duminică, 21 mai 2017

Noaptea Muzeelor - ”Cap de copil” de C. Brâncuși

NOAPTEA MUZEELOR

Anul acesta am ales să merg în Nordul Capitalei, la vilele Minovici. Vedeta zilei a fost expunerea publică, pentru 10 ore, după 45 de ani a unei sculpturi de Constantin Brâncuși, anume ”Cap de copil”., la Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică Minovici, str Nicolaie Minovici nr 3.

Pentru mine nu a fost o noutate, am văzut-o când era expusă la MNAR, Palatul Regal, acum mai bine de 45 de ani. Poate de aceea nu am fost foarte impresionată și nicidecum excitată precum doamnele din personalul muzeelor.

În schimb alți vizitatori, deși nu erau prea mulți deoarece aceste muzee au fost deschise un pic mai devreme decât altele, stăteau ca înșurubați în fața micuței statui.  Erau și foarte mulți copii mici dar numai unul a fost scos de părinți urlând din muzeu.

Oricum a fost frumos. Ploaia care a început exact când plănuisem să plec, pe la 15:30 și care s-a terminat cîteva ore mai târziu când am ajuns în Piața Scînteii (pe la 18:00) a primenit un pic aerul poluat de miile de mașini care trec pe lângă Fîntâna Miorița. Este multă verdeață și pomi în grădina vilei Nicolaie Minovici, actualul Muzeu de Artă Populară Prof. Dr. Nicolaie Minovici, iar în micuța grădină din Muzeul de Artă Medievală Ing D. Minovici sunt multe flori.

”Modelata in maniera romantica , in anul 1906 , in atelierul sau de la Paris din Impasse Ronsin , lucrarea a avut ca subiect un copil orb care ii frecventa zilnic atelierul . Sculptura reda foarte bine expresia de inteligenta a modelului. Portretul acestui copil este o imbinare a invatamintelor lui Rodin si ale lui Medardo Rosso. Este o lucrare care a aparut pentru prima oara cu prilejul Centenarului sculptorului, in 1976, facand parte dintr-o colectie particulara. Aceasta a doua versiune a “Capului de copil”, este lucrata mai rafinat, iar urmele turnarii sunt slefuite. Lucrarea figureza in patrimoiul Muzeului de Arta Craiova din august 1954 ; din 1956 a fost expusa permanent in cadrul Galeriei Nationale , iar din 1964 in cadrul Cabinetului Constantin Brancusi . ”

http://brancusi.1dez.com/opere/Cap-de-copil.html





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu