vineri, 20 martie 2020

Alcoolul și pandemia

Pentru că s-a discutat zilele acestea despre alcool și proprietățile sale dezinfectante simt nevoia să vă țin o prelegere. 

În țara noastră se folosește din vremuri ancestrale țuica sau palinca pentru dezinfectarea rănilor. Acestea conțin alcool etilic și se prepară din fructe. 

Dar alcoolul etilic se poate prepara, în concentrații mult mai mari, din cereale. Acest alcool se folosește, de regulă, în laboratoare. Dacă este combinat cu albastu de metil se obține alcoolul sanitar (spirtul), combinat cu violet de gențiană se obține alcool tehnic.

Nu în mod întâmplător s-a ales folosirea albastrului de metil pentru spirtul medicinal întrucât această substanță are și ea proprietăți bactericide, ca și alcoolul etilic. 

Nu știu dacă folosirea albastrului de metil ca atare e interzisă în țara noastră cum s-a întâmplat în alte țări, deși este foarte util în tratarea amigdalitei pultacee (cea cu puroi). 

Oamenii inventivi au găsit o folosire internă a spirtului medicinal prin filtrarea acestuia prin pâine, care reține albastrul de metil, care nu se recomandă pentru uz intern.

Tot proprietăți bactericide are și violetul de gențiană dar trista experiență a arătat că folosirea spirtului tehnic este foarte periculoasă întrucât acesta conține și alcool metilic, care duce la orbire.

În alte țări, cum ar fi SUA, se folosește ca dezinfectant alcoolul propilic ca atare, necombinat cu altceva.

În Irlanda am avut nevoie de alcool etilic pentru dezinfectarea acelor cu care îmi înțepam degetele pentru determinarea glicemiei. Nu am folosit alcool propilic pentru că nu știam dacă nu interferă cu testele. Alcoolul etilic știam că nu interferă. 

Am reușit să cumpăr de la farmacie o cantitate mică, cred că 50 ml, după ce am dat asigurări că nu o să-l beau. A trebuit să insist mult și să explic pe larg de ce îmi trebuie. Noroc că știu destulă engleză ca să mă fac înțeleasă.

Deci spirtul medicinal are proprietăți bactericide de aceea nu e rău să fie folosit ca dezinfectant și în vreme de pandemie de Covid 19 pentru că cele mai multe decese s-au produs la persoanele care mai aveau și alte boli, care sunt controlate mai bine tot printr-o igienă riguroasă (se știe că una din complicațiile diabetului este infecția până la cangrenă a piciorului, care poate fi ținută sub control prin igienă și controlul glicemiei) și dezinfectare a mediului înconjurător.

Dar medicii spun că proprietăți antivirale ar avea clorul și unele din derivatele sale, cred că de aceea profesorul Cercel a spus că spirtul nu are proprietăți antivirale și e mai bine să folosim preparate pe bază de clor. Alți doctori au adăugat și  dezinfectante cu alcool care probabil au și alte substanțe în compoziție.. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu