"Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for "
Imaginati-va ca nu mai exista tari
Nici nu e asa greu
N-am mai avea pentru ce ucidem si pentru ce sa murim.
Asa canta John Lennon...dar el era un utopic. dar poate ca faptul ca exista mai multe tari nu e c el mai rau lucru, ci acela ca unele dintre aceste tari sunt impartite, iar fratii sunt adesea indemnati sa se urasca intre ei. Iar noi, cei care stim cu cata durere a scris Eminescu in "Doina" lui "De la Nistru pan-la Tisa/ Tot romanul plansu-mi-sa" si vedem ca azi Nistrul e in alta tara poate intelegem cel mai bine de ce sud-coreenii plang asa de tare dupa "Muntele Diamant" aflat in Coreea de Nord incat pana si un cantaret strain, Placido Domingo s-a simtit indemnat sa cante, in limba coreeana, cantecul " " (unele surse sustin ca l-a cantat si impreuna cu Angela Gheorghiu, dar n-am gasit nici o inregistrare pe net)
Desigur, situatia noastra nu e chiar asa de ingrata ca a coreenilor, care nu sunt despartiti doar de o zona demilitarizata (ei teoretic fiind inca in razboi unii cu altii) ci si de doua sisteme economice si, mai ales, ideologice.
Totusi, pana nu demult, s-a reusit ca zona muntelui acesta, vestit pentru frumusetea peisajelor sale inca din vremuri stravechi, dovada stand picturile care s-au pastrat pana in zilele noastre, sa fie deschisa pentru turistii sud coreeni, aceast lucru fiind o sursa de valuta pt Coreea de nord, plata serviciilor fiind facuta in dolari americani.
Picturile de mai sus au fost facute de Cheong Seon (1676–1759)(unii scriu Jeong Seon dar se citeste Chon Son)
Dar poate ar fi trebuit sa incep cu localizarea acestui munte pe harta Coreei.
Daca dati click pe harta fizica a Coreei de Nord undeva jos in dreapta, in regiunea Kangwon o sa vedeti ca scrie Kumgang (se mai scrie si Gumgangsan, san inseamna munte in coreeana). Doar pentru informare am sa pun si harta fizica a Coreei de sud
Se poate observa usor, facand o comparatie, ca zona de nord este mult mai muntoasa decat zona de sud. De aceea nu e de mirare ca pictorii nord coreeni picteaza de predilectie peisaje muntoase, in timp ce aceia sud coreeni au si tablouri cu munca de pe camp. Unul din pictorii coreeni vestiti, Kim Ki Chang (1913-2001), are numeroase tablouri f frumoase in care sunt prezenti atat muntii, cat si plugarii care vin de pe camp. Puteti admira cateva din tablourile cu acesta tema publicate in Tumblir. Muntele din acele imagini este ChungSan (Muntele Curat--Clear Mountain)
O turista sudcoreeana de 53 de ani a fost impuscata si ucisa iar partea nordica nu a permis celei sudice sa investigheze in ce imprejurari s-a produs neplacutul eveniment. Din acest motiv partea sud-coreeana a dispus suspendarea vizitelor in zona, nord-coreenii au luat masuri represive incepand cu 2010, din cauza ca le-au scazut veniturile valutare...inca nu imi e clar daca aceste vizite s-au reluat, inclin sa cred ca nu, deoarece un bun prieten al meu sud-coreean a postat de curand de doua ori videoclipul cu dorul de Muntele de Diamant, interpretat in limba coreeana de Placido Domingo impreuna cu soprana Hei-Kyung Hong si tenorul Kim Dongho.
Rocile care alcatuiesc muntele sunt in principal roci dure, de granit si diorit (spre deosebire de cele din muntii nostri, majoritatea fiind de calcar, care sub actiunea apei au creat multime de pesteri care de care mai frumoase si mai interesante, pe care le-am vazut doar in poze sau psuri --exemplu, Pestera Altarului din Muntii Apuseni) care sub actiunea factorilor de eroziune au creat peste 12000 de formatiuni stancoase, ravine, stanci, stalpi de piatra si varfuri. In partea nordica sunt varfurile Yǒngrangbong (영랑봉, 永郎峰/1,601m), Oknyǒbong (옥녀봉/1,424m), Sangdǔngbong (상등봉,上登峰/1,227m), si Obongsan (오봉산,五峰山/1,264m), iar in partea sudica Wǒlchulbon (월출봉/1,580m), Ilchulbong (일출봉/1,552m), Chailbong (차일봉,遮日峰/ 1,529m), Mirǔkbong (미륵봉/ 1,538m), Paekmabong ( 백마봉, 白馬峰 /1,510m), Horyongbong (호룡봉,虎龍峰, /1,403m), si Kuksabong (국사봉, 國士峰 /1,385m). (presupun ca bong inseamna varf)
Muntele a primit, datorita aspectului sau, nume diferite in functie de anotimpuri: Kumgang primavara, Pongrae vara, Pungak toamna si Kaegonal iarna, totusi numele cel mai raspandit ramane cel de Kumgangsan= Mumtele Diamant. Exista trei regiuni in acest munte: Muntele Exterior Kumgang sau Oekŭmgang (외금강, 外金剛), Muntele Interior Kumgang sau Naekŭmgang (내금강, 內金剛) si Muntele Maritim Kumgang sau Haekŭmgang (해금강, 海金剛).
Oekŭmgang are pante mai abrupte, multe varfuri si multe cascade. Una dintre cele mai vestite cascade este Kuryong, (76m inaltime si 4m latime) adica Noua Dragoni...exista o legenda cum ca in lacul format la poalele sale ar salaslui noua dragoni care apara muntele, oricat am cautat nu am gasit traducerea in engleza a acestei legende. In schimb deasupra cascadei exista opt lacuri (Sal Pang) care au dat nastere altei legende, despre opt zane care faceau baie in aceste lacuri, in una din sursele pe care le-am consultat este povestita foarte pe scurt tocmai povestea taietorului pe care am intalnit-o in "Thorn Bird", dar legenda se opreste la momentul in care cei doi soti si copiii lor si-au reintregit familia, actiunea petrecandu-se taman in Muntele de Diamant.
Nu mai lungesc mult prezentarea muntelui, va las sa va delectati cu pozele pe care le-am cules de pe net, in principal de pe situri de turism.
Kumgang Exterior (Oekŭmgang)
Kumgang Interior (Naekŭmgang)
Kumgang Maritim (Haekŭmgang)
Kumgang Mountain (denumirea de primavara)
Pongrae Mountain (denumirea de vara)
Pungak Mountain (denumirea de toamna)
Kaegonal Mountain (denumirea de iarna)
Manmulsang (Stanca--Rock-- cu o mie de fete) se poate observa ca Cheong Seon a imortalizat-o in tablourile sale.
Dupa cum arata asta trebuie sa fie tot Manmulsang.
Cascada Kuryong, se vede si lacul celor noua dragoni
Sampaltang, o parte din Sal Pang, lacurile celor opt zane.
Stanca Sambul
Trecatoarea Tamballyong
Devil's Face
Myogil Statue
Podok Hermitage
Phyohun Temple
Okryudong--Rapa (Ravine) Okryu
Jongyang Temple
Ultima imagine a fost publicata de bunul meu prieten coreean in acelasi post in care a publicat si videoclipul cu cantecul de mai sus.
Multumesc pentru re-postarea acestei melodii frumoase, magistral interpretata! Si suita de fotografii este frumoasa, iar informatia oferita, detaliata ca de obicei.
RăspundețiȘtergereFaci o munca grozava aici, pe care noi, cei indragostiti de Coreea si istoria ei, o apreciem. Daca iti face placere, poti vedea pe blogul meu postarile legate de saptamana petrecuta de mine la Seul si Gyongyi, fosta capitala a Sillei, Sorabeol. Nu sunt nici pe departe atat de documentata ca tine dar m-am straduit sa vad tot ce era mai interesant.
Cred ca tu esti mai castigata decat mine, pentru ca ai vazut pe viu lucruri la care eu pot doar sa visez. O sa merg la blog deindata ce termin cu aprobarea postarilor pe fb ( si sunt multe) si de scris un articol care sper sa iti placa, desi nu are legatura cu Coreea. (adica are, dar una f vaga)
RăspundețiȘtergere