GOOD / Nikolaj SORENSEN DEN 63.13 20 21
22 Federica TESTA / Christopher MIOR ITA 61.88 19 24
23 Nikki GEORGIADIS / Graham HOCKLEY GRE 59.98 24 23
24 Oksana KLIMOVA / Sasha PALOMÄKI FIN 59.85 25 22
25 Ramona ELSENER / Florian ROOST SUI 59.28 23 25
26 Lesia VALADZENKAVA / Vitali VAKUNOV BLR 50.11 26 26
Withdrawn
Virginiya HOPTMAN / Pavel FILCHENKOV (TBC) AZE
Este greu sa te decizi sa faci un clasament, cam fiecare pereche isi pune sufletul, nu numai talentul si pregatirea pe gheata. Lucrul acesta s-a vazut mai ales la Federica Faiella, care plangea pe banca asteptand rezultatele de parca cine stie ce nenorocire i se intamplase, sau la fetzele fratilor Zaretzki care pareau ca au strans in ei toata suferinta poporului evreu din timpul Holocaustului.
Deci pt ca cele mai multe perechi au avut ridicari f interesante, o sa amintesc aici pe cele doua patinatoare care si-au ridicat si purtat partenerii pe genunchi: Sinead Kerr si Federica Faiella, dar cred ca fiecare pereche a avut ridicari si piruete reusite. Diferenta a fost facuta de sincronizarile la tweezuri, de acuratetea muchiilor (Florin Gafencu stie mai bine ca inseamna asta, el ne-a explicat ca unii patinatori "taie" gheata in timp ce aceia mai buni par ca zboara pe ea, atat de usor o ating), de dificultatea ridicarilor si a
piruetelor, de interpretarea muzicii si de fluenta programului.
Prima pereche vazuta ,ucrainienii ,Alla BEKNAZAROVA / Vladimir ZUEV a avut o figura in care au patinat atat de aplecati pe gheata incat pareau ca sunt aproape paraleli cu ea, nu stiu cum au reusit sa-si mentina echilibrul. Perechea canadiana Shae Lean Burne/Victor Kratz, cei care au inventat figura, nu patina atat de aplecata.
Rusoaica din perechea Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV a avut o rochita neagra cu paiete albe si colanti negri, el a avut o bluza gri in degrade si pantaloni negri. Au aratat ca vin de la scoala rusa de balet, au avut un program frumos, cu muzica de exceptie,"Adagio" interpretat de cei patru tenori din Il Divo..
Nu mi-a placut deloc perechea care a reprezentat Ungaria, Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN , mi s-a parut ca ea se potrivea mai mult cu partenerul anterior, mi s-au parut cam greoi, desi programul a fost destul de dinamic, iar la final pareau ca se inteleg bine ca si cuplu. Locul intermediar 2.
Mi-a placut f mult programul francezilor Pernelle CARRON / Lloyd JONES insa, tocmai cand eram mai entuziasmata Lloyd
a cazut. Pacat! Era asa de frumos programul, interpretarea ariei Adagio a celor patru tenori din Divo ilustra minunat muzica. Parul lor vopsit blond se asorta costumelor romantice, alb si negru.
Fratii Sinead KERR / John KERR se pare ca au fost cei mai iubiti dansatori, inca de la intrarea pe gheata au fost intampinati cu ovatii. Ea a purtat o rochie alba cu spate gol, el tricou negru si pantaloni gri. Dinamismul si dificultatea programului lor poarta marca Platov, care le-a si strans tovaraseste mainile (EP e ofiter de meserie) dupa afisarea notelor, care ii situau in clasamentul intermediar pe locul 1.
Italienii Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE au avut un program diferit ca atmosfera de cel scurt. Ea era imbracata in negru, el in alb, negru si argintiu. Programul a fost f dramatic, dar dansat in viteza. am remarcat la mantinela acelasi antrenor ca la pC/J, Ana a vorbit pe banca in franceza. Locul intermediar 2.
Si fratii Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY au ales un program mai dramatic, Lista lui Shindler (pt ca a povestit filmul cu alta ocazie AA ne-a scutit de data asta, incat ne-am putut concentra asupra dansului). Ca sa sublinieze si mai mult tragismul mesajului nu numai ca s-au imbracat in negru, dar ea s-a tuns f scurt si cred ca si-a vopsit parul in negru inchis. Arbitrii au apreciat si tehnicalor, nu numai partea artistica. Locul intermediar 3.
O interesanta poza de inceput au avut ucrainienii Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO..Mi s-a parut in timpul dansului ca s-au imbracat amandoi cu rochite identice (nu erau chiar identice) cu un fel de franjuri pe poale, el avand in plus pantaloni negri. Locul intermediar 4
Imi pare rau ca nu am notat locul intermediar la toate perechile, incat sa pot face un fel de clasament, pt ca AA a dat f repede legatura in studio pt stiri, inainte de a vedea clasamentul. Se pare ca a luat echipa tehnica de la TVR2 prin surprindere, pt ca a durat un timp pana sa dea stirile dar noi am ramas cam in aer. Poate fusese totusi presata de faptul ca se depasise timpul de emisie.
Mie perechea Oksana DOMNINA / Maxim SHABALIN, f apreciata de arbitri, nu mi-a facut o impresie deosebita. Imi place cand se foloseste o singura bucata muzicala, cand programul e unitar si spune intr-adevar o poveste, nu a fost cazul lor . Dar am vazut pe vremuri ca si Natalia Bestemianova/ Andrei Bukin au castigat o medalie olimpica pe un mozaic de stiluri interpretative, asa ca acum nu m-am mai mirat ca OD/MS au iesit campioni.
Francezii Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT au aratat ca provin dintr-o scoala buna de dansatori pe gheata Ea a avut o rochie albastra in degrade, el camasa gri argintie, pantaloni negri. Programul lor mi s-a parut mai frumos decat al rusilor pana in momentul cand el s-a dezechilibrat la un tweezel, pacat! Totusi au ocupat locul 4 in final.
Federica FAIELLA / Massimo SCALI au interpretat muzica din filmul "Emigrantii", costumele lor fiind adecvate. El a purtat o
camasa cu bretele. N-am inteles de ce ea a dansat mare parte din program cu gura deschisa iar la sfarsit nu se putea opri din plans.Trebuie sa fi fost ceva personal legat de vreo poveste cu emigranti de a fost atat de tulburata.
Ultima pereche, Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI a dansat pe "Pasarea de foc" de Stravinski si aavut costume atat de frumoase incat am facut ceva ce n-am mai incercat niciodata; am fotografiat de pe ecranul TV. Din pacate poza e de calitate proasta si nu arata frumusetea costumului de pasare Phoenix al ei si de
corb al lui. Mi-au placut f mult si cum au dansat si am fost la fel de dezamagita ca si ei cand am vazut ca notele ii situeaza pe locul 3 (totusi de pe acest loc veneau).
La ora la care public ISU a afisat deja rezultatele:
Pl Name Nation Points CD OD FD
1 Oksana DOMNINA / Maxim SHABALIN RUS 199.25 1 2 2
2 Federica FAIELLA / Massimo SCALI ITA 195.86 3 1 1
3 Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI RUS 189.67 2 4 3
4 Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT FRA 188.51 5 3 4
5 Sinead KERR / John KERR GBR 184.05 4 5 5
6 Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE ITA 176.10 6 9 6
7 Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY ISR 174.91 7 6 9
8 Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO UKR 171.28 9 7 8
9 Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV RUS 171.26 8 8 7
10 Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN HUN 163.21 11 11 10
11 Alla BEKNAZAROVA / Vladimir ZUEV UKR 162.82 10 10 12
12 Pernelle CARRON / Lloyd JONES FRA 159.52 12 12 11
13 Caitlin MALLORY / Kristjan RAND EST 155.93 15 15 13
14 Zoe BLANC / Pierre-Loup BOUQUET FRA 147.56 17 13 14
15 Christina BEIER / William BEIER GER 147.36 13 14 16
16 Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND GBR 145.91 16 16 15
Final Not Reached
17 Kira GEIL / Dmitri MATSJUK AUT 71.73 14 19
18 Kamila HAJKOVA / David VINCOUR CZE 71.21 18 17
19 Allison REED / Otar JAPARIDZE GEO 66.28 22 18
20 Nikola VISNOVA / Lukas CSOLLEY SVK 64.57 21 20
21 Katelyn GOOD / Nikolaj SORENSEN DEN 63.13 20 21
22 Federica TESTA / Christopher MIOR ITA 61.88 19 24
23 Nikki GEORGIADIS / Graham HOCKLEY GRE 59.98 24 23
24 Oksana KLIMOVA / Sasha PALOMÄKI FIN 59.85 25 22
25 Ramona ELSENER / Florian ROOST SUI 59.28 23 25
26 Lesia VALADZENKAVA / Vitali VAKUNOV BLR 50.11 26 26
Withdrawn
Virginiya HOPTMAN / Pavel FILCHENKOV (TBC) AZE
Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Fete Programul Scurt
De data asta voi avea cuvinte de lauda pt Alina Alexoi. A explicat tot ce era de explicat, s-a abtinut sa ne mai povesteasca filme concentrandu-se pe programul patinatoarelor. Am numai o nedumerire. Ea a zis ca saritura Touloupe e cea mai usoara, alti comentatori sustin ca Salkow e cea mai usoara. Se poate sa fi fost o confuzie din cauza faptului ca in combinatii se foloseste mai mult Touloupe (are punctaj mai bun), deasemenea cvadrupla foloseste tot Touloupe, mai rar Salkow. Nu mai am rabdare sa ma documentez, data fiind ora inaintata.
Sa nu se creada ca sunt in razboi cu aceasta comentatoare, pur si simplu imiplace mai mult cuplul Yvone Ghita/Florin Gafencu, mi se pare mai exact in comentarii. Despre FG stiu ca a arbitrat in competitii, deci am mare incredere in modul cum judeca el.
Dar sa revin la competitia de azi. De la inceput trebuie sa spun ca am fost tare bucuroasa ca de data asta nivelul concurentelor a fost f ridicat, mai ales al unora care m-au dezamagit in trecut: Iulia Sebestien , Elena Gedenashvili sau Carolina Kostner. Trebuie sa mai spun ca la aproape toate concurentele piruetele au fost o incantare de privit, ca spiralele au aratat mare mobilitate, ca interpretarea muzicii a fost buna. Cea mai mare bucurie am simtit-o vazand ca aproape toate concurentele au reusit cate o pirueta Bielmann, desi nu cred ca cineva va mai fi in stare sa o faca folosind alternativ ambele picoare de sprijin, precum Slutzkaia. AA a remarcat ca unele concurente au prezentat spirala care poarta semnatura Nancy Kerrigan, azi n-a mai insistat pe incidentul arhicunoscut cu Tonia Harding.
Din motive obiective am deschis un pic mai tarziu televizorul si nu stiu daca a fost prezentat programul Valentinei MARCHEI, care s-a clasat in final pe locul 7. Prima patinatoare pe care am vazut-o a fost Ivana REITMAYEROVA, din Slovacia. Sunt de acord cu AA ca e gratioasa si eleganta, i-au reusit cam toate elementele. Diferentele intre concurente au fost date de gradul de dificultate si modul de executie al combinatiei, spiralelor, piruetelor, sariturii triple, sau dublului Axel, precum si modului cum au fost legate elementele intre ele.
Tamar KATZ din Israel a ratat din pacate combinatia si s-a si dezechilibrat la pirueta, neclasandu-se astfel in top ten. M-am bucurat tare s-o revad pe frumusica elvetiana Sarah MEIER, chiar daca mi s-a parut ca a avut o usoara ezitare la dublul Touloupe din combinatie. Inutil sa spun ca piruetele sale au fost incantatoare, asa cum e asteptat de la elvetieni. La un moment dat operatorul a insistat in timpul unei piruete pe ghete ca sa vedem cat de precisa e executia, cum reuseste sa se roteasca exact in acelasi punct. AA ne-a spus ca toata familia se ocupa, intr-un fel sau altul, de sporturi pe gheata. Aflata pe banca SM a parut ca nu e prea multumita de punctajul obtinut, care a situat-o in urma VM.
Rusoaica Alena LEONOVA mi-a amintit de data asta de Irina Slutzkaia prin bucuria si usurinta de a patina. Pacat ca a cazut dupa a doua tripla din combinatie. La secventa de pasi a dovedit ca are o buna comunicare cu publicul. S-a vazut in programul ei semnatura Tatianei Tarasova. Pt ca ieri AA a remarcat o superba haina de blana a unei antrenoare ruse si a spus ca exista o adevarata intreecere intre rusoaice care din ele are cea mai frumoasa haina mi-am amintit ca intr-adevar TT etala niste blanuri extraordinar de opulente.
Cum am spus deja unguroaica Julia SEBESTYEN a fost o surpriza placuta. Probabil nu va mai ajunge nicodata sa mai castige un titlu europen dar modul cum a facut sariturile, interpretarea muzicii, spiralele o situeaza in randul celor mai bune patinatoare ale continentului. Din pacate mai are de lucru la piruete, parca nu are viteza asteptata, mobilitate insa are, dovada piruta Bielmann, de la sfarsit.
Carolina KOSTNER a revenit in sfarsit la forma pe care i-am admirat-o alta data. Sariturile ei au parut executate fara nici un fel de efort, parea ca zboara pe gheata, usoara ca un fulg. Am reusit sa fiu atenta si la rochita, rosu in degrade spre grena,(nu violet!),o prindea f bine. Ideea de a renunta la antrenorul Michael Hutt se pare ca-si arata roadele, mai varstnicul american Frank Caroll fiind mai compatibil cu ea. Am observat ca pe banca vorbea germana, fluturand din genele ei false.
Mi-a venit inima la loc si la sfarsitul programului gruzinei Elene GEDEVANISHVILI, care m-a tot dezamagit in ultimii ani. Se pare ca faptul ca s-a mai inaltat si a mai slabit i-a priit. Sariturile au fost f sigure, a avut spirale bune, doar ca una din piruete mi s-a parut cam plimbata. La sfarsit a primit un buchet urias de flori
(trandafiri), era atat de mare incat parea jumatate din ea.Rosul florilor se potrivea bine cu rochita ei neagra cu argintiu, rochita cu maneci lungi si spatele dezgolit, ca si cu manusile negre.
Frumoasa Kiira KORPI, stralucitoare in rochita ei galben fluorescent care se asorta cu parul blond, a avut si ea un programf bun (s-a clasat pe locul 2) cu sarituri bune, interpretare buna a muzicii. La un moment dat AA a spus "s-a dezechilibrat, cred ca s-a vazut" N-am vazut, dar am crezut-o pe cuvant.Se pare, dupa notele primite, ca nici arbitrii nu au vazut acea dezechilibrare. Data trecuta s-ar putea sa fi fost de vina operatorul, unghiul de filmare folosit inducand in eroare.
Sotia lui KVDP, englezoaica Jenna MCCORKELL, imbracata intr-o rochita neagra, a avut si ea un program destul de reusit (doar Leonova a cazut, celelalte ratari ale unor concurente au constat din sarituri cu mai putine rotatii decat cele cerute) A inceput mai neobisnuit, cu dublu Axel si nu combinatie, dar a reusit si combinatia, Ce a caracterizat-o e faptul ca nu a avut inaltime prea mare la sarituri. Din pacate nu are prea mare mobilitate, lucru care s-a vazut la pirueta Bielmann. Locul in clsamentul intermediar, 10 (ca sa se inteleaga cat de ridicat a fost nivelul competitiei).
Am sa reamintesc acum elementele obligatorii la programul scurt, atat la fete cat si la baieti. Trebuie 4 sarituri, doua dintre ele in combinatie. Cu cat mai dificile sariturile cu atat mai mare e punctajul. Ordinea descrescatoare a sariturilor e ; Axel,Lutz, Flip, Ridberger, Touloupe, Salkow. De asemenea fetele fac trei
piruete diferite, baietii doar doua, una sarita. Baietii au doua secvente de pasi, una in linie drepta, alta in cerc, fetele au o secventa de pasi in linie si una cu spirale (adica se ridica un picior mai sus de sold)
Mai slabut s-a prezentat f tanara speranta germana, are doar 16 ani, Sarah HECKEN, campioana Germaniei. I-au reusit combinatia si dublul Axel , dar a ratat saritura tripla. Mi s-a parut cam stangace la spirale, deasemenea interpretarea a cam lasat de dorit. Locul in clasamentul intermediar, 14. A purtat o rochita rosu cu negru si colanti negri.
Estoniana Elena GLEBOVA, imbracata intr-o rochita verde fluorescent, a executat bine sariturile, a avut un program bun, cu piruete rapide si o frumoasa secventa de pasi. Din pacate pt tara gazda nu are speranta pt o medalie. Mi-a placut ca AA a dat dovada ca intelege si maghiara (cand IS a trimis pupici) si engleza.
Susanna PÖYKIÖ nu a mai oferit surpriza de alta data, programul ei a fost chiar mai slab decat era de asteptat (imi amintesc cat de suparat era Nicolae Bellu la Helsinki, vazand ca finlandezele sunt ata de apreciate, pt ca stia ca in comparatie cu celelalte continente, in special cu fetele din Japonia, nivelul finlandezelor e scazut) a avut doua ratari si nici in restul programului nu a stralucit., Era clar ca nu e in forma, ca se cam chinuie sa termine programul.
Laura LEPISTÖ nu a stralucit nici ea, dar a avut program mai bun decat SP. A incercat o combinatie de triple dar la aterizarea celei de a doua a pus mana jos. S-a dezechilibrat la pasi, lucru ce a facut-o pe AA sa o compare cu Lambiel, dar dupa parerea mea comparatia a fost f fortata. E adevarat ca Lambiel a cazut la
pasi, a facut-o insa, pot sa spun, cu eleganta, s-a ridicat rapid, pe cand dezechilibrarea LL a lasat o impresie de ruptura in program, de dizarmonie. Mie mi-a placut mai mult EG, desi arbitrii au situat-o pe LL inaintea ei.
Am aflat ca am avut si noi o reprezentanta, Sabina PAQUIER, stabilita in Franta a carei mama e romanca, dar s-a situat abia pe locul 37, cf AA.
TVR ruleaza f repede clasamentul de final, am reusit sa notez:
1. Carolina Koestner
2. Kira Korpi
3. Laura Lepisto
4. Elene Ghenadeshvili
5. Alena Leonova
6. Iulia Sebestien
7. Valentina Markei
8. Sarah Meier
Rezultatele finale la baieti:
Pl Name Nation Points SP FS
1 Evgeni PLUSHENKO RUS 255.39 1 1
2 Stephane LAMBIEL SUI 238.54 5 2
3 Brian JOUBERT FRA 236.45 2 3
4 Michal BREZINA CZE 224.74 4 5
5 Samuel CONTESTI ITA 221.33 7 4
6 Yannick PONSERO FRA 219.52 3 7
7 Alban PREAUBERT FRA 207.61 6 9
8 Javier FERNANDEZ ESP 204.83 13 6
9 Stefan LINDEMANN GER 203.95 9 8
10 Tomas VERNER CZE 203.18 8 10
11 Kevin VAN DER PERREN BEL 195.48 11 11
12 Adrian SCHULTHEISS SWE 188.79 12 13
13 Anton KOVALEVSKI UKR 186.84 14 14
14 Sergei VORONOV RUS 185.38 17 12
15 Kristoffer BERNTSSON SWE 183.10 10 17
16 Paolo BACCHINI ITA 181.42 16 15
17 Viktor PFEIFER AUT 178.41 15 16
18 Gregor URBAS SLO 163.84 20 18
19 Zoltan KELEMEN ROU 161.10 18 20
20 Jorik HENDRICKX BEL 161.06 19 19
Final Not Reached
21 Maciej CIEPLUCHA POL 56.45 21
22 Ari-Pekka NURMENKARI FIN 53.55 22
23 Karel ZELENKA ITA 53.09 23
24 Peter REITMAYER SVK 51.35 24
25 Maxim SHIPOV ISR 51.21 25
26 Boris MARTINEC CRO 50.49 26
27 Matthew PARR GBR 49.02 27
28 Damjan OSTOJIC BIH 47.96 28
29 Viktor ROMANENKOV EST 47.60 29
30 Alexandr KAZAKOV BLR 45.97 30
31 Kutay ERYOLDAS TUR 37.40 31
32 Boyito MULDER NED 36.38 32
33 Marton MARKO HUN 35.32 33
34 Saulius AMBRULEVICIUS LTU 34.49 34
35 Girts JEKABSONS LAT 32.67 35
36 Georgi KENCHADZE BUL 32.02 36
37 Pierre BALIAN ARM 31.82 37
Withdrawn
Joffrey BOURDON (TBC) MNE
Sa nu se creada ca sunt in razboi cu aceasta comentatoare, pur si simplu imiplace mai mult cuplul Yvone Ghita/Florin Gafencu, mi se pare mai exact in comentarii. Despre FG stiu ca a arbitrat in competitii, deci am mare incredere in modul cum judeca el.
Dar sa revin la competitia de azi. De la inceput trebuie sa spun ca am fost tare bucuroasa ca de data asta nivelul concurentelor a fost f ridicat, mai ales al unora care m-au dezamagit in trecut: Iulia Sebestien , Elena Gedenashvili sau Carolina Kostner. Trebuie sa mai spun ca la aproape toate concurentele piruetele au fost o incantare de privit, ca spiralele au aratat mare mobilitate, ca interpretarea muzicii a fost buna. Cea mai mare bucurie am simtit-o vazand ca aproape toate concurentele au reusit cate o pirueta Bielmann, desi nu cred ca cineva va mai fi in stare sa o faca folosind alternativ ambele picoare de sprijin, precum Slutzkaia. AA a remarcat ca unele concurente au prezentat spirala care poarta semnatura Nancy Kerrigan, azi n-a mai insistat pe incidentul arhicunoscut cu Tonia Harding.
Din motive obiective am deschis un pic mai tarziu televizorul si nu stiu daca a fost prezentat programul Valentinei MARCHEI, care s-a clasat in final pe locul 7. Prima patinatoare pe care am vazut-o a fost Ivana REITMAYEROVA, din Slovacia. Sunt de acord cu AA ca e gratioasa si eleganta, i-au reusit cam toate elementele. Diferentele intre concurente au fost date de gradul de dificultate si modul de executie al combinatiei, spiralelor, piruetelor, sariturii triple, sau dublului Axel, precum si modului cum au fost legate elementele intre ele.
Tamar KATZ din Israel a ratat din pacate combinatia si s-a si dezechilibrat la pirueta, neclasandu-se astfel in top ten. M-am bucurat tare s-o revad pe frumusica elvetiana Sarah MEIER, chiar daca mi s-a parut ca a avut o usoara ezitare la dublul Touloupe din combinatie. Inutil sa spun ca piruetele sale au fost incantatoare, asa cum e asteptat de la elvetieni. La un moment dat operatorul a insistat in timpul unei piruete pe ghete ca sa vedem cat de precisa e executia, cum reuseste sa se roteasca exact in acelasi punct. AA ne-a spus ca toata familia se ocupa, intr-un fel sau altul, de sporturi pe gheata. Aflata pe banca SM a parut ca nu e prea multumita de punctajul obtinut, care a situat-o in urma VM.
Rusoaica Alena LEONOVA mi-a amintit de data asta de Irina Slutzkaia prin bucuria si usurinta de a patina. Pacat ca a cazut dupa a doua tripla din combinatie. La secventa de pasi a dovedit ca are o buna comunicare cu publicul. S-a vazut in programul ei semnatura Tatianei Tarasova. Pt ca ieri AA a remarcat o superba haina de blana a unei antrenoare ruse si a spus ca exista o adevarata intreecere intre rusoaice care din ele are cea mai frumoasa haina mi-am amintit ca intr-adevar TT etala niste blanuri extraordinar de opulente.
Cum am spus deja unguroaica Julia SEBESTYEN a fost o surpriza placuta. Probabil nu va mai ajunge nicodata sa mai castige un titlu europen dar modul cum a facut sariturile, interpretarea muzicii, spiralele o situeaza in randul celor mai bune patinatoare ale continentului. Din pacate mai are de lucru la piruete, parca nu are viteza asteptata, mobilitate insa are, dovada piruta Bielmann, de la sfarsit.
Carolina KOSTNER a revenit in sfarsit la forma pe care i-am admirat-o alta data. Sariturile ei au parut executate fara nici un fel de efort, parea ca zboara pe gheata, usoara ca un fulg. Am reusit sa fiu atenta si la rochita, rosu in degrade spre grena,(nu violet!),o prindea f bine. Ideea de a renunta la antrenorul Michael Hutt se pare ca-si arata roadele, mai varstnicul american Frank Caroll fiind mai compatibil cu ea. Am observat ca pe banca vorbea germana, fluturand din genele ei false.
Mi-a venit inima la loc si la sfarsitul programului gruzinei Elene GEDEVANISHVILI, care m-a tot dezamagit in ultimii ani. Se pare ca faptul ca s-a mai inaltat si a mai slabit i-a priit. Sariturile au fost f sigure, a avut spirale bune, doar ca una din piruete mi s-a parut cam plimbata. La sfarsit a primit un buchet urias de flori
(trandafiri), era atat de mare incat parea jumatate din ea.Rosul florilor se potrivea bine cu rochita ei neagra cu argintiu, rochita cu maneci lungi si spatele dezgolit, ca si cu manusile negre.
Frumoasa Kiira KORPI, stralucitoare in rochita ei galben fluorescent care se asorta cu parul blond, a avut si ea un programf bun (s-a clasat pe locul 2) cu sarituri bune, interpretare buna a muzicii. La un moment dat AA a spus "s-a dezechilibrat, cred ca s-a vazut" N-am vazut, dar am crezut-o pe cuvant.Se pare, dupa notele primite, ca nici arbitrii nu au vazut acea dezechilibrare. Data trecuta s-ar putea sa fi fost de vina operatorul, unghiul de filmare folosit inducand in eroare.
Sotia lui KVDP, englezoaica Jenna MCCORKELL, imbracata intr-o rochita neagra, a avut si ea un program destul de reusit (doar Leonova a cazut, celelalte ratari ale unor concurente au constat din sarituri cu mai putine rotatii decat cele cerute) A inceput mai neobisnuit, cu dublu Axel si nu combinatie, dar a reusit si combinatia, Ce a caracterizat-o e faptul ca nu a avut inaltime prea mare la sarituri. Din pacate nu are prea mare mobilitate, lucru care s-a vazut la pirueta Bielmann. Locul in clsamentul intermediar, 10 (ca sa se inteleaga cat de ridicat a fost nivelul competitiei).
Am sa reamintesc acum elementele obligatorii la programul scurt, atat la fete cat si la baieti. Trebuie 4 sarituri, doua dintre ele in combinatie. Cu cat mai dificile sariturile cu atat mai mare e punctajul. Ordinea descrescatoare a sariturilor e ; Axel,Lutz, Flip, Ridberger, Touloupe, Salkow. De asemenea fetele fac trei
piruete diferite, baietii doar doua, una sarita. Baietii au doua secvente de pasi, una in linie drepta, alta in cerc, fetele au o secventa de pasi in linie si una cu spirale (adica se ridica un picior mai sus de sold)
Mai slabut s-a prezentat f tanara speranta germana, are doar 16 ani, Sarah HECKEN, campioana Germaniei. I-au reusit combinatia si dublul Axel , dar a ratat saritura tripla. Mi s-a parut cam stangace la spirale, deasemenea interpretarea a cam lasat de dorit. Locul in clasamentul intermediar, 14. A purtat o rochita rosu cu negru si colanti negri.
Estoniana Elena GLEBOVA, imbracata intr-o rochita verde fluorescent, a executat bine sariturile, a avut un program bun, cu piruete rapide si o frumoasa secventa de pasi. Din pacate pt tara gazda nu are speranta pt o medalie. Mi-a placut ca AA a dat dovada ca intelege si maghiara (cand IS a trimis pupici) si engleza.
Susanna PÖYKIÖ nu a mai oferit surpriza de alta data, programul ei a fost chiar mai slab decat era de asteptat (imi amintesc cat de suparat era Nicolae Bellu la Helsinki, vazand ca finlandezele sunt ata de apreciate, pt ca stia ca in comparatie cu celelalte continente, in special cu fetele din Japonia, nivelul finlandezelor e scazut) a avut doua ratari si nici in restul programului nu a stralucit., Era clar ca nu e in forma, ca se cam chinuie sa termine programul.
Laura LEPISTÖ nu a stralucit nici ea, dar a avut program mai bun decat SP. A incercat o combinatie de triple dar la aterizarea celei de a doua a pus mana jos. S-a dezechilibrat la pasi, lucru ce a facut-o pe AA sa o compare cu Lambiel, dar dupa parerea mea comparatia a fost f fortata. E adevarat ca Lambiel a cazut la
pasi, a facut-o insa, pot sa spun, cu eleganta, s-a ridicat rapid, pe cand dezechilibrarea LL a lasat o impresie de ruptura in program, de dizarmonie. Mie mi-a placut mai mult EG, desi arbitrii au situat-o pe LL inaintea ei.
Am aflat ca am avut si noi o reprezentanta, Sabina PAQUIER, stabilita in Franta a carei mama e romanca, dar s-a situat abia pe locul 37, cf AA.
TVR ruleaza f repede clasamentul de final, am reusit sa notez:
1. Carolina Koestner
2. Kira Korpi
3. Laura Lepisto
4. Elene Ghenadeshvili
5. Alena Leonova
6. Iulia Sebestien
7. Valentina Markei
8. Sarah Meier
Rezultatele finale la baieti:
Pl Name Nation Points SP FS
1 Evgeni PLUSHENKO RUS 255.39 1 1
2 Stephane LAMBIEL SUI 238.54 5 2
3 Brian JOUBERT FRA 236.45 2 3
4 Michal BREZINA CZE 224.74 4 5
5 Samuel CONTESTI ITA 221.33 7 4
6 Yannick PONSERO FRA 219.52 3 7
7 Alban PREAUBERT FRA 207.61 6 9
8 Javier FERNANDEZ ESP 204.83 13 6
9 Stefan LINDEMANN GER 203.95 9 8
10 Tomas VERNER CZE 203.18 8 10
11 Kevin VAN DER PERREN BEL 195.48 11 11
12 Adrian SCHULTHEISS SWE 188.79 12 13
13 Anton KOVALEVSKI UKR 186.84 14 14
14 Sergei VORONOV RUS 185.38 17 12
15 Kristoffer BERNTSSON SWE 183.10 10 17
16 Paolo BACCHINI ITA 181.42 16 15
17 Viktor PFEIFER AUT 178.41 15 16
18 Gregor URBAS SLO 163.84 20 18
19 Zoltan KELEMEN ROU 161.10 18 20
20 Jorik HENDRICKX BEL 161.06 19 19
Final Not Reached
21 Maciej CIEPLUCHA POL 56.45 21
22 Ari-Pekka NURMENKARI FIN 53.55 22
23 Karel ZELENKA ITA 53.09 23
24 Peter REITMAYER SVK 51.35 24
25 Maxim SHIPOV ISR 51.21 25
26 Boris MARTINEC CRO 50.49 26
27 Matthew PARR GBR 49.02 27
28 Damjan OSTOJIC BIH 47.96 28
29 Viktor ROMANENKOV EST 47.60 29
30 Alexandr KAZAKOV BLR 45.97 30
31 Kutay ERYOLDAS TUR 37.40 31
32 Boyito MULDER NED 36.38 32
33 Marton MARKO HUN 35.32 33
34 Saulius AMBRULEVICIUS LTU 34.49 34
35 Girts JEKABSONS LAT 32.67 35
36 Georgi KENCHADZE BUL 32.02 36
37 Pierre BALIAN ARM 31.82 37
Withdrawn
Joffrey BOURDON (TBC) MNE