sâmbătă, 21 februarie 2015

Gheorghita Radu si Junii Cetatii Rupea - "Nunta traditionala din Rupea"

Astă seară am fost la o nuntă....Una tradițională, din Rupea. Nunta a avut loc în 2011...Iar emisiunea lui Sergiu Vitalion Vaida prezentată în reluare pe TVR3--Cluj a fost realizată în 2013. A fost o emisiune așa cum știe SV să facă, plină de umor, dar și de lucruri serioase.

În zilele noastre genul acesta de ”nuntă cu călărași” nu se mai păstrează deât în amintirile celor mai vărstnici, tineretul deja face nunta la restaurant, cu muzică modernă...Dar în film toți participanții au manifestat dorința de a fi cât mai implicați...

Iar la sfârșit, când toată lumea a plecat în treaba ei SV și alîi câțiva au rămas de s-au înfruptat din sarmale și alte bunătăți. SV a fost f serios când spus că o parte din nuntă a fost dedicată tocmelii...”Nu prea e vorba de dragoste” a zis el. ”Tocmeala e importantă...săracii își adună sărăciile, bogații bogățiile...Important e ca tinerii să se placă, vine și dragostea, după aceea.” Ardeleni, deh, zic eu.

Acum nu se mai practică tocmeala, tinerii își hotărăsc singuri soarta. Dragostea începe să joace un rol din ce în ce mai important.

Ce mi s-a părut interesant a fost faptul că pe masă sunt ploști de trei mărimi, una mare, pentru nași, apoi nu mia sigură dar parcă era vorba de una mai mică pentru nuntași, care stă lângă piciorul bărbatului, să nu se amestece femeia cât bea el și una și mai mică adusă de nuntași de acasă, pentru că la un moment dat nu se mia servește...palincă, presupun...

 Unele obiceiuri, mai ales în ce privește muzica, sunt împrumutate de la sași care și ei, la rândul lor au împrumutat câte ceva de la români...Care români au la un moment dat obiceiul furatului...aici SV a facut o paranteză ”știm că e vorba de România cănd se fură ceva. Nu trebuie să ne supărăm, ni s-a dus buhul că avem acest nărav încă din vremuri de demult...și nu e neapărat legat de țigani...

Când a început enumerarea felurilor aduse la masă m-am mirat că nu s-au pomenit sarmalele...dar era vorba de o masă servită la casa miresei, înaintea nunții propriu zise. Sarmalele s-au servit la masa oferită de familia mirelui.

Mai vorbea SV de strigăturile și cântecele licențioase, care nu lipseau de la nunți, dar pe care copiii nu aveau voie să le audă, ei erau trimiși acasă mai devreme. Eu am auzit asemenea cântece la o singură nuntă, în București.

Nu știu, o fi fost vreun efect al hainelor, dar tinerii și chiar bărbații maturi se țineau drepți ca brazii și arătau tare bine...parcă erau făcuți cu mâna, cum se zice (adică handsome în engleză)

Am găsit filmul pe you tube, în trei părți:

Gheorghita Radu si Junii Cetatii Rupea - "Nunta traditionala din Rupea". partea I

http://youtu.be/1fwpSmaoU24

Gheorghita Radu si Junii Cetatii Rupea - "Nunta traditionala din Rupea" partea a II-a

http://youtu.be/PimSu7TuXHs

Gheorghita Radu si Junii Cetatii Rupea - "Nunta traditionala din Rupea" partea a III-a

http://youtu.be/CbngFA-WYz0






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu