marți, 9 iunie 2015

Demisia? N-are de ce!

Mi-a plăcut foarte mult emisiunea de la Digi24 unde invitatul lui Cosmin Prelipceanu a fost sociologul Alin Teodorescu. Pe AT îl știu de mult, încât de când românii aveau o singură Dilemă, nici prea nouă, nici prea veche. Nu am fost totdeauna de acord cu ce a susținut.

De data asta nu a rostit nici măcar o singură frază care să mi se pară deplasată. Întrebările lui CP au fost clare, bine formulate, răapunsurile au fost argumentate, clare, documentate. În aceste zile în care pasiunile și interesele au dat în clocot și au tulburat apele politicii românești această emisiune mi s-a părut ca o apă rece de izvor, menită să potolească măcar un pic setea de certitudine pe care am simțit-o încă din copilărie, când pentru a înțelege problemele politice ale vremii aveau la dispoziție o singură sursă. 

Până și in ultimii ani ai lui Ceaușescu aveam la dispoziție, pe lângă mess media româneasca de partid și de stat, emisiunile în limba română ale postului de radio Deutche Welle (aveam un tranzistor care fusese construit să prindă numai unde scurte și medii, dar cu o sârmă de cupru prindeam, la serviciu, și DW sau alte posturi pe unde scurte, mi-a folosit f mult în Decembrie 1989), emisiunile BT, Bălgarska Televidenia, cu programul de știri Vremia ,preluat în direct, în limba rusă, de la Ostankino, din Moscova, precum și revistele, Veac Nou, Novîie Tempi adică Timpuri Noi, Sputnik ( un fel de revista presei sovietice) și Moscovschie Novosti în mai multe limbi internaționale, franceză, spaniolă, engleză, reviste la care eram abonați. 

De aceea în 1990 am știut exact ce dorea Ion Iliescu, și anume un fel de umanizare a comunismului, umanizare și deschidere numită de Gorbaciov Perestrioca. Această lungă introducere e necasară pentru că în curând se împlinesc 25 de ani de la nenorocita de lichidare forțată a manifestației din Piața Universității prin chemarea minerilor care s-au substituit forțelor de menținere a ordinii...

Să mă întorc la Alin Teodorescu și Cosmin Prelipceanu. Prima întrebare a fost
-Își va da Victor Ponta demisia?


Mărturisesc că răspunsul a fost cu totul neșteptat pentru mine
-N-are de ce. S-a asigurat de loialitatea majorității parlamentare și mâine la zece, odată cu votul în Parlament se va termina totul pentru Premierul Victor Ponta. Pentru avocatul Victor Ponta urmărirea penală deja a început.


Și emisiunea a continuat în același ton oarecum nonșalant, cu explicații pertinente cum ar fi aceea că dintre puterile în stat sociologul a constatat că încrederea în puterea judecătorească e de vreo 40-45 % în timp ce încrederea în Parlament e doar de 15%...că încrederea populației în VP nu a crescut de loc din momentul în care a luat în primire mandatul de premier ba chiar, dimpotrivă, chiar a scăzut și continuă să scadă...etc.

S-a mers și pe alte paliere, mai generale. Mi-a plăcut răspunsul lui AT la întrebarea care ar fi prima condiție pusă unui politician (și s-a vorbit despre politicieni la toate nivelel, mergând până la nivelul de consilier comunal) și anume că acea condiție e SĂ NU FURE!.

A mai spus AT că sociologul a constatat că marea majoritate a celor aproximativ 45 000 de oameni politici din România nu au băgat mână până la cot în borcanul cu miere al banilor publici, cumpărându-și apartamente de lux, mașini ultimul răcnet, nu și-au construit palate, nu au avioane și elicoptere care nu puteau fi dobândite din salariu ci numai din furt. Majoritatea trăiesc încă într-un apartament și își văd de treabă cu hărnicie. Puteți sau nu să fiți de acord, mie mi-ai plăcut aceste argumente sociologice.

A mai spus el că tot la 12 ani se cam schimbă compoziția celor 45000 de oameni politici în funcție în România, dintre care doar 1% o reprezintă marii corupți.

Sper ca acest canal de televiziune, Digi 24 să pună la dispoziția publicului această emisiune și eventual chiar și transcrierea interviului...

Cosmin Prelipceanu, Redactor-șef al știrilor Digi 24
Alin Teodorescu Sociolog
Victor Viorel Ponta -Prim Ministru
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu