sâmbătă, 18 mai 2024

Cireșul Păsărilor (Prunus Padus) Pomii de lângă casă

 Pe lângă blocul nostru sunt o mulțime de pomi cărora le-am dedicat pe blog mai multe articole. În unul dintre ele https://google-viorica.blogspot.com/2012/09/pomii-de-langa-casa-partea-ii-a.html am vorbit, foarte pe scurt, despre cireși. Articolul e scris, după cum se vede din link, în 2012 și pe atunci nu știam că cireșii noștri sunt dintr-un soi care face fructe pe care le mănâncă mai ales păsările , nu numai pentru că sunt foarte sus, mai sus decât un bloc de patru etaje, dar sunt și foarte mici, cu pulpa fructului foarte subțire.


Asta nu a împiedecat un grup de tineri care treceau pe lângă bloc să tragă cu putere de o creangă aflată mai jos și să culeagă câteva, dar s-au lăsat repede păgubași. M-au ascultat cu atenție când le-am spus ce fel de copac este. Puțină lume știe câte ceva despre el.

O căutare pe motorul preferat de majoritatea internauților, Google mi-a permis să aflu informații mai ample despre acest pom

https://casoteca.ro/ciresul-pasarilor-un-copac-de-mare-importanta-ecologica/

”Cireșul păsărilor (Prunus padus) este o specie originară din Europa și Asia unde se ȋntȃlnește de-a lungul cursurilor de apă și ȋn crȃnguri. Înrudit cu cireșul sălbatic, crește la altitudini mai mari decȃt acesta rezistȃnd mai bine la frig.

Este foarte folositor ȋn natură, frunzele sale fiind consumate de omizile multor fluturi și molii, fructele mici (6-8 mm), lucioase și negre, fiind căutate de mamifere precum bursuci, șoareci de pădure și pȃrși, dar și păsări precum mierle și sturzi cȃntători, iar nectarul florilor hrănind numeroase insecte.”

”Fructele cireșului păsărilor se foloseau pe vremuri, la colorarea lȃnii, iar pigmenţii extrași din scoarţa sa, la vopsirea plaselor de pescuit. Lemnul se utiliza la realizarea unor obiecte de uz casnic ca de exemplu: cutii pentru depozitare sau unelte.
Înainte de fabricarea pesticidelor, din scoarţa copacului se extragea o substanţă care ţinea la distanţă insectele și rozătoarele.”

Tot pe net am găsit un articol care se pare că a fost tradus din rusă https://gardens.decorexpro.com/ro/sad-i-ogorod/kustarniki/yagody-cheremuhi-polza-i-vred.html

și unde există un subtitlu foarte interesant:

”De ce tricotează cireșul de pasăre”

Bineînțeles că bietul pom nu tricotează nimic, este vorba despre astringența fructelor. Lăsând gluma la o parte articolul este foarte amplu și interesant, merită măcar frunzărit dacă nu chiar studiat cu de-amănuntul. Am să transcriu aici concluzia:

”Beneficiile pentru sănătate și efectele negative ale cireșului de pasăre sunt determinate de doza, indicațiile și contraindicațiile de utilizare. Sub rezerva regulilor de siguranță și a metodelor de utilizare, efectul este întotdeauna pozitiv. Dar trebuie să ne amintim că, înainte de a utiliza orice medicament tradițional, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.”






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu